• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

33. BOTAŞ, 34 MEDAŞ,

35. TEİAŞ İletim Ve İşletme Grup Müdürlüğü, 36. Türk Telekom İl Müdürlüğü,

37. Kültür Ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu, 38. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü,

40. TSE Bölge Müdürlüğü.

Konya Büyükşehir Belediyesi yukarıda sayılan dış paydaş ve hedef kitle konumunda olan vatandaşların tatmin düzeylerini ölçerken bazı yöntemlerden yararlanmaktadır. Bunlar:

1. Kamuoyu yoklamaları, 2. Yazışmalar,

3. Açık kapı müracaatları, 4. Dilekçeler,

5. Bilgi edinme başvuruları,

6. Başkanlık makamına gönderilen mesajlar, 7. Yazılı ve görsel basın olarak sıralanabilir.

Büyükşehir belediyesi bu ölçütlerle kendi misyonunda da yer alan katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışını gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Böylece yeni kamu yönetim anlayışı çerçevesinde uygulamaya konulan stratejik yönetim sürecinin gereklerini gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bununla birlikte bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetlerin belediye için ne kadar yeterli olduğu ve belediyenin hedefine ne kadar ulaşabildiği de hala bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dış paydaşların seçimler dışında belediye yönetimine katılımı oldukça sınırlı düzeyde gerçekleşmektedir. Belediyenin alınan kararlar hakkında gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantıları ve internet üzerinden özellikle meclis toplantılarında alınmış olan kararlarla ilgili yaptığı bilgi aktarımı gibi konularda gösterdiği hassasiyeti karar alım sürecinde de göstermesi ve alınacak kararlardan etkilenmesi muhtemel kesimlerle daha çok görüş alışverişinde bulunması gerekmektedir.

Günümüzde katılım ve şeffaflığı daha etkinleştirmeye yönelik olarak yürütülen e-belediyecilik hizmetleri, belediye faaliyetleriyle ilgili görüş ve şikâyetlerini en hızlı ve zahmetsiz şekilde sunmak isteyen hedef kitleye oldukça önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Bununla birlikte e-belediyecilik hizmetleri, vatandaşların belediyeye giderek yapması gereken birçok işlemi internet üzerinden yapmalarına da fırsat vermektedir. Ancak internet kullanımının halk arasında kullanım alışkanlığının yeterli düzeyde olmaması, yine e-devlet sisteminin oluşması önünde bir engel oluşturmaktadır. Ayrıca belediyenin de bu aşamada kamu hizmetlerinin elektronik ortama taşınmasında ve iş süreçlerini kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırarak hizmet sunumunda etkinliği daha çok sağlaması ve halka yönelik bir yönetim anlayışını daha çok üstlenmesi de gerekmektedir.

Belediye faaliyetlerinin sürdürülmesinde, kararların alınmasında, bunların uygulanmasında ve denetlenmesinde halka da bir takım görevler düşmektedir. Belediye açısında halkın çeşitli aşamalarda yardım ve desteğini sağlamak hem verimliliğin sağlanması hem de etkin bir yönetim anlayışına sahip olunması için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yönetimin başarısı da halkın yardım ve katkısını

sağlayabildiği oranda artmaktadır.81 Bu durumda yönetimin halkla ilişkilere önem vermesi ve halkın güvenini kazanması büyük önem taşımaktadır. Konya Büyükşehir Belediyesinde halkla ilişkiler çalışmalarını başta Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı olmak üzere Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlıklarınca yürütülmektedir. Halkın her tür istek ve şikâyetlerini belirleyen Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde ise; Basın Şube Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Tanıtım Şube Müdürlükleri yer almaktadır.

Bir belediye açısından halkın yanı sıra belediyenin hizmetlerinden etkilenen ya da bu hizmetlerden bir takım çıkarları bulunan bazı kuruluşların da sürece dâhil edilmesi, belediyece yapılacak faaliyetlerin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve uygulanacak planların sahiplenilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Örneğin karayollarıyla ilgili belediyece yapılacak bir hizmetin yürütülmesi esnasında Karayolları Genel Müdürlüğünün desteğinin sağlanması gerekmektedir. Bu durum hizmetlerin vatandaşa daha hızlı ve onların sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde yapılmasına da büyük bir katkı sağlayacaktır.

Yine aynı şekilde il genelinde yapılacak çalışmalarda belediyenin valilik, il özel idaresi ve kaymakamlıklar ile işbirliği içinde olması ve kurumlar arası doğru bir iletişim sisteminin geliştirilmesi belediyelere yerel düzeyde hem zamandan hem de maliyetten büyük tasarruflar sağlayacaktır.82 Bu ve bunun gibi durumlarda dış paydaşların desteklerini her alanda daha çok sağlanmak, stratejik yönetimin bir çalışma sistemi olarak benimsediğini ifade eden belediyeye de önemli yararlar sağlayacaktır.

3.1.3.1.5. Konya Büyükşehir Belediyesinin İç ve Dış Çevre Analizi

Bu aşamada; belediyenin, misyon ve vizyonunu etkileyecek şartların sistematik olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu da kurumun kendi içerisindeki ve çevresindeki mevcut şartların analizi ile mümkün olabilecektir. Burada temel yöntem; güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin analiz edilmesidir.

81

KESKİN, M., (2008), Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkiler Ve Araştırma Birimleri ‘Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, s.29.

82

Belediyenin, iç çevre analizini teşkil eden unsurlar güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu unsurlar kurumun kendi içinden kaynaklanan ve kurumun kontrol edebildiği koşullar ve eğilimleri ifade etmektedir.

Belediyenin dış çevre analizinde ise, kurumu etkileyen ve dışarıdan kaynaklanan değişim ve şartlar değerlendirilmektedir. Çevre analizinde incelenen unsurlar, kurumun kontrolü dışında gerçekleşen unsurlardır ve ekonomik, sosyal, politik, teknolojik içerikler taşıyabilir.83 Konya Büyükşehir Belediyesinin stratejik planlama sürecinde iç ve dış çevre analizlerinin belirlenmesi aşamasında GFTZ analizi yönteminden yararlanılmıştır. Bu analiz, stratejik planlamada durum analizi dâhilinde yapılan bir yöntemdir. Bu analizde işe, öncelikle kurum içinde çalışanlardan alınan görüşlerin bir araya getirilmesiyle başlanmıştır. Bunun sonucunda ise güçlü ve zayıf yönleri ile çevresinde bulunan muhtemel fırsat ve tehditleri tespit edilmiştir.

1. Belediyenin güçlü yanları: Kurumun güçlü yanlarının, kurum içi analizi