• Sonuç bulunamadı

ATTITUDES OF VISUAL ARTS TEACHER CANDIDATES THROUGH THE USE OF TECHNOLOGY MATERĠALS IN EDUCATION

4. SONUÇ ve ÖNERĠLER

Görsel sanatlar derslerinde teknolojinin kullanımı sanatsal kavramları anlama, algılama ve eğitime olan ilgilerinin artmasını sağlayacağından toplumların ihtiyaç duyduğu yaratıcı, eleĢtiren ve sorumluluk sahibi bireylerin yetiĢmesine neden olacaktır. Bugün eğitim kurumlarımızdaki eğitim teknolojisi araçlarının varlığının amaçlanan düzeyde olmadığı bilinmektedir. Burada karĢımıza çıkan tek sorun sadece donanım ve yazılım yetersizliği olarak görülmesi değildir. Öğretmenlerin bu ürünler ve bu ürünleri eğitimde kullanma konusunda yeterince bilgileri ve deneyimlerinin olmaması da karĢılaĢılan diğer önemli bir sorundur. Bu nedenle öğretmen adaylarının eğitimleri sırasında teknolojiye karĢı olan tutumlarının incelenmesi ve çözüm yollarının önerilmesi, bu sorunun çözümüne katkı sağlayacağı düĢünülmektedir.

AraĢtırma sonucunda “Teknoloji Tutum Ölçeği”ne verilen cevaplarda son test lehine anlamlı bir fark bulunmuĢtur [t(53)=-4.976, p=.000]. Bu sonuca dayanarak görsel sanatlar öğretmeni adaylarının teknolojiye karĢı olan tutumlarının olumlu yönde geliĢtiğini göstermektedir. Eğitim ortamına ne kadar görsel, iĢitsel ve dokunsal uyaranlar sokulursa, öğrenme o kadar kalıcı olacaktır. Bu nedenle öğretmen adaylarının olumlu yönde görüĢ bildirmeleri sevindirici bir durumdur. Elde edilen sonuçlar bazı araĢtırmacıların daha önce diğer alanlarda yaptıkları çalıĢmalarda elde ettikleri bulgularla benzerlik göstermektedir ( Gömleksiz, 2004; Halderman, 1992; Popryzcki & Vidakovic, 1994).

“Teknoloji Tutum Ölçeği” ile elde edilen verilerin yanı sıra öğretmen adayları ile yapılan görüĢmeler sonucunda da öğretmen adaylarının eğitimde teknoloji kullanımı hakkında olumlu düĢüncelere sahip oldukları görülmüĢtür. Öğretmen adayları teknoloji kavramı ile ilgili olarak hayata kolaylık getiren bir yenilik olduğu ve yeni ufuklar açarak ihtiyaçlarımızı karĢıladığını düĢünmektedirler. Ayrıca görsel beslenmeyi artırdığı için ve eriĢilebilir sınırsız bir kaynak sağladığı için yaratıcılığı olumlu yönde etkisi olduğunu düĢünmektedirler. Bunun yanı sıra öğretimin daha kalıcı olmasını, konuları daha iyi öğrenmelerini, derslerin daha dikkat çekici hale gelmesini ve derse karĢı motivasyonlarını artırdığına inanmaktadırlar. Öğretmen adayları bunlara ek olarak öğrenme ortamlarında teknolojik materyallerin kullanılmasının eğitim kalitesini artıracağını, bilgiye ulaĢma, problem çözme, bilginin iĢlenebilmesi ve sunulması gibi becerileri geliĢtirmesi sağlayacağını ve dersleri pasif bir öğrenme ortamından aktif bir öğrenme ortamına çevireceğinden gerekli görmektedirler. Öğretmen adayları öğrencilikleri süresince teknolojik materyal kullanmalarının ilerideki meslek hayatlarında yardımcı olacağını da düĢünmektedirler.

AraĢtırmada elde edilen bulgular ıĢığında aĢağıdaki öneriler sunulmuĢtur:

Teknolojik materyallerin derslerde kullanılıp kullanılmamasının yanı sıra, nasıl kullanılması gerektiği, nerelerden ve nasıl temin edileceği, öğrenciler üzerinde etkilerinin denetiminin nasıl yapılacağı ve ölçüt kriterlerinin nasıl olacağı da araĢtırmalıdır.

Sanat eğitimi ile bireye davranıĢ kazandırmada yardımcı olabilecek teknolojik desteklerden verim elde edilebilmesi için, sanat eğitimcilerinin iyi bir alana bilgisinin yanı sıra, teknolojiyi kullanabilme deneyimi, yeterli teknolojik imkanlar ve sanat eğitimi alanına yönelik sanat eğitimi teknolojisi müfredat programları gerekmektedir.

Eğitimin tüm kademelerinde, bütün eğitimcilerin, öğrencilerin, idari ve yönetim kadrosunun kullanmaları için teknik alt yapılar oluĢturularak bu imkanlardan herkesin yararlanabilmesi sağlanmalıdır.

Öğretmenler derslerini, öğrencilerin motivasyonları artıracak Ģekilde ve pedagojik ihtiyaçlarını göz önüne alarak hazırlanan teknoloji sınıflarında iĢlemelidir.

Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu II Sayfa: 88

Bu araĢtırma yapıldığı çalıĢma grubu ile sınırlı olduğu için, farklı bölümlerde öğrenim gören öğretmen adayları ile de yapılabilir.

5. KAYNAKLAR

Akkoyunlu, B. ve Kurbanoğlu, S. (2003). Öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı ve bilgisayar öz-yeterlik algıları üzerine bir çalıĢma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 1-10.

AlakuĢ, A.O. (2005).İnternet ve sanat eğitimi bağlamında görsel sanatlar ve dijital boyut. (Ed. Ahmet Tarcan). Ankara: Anı Yayıncılık.

Arslan, B. (2003). Bilgisayar destekli eğitime tabi tutulan ortaöğretim öğrencileriyle bu süreçte eğitici olarak rol alan öğretmenlerin bde‟e iliĢkin görüĢleri. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET October. volume 2, Issue 4 Article 10.

AĢkar, P. ve Umay, A. (2001). Ġlköğretim matematik öğretmenliği öğretmen adaylarının bilgisayarla ilgili öz- yeterlik algısı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 1-8.

Blease, D. ve Cohen, L. (1990). Coping with computers. Londra: Paul Chapman.

Bodie, J. (1998). Teaching technology technique. Black Issues in Higher Education, 15(13), 48-49. Bölükoğlu.H.İ.(2002). Bilgi çağında eğitim fakültelerinde resim-iş eğitiminin genel bir

değerlendirmesi. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt 22, Sayı 3, 247- 259.

Çardak, O, Dikmenli, M, & Altunsoy, S. (2008). Fen bilgisi öğretmen adaylarının eğitim teknolojisi kullanimina yönelik tutumlarinin belirlenmesi. http://ietc2008.home.anadolu.edu.tr/ietc2008/171.doc. (EriĢim tarihi: 02.04.2010).

Gömleksiz, M. N. (2004). Use of education technology in english classes. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(2).

Halderman, C. F. (1992). Design and evaluation of staff development program for technology in schools. Dissertation Abstracts International, 53(12A), 4186.

Hollingsworth P.M, Hoover, K. H. (1999). İlköğretimde öğretim yöntemler; (Çev. Prof.Dr. Tanju Gürkan, Erten Gökçe, Duygu S. Güler). Ankara: Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, No: 214.

IĢıksal, M., AĢkar, P. (2003).Ġlköğretim öğrencileri için matematik ve bilgisayar öz-yeterlik algısı ölçekleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (25),109-118.

Karasar, N.(1991). Bilimsel araştırma yöntemi: kavramlar, ilke ve teknikler: Ankara: Nobel Yayıncılık . Kurt, S. (2007). Elementary school teachers‟ adoptıon of technology in turkey: an evaluatıon.

Unpublished Doctoral Dissertation. University of Illinois at Urbana- Champaign.

Oral. B. (2004). Öğretmen adaylarının internet kullanma durumları. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6- 9 Temmuz 2004Ġnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya.

Özen, S. U. & Gürel, Z. (2003). Üniversite öğrencilerinin akım ve elektromagnetik dalga oluĢumu ile ilgili kavram yanılgıları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 185-194.

Özsoy, V. (2003). Görsel sanatlar eğitimi. resim-iş eğitiminin tarihsel ve düşünsel temelleri. Ankara: Ümit Ofset Matbaacılık.

Paprzycki, M., Vidakovic, D. (1994). Prospective teachers' attitudes toward computers. In J. Willis, B. Robin and D. A. Willis (Eds.), Technology and teacher Education Annual 1994 (pp. 74-76). Charlottesville, VA: AACE.

Percival, F. & Ellington, H. (1988). A handbook of educational technology. London: Kogan Page.

Slowinski, J.(2000). Becoming a technologically savvy administrator. ERIC Digest 135. January. [Çevrim –içi:

http://eric.uoregon.edu/publications/digests/ digest135.html] (EriĢim tarihi: 9.04.2010).

ġengül, E. (2006). Teknolojinin görsel sanatlarda kullanımı ve sanat eğitimine katkısı. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi. Ġstanbul.

Tekinarslan, E. (2008). Eğitimciler için temel teknoloji yeterlikleri ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. Güz-2008, C.7, S.26, 186-205.[Çevrim-içi:

Uçar, A. (2007). Türkiye ve Ġtalya'da yüksek öğretimde plastik sanatlar ve bilgi teknolojisinin sanat eğitimine katkısı. YayınlanmamıĢ Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ġstanbul.

Yavuz, S. (2005). Developing a technology attitude scale for pre-service chemistry teachers. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, 4, 1, 17- 25.[Çevrim-içi:

http://www.tojet.net/articles/412.doc] (EriĢim tarihi: 10.04.2010).

Yavuz. S., ÇoĢkun, E. A.(2008). Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin eğitimde teknoloji kullanımına iliĢkin tutum ve düĢünceleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 34: 276-286.

Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu II Sayfa: 90

EK-1: Görsel Sanatlar Öğretmeni Adaylarının Eğitimde Teknoloji Kullanımına ĠliĢkin Tutum Ölçeği.

Teknoloji Tutum Ölçeği

Kesin likle Katılı yoru m Katılıyo rum Kararsız ım Katılmı yorum Kesin likle katıl mıyor um 1.Derslerde teknolojik materyallerin kullanılmasını

öğrencilerin dikkatini çekmede bir yararı olmadığını düĢünüyorum.

2.Elektronik posta eğitim amaçlı kullanılabilir. 3.Görsel sanatlar dersinde bilgisayar kullanmanın öğrenci motivasyonunu artıracağını düĢünüyorum. 4.Görsel sanatlar dersinde Tepegöz, Slayt, Projeksiyon gibi cihazların kullanımına fazla ihtiyaç olmadığını düĢünüyorum.

5.Görsel sanatlar dersinde TV, DVD, VCD ve CD gibi çeĢitli teknolojik materyallerin kullanması gereklidir. 6.Görsel sanatlar dersinde internet kullanımını gerekli olduğunu düĢünüyorum.

7.Görsel sanatlar derslerinin teknolojiden faydalanarak iĢlemesinin konuların daha iyi anlaĢılmasında yararlı olacağını düĢünmüyorum. 8.Görsel sanatlar öğretmeni yetiĢtirmede yeni teknolojilerin kullanımı arttırılmalıdır.

9.Derslerde öğrencilere yeni teknolojilerin kullanımı hakkında ön bilgiler verilmelidir.

10.Derslerde teknolojik araçlarla öğrencilere sunum yaptırmanın onların teknolojiyi kullanma becerilerini artıracağını düĢünmüyorum.

11.Görsel sanatlar derslerinde kullanılması için seçilen teknolojik araçların öğrencinin seviyesine uygun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini düĢünüyorum. 12. Bilgisayar destekli tasarımların sanatsal becerileri artıracağını düĢünmüyorum.

13. Derslerde teknolojik materyaller kullanımının öğretimin daha kalıcı hale gelmesine yardım edeceğine inanıyorum.

14. Derslerde teknolojik materyallerin kullanımının zamanın etkin kullanılmasını sağlayacağını düĢünmüyorum.

15. Teknoloji kullanımının derslerle ilgili araĢtırma ve proje çalıĢmalarında yararlı olduğunu düĢünüyorum. 16. Derslerde teknolojinin kullanılmasının yaratıcılığı olumsuz yönde etkileyeceğini düĢünüyorum.

17. Teknolojik materyal destekli sanat eğitimi almanın kiĢisel geliĢime katkıda bulunacağını düĢünüyorum.

18. Etkili ve verimli bir sınıf ortamının oluĢturulması için, derslerde teknolojinin kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

19.Sanat ve teknolojinin birleĢmesinden doğan alternatif sanat disiplinlerinin müfredat programında yer alması gerektiğini düĢünüyorum.

EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ TEZSĠZ YÜKSEK LĠSANS UZAKTAN EĞĠTĠM PROGRAMI