• Sonuç bulunamadı

Su Gibi Programının Biçim ve Anlatı Özellikler

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

3. Gerçeklik Televizyonu Örneği Olarak İzdivaç Programları

3.3. İzdivaç Programlarına Özgü Özellikler

3.3.2. Su Gibi Programının Biçim ve Anlatı Özellikler

Gerçeklik Televizyonu örneği olarak çalışmaya dâhil edilen ikinci izdivaç programı altı yıldır FOX TV’de yayınlanmaya devam eden Su Gibi adlı programdır. 2012’nin yeni yayın sezonunda FOX TV’de hafta içi her gün 12.30-15.00 saatleri arasında canlı olarak yayınlanan Su Gibi’nin sunuculuğunu Uğur Arslan ve Songül Karlı yapmaktadır. Türkiye’nin en çok evlendiren ve çocuk sahibi yapan programı olarak tanıtımı yapılan Su Gibi programında yayınlanan VTR’ler, bu tanıtımı destekleyecek şekilde hazırlanmaktadır. Programda sık aralıklarla Su Gibi’de evlenen ve çocuk sahibi olan çiftlerin sunucular tarafından evlerinde ziyaret edildiği VTR’ler gösterilmektedir. Su Gibi programında adaylarla ilgili VTR’ler adayın bir önceki programda kendini tanıttığı ve eş adayında aradığı özellikleri söylediği bölümlerden oluşmaktadır. Su Gibi’de Esra Erol’un programında olduğu gibi popüler adaylara özel VTR’ler hazırlanmaz. Su Gibi’de hazırlanan özel VTR’ler bu programda evlenip çocuk sahibi olan çiftlerle ilgili olmaktadır.

Su Gibi’nin stüdyosunda, dışarıdan gelen misafirler için yaklaşık yirmi kişilik yer ayrılmış olmakla birlikte konuklar ekranda gösterilmezler. Sunucular, stüdyo konuklarıyla konuşmazlar ve programda onların yorumlarına yer vermezler. Sunucular, yalnızca talip olarak gelen kişinin bir yakını gelmişse, talip olan hakkında bilgi almak amacıyla o kişiyle konuşmaktadırlar. Sahnenin sağ tarafı genellikle yirmi kişi olarak programa dâhil edilen evlilik adaylarına ayrılmıştır. Adaylar, sahnenin sağ tarafında iki sıra olarak dizilmiş tek kişilik krem rengi koltuklarda otururlar. Evlilik adayları gelen taliplerle ilgili yorum yapabilirler. Sahnenin sağ köşesinde Arslan ve Karlı’nın karşılaşmalar yapılırken ayakta durduğu bir bölüm vardır. Sahnenin tam karşısında sunucular ve talipler sahneye çıkacağı zaman açılan kapı bulunmaktadır.

144

Sahnenin sol tarafında dört kişilik müzik grubu, hemen yanında aday ve talibinin karşılıklı oturarak konuşması için iki koltuk bulunmaktadır. Su Gibi programı stüdyodaki dört kişilik müzik grubunun çaldığı ve söylediği hareketli bir şarkıyla ya da Su Gibi’ye özel şarkıyla başlar. Su Gibi şarkısının sözleri: Mutlu bir yuva kurmak istersen / Evlenmeye karar verdiysen / Ne duruyorsun gelsene / Evlen sen de Su Gibi’ de / Umudunu yitirme sakın / Aşk seni de bulur / Su Gibi’yi izlersen eğer / Bu şans senin olur.

Şarkı sona ermek üzereyken Uğur Arslan ve Songül Karlı alkışlar eşliğinde sahneye çıkarlar. Her iki sunucu da sırayla konukları ve izleyicileri selamlar. Herkes için iyi dileklerde bulunulduktan sonra günün ilk buluşmasına geçilir. Hangi adaya talip geldiyse, önce o aday sahneye çağırılır, sonra talibi anons edilir. Adaylar ve talipler sahneye gelirken, orkestra her bir kişi için başka bir şarkıdan birkaç mısra seslendirmektedir. Sahneye açılan kapı açıldığı anda, aday herkesle birlikte kendisine gelen talibi görmektedir.

Programa aday ya da talip olarak katılan kişi, sunucular tarafından anons edildikten sonra açılan kapıdan girer ve sahnenin ortasında duran sunucuların yanına gelir. Sunucular, genellikle adayla veya taliple tokalaşırlar. Uğur Arslan talip olarak gelen kişiye nereden geldiğini ve ne işle meşgul olduğunu sorduktan sonra onu görüşmenin yapılacağı bölüme gönderir. Aday ve talibi kendilerine ayrılan köşede görüşmeye başlar. Görüşme temposu düştüğünde Uğur Arslan, çiftin çevresinde dolaşarak espri yapar ya da sohbete iştirak eder. Aday ve talibi arasındaki görüşme, yaş, yaşanan yer, meslek, evlilik ve çocuk sayısı gibi sınırlı konuyla ilgili olduğu için fazla uzun sürmez. Sunucular, başka bir adayı ve talibini sahneye çağırmadan önce görüşme yapan çiftin mutfak dekorlu bölüme geçmelerini ve görüşmeye orada devam etmelerini isterler.

145

Mutfak olarak adlandırılan bölüm sahnenin solunda bulunmaktadır. Su Gibi programındaki mutfağın işlevi, Esra Erol’un programındaki canlı odanın işlevinden farklıdır. Canlı odaya gitmek, adayın talibini beğendiğini düşündürür. Su Gibi’de ise sıradaki karşılaştırmayı bir an önce gerçekleştirmek için bir önceki aday ve talibi mutfağa yönlendirilmektedir. Aday ve talibi baş başa konuşmaya bu bölümde devam etmekte ve son kararları onlara burada sorulmaktadır. Adaya, talibiyle ilgili son kararı vermeden önce “karar anı” denilen bir dakikalık bir karar verme süresi tanınır. Bu süre sonunda Uğur Arslan adaya şu soruyu sorar: “Görüşme odası mı? Farklı adaylar mı?” Aday, “görüşme odası” dediğinde talibini tanımak istediğini, “farklı adaylar” dediğinde talibini beğenmediğini ve başka talipler beklemeye devam edeceğini söylemiş olmaktadır.

Su Gibi programına katılan aday ve taliplerin şarkı söyleme ve dans etme konusunda istekli oldukları görülmektedir. Adaylar becerilerini sergilemeleri için Uğur Arslan ve Songül Karlı tarafından teşvik edilirler. Adayların dans etmeleri sırasında oldukça komik görüntüler ortaya çıkabilmektedir. Adaylar arasında profesyonel şarkıcı olan kişilere de rastlanmaktadır. Bu kişilerin program boyunca iki-üç şarkı seslendirilmesine izin verilmektedir.

Su Gibi programına katılan adayların, talibi gelen arkadaşlarıyla ilgili yorum yapmalarına izin verilmektedir. Yorumlar, aday ve talibi arasındaki yaş farkı, görüntü olarak yakışıp yakışmadıkları ve kültürel olarak anlaşıp anlaşamayacakları gibi konularla ilgili olmaktadır. Su Gibi’nin yeni yayın sezonunda izleyicilerin de adaylar ve talipleriyle ilgili yorum yapmalarına imkan verilmiştir. Program boyunca, ekran başındaki izleyiciler Twitter vasıtasıyla yorum yapmaya teşvik edilmektedir. İzleyici yorumları, adayların saçı, kıyafetleri, aday ve talibi arasındaki uyum veya uyumsuzlukla ilgili olabilmektedir.

146

Su Gibi’nin bir programında yedi-sekiz buluşma, dört-beş telefon görüşmesi, iki- üç yeni katılan aday tanıtımı yapılmaktadır. Program aralarında ise Su Gibi adaylarından her biri için hazırlanan, adayın fotoğrafının ve kişisel özelliklerinin bulunduğu tanıtımlar gösterilmektedir. Tezin ekler bölümünde yer verilen Su Gibi programının bir günlük transkripsiyonu incelendiğinde, altı çiftin buluşmasının gerçekleştirildiği, daha önce tanışan bir çiftin görüşme sonucunun alındığı, iki kadın adayın talipleriyle telefon görüşmesi yaptığı ve dört yeni kadın adayın tanıtımının yapıldığı görülmektedir.

Su Gibi programında genellikle yedi sekiz buluşma gerçekleştirildiği halde burada yer verilen transkripsiyonda ancak altı buluşmanın gerçekleşmiş olmasının nedeni, kadın adaylardan Birgül ile babası arasında yaşanan anlaşmazlığın uzun bir süreyi kapsamış olmasıdır. Adayların anne ve babalarının, çocuklarının talipleriyle ilgili görüşlerine yer verilmesi, Su Gibi’yi diğer izdivaç programlarından ayıran önemli bir özelliktir. Programda kadın ve erkek adayların ailelerinin, talip olan kişiyle ilgili fikirlerine özellikle yer verilmekte, Uğur Arslan ve Songül Karlı stüdyoya aile büyükleriyle birlikte gelen taliplere özel ilgi göstermektedir.