• Sonuç bulunamadı

Çalışmada, kamu diplomasisinin alan yazın üzerinden incelenmesi ile kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Bu doğrultuda bilimsel olarak literatüre katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Bununla birlikte Türkiye’nin kamu diplomasisi uygulamaları irdelenerek AB’ye üyelik sürecinde geldiği aşama değerlendirilmiştir. Çalışmada önerilecek model için yapılan araştırma kapsamında, Türkiye’de kamu diplomasisi alanında akademik çalışmalar yapan kişiler ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler doğrultusunda Türkiye’de kamu diplomasisinin sürekliliğinin nasıl sağlanması yönünde çıkarımlarda bulunulmuştur. Elde edilen verilerin tematik analizi neticesinde Türkiye için uygulanabilir, sistematik ve sürdürülebilir kamu diplomasisi model önerisi oluşturulmuştur.

Çalışmanın bu bölümünde alanında uzman katılımcılar ile yapılan görüşmelerde sorulan sorular ve alınan cevapların değerlendirilmesine yer verilmiştir. Katılımcılar ile kamu diplomasisinin önemi ve amacı, Türk kamu diplomasisi çalışmaları ve AB’ye üyelik sürecinde kamu diplomasisi faaliyetleri üzerine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda ise Türkiye’de kamu diplomasisinin kurumsal yapısı ve sürdürülebilir amaçlı yeni kurumsal kamu diplomasisi model önerisi üzerine fikir alışverişlerinde bulunulmuştur. Araştırmanın bu kısmında çalışmanın amacı, önemi,

modeli, verilerin analiz yöntemi, evreni, örneklem grubu ve soruları ile araştırma hipotezlerine yer verilmiştir.

3.9.1. Araştırmanın Amacı

Çalışmanın temel amacı, geleneksel diplomasi anlayışındaki dönüşümleri ve kamu diplomasisi anlayışını ele almak, Türkiye’nin dış politika hedeflerindeki başarısının artırılması bakımından kamu diplomasisinin önemine değinmek, Türkiye AB ilişkileri örneğinde Türk Kamu Diplomasisi uygulamalarını inceleyerek konu hakkında bir takım önerilerde bulunmaktır. Çalışmada Türk kamu diplomasisi faaliyetlerinin sürdürülebilir başarısını sağlamak amacıyla, alanında uzman araştırmacıların görüşleri de alınarak bir model önerisi oluşturulmuştur.

3.9.2. Araştırmanın Önemi

Bu çalışma, küresel çağda değişen diplomasi anlayışına dikkat çekmesi, buna yönelik farkındalığı artırması, uluslararası kamuoyunun olumlu yönde etkilenebilmesi için Türkiye’nin uygulaması gereken kamu diplomasisi faaliyetlerine değinmesi ve önerdiği model ile dış politika hedeflerindeki etkinliği arttırma yönündeki tavsiyeleri bakımından önem taşımaktadır. Bununla birlikte çalışmada önerilen model ile Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde etkin kamu diplomasisi faaliyetlerine başvurmasının önemine dikkat çekilmektedir.

3.9.3. Araştırma Modeli (Deseni) ve Verilerin Analizi

Çalışmanın literatür taraması kapsamında kitaplar, yayınlanmış makaleler, araştırma merkezi yayınları, resmi belgeler, gazete ve web sitelerinde yer alan bilgiler taranmış, Türkiye’de kamu diplomasisi alanında çalışma yapmış araştırmacı ve akademisyenler ile mülakat tekniği kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda elde edilen verilerin tematik içerik analizi ile bulgulara varılmış, Türk kamu diplomasisi uygulamalarının güçlü ve zayıf yönleri saptanarak sürdürülebilir bir kamu diplomasisi politikası için bir takım önerilerde bulunulmuştur.

3.9.4. Evren ve Örneklem/Çalışma Grubu

Örneklem grubunu kamu diplomasisi alanında uzman araştırmacı/akademisyenler oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini, Türkiye’nin kamu diplomasisi faaliyetleri oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem grubu ile yapılan görüşmeler neticesinde çalışma evreni ile ilgili değerlendirmelerde bulunulmuş ve bulgular belirlenmiştir.

Örneklem grubunun seçilmesinde öncelik;

- Kamu diplomasisi alanında akademik çalışmalar yapmış veya yapıyor olması,

-Kurumsal olarak ise kamu diplomasisi alanında faaliyetler gerçekleştirmiş veya gerçekleştirme amacı taşıyor olması.

3.9.5. Varsayımlar ve Araştırma Soruları Varsayımlar

 Uluslararası ilişkilere dâhil olan yeni aktörler (uluslararası örgütler, STK’lar, medya, bireyler v.d.) ile birlikte uluslararası siyasal iletişim yöntem ve tekniklerinde kamu diplomasisi uygulamaları gereklidir.

 Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde Avrupalı halklar karşısında olumlu bir imaja sahip olması gereklidir ve bu olumlu imaja sahip olabilmenin yöntemi etkin kamu diplomasisi faaliyetleri gerçekleştirmektir.

 Türkiye’nin AB’ye yönelik yaptığı kamu diplomasisi faaliyetleri sistematik ve sürdürülebilir değildir.

 Türkiye’nin dış politik hedeflerine ulaşabilmesi ve uluslararası alanda etkin bir rol üstlenebilmesi stratejik, sistematik ve sürekliliği olan kamu diplomasisi çalışmaları ile gerçekleşebilecektir.

Araştırma Soruları

 Günümüzde uluslararası siyasal iletişim stratejileri oluşturulurken, geleneksel yöntem ve tekniklerle birlikte kamu diplomasisine duyulan ihtiyaç neden daha fazla artmıştır?

 Devletlerin, uluslararası alanda olumlu bir imaj oluşturabilmeleri ve saygınlık kazanabilmeleri için kamu diplomasisi çalışmalarına neden etkin bir şekilde yer vermesi gereklidir?

 Kamu diplomasisi faaliyetlerinin daha geniş alanlarda uygulanabilmesi ve kamu diplomasisi çalışmalarından olumlu sonuçlar alınabilmesi açısından medya faktörünün yeri ve önemi nedir?

 Türkiye’de Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün kurulması ile amaçlananlar nelerdir ve geçen süre içerisinde yapılan kamu diplomasisi çalışmalarından beklenenler gerçekleşti mi?

 Türkiye’nin kamu diplomasisi çalışmalarında uygulamakta olduğu sistem ve strateji nedir, eksiklikleri nelerdir?

Çalışmanın varsayımları ve soruları kapsamda Türk kamu diplomasisinin mevcut durumu incelenip geliştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.

3.9.6. Araştırma Sınırlılıkları

2018 yılı itibariyle YÖK Akademik verilerine göre Türkiye’de kamu diplomasisi alanında 10 proje, 57 bildiri, 41 makale, 43 kitap ve 47 yüksek lisans ve doktora düzeyinde tez çalışması bulunmaktadır. Araştırmanın amacı ve önemi doğrultusunda söz konusu ilgili alandaki çalışmalar da incelenerek alanında bilimsel çalışmalar yapmış araştırmacı/akademisyenler ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte kamu diplomasisi alanında kurumsal olarak faaliyetler gerçekleştiren Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, AB Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlar ile doğrudan iletişime geçilmiştir. İletişime geçilen kurumlardan kamu diplomasisi uygulamaları hakkında soru-cevap yöntemi ile veriler talep edilmiştir. Geri dönüş sağlayan kurumlardan gelen bilgiler çalışmada kaynağı ile birlikte sunulmuştur. Bununla birlikte süre ve ulaşım kısıtlılığından dolayı bahsi geçen tüm akademisyen veya kurumlara ulaşmak mümkün olamamıştır ancak analize tabi tutulacak ve kıyaslama yapılabilecek kadar yeterli düzeyde verilerin toplanmasına özen gösterilmiştir.