• Sonuç bulunamadı

Tasarım Üssü Tasarım Ofisi Ürün: Trickit Modüler Mobilya Sistem

2. ARAŞTIRMA METODU

3.3 Yeni Ürün Geliştirme Pratiğinde “Tasarım İş Tanımı”nın Kullanımı Bu bölümde Tasarım İş Tanımı kullanımının yeni ürün geliştirme pratiğindek

3.3.2 Tasarım Üssü Tasarım Ofisi Ürün: Trickit Modüler Mobilya Sistem

Müşteri: Eczacıbaşı EMS

Proje Yılı: 1999

“Trickit Modüler Mobilya Sistemi” Tasarım Üssü tarafından 1999 yılında Eczacıbaşı Mutfak ve Banyo Gereçleri Sanayi (EMS) için tasarlanmıştır. Tasarım Üssü’nün kurucusu Gamze Güven’e (Görüşme, 2004) göre proje başlangıcında Tasarım İş Tanımı çok yeterli verilememiş, hedeflenen ürün çok net olmamakla birlikte “banyo içinde kullanılacak bir mobilya” olarak

tanımlanmış ve konsept geliştirme çalışmalarına başlanmıştır.

Şekil 3. 5

Trickit Modüler Mobilya Sistemi

Çeşitli alternatifler konseptler üzerinde çalışıldıktan sonra, tasarımcı tarafından EMS’ye Türkiye’de bir kit mobilyaya ihtiyaç duyulduğunu, banyoda kullanılmak üzere bir kit mobilya sistemi geliştirilebileceğini önerilmiştir. Güven (Görüşme, 2004) teklif ettiği ürün konseptini, “bir kit olarak satılan, tüketicilerin de kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu kitin gerekli parçalarını satın alarak kendilerin kurabilecekleri modüler bir sistem” olarak tanımlıyor. Bu konsept oluşturulurken mümkün olduğu kadar pratik bir çözümler sunan, hiç vida kullanılmadan kolayca sökülüp birleştirilebilen bir ürün hedeflenmiştir (Şekil 3.5).

Tasarımcı tarafından sunulan konsept teklifi Eczacıbaşı EMS tarafından olumlu karşılanınca “kişiselleştirilebilen banyo dolabı sistemi” Tasarım İş Tanımı ortaya konulmuştur. Ürün kısa sürede kurulabilen, tüketicinin kendi banyosuna uygun kapak, kulp ve kaplamaları seçebildiği ve kendi kombinasyonlarını oluşturarak çok sayıda alternatif varyasyonunu geliştirebileceği bir anlayışta geliştirilmiş. Başta verilen Tasarım İş Tanımından farklı bir ürün olmasına rağmen bu konsept üretici firma tarafından çok beğenilmiştir.

Daha sonra üretici firma ile yapılan tasarım geliştirme toplantılarında sistemin banyodan çıkarılıp tüm ev mobilyası olarak geliştirilmesi gündeme gelmiştir. Eczacıbaşı EMS başta sadece kendi mağazalarında satmayı düşündüğü bu ürün için bir marka yaratarak diğer yapı marketlerde de pazarlamayı hedeflediğini belirtmiştir. Daha sonra patenti de alınacak olan ve birbirinin içine sürülerek birleştirilebilen bir

alüminyum profil geliştirilerek, sistemin evde banyo dışında da dolap sistemi olarak kullanılabileceği şekilde tasarım geliştirme çalışmalarına devam edilmiştir.

Tasarımcıya başta iletilen Tasarım İş Tanımın çok ötesinde, aynı alüminyum profil kullanarak, banyo dışında kullanılabilen tüm ev içi dolap sistemi olarak çeşitli kombinasyonlarda çözümler üretmek üzere tasarım çalışmaları yapılmıştır. Yaşanan süreçte Tasarım İş Tanımı tam olarak netleştirilememiş, yapılan toplantılarda projenin hedefi ve kapsamı giderek genişlemiştir (Güven 2004).

Ürünün daha kolay pazarlanabilmesi kaygısıyla profilin daha ucuza imal edilebilmesi için profil et kalınlığı inceltilmiş, çeşitli kombinasyonlar için modüler ek parçalar eklenmiş ve tüm ev içi dolap sistemi olarak hazırlanmıştır. Projenin ilerleyen aşamalarında yaşanan bir takım problemlerin giderilmesinde sıkıntılar yaşanmıştır. Maliyetin düşürülmesi için inceltilen profiller baştaki kaliteli görünümüne kaybetmiş ve profillere kapak yapılması gerekmiştir.

Ayrıca süreç içerisinde Eczacıbaşı EMS bünyesinde çalışan tasarımcıların Tasarım Üssü tarafından geliştirilen tasarım konseptine uygun olmayan alternatif çözümler üretmesi ve tasarım çalışmalarında koordinasyonun kaybolması gibi sorunlar da yaşanmıştır. Tasarım Üssü yaşanan sorunları giderebilmek için sözleşmede belirtilen kapsam ve zamanlamanın çok ötesinde ürün geliştirme ve tasarım çalışmaları yapmıştır.

Ürün geliştirme sürecinde yaşanan tüm sıkıntılar aşılarak ürünün prototipleri yapılarak birim fiyatları hesaplanmış, hatta ürünün lansmanının nasıl yapılması gerektiği konusunda bir reklam ajansı görüşülmüştür. Ancak ürün pazara sunulma aşamasında iken Eczacıbaşı EMS üst yönetiminde genel müdür değişmiş ve proje ile ilgili çalışmalar durdurulmuştur.

Güven’e (Görüşme, 2004) göre üretici firmadaki strateji değişikliği ve ürün geliştirme çalışmalarını yönlendiren pazarlama müdürü ile göreve yeni başlayan genel müdürün aynı vizyonda olmaması nedeniyle proje pazara sunum aşamasında iken durdurulmuştur. Yaşanan ürün geliştirme sürecinde başta verilen Tasarım İş Tanımından çok farklı bir noktaya gelinmiş, firmadaki yönetim ve strateji değişikliğine kadar çok beğenilmiş ve heyecan duyulan bir ürün iken üretilememiş bir tasarım projesi olarak kalmıştır.

Ürün: Mr. Swing, Masa Saati Müşteri: PSL World

Proje Yılı: 2003

Promosyon sektörüne yönelik “Mr. Swing, Masa Saati”, 2002 yılında Hong Kong’da bulunan PSL World firması için tasarlanmış. Gamze Güven’in (Görüşme, 2004) belirttiğine göre PSL World firması dünya pazarlarına promosyon ürünleri sunmakta ve Tasarım Üssü dışında farklı ülkelerden birçok tasarımcıyla çalışmaktadır.

Güven (Görüşme, 2004) bu projede Tasarım İş Tanımının etkin bir şekilde kullanılabilmesini PSL World firmasının

uluslararası tasarımcılar ile çalışma pratiğine sahip olmasına bağlamaktadır. Ayrıca üreticinin tasarım ihtiyacını tanımlamadaki ve tasarımcıya iletmedeki başarısı, tasarımcı ile üretici farklı ülkelerde bulunmasına rağmen tasarım sürecinin sorunsuz bir şeklide tamamlanabilmesinde önemli bir etken olmuştur.

Şekil 3. 6

Mr. Swing, Masa Saati

Proje başlangıcında Tasarım İş Tanımı PSL World firması tarafından yazılı olarak iletilmiştir. Tasarım İş Tanımı projeye başlamak için yeterli hedefleri tasarımcıya vermiş ve ana hedef “eğlenceli bir ofis aksesuarı” yaratılması olarak belirtilmiştir. Tasarım Üssü üreticiden gelen talep doğrultusunda “iş yerinde tokatlanıp sıkıştırılabilen ve bir canlıyı çağrıştıran tasarım esprisi” konseptinden yola çıkarak tasarım çalışmalarına başlamıştır. Güven (Görüşme, 2004) dönemin tasarım trendini yakalayan bir ürün tasarlanabilmesini üreticinin pazar ihtiyaçlarını doğru tespit edebilmesine bağlamaktadır.

Taslak tasarımlar gönderilip bunlar üzerinden stil çalışmaları sonuçlandırılırken aynı zamanda ürünün üretimine yönelik teknik detaylar PSL World firmasının desteği ile çözülmüştür. Ürün geliştirme sürecinde iletişim daha çok internet üzerinden e-posta ile sağlanmıştır. Ürün (Şekil 3.6) Uzakdoğu’da plastik enjeksiyon ve çelik yay seri montajı ile 2003 yılında üretilmeye başlanmıştır. 2003 yılı Şubat ayında piyasaya çıkan bu ürün Ağustos 2003 tarihine kadar 60 bin adet üretilmiştir ve halen birçok ülkede pazarlanmaktadır.

3.3.3 Kilit Taşı Tasarım Ofisi