• Sonuç bulunamadı

Görüşme Yapılan Tasarımcılar ve Tasarım Danışmanlık Firmaları

2. ARAŞTIRMA METODU

3.1 Görüşme Yapılan Tasarımcılar ve Tasarım Danışmanlık Firmaları

Araştırma yöntemi olarak tasarımcılar ile görüşmeler yapılması seçildikten sonra, ETMK etkinliklerine katılmış olan aşağıda listelenen tasarım ofislerinin tasarımcıları görüşme yapmak için uygun bulunmuştur.

DesignUM (İstanbul) Ümit Altun MG Design (İstanbul) Seyman Çay Tasarım Üssü (İstanbul) Gamze Güven Nesne Tasarım (İzmir) Özlem Perşembe Kilit Taşı Tasarım (İstanbul) Kunter Şekercioğlu Can Yalman Design (İstanbul) Can Yalman

3.1.1 Tasarım Danışmanlık Firmaları Hakkında Genel Bilgiler

3.1.1.1 DesignUM – Ümit Altun

1980 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nde başladığı eğitimini 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun olarak tamamladı. 1985–1987 yılları arasında Otokar A.Ş.’de çalışarak tasarım kariyerine başladı. 1988 yılında Alcatel-Teletaş A.Ş.’ne geçti ve 1991 yılına kadar tasarımcı, 1991–1994 yılları arasında ise tasarım bölümü şefi olarak çalıştı.

1994 yılında Arçelik A.Ş.’de uzman tasarımcı olarak çalışmaya başladı, 2002 yılında tasarım bölümü yöneticiliğine atandı. Bir yıl kadar bu görevde çalışan Ümit Altun, içerisinde tasarımcı olarak çalıştığı ya da yönettiği yüzlerce tasarım projesi sonucunda tasarım hayatında hedeflediği en önemli aşamayı gerçekleştirmek üzere

2003 yılında Arçelik’ten ayrılarak kendisi gibi tasarımcı olan eşi Mine Altun ile birlikte DesignUM’u kurdu.

DesignUM’da tasarım çalışmaları iki ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlardan biri ev eşyaları ya da promosyon ürünleri gibi normal kullanım araç ve gereçleri, bir diğeri ise otomotiv sektörüdür. DesignUM tasarım ofisi bu iki ana branş üzerine yoğunlaşmayı planlamakta, halen kullanım araçları ve de otomotiv konusunda aktif tasarım projeleri devam etmektedir.

3.1.1.2 MG Design – Seyman Çay

2000 yılında İ.T.Ü. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Almanya’da bulunan MG Design’da 2003 yılında altı ay staj yaptıktan sonra 2004 yılında MG Design kurucusu Melih Gürleyik ile beraber MG Design Türkiye ofisini kurdu ve halen burada çalışmaya devam ediyor.

MG Design, ağırlıklı olarak beyaz eşya ve ev aletleri tasarımı olmak üzere geniş bir alanda tasarım çalışmaları yapmakta, AR-GE ve mühendislik çalışmaları dahil tasarım sürecinin tüm aşamalarında hizmet verebilmektedir.

3.1.1.3 Tasarım Üssü – Gamze Güven

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Tasarımı Bölümü’nden 1987 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin mimarlık Fakültesi Yapı Bilimleri Enstitüsü’nden yüksek lisans diploması aldı. Üç yıllık bir sürede Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2000 yılından bu yana kurucusu olduğu Tasarım Üssü tasarım ofisinde endüstriyel tasarım çalışmalarına devam etmektedir. Gamze Güven ayrıca yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çeşitli üniversitelerde görev aldı. 1999 yılından bu yana Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetim Sertifika Programı’nda eğitmenliğini sürdürmektedir.

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) aktif üyesi olarak 1989 yılından bu yana görev almaktadır. 2002–2004 yılları arasında ETMK İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. Gamze Güven büfe tipleri yarışmasında ikinci mansiyon (1991), Mobilya Tasarımı yarışmasında Tasarım Ödülü (1996) ve 1. Banyo Tasarımı Yarışmasında birincilik ödülünü (1996) aldı.

Gamze Güven yönetimindeki Tasarım Üssü yenilikçi tasarım anlayışında tasarım çalışmaları yapmaktadır. Ürün tasarımı hizmeti verdiği sektörler; seramik, sağlık

gereçleri, beyaz eşya, aydınlatma elemanları, promosyon ürünleri, dişçi aletleri, çeşitli mobilyalar olarak özetlenebilir.

3.1.1.4 Nesne Tasarım ve Danışmanlık – Özlem Perşembe

1986 yılında ODTÜ Endüstri Tasarımı Bölümü’nü bitirdikten sonra Vestel Elektronik ve Raks Elektrik AR-GE bölümlerinde görev aldı. 1994 yılından bu yana elektronik mühendisi olan ortağı Hilal Tolasa ile birlikte kurdukları Nesne Tasarım ve Danışmanlık ofisinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Nesne Tasarım ve Danışmanlık endüstriyel, mekanik, elektronik tasarım ve yazılım konularında AR-GE hizmeti vererek kavramsal aşamadan üretim aşamasına kadar çözümler sunmaktadır. Nesne tasarımın üzerinde yoğunlaştığı konular elektronik- iletişim, endüstriyel-elektronik, elektrikli ev aletleri, medikal ürünler, beyaz eşya ve ambalaj tasarımı olarak özetlenebilir.

3.1.1.5 Kilit Taşı Tasarım – Kunter Şekercioğlu

1996 yılında ODTÜ Endüstri Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Almanya’da şimdiki adı “Teams Design” olan “Slany Design” adlı bir endüstriyel tasarım ofisinde staj yaptıktan sonra Türkiye’de çeşitli mimarlık ve tasarım ofislerinde ve de serbest tasarımcı olarak çalıştı. Daha sonra Taner Şekercioğlu tarafından kurulan Kilit Taşı Tasarım ve Mimarlık ofisinin ortağı olarak 2002 yılında endüstriyel tasarım çalışmaları yapmak üzere İstanbul ofisini açtı.

ETMK tarafından 1994’te Ankara’da düzenlenen Designers’ Odyssey Ürün Tasarım Sergilerinin organizasyon çalışmalarına katıldı. Daha sonra 1998’de Designers’ Odyssey sergi komitesinde çalıştı. 2002–2004 döneminde ETMK İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu’nda görev aldı.

1998 yılında ETMK “Yeni Binyılda Çalışma Kültürü” Kavramsal Tasarım Yarışması’nda ikincilik ödülü, 1997 ve 1998’de Ulusal “Genç Yetenekler” Ayakkabı Tasarım Yarışması’nda başarı ödülleri, “Ana Tanrıça” hamam tası ile T.C. Turizm Bakanlığı TUR-ART Turistik Hediyelik Eşya Yarışması’nda metal kategorisi mansiyon ödülü kazandı.

Kilit Taşı Tasarım Bursa’da mimari ve iç mimari projeleri ve İstanbul’da ise endüstriyel ürün tasarımı projeleri yapacak şekilde yapılanmıştır. Kilit Taşı Tasarım Ofisi başta hediyelik eşya ve kırtasiye ürünleri olmak üzere geniş bir alanda tasarım hizmetleri vermektedir. Tasarım sürecini üretim aşamasının sonuna kadar üreticiye destek vererek yürütmektedir.

3.1.1.6 Can Yalman Design – Can Yalman

1993’te Parsons School of Design NY Endüstriyel Ürün Tasarımı ve Mobilya Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. 1994 ve 2001 yılları arasında Arçelik ve Beko’da endüstriyel tasarımcı olarak çalıştı. 2001’de kurduğu Can Yalman Design bir tasarım danışmanlık şirketi olarak çeşitli sektörlere mühendislik, endüstriyel tasarım, grafik ve tasarım danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Ayrıca 2001 yılından bu yana infoTRON firmasının endüstriyel tasarım bölümünde çeşitli projelerin yönetimini üstlenmektedir.

1999’da LG Electronics Tasarım Ödülü, 2001’de Design Explorations Ödülü ve SteelCase Mondo Materials Ödülü’nü aldı. Can Yalman’ın çalıştığı ekiple beraber çeşitli ülkelerde 130’dan fazla endüstriyel tasarım tescili bulunmaktadır.

Can Yalman Design projeleri arasında Numarine için yüksek performanslı yat tasarımları, Teba için çamaşır makinesi ve fırın tasarımı, İnform için bilgisayar güç kaynağı tasarımı, Başarı Elektronik için elektrik sayacı tasarımı, İston A.Ş. için şehir mobilyaları, Türmak için promosyon ürünleri tasarımı, Tofaş, Penti, Xuma Beach Club, Tarkan ve Tariş için grafik tasarımları, Compaq, Kalder ve Numarine gibi kuruluşlar için ise fuar standı tasarımları bulunmaktadır.