• Sonuç bulunamadı

Kaynak: TUİK Verilerinden Derlenmiştir

MOBİL ÖĞRENME VE EĞİTİME ETKİLERİ

4. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

Kuşkonmaz, 2010-2011 eğitim öğretim yılında İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin mobil öğrenmeye yönelik algı düzeylerini değerlendirmiştir. İstanbul ilinde 28 okuldan seçilen 610 öğretmen üzerinde araştırmasını yapmış, araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bir bölümünün mobil öğrenme uygulamalarına açık olduğu, bu uygulamaları gelecekte dönemlerde derslerinde kullanmak istedikleri ortaya çıkartmıştır. Yıldırım (2012), Elazığ ilinde Şeker İlköğretim Okulu, Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu ve Yunus Emre İlköğretim Okulu 5. sınıfta bulunan toplam 82 öğrenci üzerinde gerçekleştirmiştir. Araştırma "İngilizce Öğreniyorum" isminde Flash Lite tabanlı eğitsel mobil uygulama geliştirilerek, öğrencilerin İngilizceyi mobil oyun vasıtasıyla ne derece kavrayabildiklerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Tasarlanan mobil oyunu uygulamadan önce öğrencilere ön test uygulanmış, sonrasında öğrencilere bir haftalık uygulama süresi verilmiş ve son test ile de uygulama tamamlanmıştır. Araştırma sonucunda eğitsel mobil

115

uygulamaların İngilizce eğitiminde öğrencilerin başarı düzeylerini artırdığı gözlenmiştir. Mobil cihazlarına yüklenecek eğitsel oyunların öğrencilerin ders motivasyonlarını ve başarılarını artacağı ve bu oyunların faydalı bir öğretim materyali olarak kullanılabileceği söylenmiştir. Ülkemizde yapılan bu araştırmalara göre mobil öğrenmenin öğrenci başarısına etkisinin olduğunu göstermiştir (Alabay, 2015).

Günümüz şartlarında cep telefonu ile internete bağlanmak bilgisayar ile internet bağlanmaktan daha pahalıdır. Onun için öğrenciler için oluşturulan mobil öğrenme sayfalarında öğrencilerin çok vakit geçirmeleri maddi açıdan sıkıntılı bir durumdur. Mobil öğrenme sistemine bağlanılan cihazların cep telefonu yerine ekranı daha büyük mobil cihazlar olması ve internet bağlantısını daha etkin kullanabilen mobil cihazlar ile gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Çünkü öğrencilerin mobil öğrenme sisteminden bu nedenle sıkıldıkları ve verimli kullanamadıkları tespit edilmiştir (Sur, 2011).

Uygulama, zamandan ve yerden bağımsız öğrenme ve anında geribildirim verme süreçlerinde kullanılabileceği gerekli alt yapının sağlanması ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ile uzaktan eğitim konusunda daha da esneklik sağlayacağı düşünülmektedir. İnternet tabanlı uzaktan eğitim sistemlerinde mobil telefonlar gibi yaygın olan cihazlar için öğrenme ortamların ve etkinliklerinin geliştirilmesi gelecek için bir alt yapı oluşturmaktadır, gerçekleştirilerek uygulamalar öncesi denemelerin yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Öğrencilerin sosyoekonomik düzeyleri incelenerek mobil öğrenmeye yönelik çalışmalar yapılabilir. (Kurnaz, 2010)

Öğrencilerin dikkatini çekebilmek için mobil içeriklere video, oyun ve ses gibi özelliklerin eklenmesi içeriklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Teknolojinin gelişimine ayak uydurmak için öğrencilerin desteklenmesi gerekmektedir. Günümüzde mobil içeriklere ulaşmamızı sağlayan GSM şirketleri bu hizmet için belli bir ücret talep ediyor. Mobil içeriklere ulaşmak için internet sağlayıcılarına ve GSM operatörlerine ödenen ücretlerin minimuma indirilmesi, ilerleyen zamanlarda mobil içeriklere ulaşımın ücretsiz hale getirilmesi mobil teknolojilerinin daha verimli ve daha yaygın şekilde kullanılmasında etkin bir rol oynayacaktır. Günümüzde mobil cihazları hayatımızın her anında kullanmaya başladık. Bu cihazlar eğitim içinde önemli araçlar olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zaman ve mekân kavramı olmadan her zaman ulaşılacak mobil içeriklerin oluşturulması eğitimin gelişmesini ve öğrencilerin daha hızlı öğrenmesini sağlayacaktır. Öğrencilerin yaşlara göre mobil öğrenme algı düzeylerine bakıldığında 30 yaş ve altı öğrencilerin mobil algılarının, yaşları ileri kişilere göre daha

116

yüksek olduğu görülmüştür. Mobil öğrenme algısı düşük öğrenciler için eğitim desteği verilmesi önerilebilir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre mobil öğrenme algı düzeylerine bakıldığında erkek öğrencilerin, kadın öğrencilerinden daha fazla puan aldığı görülmektedir. Mobil öğrenme algısı düşük öğrenciler için eğitim desteği verilmesi önerilebilir (Küle, 2012). Mobil öğrenme uygulamaları tek bir öğrenme yöntemini destekler nitelikte değil; birden fazla öğrenme yöntem ve tekniğini içinde barındırabilir nitelikte olmalıdır. Mobil öğrenme ortamları, öğrencilere sadece metin tabanlı ya da hazır tek bir içerik sunan sistemler değil, bunlarla beraber resim, ses, animasyon, 3D oyun, internet kaynakları gibi eğitim materyalleriyle zenginleştirilmiş içerikler sunabilen sistemler olmalıdırlar. Öğretmenlerin, öğrenciler için oluşturdukları değerlendirme soruları sadece çoktan seçmeli sorulardan değil eşleştirme, boşluk doldurma, sürükle bırak gibi diğer sınav yöntemleriyle de zenginleştirilmelidir. Mobil öğrenmenin hareketlilik konusunda sağladığı esnekliğin azami düzeyde kullanılabilmesi için farklı uygulamalar geliştirilmelidir. Örneğin, belirli bir tarihi mekânın gezilmesi, gezilen mekânlarda elde edilen görsel ve yazılı kaynakların mobil cihazlar üzerinden bir ödev haline getirilmesi istenebilmelidir. Mobil öğrenmedeki etkileşim düzeyinin artırılması da önemlidir. Öğrencilerin is birlikçi öğrenme ile grup çalışmaları da yapmaları önemlidir. Bu noktada öğrencilerin hem eğitimcileri hem de diğer öğrenciler ile iletişim kurabilecekleri forum, sohbet odaları ve görüntülü konuşma olanakları da mobil öğrenme için yeniden düzenlenmelidir. Böylece öğretmen-öğrenci ve öğrenci-öğrenci etkileşim ve iletişim imkânları sağlanmış olacaktır. Mobil öğrenme ortamları, öğrencilerin ortak çalışmalarını sağlayabilecek özellikler ile birleştirilmelidir. Öğrencilerin bir grup içinde yer almaları ve grup çalışması yapabilmeleri mobil öğrenme ortamlarının yetenekleri arasında yer almalıdır. Mobil öğrenme ortamları günümüz eğitim imkânlarından olan wiki, blog, anlık mesajlaşma, takvim, ajanda, saat vb. uygulamalarla zenginleştirilmelidir (Sayın, 2010).

Mobil uygulamalar eğitim kalitesini ve eğitimden alınan verimi arttırıcı rol oynamalıdır. Bunun için uygulamalar, mobil öğrenmeden yararlanacak olan bireylerin özellikleri dikkate alınarak hazırlanmalı ve fırsat eşitliği, bireylerin imkânları ve şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Mobil öğrenmeye tamamen öğretmenin yerini alacak gözüyle değil eğitimi zenginleştiren ve yüz yüze eğitimi tamamlayan bir öğrenme biçimi olarak bakılmalıdır. Mobil öğrenmeden mevcut durumdan daha yukarıda bir yarar sağlayabilmek için var olan dezavantajlar avantaja çevrilebilir. Teknolojinin her geçen gün hemen hemen her alana hız kazandırdığı göz önüne alındığında eğitimde de bu hıza yetişmek için mobil öğrenmenin

117

önemi ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda mobil öğrenme, eğitimin kalitesini ve sürekliliğini arttırması, eğitimde esneklik sağlaması, bireylere yaşam boyu eğitim imkânı tanıması yönüyle eğitim sistemine yansıtılmalıdır.

REFERANSLAR

Alabay, A. (2015, Haziran). Ortaöğretim Öğretmenlerinin Ve Öğrencilerinin EBA(Eğitimde Bilişim Ağı) Kullanımına İlişkin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. İstanbul, İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Çelik, A. (2012). Yabancı Dil Öğreniminde Karekod Destekli Mobil Öğrenme Ortamının Aktif Sözcük Öğrenimine Etkisi Ve Öğrenci Görüşleri:Mobil Sözlük Örneği. Ankara, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Dehmenoğlu, C. (2015). Programlama Temelleri Dersine Yönelik Mobil Öğrenme Aracının Geliştirilmesi. İstanbul, Bahçeşehir Üniversitesi.

Demir, K. (2014). Grafik Ve Animasyon Dersindeki Mobil Öğrenme Uygulamalarının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Ve Mobil Öğrenmeye Yönelik Tutumlarına Etkisi. İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Kurnaz, H. (2010). Mobil Öğrenme Özelliğinin Öğrenciler Tarafından Kullanılabilirliği. Sakarya, Sakarya Ünivesitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Küle, G. (2012). Pazarlama Yönetimi Dersini Alan Öğrencilerin Mobil Öğrenme Algılarının Belirlenmesi. İstanbul, Bahçeşehir Üniversitesi.

Saraç, A. (2014). Yeni Bir Eğitim Platformu Olarak Mobil Öğrenme Ortamları İçin Uygulama Geliştirmenin Önemi Ve Öğretim Teknoloğu Adaylarının Algıları Üzerine Bir Araştırma. İstanbul, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Sarı, S. (2012, Temmuz). Hizmet İçi Eğitimde Mobil Öğrenme Ve GSM Sektöründe Bir Uygulama. İstanbul, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Sayın, Z. (2010). Mobil Telofonlarla Mobil Öğrenme Üzerine Bir Araştırma Ve Örnek Uygulama. Konya, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Sur, E. (2011, Ocak). Mobil Öğrenme Ve Web Destekli Öğrenme Yöntemlerinin Karşılaştırılması (Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulunda Bir Uygulama). Ankara, Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü.

Tanrıverdi, M. (2011, Mayıs). E-Öğrenmeye Destek Amaçlı Mobil Öğrenme Uygulaması Geliştirme Ve Etkilerinin İncelenmesi. Ankara, Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü.

118

BİLİŞİMİN TURİZM SEKTÖRÜNDE KULLANILMASI VE İSTANBUL’DA Kİ 5