• Sonuç bulunamadı

İğdır Milletvekili Sayın Yücel ARTANTAŞ' in Bakanlığıma tevcih ettiği 7/3471 esas no 'lu yazılı soru önergesi cevabıdır

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 139-143)

SORU 1. Olimpiyatlar öncesinde Milli Atlet Süreyya AYHAN KOP

l

un sakatlığını gerekçe göstererek yarıştan çekilmesi ve bunun ardından başlayan tartışmalar üzerine tarafınızdan konuyla ilgili soruşturma emri verilmiş midir?

2. Milli Atletin doping kontrolünü reddettiği iddialarını araştırdınız mı? Bu konuda ne diyorsunuz? Milli atletle bir görüşmeniz oldu mu?

3. Süreyya KOP 'un başkasının idrar örneğini doping kontrol uzmanlarına verdiği iddiası ne derece doğrudur? Yaptığınız araştırmada hangi sonuca ulaştınız?

4. Olayın sorumluları hakkında herhangi bir işlem yapılacak mı? Ne gibi yollara başvurulacak idari, Para yada Hukuki cezalandırma söz konusu olacak mı?

0 : 2

ANKARA //.(yJ$/2004

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2

5. Milli Atlet Süreyya KOP yada hocası ile olaydan sonra herhangi bir görüşmeniz oldu mu?

6. Spor da bu tür olayları engellemek için ne gibi tedbirler almayı amaçlıyorsunuz?

CEVAP 1. Olimpiyatlar öncesi Milli Atlet Süreyya AYHAN KOP' un sakatlığını gerekçe göstererek Olimpiyatlardan çekilmesi ve bunu müteakip başlayan tartışmalarla ilgili olarak inceleme başlatılmış olup, Bakanlığıma bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce görevlendirilen Müfettişlerce yapılan çalışmalar tamamlanma aşamasındadır.

2. Miili Atlet Süreyya AYHAN KOP' un doping kontrolünü reddettiğine ilişkin iddiaların soruşturulması, Dopingle Mücadele Yönergesi hükümleri gereği tamamen Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAFJ sorumluluğundadır. Bu kurumca yapılacak soruşturma neticesinin beklenmesi gerekmektedir.

3. "Süreyya AYHAN KOP' un başkasına ait idrar örneğini doping kontrol uzmanlarına verdiği" konuları ile ilgili iddia veya olaylar Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından görevlendirilen numune alıcıları ile sporcu arasında yaşanmış olup iddialara yönelik soruşturma Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAF) yetkisindedir.

4. Bakanlığıma bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce yapılmakta olan incelemeler neticesine göre sorumluluğu tesbit edilenler hakkında gerekli işlemler yapılacaktır.

5. Milli Atlet Süreyya AYHAN KOP yada hocası ile olaydan sonra herhangi bir görüşme yapılmamıştır.

6. Bakanlığıma bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce sporda

dopingle ilgili olarak antrenörlerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla,

gerçekleştirilen antrenör, kurs ve seminerlerinde konuyla ilgili dersler

verilmekte olup, ayrıca spor kulüpleri yönetimi sevk ve idare

seminerlerinde de dopingle ilgili sunumlar yapılmakta, dopingle ilgili çeşitli

broşür ve kitapçıklar hazırlanarak antrenör ve sporcularımızın

istifadesine sunulmaktadır.

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2 21. - Adana Milletvekili Atilla BAŞOĞLU'nun, atletizm dalında yarışan bir sporcunun çalış­

ma şartlarının iyileştirilip iyileştirilmeyeceğine ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yar­

dımcısı Mehmet Ali ŞAHİN'in cevabı (3/3473)

T Ü R K İ Y E B Ü Y Ü K M l L L E T MECLİSİ B A Ş K A N L I Ğ I N A

A ş a ğ ı d a k i sorularımın B a ş b a k a n Yardımcısı Sayın M e h m e t Ali Ş A H I N tarafından yazılı o l a r a k cevaplandırılması hususunu saygılarımla arz ederim.

A d a n a Millet

E ş r e f A P A K ülkemizi 2 0 0 4 Olimpiyat Şampiyonasında üstün başarıyla temsil etmiş v e T ü r k s p o r hayatında yeni bir sayfa açarak " Ç e k i ç A t m a " dalında ismimizi duyuran ilk s p o r c u m u z olmuştur. B u sporcumuzun performansını s ü r d ü r m e s i v e ilerletmesi için b e s l e n m e masraflarının bile ne kadar y ü k s e k olduğu d i k k a t e alınırsa Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından kendisine v e r i l m e k t e olan 5 0 0 M i l y o n tutarındaki aylığın kifayet etmeyeceği açıktır.

1. Bu s p o r c u m u z u n mali şartlarının, kendisini geliştirebileceği d ü z e y e ulaştırılması d ü ş ü n ü l m e k t e midir?

2. A P A K ' ı n çalışmalarını z a m a n z a m a n otoparklarda, d e r m e çatma tel kafeslerin b u l u n d u ğ u toprak sahalarda sürdürdüğü düşünülürse, u y g u n çalışma şartlarının sağlanması d ü ş ü n ü l m e k t e m i d i r ?

3. B u s p o r c u m u z u n babasının sağlık problemlerinin bulunduğu v e tedavi masraflarının, bu kısıtlı imkanlarla hayatını d e v a m ettirmek çabasında olan s p o r c u m u z tarafından karşılandığı hatırlanırsa, bize bu o n u r u v e r e n temsilcimizin babasına devletimiz sahip çıkacak m ı d ı r ?

4. Sayın S Ü L E Y M A N O Ğ L U ' n u n unutulmaz başarıları sonrasında, T ü r k Halter F e d e r a s y o n u n u n bu başarıyı geliştirdiği ve her z a m a n y ü z ü m ü z ü a ğ a r t m a k t a olduğu d i k k a t e alınırsa A P A K ' ı n başarısı sonrasında ülkemizi bu s p o r dalında d ü n y a d a s ö z sahibi k o n u m a getirmek yönünde çalışmalarınız olacak m ı d ı r ?

T.C.

D E V L E T B A K A N L I Ğ I V E BAŞBAKAN Y A R D I M C I L I Ğ I Sayı :B.02.0.0O2/ «3 2>3£~

•iI4..I'/C&2004

T Ü R K İ Y E BÜYÜK M İ L L E T M E C L İ S İ B A Ş K A N L I Ğ I N A

İ L C İ : T B M M Ba9k.m11, 27.09.2004 t a r i h ve KAN.KAR.MD.A.Ol.O.GNS.0.10.00.02-6929 sayılı yazısı.

A d a n a Milletvekili Sayın Atilla B A Ş O Ğ L U ' n u n , Bakanlığıma tevcih ettiği 7/3473 esas n o ' l u yazılı soru önergesi cevabı h a z ı r l a n a r a k ekte s u n u l m u ş t u r .

Bilgilerinizi ve gereğini a r z ederim.

M e h m J t AlfŞZ^JiİN Devlet B a k d m ve B a ş b a k a n Yardımcısı

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2 Adana Milletvekili Sayın Atilla BAŞOĞLU'nun Bakanlığıma tevcih ettiği 7/3473 esas no'lu yazılı soru önergesi cevabıdır.

Eşref APAK ülkemizi 2004 Olimpiyat Şampiyonasında üstün başarıyla temsil etmiş ve Türk spor hayatında yeni bir sayfa açarak "Çekiç Atma" dalında ismimizi duyuran ilk sporcumuz olmuştur. Bu sporcumuzun performansını sürdürmesi ve ilerletmesi için beslenme masraflarının bile ne kadar yüksek olduğu dikkate alınırsa Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından kendisine verilmekte olan 500 Milyon tutarındaki aylığın kifayet etmeyeceği açıktır.

SORU 1 . Bu sporcumuzun mali şartlarının, kendisini geliştirebileceği düzeye ulaştırılması düşünülmekte midir?

2. APAK' m çalışmalarını zaman zaman otoparklarda, derme çatma tel kafeslerin bulunduğu toprak sahalarda sürdürdüğü düşünülürse, uygun çalışma şartlarının sağlanması düşünülmekte midir?

3. Bu sporcumuzun babasının sağlık problemlerinin bulunduğu ve tedavi masraflarının, bu kısıtlı imkanlarla hayatını devam ettirmek çabasında olan sporcumuz tarafından karşılandığı hatırlanırsa, bize bu onuru veren temsilcimizin babasına devletimiz sahip çıkacak mıdır?

4. Sayın SÜLEYMANOĞLU" nun unutulmaz başarıları sonrasında, Türk Halter Federasyonunun bu başarıyı geliştirdiği ve her zaman yüzümüzü ağartmakta olduğu dikkate alınırsa APAK' m başarısı sonrasında ülkemizi bu spor dalında dünyada söz sahibi konuma getirmek yönünde çalışmalarınız olacak mıdır?

CEVAP 1. "Çekiç Atma" dalında Olimpiyatlarda madalya alarak Türk Spor hayatında yeni bir sayfa açan Milli Atlet Eşref APAK' a İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurlunca " Olimpik Başarı İçin Sporcu Hazırlama Projesi Kapsamında" 01 Ağustos 2002 tarihinden başlayarak 30 Temmuz 2004 tarihine kadar her üç ayda bir 1.500.000.000.-TL (Aylık 500.000.000.-TL) maddi yardım yapılmıştır. 2004 Atina Olimpiyat Oyunları sonrasında Eşref APAK kulübü Fenerbahçe Spor Kulübünden 750.000.000.-TL maaş almaktadır.

2. Sporcumuzun antrenmanını en iyi şekilde yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu çim atış alanı, atış kafesi ve saha içinde antrenman için gerekli olan donanım Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde yapılmakta olup, sporcumuzun antrenmanı için en kısa sürede hazır hale gelecektir. Ayrıca daha modern bir ortamda çalışabilmesi için ağırlık antrenmanlarında kullanılan halter takımı ve kondisyon salonu oluşturulması ile ilgili çalışmalarımız sürmektedir.

3. Bakanlığıma bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tabi bulunduğu mevzuatlar çerçevesinde; lisanslı herhangi bir sporcunun sosyal güvencesinin bulunmaması halinde sadece kendisi için Sağlık Bakanlığına bağlı tesislerden sağlık hizmeti satın alınabilmekte veya 30 yaşını doldurmuş sporcuların 1 defa Olimpiyat Şampiyonu olmaları yada 2 kez Dünya Şampiyonu olmaları halinde Spor Müşaviri olarak atanmak suretiyle kendisinin ve Kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilerin her türlü sağlık giderleri karşılanabilmektedir.

Sporcumuzun Babası S.S.K. güvencesinde olup, 26 Haziran 2004 tarihinde S.S.K.' dan yaptırmış olduğu sevk ile özel Umut Kalp

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 0 : 2

Hastanesinde açık kalp ameliyatı olmuştur. Ameliyat sonrasında sağlık kontrolleri Yüksek İhtisas Hastanesinde Dr. Fehmi KATl^ClOĞUT tarafından yapılmaktadır.

4.Sporcumuz 2004 Atina Olimpiyat Oyunlarında ülkemizi en

(

jyi şekilöe

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 139-143)