• Sonuç bulunamadı

6.1. Sonuç

Bu araştırma, Afyonkarahisar il merkezi ve Afyonkarahisar‟a bağlı Bolvadin, Çay, Emirdağ ve Şuhut ilçe merkezleri içerisinde MEB‟de görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin, nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özellikler hakkında görüşlerinin alınmasına yönelik planlanmış tarama modelinde betimsel bir çalışmadır.

Araştırmanın örneklem gurubunu; 2013-2014 eğitim öğretim yılı içerisinde, Afyonkarahisar il merkezi ve Afyonkarahisar‟a bağlı Bolvadin, Çay, Emirdağ ve Şuhut ilçe merkezleri içerisinde MEB‟de görev yapan toplam 181 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada, “Okul Öncesi Öğretmeni Bilgi Formu” ve “Program Niteliği Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır.

Araştırmaya katılan 181 okul öncesi öğretmeninden, 74 öğretmenin 5 yıldan daha az mesleki kıdeminin olduğu, 66 öğretmenin 6-10 yıl arasında kıdeminin olduğu, 41‟in ise 11 yıl ve üzerinde mesleki kıdeminin olduğu, 121 okul öncesi öğretmenin hizmetiçi eğitime katıldığı ve 60‟ın ise hizmetiçi eğitime katılmadığı görülmüştür. 157 okul öncesi öğretmenliği, 17 öğretmenin çocuk gelişimi bölümü mezunudur. 74 okul öncesi öğretmenin meslek yüksek okulu, 66‟sının fakülte (örgün eğitim), 41‟ininse açıköğretim (yaygın eğitim) mezunu olduğu görülmektedir.

Yapılan araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özelliklerin önem derecesi, PNDÖ‟de yer alan maddelerin nitelikli bir okul öncesi eğitim programının özelliklerinde bulunmasının oldukça önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır

Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özellikler hakkında görüşlerinde, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki kıdemlerine göre herhangi anlamlı farklılık görülmemektedir. Öğretmenlerin hizmetiçi eğitime katılma durumlarına göre, nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özellikler hakkında görüşlerde ki farkın anlamlı olmadığı görülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenler nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özellikler hakkında okul öncesi öğretmenliği ve çocuk gelişimi mezunu öğretmenleri arasında herhangi bir anlamlı farklılığa ulaşılamamıştır. Buna göre okul öncesi öğretmenlerin mesleki kıdeminin, hizmetiçi eğitime katılma durumlarının ve mezun olduğu bölümün, nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özellikler ile ilgili, öğretmenlerin önem derecesini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerin, meslek yüksek okulu mezunu öğretmenlerle fakülte (örgün eğitim) mezunu öğretmenler arasındaki farkın fakülte mezunu öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Araştırma sonucuna göre nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özelliklerin, fakülte (örgün eğitim) mezunu öğretmenlerin meslek yüksek okulu mezunu öğretmenlere göre önem derecesinin yüksek olduğu görülmüştür.

Fakülte (örgün eğitim) mezunu okul öncesi öğretmenlerle açıköğretim (yaygın eğitim) mezunu okul öncesi öğretmenleri arasındaki farkın fakülte (örgün eğitim) mezunu öğretmenlerin lehine anlamlı fark bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre, fakülte (örgün eğitim) mezunu öğretmenlerin açıköğretim (yaygın eğitim) mezunu öğretmenlere göre nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özelliklerin önem derecesinin yüksek olduğu görülmüştür.

Açıköğretim (yaygın eğitim) mezunu ve meslek yüksek okulu mezunu okul öncesi öğretmenleri arsındaki farkın anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre açıköğretim (yaygın eğitim) ve meslek yüksek okulu mezunu olmak, öğretmenlerin nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özelliklerin önem derecesini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır

Kaya (2012)‟nın okul öncesi öğretmenlerinin çocuk merkezli yaklaşım uygulamalarının değerlendirilmesi ile ilgili yaptığı çalışmada okul öncesi öğretmenlerine

yönelik gözlem, görüşme, günlük planların incelenmesi ve “Okul Öncesi Eğitimde Çocuk Merkezli Yaklaşım Öğretmen Ölçeği”ni uygulamıştır. Ölçekten en alt sınırdan puan alan ve en üst sınırdan puan alan öğretmende okul öncesi eğitim programını çocuk merkezli bir program olarak yorumlamaktadır. Ancak yapılan görüşme, gözlem ve günlük planların incelenmesi sonucunda öğretmenlerin programı uygularken çocuk merkezli yaklaşımın gerekliliğini yerine getirmedikleri sonucuna ulaşmıştır.

Araştırma sonucuna göre okul öncesi öğretmenlerinin nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özelliklerin önem derecesi hakkında görüşleri “oldukça önemli” olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak Kaya (2012)‟nın araştırmasından yola çıktığımızda, öğretmenlerin nitelikli bir okul öncesi eğitim programın bulunması gereken özellikler hakkında görüşlerini uygulamalara yansıtılmaları gerekmektedir. Bir okul öncesi eğitim programının niteliği ne kadar yüksek olursa olsun o program uygulanmadığı zaman nitelikli bir okul öncesi eğitime ulaşılamaz.

6.2. Öneriler

 Tablo 8.‟de çıkan sonuçlardan doğrultusunda, meslek yüksek okullarının çocuk gelişimi programlarında, okul öncesi eğitim ve okul öncesi eğitim programına yönelik ders sayısı arttırmalıdır.

 Tablo 6.‟da çıkan sonuçlar doğrutusunda, hizmetiçi seminerleri işbaşında ve uygulamalı yapılmalı ve iyi uygulama örnekleri paylaşılmalıdır.

 Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitim kurumlarının daha nitelikli eğitim vermelerini ve öğretmenlerin okul öncesi eğitim programını nitelikli olarak belirli standart çerçevesinde uygulamalarını sağlanabilmesi için; ilişkiler, program, öğrenme süreci, değerlendirme, aile, yönetici/lider, fiziksel özellikler gibi boyutlardan oluşan “Ulusal Okul Öncesi Eğitim Kalite Belgelendirme Sistemi” kurulmalıdır.

 Eğitim-öğretim yılının bitmesiyle geçilen seminer döneminde, okul öncesi öğretmenlerinin, okul öncesi eğitim programının nitelikli uygulanmasına yönelik, ilişkiler, öğrenme süreci/etkinlikler, değerlendirme ve aile

boyutlarında alanlarında uzman kişiler tarafından seminer, konferans ve uygulamalı çalışmalar yapılmalıdır.

KAYNAKÇA

Abbak, B. S. (2008). Okul Öncesi Eğitim Programındaki Aile Katılımı Etkinliklerinin

Anasınıfı Öğretmenleri ve Veli Görüşleri Açısından İncelenmesi (Yayınlanmamış

Yüksek Lisans TeziÇukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

AÇEV. (2009). Türkiye’de Erken Çocukluk Eğitimi: Erişim, Eşitlik ve Kalite. İstanbul. http://www.acev.org/kaynaklarimiz/arastirmalarimiz-ve-yayinlarimiz adresinden 15 Temmuz 2013 tarihinde alınmıştır.

Akman, B. (2002). Okul Öncesi Dönemde Matematik. Hacettepe Üniversitesi Eğitim

Fakültesi Dergisi, Sayı 23, s.244-248. http://www.efdergi.hacettepe.edu.tr/200223BERR%C4%B0N%20AKMAN.pdf adresinden 25 Haziran 2012 tarihinde alınmıştır.

Aksaç, S. (2013). Okul Öncesi Rehberlik Çalışmalarında Kullanılabilecek Öğrenci Tanıma

Teknikleri, (Erişim) http://www.cyeskirayanaokulu.k12.tr/rehberlik/ooott.pdf adresinden 24 Aralık 2013 tarihinde alınmıştır.

Aksoy, P. (2009). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Eğitim Ortamlarının Niteliğinin Bazı

Değişkenler Açısından İncenlenmesi (Tokat İli Örneği) (Yayınlanmamış Yüksek

Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Aktaş Arnas, Y. (2011).Dramada Ortam ve Araç Gereçler. (Ed.). A. Köksal Akyol,

İlköğretimde Drama (ss.67-74). İstanbul: Kriter Yayıncılık.

Aktaş Arnas, Y., Erden, Ş., Aslan, D., Cömertbay,B. (2003). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Günlük Programda Yer Verdikleri Etkinlikler ve Bu Etkinliklerde Kullanılan Yöntemler. OMEP 2003 Dünya Konsey Toplantısı ve Konferansı Bildiri Kitabı. İstanbul: Ya-pa Yayınları.

American Federation of Teachers (2002). Early Childhood Education: Building a Strong

Foundation For The Future, Educational Issues Policy Brief. http://www.aft.org/pdfs/teachers/pb_earlychild0702.pdf adresinden 20 Ağustos 2013 tarihinde alınmıştır.

Aral, N., Kandır, A., Can Yaşar, M. (2002). Okul Öncesi 2, İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

Aral, N., Gürsoy, F., Köksal, A. (2001). Okul Öncesi Eğitimde Oyun, İstanbul: YA-PA Yayınları.

Aral, N., Kandır, A., Can Yaşar, M. (2011). Okul Öncesi Eğitim ve Okul Öncesi Eğitim

Programı (3. Basım). İstanbul: YA-PA Yayınları.

Ardınç Ünüvar, G. (2011). Okulöncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden 4-5 Yaş

Çocuklarında Zenginleştirilmiş Türkçe Dil Etkinliklerinin Bakış Açısı Alma Becerisine ve İfade Edici Dil Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi. (Yayımlanmış

Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Arıkan, A. (2013). High Scope Programı. (Ed.). Z. F. Temel, Erken Çocukluk Eğitiminde

Yaklaşımlar ve Programlar (ss.359-400) (2. Basım). Ankara: Vize Basın Yayın.

Atay, M. (2012). Erken Çocukluk Döneminde Gelişim 1, Ankara: Özgün Kök Yayıncılık.

Aydın, A. (2010). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul Öncesi Eğitim Programına Yönelik Değerlendirmeler (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kars.

Bailey, S. (2005). Parent Participation in Early childhood Assessment (Unpublished Master‟s Thesis). Truman State University, Missouri.

Barnett, S. Yarosz, D. (2007). Who Goes to Preschool and Why Does it Matter?.

Preschool Policy Brief Revised, November 2007, Issue 15, pp. 1-15.

Barresi, J. (2013). The Early Childhood Learning Environment. Early Childhood/Family. Oklahoma, Education Programs Oklahoma State Department of Education. http://ok.gov/sde/sites/ok.gov.sde/files/EarlyChildLearnEnv.pdf adresinden15 Temmuz 2013 tarihinde alınmıştır.

Bergen, S. (2011). Improving the Quality of Early Childhoos Programs Minnesota

Program Directors’ Use of Quality Assessment Measures (Unpublished Doctoral‟s

Thesis)., Capella Unicersity, United States.

Budde, T. (2011). Iowa Teacher Quality Professional Development Funding, Professional

Development Strategies, And Student Achievement (Unpublished Doctoral‟s Thesis).

Western Illinois University, United States.

Bulut Pedük, Ş., Erdoğan, S. (2001). Okul Öncesi Eğitmde Drama. (Ed.). A. Köksal Akyol.

İlköğretim Drama (ss. 164-180). İstanbul: Kriter Yayınları.

Büyüköztürk, Ş. (2002). Faktör Analizi: Temel Kavramlar ve Ölçek Geliştirmede

Kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, Sayı 32, ss. 470-483.

Büyükzötürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2014).

Bilimsel Araştırma Yöntemleri (16. Basım). İstanbul: Pegem Akademi Yayınları.

Bryce, G. (2010). The Use of Authentic Assessment in Eligibility Determination for Early

Childhood İntervention Programs (Unpublished Master‟s thesis). University of

Central Oklahoma, Oklahoma.

Can Gül, Ş. (2009). Okul Öncesi Eğitimde Okul Öncesi ve Öğretmen Adaylarının 2006

Okul Öncesi Eğitim Programının Değerlendirme Unsuruna Yönelik Görüş ve Davranışlarının İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli,

Can Yaşar, M. (2011). Dramada Uygulama Aşamaları. (Ed.). A. Köksal Akyol,

İlköğretimde Drama (s s. 75-86). İstanbul: Kriter Yayıncılık.

Carson, H. (2009). Mather as Partners in Early Childhood Education: Comparison of an

Even Start and Family Resource Center Program (Unpublished Doctoral‟s Thesis).

Cassidy, D., Shim, J., Hestenes, L. (2004). Teacher Structure and Child Care Quality in Preschool Classrooms. Journal of Research in Childhood Education, Vol. 19:2, p.p 143-157.

Clements, D. (2001). Mathematics in the Preschool. Mathematics in the Preschool. Vol.7, Issue 5, pp 270-275.

Coontz, K. (2013). The Role of Parent Involvement in Cooperative Preschool Programs,

California Universty.

https://www.littlewonders.org/archive/parents_in_coop_preschools.pdf adresinden 18 Ağustos 2013 tarihinde alınmıştır.

Cömert, D., Güleç, H. (2004). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Aile Katılımının Önemi: Öğretmen-Aile- Çocuk ve Kurum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler

Dergisi, Sayı 6 (1), ss. 131-145.

Cömert, S. (2003). 2002 Okul Öncesi Eğitim Programı Hakkında Öğretmen Görüşleri ve

Uygulamaları (Sakarya İli Örneği) (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Çakmak, A., Elibol, F. (2011). Çocuk ve Oyun, Ankara: Vize Yayıncılık.

Çelenk, S. (2003). Okul Başarısının Ön Koşulu: Okul Aile dayanışması. İlköğretim Online

E-Dergi, ss. 28-34, http://www.ilkogretim-online.org.tr adresinden 9 Ocak 2013

tarihinde alınmıştır.

Çetingöz, D. (2012). Okul Öncesi Eğitimi Öğretmen Adaylarının Yaratıcı Drama Yöntemini Kullanmaya Yönelik Öz Yeterlilikleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim

Fakültesi Dergisi, Sayı 42, ss. 131-142.

Çobanoğlu, R. (2011). Okul Öncesi Eğitimde Program Uygulamasının Yordayıcıları

Olarak Öğretmen Özyeterlilik ve Öğretmenlik İnançları (Yayınlanmamış Yüksek

Dağlıoğlu, E. (2009). Okul Öncesi Öğretmenlerin Özellikleri ve Okul Öncesi Eğitime Öğretmen Yetiştirme. (Ed.) G. Haktanır. Okul Öncesi Eğitime Giriş (ss. 40-80), (3. Basım). Ankara: Anı Yayıncılık.

Darling, L. (2007a). Understanding the Xompetencies and Objectives ,Using the

Mississippi Early Learning Guidelines:A Complete Curriculum for Three-Year-Olds,

Missisippi State, Missisippi State University Early Childhood İnstitute, Missisippi. Darling, L. (2007b). Preparing the Classroom, Using the Mississippi Early Learning

Guidelines:a Complete Curriculum for Three-Year-Olds, Missisippi State University Early Childhood İnstitute, , Missisippi

Davey, S. (2011). Characteristics Associates With Professional Developmentin Early

Childhood Education (Unpublished Master‟s Thesis). Michigan State Üniversity,

United States.

Decker, A., Decker, J. (2007). Planning and Administering Early Childhood Programs, New Jersey: Merrill Prentice Hall.

Demirel, Ö. (2011). Öğrenme Sanatı, (17. Basım). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Demirel, Ö. (1999). Kuramdan Uygulama eğitimde Program Geliştirme, (2. Basım). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Deniz Kan, Ü. (2007). Okul Öncesi Eğitimde Değerlendirme Aracı Olarak Portfolyo. Gazi

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 27, Sayı 1, ss. 169-178.

Dere, H., Ömeroğlu, E. (2001). Okul Öncesi Dönemde Fen Doğa Matematik Çalışmaları, Ankara: Anı Yayıncılık.

Department of Education Northern Ireland. (2013). Curricular Guidance for Pre-School Education, Northern Ireland. http://www.deni.gov.uk/pre_school_guidance_pdf. adresinden 12.12.2013 tarihinde alınmıştır.

Diffily, D., Donaldson, E., Sassmani, C. (2001). The Scholastic Book of Early Childhood

Learnincenters, New York: Scholastic Professional Books.

Downs, A., Strand, P. (2006). Using Assessment to Improve the Effectiveness of Early Childhood Education. J. Child Fam Stud, N. 15, pp. 671-680. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10826-006-9080-7#page-1 adresinden 8 Ağustos 2012 tarihinde alınmıştır.

Düşek, G., Dönmez, B. (2012). Türkiyede Yayınlanan Okul Öncesi Eğitim Programlar.

Mesleki Bilimler Dergisi, S. (1), ss. 68-75.

Düşek, G. (2008). 2006 Yılında Uygulamaya Konulan Okul Öncesi Eğitim Programı

Hakkında İlköğretim Müfettişleri, Okul Öncesi Eğitim Veren Kurum Müdürleri ve Okul Öncesi Öğretmenlerinin Görüşlerinin İncelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek

Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Espinosa, L. (2002). High Quality Preschool: Why We Need It and What It Looks Like.

National Institute For Early Childhood Education Researach, N.1, pp. 1-11.

http://nieer.org/resources/policybriefs/1.pdf adresinden 9 Eylül 2013 tarihinde alınmıştır.

Epstein, S., Lawrence, J., Schweinhart, A., Kenneth Robin, B. (2004). Preschool Assessment: A Guide to Developing a Balanced Approach. National Institute for

Early Education Research, Issue 7, pp. 1-12. http://nieer.org/resources/policybriefs/7.pdf adresinden 12.7. adrsinden 2013 tarihinde alınmıştır.

Erden, E. (2010). Problems That Preschool Teachers Face in the Curriculum

Implementation (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Orta Doğu Teknik

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Erden, M. (2011). Eğitim Bilimlerine Giriş, (5. Basım). Ankara: Arkadaş Yayınevi.

Erdoğan, S. (2012). Okul Öncesi Dönemde Matematik Programı. (Ed.) B. Akman, Okul

Öncesi Matematik Eğitimi ( ss. 172-187), (3. Basım). Ankara: Pegem Akademi

Yayıncılık.

Ertürk, S. (1986). Eğitimde Program Geliştirme, Ankara: Yelkentepe Yayınevi.

Fenderson, R. (2011). Personatily Characteristics of 2009 Natiol Teacher of the

Candidaates (Unpublished Doctoral‟s Thesis). Walden University, United States.

Feyman, N. (2006): Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Kalitenin Çocukların Gelişim

Alanları Üzerine Etkisinin İncelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Frede, E., Ackerman, D. (2007). Preschool Curriculum Decision-Making: Dimensions to Consider. Preschool Policy Brief, Revised November, Issue 12, pp. 1-15.

Galinsky, E. (2006). Economic Benefits of High-Quality Early Childhood Programs: What Makes the Difference?. Families and Work Institute for the Committee for Economic

Development. http://www.healthyteennetwork.org/vertical/Sites/%7BB4D0CC76- CF78-4784-BA7C-5D0436F6040C%7D/uploads/%7B3652BE17-C448-4C56-

ADBF-AE0E60FDD1B2%7D.PDF adresinden 17 Temmuz 2013 tarihinde alınmıştır.

Gelfer, J., Perkins, P. (1996). A Model for Portfolio Assessment in Early Childhodd Education Programs. Early Childhood Education Journal, Vol. 24, No, 1, pp.5-10. http://link.springer.com/article/10.1007/BF02430543#page-1 adresinden 8 Ağustos 2012 tarihinde alınmıştır.

Gordon, T., Kopp, J. (2001). Teacher-Child Relationship and Quality Children‟s Peer Viztimization and Aggressiv Behavior in Late Childhood. Social Development, 20:3, pp. 536-561.

Gökmen, D. (2010). Okul Öncesi Eğitim Süreci İç Denetim Raporu, Milli Eğitim

http://icden.meb.gov.tr/digeryaziler/Okul_Oncesi_Egitim_Ic_Denetim_Ra.pdf adresinden 10 Ocak 2013 tarihinde alınmıştır.

Guo, Y., Piasta, S., Justice, L., Kaderavek, J. (2010). Relations Among Preschool Teachers' Self-Efficacy, Classroom Quality, and Children's Language and Literacy Gains. Teaching and Teacher Education, Volume 26, issue 4, pp. 1094-1103, 2010. (Erişim)

http://www.academia.edu/3430597/The_Relationship_between_Individual_Innovativ eness_and_Self-efficacy_Levels_of_Student_Teachers 2 Ağustos 2012.

Güçhan Özgül, S. (2011). Okul Öncesi Eğitim Ortamlarının Kalite Değişkenleri Açısından

Değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

Gülay, H. (2009). Okul Öncesi Dönemde Akran İlişkileri. Balıkesir Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 12, Sayı 22 , ss.82-93.

http://sbe.balikesir.edu.tr/dergi/edergi/c12s22/makale/c12s22m6.pdf adresinden 24 Aralık 2012 tarihinde alınmıştır.

Güler, D. S. (2004). Okul Öncesi Eğitim Programının Uygulanmasında Kurum

Yöneticilerinin Yönetsel ve Liderlik Sorumluluk Alma İlişkin Değerlendirmeleri.

OMEP 2003 Dünya Konsey Toplantısı ve Konferansı Bildiri Kitabı -3- (ss. 124-134). İstanbul: Ya-pa Yayınları.

Gündoğdu. K., Turan, S., Kızıltaş E., Çimen, N., Kayserili T. (2008). 2002 ve 2006 Okul Öncesi Eğitim Programlarında Yer Alan Değişikliklerin Öğretmen Algılarına Göre Karşılaştırılması. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Vol. 17, ss. 47-71. http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/kkefd/article/viewFile/3910/3733 adresinden 10 Aralık 2012 tarihinde alınmıştır.

Gürkan. T. (2012). Okul Öncesi Eğitim Programı. (Ed.). R. Zembat, Okul Öncesinde Özel

Gürpınar, A. (2006). Okul Öncesi Öğrenime Devam Eden Çocukların Tercih Ettikleri İlgi

Köşeleri ve Tercih Etme Nedenleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Anadolu

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

İhtiyaroğlu, N. (2010). Öğretmen ve Öğrencilere Göre Kaliteli Eğiti. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

İnal, G. (2006). Öğretmenlerin Anaokulları ile Anasınıflarındaki Programlara Ailelerin

Katılımı Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Afyon İli Örneği).

(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Jackman, H. (2005). Early Education Curriculum: A Child’s Connection to the World. United State, Thomson Delmar Learning.

Javidi, F. (2011). Students’ Perceptions Of Early Childhood program Quality According

To The National Association For The Education Of Young Children Standarts

(Unpublished Doctoral‟s Thesis). The University of North Carolina, Charlotte.

Jolongo, M., Stamp, L. (1997). The Arts in Children’s Lives: Aesthetic Education in

Earlychildhood. Boston: Allyn Bacon.

Kachmar, S. (2008).Early Cihildhood Calssroom Quality and Preschool Learning

Behaviors. (Unpublished Doctoral‟s Thesis). Duquesne University, United States.

Kahramanoğlu. R., Ay, Y. (2013). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Özel Alan Yeterlik Algılarının Çeşitli Değişkenler Açısından Analizi. Uluslararası Türkçe Edebiyat

Kültür Eğitim Dergisi, Sayı 2(2), ss. 285-301.

Kale, M. (2011). Eğitimin Temel Kavramları. (Ed.). E. Karip, Eğitim Bilimine Giriş, Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Kalıpçı, S. (2008). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Uygulamalarında Benimsedikleri

Eğitimsel Yaklaşımları Belirleme. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara

Kamış, S. (2007). Okul Öncesi Programının Eğitim Hizmetlerinin Yaygınlaştırılmasında

Öğretmenlerin Etkinlik Düzeyleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Kandır, A., Özbey, S., İnal, G. (2011). Okul Öncesi Eğitimde Program (1) Kuramsal

Temeller, Ankara: Morpa Yayıncılık.

Kandır, A., Can Yaşar, M., İnal, G., Yazıcı, E., Ceylan, Ş., Yazıcı, Z., Çalışkandemir, F., Özbey, S., Uyanık, Ö. (2012a); Dil Etkinlikleri, Ankara: Efil Yayınevi.

Kandır, A., Can Yaşar, M., İnal, G., Yazıcı, E., Ceylan, Ş., Yazıcı, Z., Çalışkandemir, F., Özbey, S., Uyanık, Ö. (2012b); Etkinliklerle Bilim Eğitimi, Ankara: Efil Yayınevi.

Karakütük. K. (2009).Eğitimin Ekonomik Temelleri. (Ed.). V. Sönmez, Eğitim Bilimine

Giriş (ss. 152-185) Ankara: Anı Yayıncılık.

Karasar. N. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemi, (21. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kaya, Ö. M. (2012). Okul Öncesi Eğitim Öğretmenlerinin Çocuk Merkezli Yaklaşım

Uygulamalarının Değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kernan, M. (2012). Parental Involvement in Early Learning: A Review of Research, Policy

and Good Practice, İnternational Child Development Initiatives ve Bernard van Leer

Foundation.

http://www.bernardvanleer.org/files/Parental_involvement_in_early_learning.pdf adresinden 29 Kasım 2013 tarihinde alınmıştır.

Kıldan. O. (2011). Öğretmen Çocuk İlişkisinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi.

Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 30, s. 103-120. http://www.befjournal.com.tr/index.php/dergi/article/view/455/pdf_123 adresinden 29 Kasım 2012 tarihinde alınmıştır.

Kıldan. O. (2010).Okul Öncesi Eğitim Bağlamında: Eğitim Hizmetlerinde Kalite.

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Vol. 15,

s. 11-130.

Kim, J. (2010). In the Eye of Beholder: Perpectives on Quality in Early Childhood and

Care. (Unpublished Doctoral‟s Thesis). Illinois University, Unites States.

Kindler, A. (2010). Art and Art in Early Childhood: What Can Young Children Learn From“a/Art Activities?. International Art in EarlyChildhood Research Journal,

Volume 2, Number 1, p. 11-12.

http://artinearlychildhood.org/artec/images/article/ARTEC_2010_Research_Journal_ 1_Article_1.pdf adresinden 15 Nisan 2012 tarihinde alınmıştır.

Klein, L., Knitzer, J. (2006). Effective Preschool Curricula and Teaching Strategies.

Pathways To Early School Success, Issue Brıef No. 2.

Knopf, H., Welsh, K. (2010). Preschool Materials Guide, University Of South CarolinaChild Development Research Center.

Koçer, H. (2013). Açık Eğitim. (Ed.). Z. F. Temel, Erken Çocukluk Eğitiminde

Yaklaşımlar ve Programlar (ss.101-137), (2. Basım). Ankara: Vize Basın Yayın.

Kol, S. (2012). Okul Öncesi Eğitimde Teknolojik Araç-Gereç Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt 20, No 2, ss. 543-554.

Kostelnik, M., Soderman A., Whiren, A. (2010). Developmentally Appropriatecurriculum:

Best Practices in Early Childhood Education, New Jersey: Merrill Prentice

Hall.

Köksal Eğmez, C. F. (2008). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Ailenin Eğitime Katılımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Kuamoo, M. (2008). Evaluatıon of Quality in Early Education the Role of Curriculum and

Teacher-Child Outcomes. (Unpublished Doctoral‟s Thesis). Capealla University,

United States.

Kumar, S., Ahmad, S. (2013). Meaning, Aims and Process of Education. https://sol.du.ac.in/Courses/UG/StudyMaterial/16/Part1/ED/English/SM-1.pdf