• Sonuç bulunamadı

3.6. Türkiye’nin AB Ülkeline Yönelik Kamu Diplomasisi Faaliyetleri

3.6.1. Siyasal Alanlara Yönelik Faaliyetlerde Amaçlar

Konrad Adenauer Vakfı ile Humboldt Üniversitesi iş birliği ile 6 Mart 2013 tarihinde “Türkiye’nin Değişimi, 2023 Vizyonu ve Avrupa” başlıklı konferans düzenlenmiştir. Bu konferansa Türkiye’den Başbakan Eski Yardımcısı Bülent Arınç katılmıştır. Arınç’ın Almanya ziyaretine KDK Koordinatörü Cemalettin Haşimi, TRT Eski Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Eski Yardımcısı Gürsel Dönmez de eşlik etmiştir. Düzenlenen konferans çerçevesinde Türk yetkililerce yapılan konuşmalarda, Türkiye’nin iç ve dış politikası, AB ile olan ilişkileri ve Türkiye olarak AB ile ilişkilere verilen önem üzerinde durulmuştur (KDK, 4-7 Mart 2013, Bülent Arınç Almanya’yı Ziyaret Etti). Bu doğrultuda Türkiye’nin AB ülkeleri ile karşılıklı ilişkilerinin önemsendiği, AB’ye üye olma yolunda Türkiye’nin önüne getirilen şartların hızla yetine getirilmeye çalışıldığı belirtilmiştir. Karşılıklı görüşmeler ve konferanslarda belirtilen düşünceler ile Türkiye’nin dış siyasi ilişkilerinde samimi olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla kamu diplomasisinin amaçlarına uygun olarak diğer ülkeler tarafından doğru anlaşılmak için, konferanslarda görüşler belirtilip basın aracılığı ile hedef kitlelere duyurulmaya çalışılmıştır.

KDK’nın düzenli faaliyetlerinden olan ülke toplantılarının yirmi altıncısı da yine Almanya’da gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) davetlisi olarak KDK ESKİ Koordinatörü Cemalettin Haşimi,2013 yılı

içerisinde Almanya’ya gitmiştir. Hessen Eyaletinde Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek, toplantılara katılmıştır. Haşimi, UETD Hessen tarafından düzenlenen program kapsamında Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileriyle bir araya gelmiştir. 28 Şubat 2013’te Wiesbaden’e giden Haşimi, burada Türk kökenli vatandaşlara ‘Yükselen Türkiye’ konulu bir konferans vermiştir. Bu konferans ile Türk temsilciler, Türkiye’nin dış politikasına dair bilgiler vererek hem Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarını hem de Alman vatandaşlarını bu hususta bilgilendirmiştir (KDK, 4-7 Mart 2013, Bülent Arınç Almanya’yı Ziyaret Etti). Böylece Türkiye’nin iç ve dış siyaseti ile ilgili bilgiler aktarılarak Türkiye’nin doğru bir şekilde anlaşılması sağlanmaya çalışılmıştır. Türkiye, uygulamakta olduğu bu türden kamu diplomasisi faaliyetleri ile hem ziyaret ettiği ülkenin hem de basın aracılığı ile izleyen diğer ülke vatandaşlarının Türkiye hakkındaki düşüncelerini değiştirmek ve onlar arasında olumlu bir imajının olmasını sağlamaya çalışmıştır. Dolayısıyla kamu diplomasisinin amaçlarına uygun olarak yapılan ziyaretlerin düzenli ve sistematik bir hale getirilmesi Türkiye’nin kamu diplomasisi tekniklerini daha etkin bir şekilde kullanmasının önünü açmış olacaktır.

KDK faaliyetleri kapsamında Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış, Fransa’nın başkenti Paris’te Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde (IFRI) “Yeni Bir Avrupa İçin Türkiye” başlıklı düzenlenen bir dizi konferansa katılmıştır. Konferansta Türkiye’den katılan Avrupa Birliği Eski Bakanı, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine yönelik konuşmalar yaparak, Türkiye’nin iç ve dış siyaseti ile ilgili bilgiler aktarmıştır. Bununla birlikte Bağış, Fransız basını ve çok sayıda vatandaşlara hitaben, Fransa’nın daimî dost olarak görüldüğünü ve her iki ülke arasında kurulan iş birliğinin, başta Avrupa coğrafyasında olmak üzere tüm insanlığın barış ve refahına katkıda bulunduğuna inandığını belirtmiştir (KDK, 21 Şubat 2013, Egemen Bağış: Şimdi Türkiye-AB İlişkilerine Yeni Bir İvme Kazandırma Zamanıdır). Türk yetkililerce yapılan bu ziyaretlerde gerçekleştirilen konferanslar ile Türkiye’nin dış politik hedeflerine uygun olarak Fransız vatandaşlarına Türkiye’nin dış politikası ve AB ile ilgili düşünceleri belirtilmiştir. Bu sayede Türkiye’nin Fransa tarafından daha iyi anlaşılması ve mesajların iletildiği kitleye Türkiye’nin politik hedeflerinin daha iyi anlatılabilmesi sağlanmış olacaktır.

KDK’nın düzenli faaliyetlerinden ülke programları ile 8 Şubat 2010 tarihinde, İngiliz Parlamentosu’nda, her iki taraftan üst düzey katılımla, “İlişkiler Dünyasında Türkiye’nin Rolü” başlıklı bir seminer düzenlenmiştir. Toplantıya Türkiye tarafından Egemen Bağış, Yaşar Yakış, Kürşat Tüzmen, Suat Kınıklıoğlu, NursunaMemecan, KDK Eski Koordinatörü İbrahim Kalın ve KDK Eski Koordinatörü Cemalettin Haşimi katılmıştır. Toplantıda aynı düzeyde seçkin bir katılımla eşlik eden İngiltere tarafında ise Michael Ancram, DominicGrieve, Chiswick Lordu Hannay, Guildford Lordu Howell, Saltaire Lordu Wallace gibi isimler yer almışlardır. Seminerde, Türkiye’de demokratikleşme, açılım süreci, yeni anayasa çalışmaları, Türkiye-İngiltere ilişkileri, enerji yolları, Türkiye-İsrail ilişkileri ve Ermenistan protokolleri gibi konularda Türkiye’nin bakış açısı anlatılmıştır (KDK, 8 Şubat 2010, İngiliz Parlamentosunda İlişkiler Dünyasında Türkiye’nin Rolü Tartışıldı). Yapılan toplantı ile Türkiye’nin anayasal çalışmalarda evrensel insan haklarına ve demokratikleşme çalışmalarına önem verdiği ortaya konulmuştur.

KDK’nın bir sonraki faaliyeti ile Londra’da, 29-30 Kasım 2012 tarihlerinde iki ülke ilişkileri ile ilgili bir toplantı yapılmıştır. Toplantıya Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Eski Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakanlık Müsteşar Eski Yardımcısı İbrahim Kalın ve KDK Eski Koordinatörü Cemalettin Haşimi katılmıştır. KDK tarafından, Royal United Services Institute (RUSI) iş birliğiyle düzenlenen program çerçevesinde Türkiye’den katılan yetkililerce bir dizi konferans verilmiştir ve üst düzey görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Londra programı, 29 Kasım sabahı İngiliz basınından Reuters, Economist, Times, TheIndependent, Financial Times ve BBC temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen kahvaltılı toplantıyla başlamıştır. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi de bu program da yer almıştır. Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği, Türkiye-İngiltere ilişkileri, Türkiye-Mısır eksenindeki gelişmeler, İsrail’in Gazze saldırısı, Türkiye’deki demokratik gelişmeler, Rusya ile ilişkiler, Suriye’deki olaylar ve bölgenin geleceği ele alınmıştır (KDK, 29-30 Kasım 2012, Türkiye’nin Dış Politikası Londra’da Tartışıldı). KDK tarafından gerçekleştirilen bu faaliyetler ile Türkiye-İngiltere ilişkileri ve Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki sorunlar masaya yatırılmıştır. Türkiye’nin sorunlara karşı tutumu ve yaptıkları ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda Türkiye’nin uluslararası siyasetteki rolü ve önemi bu yolla ifade edilerek İngiliz basını ve vatandaşları ile programa katılan diğer yabancı devletlerin basını

bilgilendirilmiştir. Türkiye bu tür kamu diplomasisi uygulamaları ile karşı tarafı dinleme ve kendini doğru bir şekilde anlatma amacını başarmaya çalışmıştır.

KDK’nın düzenli faaliyetlerinden olan Ülke Toplantılarının yirmi dördüncüsü, Başbakan Eski Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla Londra’da düzenlemiştir. Program kapsamında Arınç, Chatham House düşünce kuruluşunda seçkin bir dinleyici kitlesine “Türkiye’de Demokrasinin Geleceği: Algılar ve Gerçekler” başlıklı bir konuşma yapmıştır. Konuşmasında Türkiye’nin geleceğinde daha çok demokrasi, daha fazla özgürlük ve daha fazla insan hakları olduğunu vurgulamıştır (KDK, 20 Şubat 2014, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç İngiltere’yi Ziyaret Etti). Bu programlar ile Türkiye, uluslararası sorunlara karşı tutumlarını ortaya koyarak İngiltere basını aracılığıyla sorunlara karşı duyarlı olduğunu ve çözüm üretmede varlığını tüm dünyaya duyurmak istemiştir.