• Sonuç bulunamadı

MADDELER Hiç önemli değil 1 Çok az önemli 2 Orta derece önemli 3 Oldukça önemli 4 Çok önemli 5 1.Öğretmen, davranışlarını yönetmede çocuklara yardımcı

olmalıdır.

2.Öğretmen çocuklarla etkili iletişim kurabilmek için farklı stratejiler kullanmalıdır.

3. Öğretmen; çocukların farklı yollarla (drama, oyun, sanat, müzik v.b) kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmalıdır. 4. Öğretmen bütün çocuklara eşit derecede saygı göstermelidir. 5. Öğretmen, davranış sorunları sergileyen çocuklar için aile ve diğer uzmanlarla (rehber öğretmen, özel eğitim öğretmeni) işbirliği içinde çalışmalıdır.

6. Öğretmen ailelerle etkili iletişim kurmalıdır. 7. Program, çocuk merkezli olmalıdır.

8. Program, yaklaşım olarak sarmal özellik göstermelidir. 9. Programda özel gereksinimli çocuklar için uyarlamalar vardır

10. Programda, çocukların yaratıcılıklarını geliştirilmeleri için fırsatlar olmalıdır.

11. Program, çocukların tüm gelişim alanlarının

geliştirilmesine yönelik temel amacı gelişimsel bir programdır olmalıdır.

12. Program, çocukları öğrenme sürecinde aktif olamaya teşvik etmelidir.

13. Program, günlük yaşam deneyimlerinin, yakın çevre olanaklarının eğitim amaçlı kullanılmasını teşvik etmelidir. 14. Program, esnek bir etkinlik planı hazırlanmasına yol gösterir

15. Program, çocuk gelişiminin temel ilkeleri doğrultusunda uygulanmalıdır

16. Programın uygulanmasında, çocukların ilgi ve ihtiyaçları dikkate alınmalıdır

17. Programda, çocuklar tarafından başlatılan etkinlikler yer almalıdır.

18. Programda konular araç olarak kullanılmalıdır.

19. Etkinliklerde, kazanım ve kavramlar bütünleştirmelidir. 20. Programın uygulanması sırasında çocuklar, öğretmenle, akranlarıyla etkileşim kurarak öğrenme deneyimlerini geliştirmelidir.

21. Program, çocukların farklı yaklaşımlarla (buluş yoluyla, işbirliğine dayalı, araştırma-inceleme, proje temelli, etkin öğrenme v.b) öğrenmeleri için fırsatlar sağlamalıdır. 22. Program, kazanımlarla değerlendirme sonuçlarını bütünleştirmede öğretmene olanak sağlamalıdır.

23.Öğretmen, çocukların hazırbulunuşluklarını göz önüne alarak programı hazırlamalıdır.

MADDELER Hiç önemli değil 1 Çok az önemli 2 Orta derece önemli 3 Oldukça önemli 4 Çok önemli 5 24. Öğretmen, (bağımsızlık, farklılıklara saygı, sorumluluk,

empati duygusu, vb.) farklı sosyal yeterliklerin gelişimini destekleyen bir atmosfer oluşturmalıdır.

25. Öğretmen, çocukları keşfetmeye teşvik eden uygun bir eğitim ortamı oluşturmalıdır.

26. Programda, çocukların iletişim becerilerini geliştirmek için fırsatlar olmalıdır.

27. Program; çocuklara, aidiyet duygusunu kazanmaları için fırsatlar sağlamalıdır.

28. Öğretmen, öğrenme sürecinde çocuklara gelişim düzeylerine uygun şekilde rehberlik yapmalıdır. 29. Öğretmen farklı gelişim özelliği olan çocuklar için etkinlikleri çeşitlendirmelidir.

30. Öğretmen, bütün etkinliklere (büyük-küçük grup ve bireysel etkinliklere) dengeli bir biçimde yer vermelidir. 31. Program; çocuklara, matematikle ilgili temel kavramları öğrenmeleri için fırsatlar sağlamalıdır.

32. Program; çocuklara, bilim etkinlikleriyle ilgili ilkeleri öğrenmeleri için fırsatlar sağlamalıdır.

33. Program; çocukları, bilimsel süreçleri kullanmaya (gözlem yapma, sınıflandırma, ölçme, tahminde bulunma, ilişki kurma) teşvik etmek için fırsatlar sağlamalıdır.

34. Programda, çocukların teknolojiye farkındalıklarını artıran etkinlikler olmalıdır.

35. Program, çocukların kelime hazinelerini geliştirmek için fırsatlar sağlamalıdır.

36. Program; çocukların, dil becerileriyle ilgili (yazı, ses v.b) farkındalıklarını geliştirmek için fırsatlar sağlamalıdır.

37. Program; çocuklara, (müzik, drama, dans, iki ve üç boyutlu) sanat çalışmalarıyla kendilerini ifade etmeleri için fırsatlar sağlamalıdır.

38. Program; çocuklara, drama etkinliklerinde çeşitli teknikleri (rol oynama, dramatizasyon, doğaçlama v.b) kullanmaları fırsatlar sağlamalıdır.

39. Program; çocukların, sanat etkinlikleriyle çeşitli becerileri (yaratıcı, eleştirel, çözüm odaklı düşünme v.b.) kazanmaları için fırsatlar sağlamalıdır.

40. Program; çocuklara, farklı türde (yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış) oyun etkinliği fırsatları sağlamalıdır.

41. Programda; çocukların, müzikle ilgili çeşitli becerileri (ritim, ses dinleme-ayırt etme, şarkı söyleme v.b.) gelişmesi için fırsatlar olmalıdır.

42. Program; çocukların, açık-kapalı alanlarda hareket becerilerini gelişmesi için fırsatlar sağlamalıdır.

43. Programda, çocukların motor becerilerini geliştirmek için fırsatlar olmalıdır.

44. Program, çocukların öz bakım becerilerinin gelişmesi için fırsatlar sağlamalıdır.

MADDELER Hiç önemli değil 1 Çok az önemli 2 Orta derece önemli 3 Oldukça önemli 4 Çok önemli 5 45.Öğretmen, hazırladıkları ve uyguladıkları planları tüm

boyutlarıyla ele alarak programı değerlendirmelidir.

46.Programda; güvenilir değerlendirme yöntemleri (portfolyo, gelişim kontrol listeleri ve standart testler) kullanılmalıdır. 47. Programın göstergeleri, çocukların gelişimlerini değerlendirmede öğretmene rehberlik etmelidir.

48. Değerlendirmeler, standart gelişim testleri ve gözlem formuyla bütünleştirmelidir.

49. Değerlendirmeler, çocukların bütün gelişim alanları hakkında bilgi içermelidir.

50.Öğretmen, çocukların dikkat çekici davranışlarına ilişkin gözlem sonuçlarını kayıt etmelidir.

51. Öğretmen, her bir çocuğun gelişim alanlarındaki ilerlemesini yorumlamalıdır.

52. Eğitim ekipleri (öğretmen, rehber öğretmen, özel eğitimci, aile); sağlıklı kararlar almak için bireysel değerlendirme yöntemlerine yer vermelidir.

53. Eğitim ekipleri (öğretmen, rehber öğretmen, özel eğitim öğretmeni, aile), değerlendirme sonuçlarını yorumlamak için haftada en az bir kez buluşmalıdır.

54.Program personeli diğer ekip üyeleriyle (rehber öğretmen, özel eğitim uzmanı) iş birliği yaparak, bir çocuğun özel eğitime ihtiyacı olduğundan şüphelenirse olumlu bir yaklaşımla ailelere bildirmelidir.

55. Programda, aile eğitimine yer verilmelidir.

56. Öğretmen, aile katılım etkinliklerini uygulamalıdır. 57. Öğretmen, ev ziyaretleri yapmalıdır.

58. Öğretmen, aile iletişim (telefon görüşmeleri, haber mektupları, duyuru panoları, toplantılar, kitapçıklar, fotoğraflar, vb.) etkinliklerini uygulamalıdır.

59. Öğretmen, aileyle bireysel görüşmeler yapar

60. Öğretmen, çocukların farklı eğitim programlarına (ilkokul, özel eğitim) geçişlerine hazır olması için ailelerle işbirliği yaparak destek olmalıdır.

61. Öğretmen, çocukların gelişimlerini değerlendirmek için kullanılan yöntemler hakkında aileleri bilgilendirmelidir.

EK-3

Ek-4

NAEYC Early Childhood Education Standarts’larının Kullanımı Ġçin Alınan Ġzin

Dear Sir/Madam,

My name is Mehmet Oğuz Göle. Currently, I am a graduate student at the Department of Child Development and Education, Division of Early Childhood Education at Gazi University in Ankara, Turkey. My supervisor is Prof. Dr. Z. Fulya Temel. I aim to develop a scale that is applicable to my thesis study, namely „Analysing The Views of Academic Members and Preschool Teachers With Respect To Program Quality‟. Accordingly, with your kind permission, I would like to adapt some of the NAEYC‟s Early Childhood Program Standards to my study. Could you please assist me regarding how I can get the required permission about using the NAEYC standards to form the scale feasible for my thesis study?

I appreciate your time and consideration. Yours sincerely,

Mehmet Oğuz Göle

Dear Mehmet Oğuz Göle,

This e-mail serves as a grant of permission from NAEYC for you to include in your dissertation the NAEYC Early Childhood Program Standards. There is no fee for this use. A credit line with full publication information plus the following must appear with the chart: Reprinted with permission from the National Association for the Education of Young Children (NAEYC). This permission covers use within the academic setting only. If you decide to publish your dissertation at some point, you must request additional permission for that use.

Let me know if you need anything further. Sincerely, Lauren Baker

Lauren Baker, Permissions Editor NAEYC

1313 L Street NW, Suite 500, Washington, DC 20005-8417 202-232-8777 ext. 8419, Fax: 202-328-2614