• Sonuç bulunamadı

Sami GÜÇLÜ Bakan

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 180-183)

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2 YAZILI SORU ÖNERGESİ

Önerge Sahibi : Yücel ARTANTAŞ İğdır Milletvekili Önerge No : 7/3554

İğdır İlinin Muhtelif kesimlerinde, 09.07.2004 günü meydana gelen şiddetli dolu ve hortum diye tabir edilen fırtına sonucu birçok yerleşim alanında Tarımsal Hasar Meydana gelmiştir.

İl Kriz Merkezi Başkanlığı'nın tespitlerine göre; 1.706 çiftçinin 46.782,85 dekar ekili alanı zarar görmüş, bunun ekonomik değeri ise 13.684.808.000.000.-(onüçtrilyon altıyüzseksendört milyar sekizyüzsekiz milyon) TL olarak tespit edilmiştir.Bu itibarla;

SORU 1)Yaşanan Doğal afet ile ilgili Bakanlığın görüşü nedir ? Çiftçilerin mağduriyeti giderilecek mi?

CEVAP 1) İğdır İlinin Merkez ve Karakoyunlu İlçelerinde 09.07.2004 tarihinde meydana gelen dolu ve fırtına afeti nedeniyle toplam 13 köyde 613 çiftçi ailesine ait 18.163 dekar tarımsal alan ile 100 adet kanatlının % 40'ın üzerinde zarar gördüğü ve bu zararlarını diğer gelirleri ile karşılayamayacak durumda olduklarına dair Valilikçe alınan 18.08.2004 tarih ve 6 No'lu İl Hasar Tespit Komisyon Kararı Bakanlığımıza intikal etmiş olup, çiftçilerin T.C.Ziraat Bankasından kendi adlarına açtırdıkları hesap numaraları intikal ettiği takdirde nakdi yardım yapılacaktır.

Ayrıca söz konusu Komisyon Kararında; 406 çiftçi ailesinin %40'ın üzerinde zarar görmesine rağmen ilgili belgeleri ibraz edemediklerinden dolayı değerlendirilmeye alınmadığı belirtilmektedir.

SORU 2)Köylülerin Zirai borçları ertelenecek mi?.Bu borçların faizlerinin affı düşünülmekte midir ?

CEVAP 2) Konu ile ilgili olarak Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinden alınan görüşte aşağıdaki ifadelere yer verilmektedir;

Çeşitli doğal afetler ve olağan üstü sebepler dolayısı ile gününde tahsil edilemeyen alacakların, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğince belirlenecek esaslar çerçevesinde tecil edilebileceği, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin ana sözleşmesinin 57. maddesinde belirtildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, yürürlükteki mevzuata göre; deprem, kuraklık, don, yangın, su baskını ve dolu gibi afetler veya bitkisel ve hayvansal hastalıklar yüzünden mahsulün en az 1/3'ünün hasar görmesi nedeniyle gününde tahsil edilemeyen kooperatif alacaklarının Merkez Birliği Yönetim Kurulunca tespit edilecek esaslara göre her ortağın durumu ayrı ayrı incelenerek faizli olarak tecil edilebileceği hususu yer almaktadır.

Ortakların borçlarının tecil edilmesi amacıyla değerlendirmeye alınabilmesi için, il ve ilçelerde oluşturulan Hasar Tespit Komisyonları Raporları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın onayı ve T.C. Ziraat Bankası Mutabakatı ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kuruluna intikal etmesi gerektiği belirtilmektedir.

SORU 3)Hayvancılıkla ilgili ne gibi önlemler düşünüyorsunuz, Hayvan yemi olarak ayni veya nakdi yardım yapacak mısınız?

CEVAP 3) Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımızca hayvancılık sektöründe bir çok alanda geliştirme ve destekleme faaliyetleri yürütülmektedir. Bu bağlamda,

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2

• Yem bitkileri üretiminin teşvik edilmesi,

• Suni tohumlamanın yaygınlaştırılması ve soy kütüğü kayıtlarının tutulroası,

• Suni tohumlamadan doğan buzağıların desteklenmesi,

• Belgeli damızlık kullanımının teşvik edilmesi,

• Süt teşviği,

• Hastalıktan ari işletme teşviği,

• Arıcılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin teşvik edilmesine yönelik destekleme tedbirleri uygulanmaktadır.

Hayvancılık destekleri çerçevesinde, 2003 yılında çiftçilerimize verilen toplam destek miktarı 130 trilyon TL.'ye ulaşmıştır. 2004 yılı içerisinde uygulanacak olan bu desteklemeler için 200 Trilyon TL kaynak ayrılmıştır.

Diğer taraftan, bu politikalara ilave olarak, ileriye dönük yeni projeler konusunda yoğun bir çalışma başlatılmıştır. Bu projelerin öncelikli olanlarından biri;

Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan desteklenmesi esasına dayalı "Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesidir".

2004 yılında söz konusu proje ile hayvancılık sektörüne 200 Trilyon TL lik ek bir destek sağlanacaktır. Ayrıca, Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği yapan çiftçilerimize 25.02.2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında düşük faizle kredi kullandırılmaktadır.

Diğer yandan, Son günlerde ülke genelinde özellikle besicilik yapan işletmelerde besi süresinin geçmesine rağmen piyasada oluşan fiyatların maliyetin altında seyretmesi nedeniyle kesim yapılmaması yetiştiricilerimizi zor durumda bırakmıştır. Bu sorunun çözümü için Bakanlığımızca erkek sığır karkas ağırlığı dikkate alınmak suretiyle "Et Teşvik Primi1' Kararnamesi 15 Mayıs 2004 tarih ve 25463 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Söz konusu Karar çerçevesinde, yetiştiricilerimize 190 kg ve üstü karkas ağırlığına ulaşmış erkek sığır karkas ağırlığının beher kilogramı için doğrudan et teşvik primi ödenmektedir. Bu uygulamayla besicilik sektöründeki mevcut tıkanıklığın giderilmesi hedeflenmiştir.

Meraların geliştirilmesi çalışmaları çerçevesinde Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesine 2004 yılında 6.5 trilyon TL ödenek ayrılmıştır.

Bu destekler yanında Bakanlığımızca 2004 yılında;

• Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) ait bazı işletmeler ile Bakanlığımıza bağlı üretme istasyonlarına ait taşınmazların özel sektöre kiralanması ile damızlık alanında özel sektörce yatırım yapılması,

• Ülkemizin iç kesimlerinde Anadolu Esmeri ve ağırlıklı olarak sahil kesimlerinde Anadolu Alacası adı altında başlatılan sığır ıslah projelerinin 2004 yılı içerisinde başlatılması, ayrıca, Güneydoğu Anadolu Bölgemize adapte olmuş Ivesi koyun ırkını ıslah etmeyi amaçlayan ivesi Projemizin de 2004 yılı içerisinde başlatılması,

Organize Hayvancılık Bölgelerinin kurulması hayvancılığın geliştirilmesi için Bakanlığımızca yapılacak diğer çalışmalar arasındadır.

SORU 4)2004 (ikinci ürün) ve 2005 yılı ekimleri için tohum yardımı ve mazot yardımı yapacak mısınız?

CEVAP 4) Mazot desteğinin geçen yıl verilen % 50'sine ilaveten bu yıl diğer %50'lik kısmı için toplam 325 Trilyon TL ödenmiştir.

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2

Ülkemizde özellikle hububat ve sebze üretiminde kaliteli tohumluk kullanımı arzu edilen seviyede değildir. Ülkemizin yıllık sertifikalı hububat tohumluğu ihtiyacı 870 bin ton civarındadır. Buna karşılık 2002 yılında dağıtılan tohumluk miktarı sadece 50 bin tondur. 2004 yılında bu rakam 6 katına çıkarılarak 300 bin ton sertifikalı tohumluk dağıtımı hedeflenmiştir. Bu çalışma ile; buğday ve arpada verimliliğin artması, kalitenin iyileştirilmesi, sanayicinin kaliteli ürün temin etmesi ve buna bağlı ithalatın azaltılması amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan, 76 İl'de "Mahsul Fiyatına Yakın Tohumluk Projesi" uygulamaya konularak, il özel idare kaynaklarından 6.2 Trilyon TL destek sağlanmıştır.

Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan TİGEM tohumluk fiyatını düşük tutarak ve tanıtım

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 180-183)