• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

3. İş Planının Yapılması: Bu süreçte artık planlanıp uygulamaya hazırlanmış olan bir plan için uygun zaman çizelgeleri hazırlanmaktadır Konya Büyükşehir

3.1.2. Stratejik Planlama Sürecinde Organizasyon Ve Katılım

Konya Büyükşehir Belediyesi hazırlanmasını öngördüğü stratejik planı için öncelikle bir stratejik çalışma ekibi oluşturmuştur. Bu ekip için ise ilgili birimlerden tek tek temsilciler almak yerine, daire başkanları ve müdürlükler bünyesinde planlama için ayrı ekipler oluşturulmuş, böylece katılımın sağlanması konusunda da adımlar atılmıştır. Bunun dışında stratejik planın hazırlanması sürecinde sivil toplum kuruluşları, üniversite, kamu kurumları ve ilgili meslek odalarının da görüş ve önerilerine yer verilmiştir. Stratejik hedef ve amaçların gerçekleştirilmesi için gerekli

olan performans ölçütleri ise, hedeflerin gerçekleştirilmesinden sorumlu birim amir ve yetkililerinin görüşleri alınarak belirlenmiştir.

DPT tarafından oluşturulan Stratejik Planlama Kılavuzu rehberliğinde hazırlanıp, APK Daire Başkanlığınca koordine edilen stratejik planlamanın hazırlanması sürecinde bunlarla birlikte, Daire Başkanları ve Müstakil Müdürlüklerden gelen çalışmaları değerlendirmek ve düzenlemek üzere belediye bünyesinde stratejik plan çalışma komisyonu da oluşturulmuştur. Oluşturulan komisyon derlenen birim raporları ile kurumsal mevzuatı değerlendirmek suretiyle stratejik amaç ve hedefleri sistematik hale getirmiştir. Stratejik amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetlere ilişkin performans ölçütleri, amaç ve hedefin gerçekleştirilmesinden sorumlu birim amirleri ve teknik ekiplerin görüşleri alınarak belirlenmiştir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunun 7. maddesinin “a” fıkrasında belirtildiği gibi ilçe ve ilk kademe belediyelerinin stratejik plan ile ilgili görüşlerine de ayrıca yer verilmiştir. Daha sonra ise encümenin görüşü alınarak belediye meclisinin onayına sunulmuştur. Uygulamaya konulan bu stratejik planın belirli aralıklarla revize edilmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılması için yine bu planın oluşturulmasında katkıları olan birimlerden meydana gelen Stratejik Planlama Çalışma Ekibi ve Komisyonu oluşturulmuştur.

Stratejik çalışma ekibinde şu birimler yer almaktadır; Genel Sekreter ve Yardımcıları, APK Daire Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Teftiş Kurulu Başkanı, Başkan Danışmanı, Fen İşleri Daire Başkanı, İmar İşleri Daire Başkanı, Park ve Bahçeler Daire Başkanı, Çevre Koruma Daire Başkanı, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı, Hesap İşleri Daire Başkanı, Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanı, İşletme ve İştirakler Daire Başkanı, Toplu Ulaşım Daire Başkanı, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı, Personel ve Eğitim Daire Başkanı, Raylı Sistem Daire Başkanı, Satın Alma Daire Başkanı, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı, İtfaiye Daire Başkanı, Bilgi İşlem Daire Başkanı, Zabıta Müdürü, Ulaşım ve Koordinasyon Müdürü.

Stratejik çalışma komisyonunda yer alan birimler ise şunlardır; APK Daire Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Teftiş Kurulu Başkanı, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı ve Müfettiş Yardımcılarıdır.76

Görüldüğü gibi süreçte Konya Büyükşehir Belediyesinin birimleri ile yönetici ve çalışanlarının katılımı esas alınmış ve ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesinin ilişkili olduğu paydaşlarının belirlenmesi ve görüşlerinin alınması içinde çalışmalar yapılmıştır. Tüm kurum katılımının sağlanmaya çalışılmasındaki en önemli amaçlardan biri de kurumsal yapıda sürecin devamını sağlayacak kurumsal kapasiteyi geliştirmeye çalışmaktır. Bilindiği gibi bir belediyenin etkin ve verimli hizmet anlayışını sürdürebilmesi için halkın katılımını sağlamak kadar kurum içi iletişimi sağlayarak çalışan personelin katılımını gerçekleştirebilmek de o kadar önemlidir. Belediyelerin genel itibariyle karar organları olarak faaliyet sürdüren birimleri belediye meclisleridir. Bu organlar içinde kararlar oy birliği ile alınmaktadır. Bunun dışında bazı belediyelerde her kademe ve birimde görev yapan çalışanların görüş ve taleplerinin belirlenmesi için anket gibi çalışmalar da yapılabilmektedir. Ancak bu sistem de o kadar sıklıkla ve çoğunlukla uygulanamamaktadır. Bu aşamada Konya Büyükşehir Belediyesinde kurum içindeki iletişim ve katılımın ne şekilde işlediğinin daha anlaşılır olması açısında aşağıdaki hiyerarşik kademe cetvelinin incelenmesinde yarar bulunmaktadır. Bu yapıda, belediye başkanı kurumun en üst yönetici olarak görev yapmaktadır. Meclise karşı sorumlu olan başkan, stratejik plan dâhilinde yürütülecek faaliyetler açısından da önemli bir yere sahip bulunmaktadır.

76

Şekil 5: Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Hiyerarşi Tablosu

Büyükşehir Belediye Başkanı

Teftiş Kurulu Başkanlığı Belediye Meclisi

Şube Müdürlüğü Başkanlık Danışmanları

Hukuk Müşavirliği KOSKİ Genel Müdürlüğü

Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü UKOME

Özel Kalem Müdürlüğü AKOME

Genel Sekreter

Hesap İşleri Daire Başkanlığı Gelir Şube Müdürlüğü

Gider Şube Müdürlüğü Bütçe Ve Kes.Hes.

Strateji Geliş.Plan.Şb.Md. Genel Sekreter Yardımcısı Genel Sekreter Yardımcısı

Fen İşleri Daire Başkanlığı İnsan Kaynakları Ve Eğitim D. B. Yol-Yapım-Bakım Şube Md. Özlük İşleri Şube Md.

Yapı İşleri Şube Md. Eğitim Şube Md.

Sanat Yapıları Şube Md. Bilgi İşlem Şube Md.

İhale Şube Md. Yazı İşleri Ve Kararlar Daire Bşk.

Park Ve Bahçeler Şube Md. Evrak Yönetim Şube Md. İmar Ve Şehircilik D. Bşk. Kararlar Şube Md.

Kentsel İyileştirme Şube Md. Arşiv Şube Md.

Ulaşım Trafik Sinyalizasyon Şube Md. Basın-Yayın Ve Halkla İlişk. D. Bşk.

Harita Şube Md. KOMEK Şube Md.

Emlak Kamulaştırma Şube Md. Basın-Yayın Şube Md.

İmar Planlama Şube Md. Tanıtım Ve Organizasyon Şube Md. Kent Bilgi Sistemi Şube Md. Halkla İlişkiler Şube Md.

İdari Ve Mali İşler Daire Bşk. Sağlık-Sosyal Hizmetler Daire Bşk. Satın Alma Şube Md. Sosyal Hizmetler Şube Md.

Levazım Ayniyat Şube Md. Sağlık İşleri Şube Md.

Atölyeler Şube Md. Özürlüler Şube Md.

İdari Hizmetler Şube Md. Kaynak Geliştirme Ve İştirak. D. Bşk. Garajlar Şube Md.

İtfaiye Daire Bşk. Hal Şube Md.

İtfaiye Şube Md. Kaynak Geliştirme Şube Md. İtfaiye Şube Md. İştirakler Şube Md.

Çevre Koruma Kontrol Daire Bşk. Kültür-Sosyal İşl. Şube Md. Veteriner Şube Md. Müze-Kütüphaneler Şube Md. Mezarlıklar Şube Md. Kültür Merkezi Şube Md.

Yakıt Denetim Şube Md. Kültür-Sanat Faaliyetleri Şb. Md. Çevre Ve Temizlik İşler Şube Md. AB Ve Dış İlişkiler Şube Md.

Zabıta Daire Bşk. SAMM Şube Md.

Zabıta Şube Md. Ulaşım Daire Bşk.

Zabıta Şube Md. Otobüs İşletmesi Şube Md. Raylı Sistem Şube Md. Sivil Savunma Uzmanlığı

Kaynak: Konya Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı, http://www.konya.bel.tr (28.05.2009). 3.1.3. Konya Büyükşehir Belediyesinin Durum Analizi

Konya Büyükşehir Belediyesinin, stratejik planlama sürecinde, genel olarak şu dört soruya cevap aradığı belirlenmiştir:

1. Neredeyiz?

2. Nereye gitmek istiyoruz?

3. Gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşırız? 4. Başarımızı nasıl ölçer ve değerlendiririz?

Stratejik Planlama sürecinin ilk adımını oluşturan durum analizi aşamasında ise, genel anlamda kurumun; “Neredeyiz?” sorusuna cevap aradığı söylenebilir. Çünkü kurumun geleceğine ilişkin amaç ve hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için

öncelikle kurumun mevcut durumunun tespiti gereklidir. Burada kurumun sahip olduğu kaynaklar ve eksik yönlerinin tespiti önem arz etmektedir. Bunların dışında bu bölümde kurumun hizmetlerini hangi yasal çerçevede yürüttüğü ile mevzuattan kaynaklanan görev ve sorumluluklar ortaya konur.

Ayıca büyükşehir belediyesi stratejik planlamanın bu aşamasında bazı stratejik konularda ortaya konulan sorunlara çözüm aramaya çalışmıştır. Stratejik planlanma sürecinin durum analizi aşaması çalışmamızda genel olarak üç başlıkta ele alınmıştır. Bunlar belediye hakkında genel bilgiler bölümü, paydaş analizi bölümü ve kuruluş içi analiz ile çevre analizi bölümleridir. Durum analizinin ilk aşamasını oluşturulan belediye hakkında genel bilgiler bölümünde Konya Büyükşehir Belediyesinin tarihsel gelişimi, yasal yükümlülük ve mevzuat analizi, belediyenin personel yapısı ve teknolojik kaynakları, paydaş analizi, kuruluş içi ile çevre analizleri hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Bununla birlikte belediyenin görev tanımı ve mevzuat düzenlemelerinin faaliyetlerin gerçekleştirmesindeki etkisi de genel hatlarıyla açılanmaya çalışılmıştır.

Bütün bunların yanında Konya Büyükşehir belediyesinde stratejik yönetim açısından çok önemli adımlardan biri olan durum analizi sürecinde beş unsurlu bir aşama izlemiştir. Bunlar:

1. Çalışanların Görüşlerinin Alınması: İç paydaş olarak da adlandırılan çalışanların görüşlerinin alınması aşamasında genel olarak, alınan kararlara katılımın sağlanması ve bu şekilde beklentilerin saptanması amaçlanmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre de belediyeyi bekleyen “fırsat ve tehditler ile belediyenin güçlü ve zayıf yönleri” (GZFT) çıkarılmaya çalışılmaktadır.

2. GFTZ Analizi: GFTZ analiziyle öncelikle çalışanlardan alınan görüşlerin bir