• Sonuç bulunamadı

KOBI’LERIN E-IS UYGULAMALARI: TÜRK-AVRUPA BIRLIGI KOBI’LERININ KARSILASTIRILMAS

TEMEL AMAÇ

KOBI’lerin e-Is’e Uyum Sürecinde Desteklenmesi

AMAÇ 1

e-Is için gerekli yönetsel anlayisi ve becerileri gelistirmek

HEDEF 1.1

KOBI’lere bilgi transferini gelistirmek

HEDEF 1.2

“Basarili bir e-Is uygulamasi”ni tanitmak

HEDEF 1.3

KOBI’ler için e-Is becerilerini arttirmak

AMAÇ 2

KOBI’ler için e-Is çözümlerinin kullanimini arttirmak

HEDEF 2.1

Süreç teknolojileri ile ilgili arastirma sonuçlarini degerlendirmek

HEDEF 2.2

KOBI’ler ile bilgi teknolojileri servis saglayicilari arasindaki bölgesel gruplari tanitmak

HEDEF 2.3

Ulusal test ortamlarinin e-Is islerliklerini saglamak ve bunu tanitmak

AMAÇ 3

KOBI’lerin sebeke yapiya ve elektronik pazar yerine etkin katilimini saglamak ve bunu tanitmak

HEDEF 3.1

KOBI’lerin Isletmeden Isletmeye e- pazaryerlerini katilimini saglamak ve bunu tanitmak

HEDEF 3.2

KOBI ’lerin elektronik tedarik islemlerinde e-devlet uygulamalarina katilimlarini saglamak

HEDEF 3.3

Isbirligine dayali sanal KOBI aglarini tanitmak

bilgi ve iletisim teknolojilerine uyum ve kullanim kapsaminda diger bati Avrupa ülkeleri kadar basarilidirlar (Pennoni, Tarantola, 2005). Türkiye’nin ise e-Is Forum’un 2004 yili e-Is’e hazirlik siralamasinda oldukça altlarda yer aldigi bilinmektedir (Thompson, 2005).

Bunun yani sira yine Avrupa Komisyonu tarafindan gelistirilen "eAvrupa 2005 Endeksi"ne göre Danimarka, Isveç ve Hollanda ilk siralarda yer almaktadir. Bu endeks AB’ye üye 15 ülke ile yeni üye 10 ülke ve 3 aday ülkenin eAvrupa hedefleriyle uyumlu olma derecesini göstermektedir. eAvrupa 2005 Indeksi, alt endeksleri de bulunan 5 bilesen endeksin (internet göstergeleri, modern online kamu hizmetleri, dinamik e-Is çevresi, güvenli bilgi altyapisi ve genis bant) ortalamasinin alinmasiyla olusturulmustur. Buna göre yeni üye ülkelerden Malta ve Estonya sirasiyla 13. ve 14. sirada yer almaktadir. Bu yeni iki üye ülke bilgi ve iletisim teknolojilerinin gelisimi açisindan Portekiz, Ispanya ve Yunanistan gibi diger AB ülkelerinden daha yüksek düzeydedir. Aday ülkelerden Türkiye 24. sirada yer alirken, Romanya ve Bulgaristan son siralarda bulunmaktadir.

AB’de e-Is uygulamalari ülkeden ülkeye farklilik gösterdigi gibi isletmelerin büyüklügüne göre de farklilik göstermektedir. Bilgi ve iletisim teknolojisi altyapisinin ve is süreçlerinin otomasyonu için gerekli ERP ve SCM gibi gelismis e-Is çözümleri kullanimi isletme büyüklügüne göre degismektedir. Özellikle imalat ve kimya sanayinde faaliyet gösteren büyük isletmeler e-Is’in adaptasyonunda dünya liderleri arasindadir. KOBI’ler kapsaminda ise daha çok perakende ve turizm sektöründe ticari islemler online olarak gerçeklestirilmektedir (European Commission, 2004).

SONUÇ

Bilgisayarlarin iletisim teknolojisi yardimiyla birbirlerine baglanmasiyla baslayan yeni dönemde 1990'larin ortasinda gelistirilen web teknolojisi tüm eski is anlayisini degistirecek güçte bir yenilige olanak saglamistir. Bu yeni yönetim yaklasimiyla is süreçleri yeniden tanimlanmaktadir. E-Is yaklasimina geçis isletmelerde is kültüründe, teknolojide, is süreçlerinde ve organizasyon yapisinda bazi degisimleri gerektirir.

AB 6. Çerçeve Programi kapsaminda öncelikli tematik alanlardan biri olan Bilgi Toplumu Teknolojileri kapsaminda yer alan e-Is uygulamalarinin, üye ve aday ülkelerde gelistirilmesine yönelik olarak birçok proje AB tarafindan desteklenmektedir. Bu kapsamda e-Is, AB’ye entegrasyon sürecinde hem Türkiye hem de AB üye ülkeler açisindan oldukça önemlidir.

Avrupa’da tüm üye ülkelerin bilgi ve iletisim teknolojilerinin getirdigi sosyal ve ekonomik faydalardan tam olarak yararlanabilmesi için eAvrupa projesi baslatilmistir.

Türk KOBI’leri açisindan bakildiginda birçok firma sadece elektronik kataloglardan olusan basit web sitelerine sahipken, sadece bir kismi henüz e-ticaret asamasindadir bu da bilgi ve iletisim teknolojilerini stratejik bir is araci olarak kullanmada ne kadar yetersiz olduklarini göstermektedir. AB’de ise e-Is uygulamalari eAvrupa 2005 Eylem Plani kapsaminda hizlandirilmistir. Ancak, e-Is uygulamalari AB üyesi her ülkede ayni düzeyde gerçeklesmemektedir. Bu anlamda AB’de de global rekabet anlaminda altyapi, maliyet ve yasal engellerin asilmasi gerekmektedir.

Türkiye’de KOBI’ler AB’de oldugu gibi gerek sayilari ve gerekse istihdama katkilari bakimindan önemli bir paya sahiptir. Ülkemizde KOBI’lerin e-Is uygulamalarina geçisi için gerekli yapilanma ve destek faaliyetleri mevcut olmakla birlikte AB ile karsilastirildiginda bu alanda daha fazla yol alinmasinin geregi ortaya çikmaktadir.

KAYNAKLAR

Basbakanlik (2002), e-Türkiye Girisimi Eylem Plani (Taslak).

Bilisim Surasi (2004), Bilisim Sektörünün Gelisimi Raporu http://www.bilisimsurasi.org.tr/gelisim/docs/bilisim_sektorunun_gelisimi_taslak_raporu_20040218 .doc

Canpolat Önder, E-Ticaret ve Türkiye’deki Gelismeler, Sanayi ve Ticaret Bakanligi,Ankara, Mart 2001. Clarke R. (2001), “If e-Business is Different Then Research in e-Business is Too”, IFIP TC8 Working

Conference on E-Commerce/E-Business, Salzburg, June.

Damaskopoulos P., Evgeniou, T., (2003), “Adoption of New Economy Practices by SMEs in Eastern Europe”, European Management Journal, Vol.21, pp.133-145.

E-Business Policy Group(2002), Benchmarking National and Regional e-Business Policies for SMEs, Final Report, 28 June.

EC FP5 (2004), FP5 Resource Book of Projects Relating to e-Business, European Commission, June. EC FP6 (2004), ICT For Business, European Commission, October.

ECCOM (2003), Adapting e-Business Policies in a Changing Environment: The Lessons of The Go Digital Initiative and The Challenges Ahead, Communication from The Commission to the Council, The European Parliament, The Economic and Social Committee of The Regions, Brussels.

ECCOM (2003), Creating an entrepreneurial Europe :The activities of the European Union for small and medium-sized enterprises (SMEs), Commission Staff Working Paper, Brussels.

ECCOM (2005), e-Europe 2005: an Information Society for All, Communication from The Commission to the Council, The European Parliament, The Economic and Social Committee of The Regions, Brussels, 21-22 June.

European Commission (2004), The European E-Business Report, 3rd Synthesis Report of E-Business Watch, Enterprise Publications.

EUROSTAT (2002), E-commerce and the Internet in European Businesses: Detailed Tables Report on the results of the “ICT usage of enterprises 2002” – survey.

Fillis, I., Johannson U., Wagner B.( 2004), “Factors Impacting On E-Business Adoption and Development In The Smaller Firm”, International Journal of Entrepreneurial Behaviour & Research,Vol. 10, No. 3, pp. 178-191

Gerstner L. (1998), Speech: “Potential and limitations of the Web in Business and Education”, Second International Harvard Conference on Internet & Society, Cambridge, Massachusetts, May. Goldstein A. (2002), “Local Entrepreneurship in The Era Of E-Business: Early Evidence From The Indian

Automobile Industry”, Electronic Commerce for Development , OECD, Paris-2002, pp.93-120. Lal, K. (2004), “E-Business and Export Behavior: Evidence from Indian Firms”, World Development, Vol.32,

pp.505-517.

Lee, H. G., Clark, T. (1997), “Market Process Reengineering Through Electronic Market Systems: Opportunities and Challenges”, Journal of Management Information Systems, Vol.13, pp.13-30. Malone, T., Yates, J., Benjamin, R. (1987), “Electronic Markets and Hierarchies”, Communication of the

ACM, Vol.30, pp.484-497.

Moodley S. (2002b), “The Prospects and Challenges of E-Business for the South African Automotive Component Sector: Preliminary Findings From Two Benchmarking Clubs”, Electronic Commerce for Development , OECD Paris-2002, pp.67-92.

Moodley S., (2002a), “E-business in the South African Apparel Sector: a Utopian Vision of Efficiency?”, Developing Economies, Vol.40, pp.67-100.

OECD -(2002), Measuring the Information Economy, Paris, November, pp.155-166.

Oktay E., Balkanli, A. O., Salepcioglu, A. (2004), “Bilgi Toplumunda Yeni Ekonomi ve e-Dönüsüm Stratejileri”, 3. Ulusal Bilgi Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Osmangazi Üniversitesi, Eskisehir, Oracle (2003), e-Iste Basari Yöneticinin Yol Haritasi, 3. Baski,Istanbul.

Pennoni, F, Tarantola S. (2005), The European E-Business Readiness Index Based On The Year 2004 Data Of 26 Countries, Preliminary Report, European Commission.

Sayin, Meral (2001), “eEUROPE “GoDigital” ile KOBI’leri Sayisallastiriyor”, Bilisim Kültürü Dergisi, Sayi 81, (http://eski.tbd.org.tr/sayi81_html/dosya8.html-15.09.2005)

Taylor, M., Murphy A.(2004), “SMEs and e-Business”, Journal of Small Business and Enterprise Development, Volume 11, Number 3, · pp. 280-289

UNCTAD (2004), E-Commerce and Development Report, United Nations Conference on Trade and Development, N.Y. and Geneva.

Wagner, B. A, Fillis I., Johansson U, (2004), “E-Business and E-Supply Strategy for Small and Medium Sized Businesses (SMEs)”, Supply Chain Management:An International Journal, vol. 8, no.4

ILAÇ SEKTÖRÜNDE E-LOJISTIK UYGULAMALARININ ISLETME