• Sonuç bulunamadı

Bilindiği üzere Bakanlığımız 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunun 4 üncü Maddesine göre bildirimi zorunlu 27 hayvan hastalığıyla öncelikle bütçe

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 194-197)

imkanlarının elverdiği ölçüde mücadele etmektedir.

Bu amaçla; gene! bütçeden Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile mücadele

çalışmalarına, 2000 yılında 3,5 Trilyon, 2001 yılında 7.5 Trilyon, 2002 yılında 10.7

Trilyon, 2003 yılında 15.5 Trilyon ve 2004 yılında 15.1 Trilyon TL ödenek

ayrılmıştır. Ayrılan bu ödenekler; aşı, serum gibi veteriner biyolojik ürünlerin üretim

ve teşhis hizmetlerinde kullanılmak üzere Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü

Müdürlüklerine, karantina ve kontrol hizmetlerinde kullanılmak üzere sınır kontrol

noktalarında bulunan Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüklerine, 3285

sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa göre itlaf edilen hayvanların sahibine

ödenmek üzere Merkezde ve aşılama-serumlama, test uygulamaları, hastalıkların

takibi, sağlık taramalarında kullanılmak üzere Bakanlığımız İi ve İlçe Müdürlüklerine

gönderilmektedir.

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2

YAZILI SORU ÖNERGESİ 27.09.2004 Önerge Sahibi : Necati UZDİL

Osmaniye Milletvekili Esas No : 7/3564

SORU 1) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından ortak çıkarılan Enerji İçecekleri Tebliği hangi tarihte ve ne tür gerekçelerle değiştirilmiştir?

CEVAP 1) Türk Gıda Kodeksi (TGK) Enerji İçecekleri Tebliğinin 06.03.2002 tarih ve 24687 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasını takiben Bakanlığımıza söz konusu Tebliğin yeniden değerlendirilmesi hususunda Avrupa Birliği bünyesindeki kurum ve kuruluşlardan müracaatlar olmuştur. Söz konusu müracaatlar Tebliğin 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararının 7 inci maddesine aykırı olduğu ve bilimsel dayanaklarının AB Komisyonuna iletilmesi gerekliliği ve bu veriler sağlanana kadar tebliğin uygulamasının durdurulması taleplerini içermiştir. Ayrıca Gümrük Birliği Ortaklık Komitesi 13.

Toplantısında ele alman konular arasında yine Enerji İçecekleri Tebliğine ilişkin şikayetler olduğu Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği tarafından yazılı olarak Bakanlığımıza bildirilmiştir.

Diğer taraftan, İtalya'nın Avrupa Birliğinin (AB) serbest dolaşımla ilgili maddelerine karşı hareket ettiği ve kafein miktarına sınırlama getirdiği gerekçesiyle AB Mahkemelerinde açılan dava sonucunda tazminat ödemeye mahkum edildiğine ilişkin biigiier Bakanlığımıza intikal etmiştir. Aynı mahkeme kararı AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi H.J. Kretschmer tarafından kaleme alınan mektupta da dile getirilmiştir.

Enerji İçecekleri Tebliğinin halk sağlığı ile ilgili boyutlarının da olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından 26.01.2004 tarihinde Üniversite temsilcileri ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bunu takiben, Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat BARLAS ve Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ramazan MAMADOV tarafından hazırlanan " Enerji İçecekleri ve Bu içeceklerin Kullanım Sonuçlan" hakkında rapor Bakanlığımıza ulaştırılmıştır.

Tüm bu gelişmelerden sonra Sağlık Bakanlığı ile değişik tarihlerde konuyla ilgili toplantılar gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılar neticesinde, uluslar arası yükümlülüklerimiz bağlamında ülkemizin menfaatleri doğrultusunda ve İtalya benzeri bir cezai müeyyideye maruz kalmamak için 06.03.2002 tarihli Tebliğ üzerinde yeni çalışmalar başlatılmıştır.

Daha sonra oluşturulan tebliğ taslağı ilgili kurumların görüşlerine açılmış ve görüşler doğrultusunda son hali verilen Tebliğ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından 09.03.2004 tarih ve 25397 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu haliyle yeni Tebliğ AB 1/95 Ortaklık Konseyi kararları kapsamındaki hükümlere uygun hale getirilmiştir.

SORU 2) Enerji içeceklerindeki maddelerin oranları eski tebliğde ne kadardı, yeni tebliğde ne kadar?

CEVAP-2) 6 Mart 2002 tarih ve 24687 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren eski Tebliğde kafein değeri maksimum 150mg/L ve inositol, glukoronolakton ve taurin miktarları sırasıyla maksimum 100mg/L, 20mg/L, 800mg/L olarak belirlenmiştir.

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 0 : 2 Yeni Tebliğde ise kafein değeri maksimum 350mg/L ve inositol, glukoronolsrkton ve taurin miktarları sırasıyla maksimum 200mg/L, 2500mg/L, 4000mg/L olarak belirlenmiştir.

SORU 3) Üzerinde insan sağlığı ile ilgili dünya kadar uyarı buiunan bu içeceklerle ilgili tebliğ değişikliği vatandaşlarımızın ihtiyacı gözetildiği için mi yapıldı? Bilemediğimiz başka nedenlerde var mı?

CEVAP 3) Ürünün özelliğine bağlı olarak tüketicinin bilgilendirilmesi ve uluslararası normlara uygunluk açısından tebliğe göre enerji içeceklerinin etiketinde tüketici tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde aşağıdaki uyarıların yer alması gerekmektedir:

"Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir. Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.

Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir. Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez."

SORU 4) Tebliğ değişikliğinden hangi ithalatçı ve yerli imalatçı firmalar yararlandı? Bu firmaların pazar paylan nedir?

CEVAP 4) Tebliğ Kapsamında İthalat Yapan Firmalar:

- Tam Pazarlama Ltd. Şti.

- Stars Gıda Tekstil Inş.ve Madencilik San.Tur.Tic.Ltd.Sti.

- Mutlu Yazar Dış Tic.Ltd.Sti.

- Enerji Kaynağı Gıda Dağıtım Paz.Ith.Ltd.Şti.

- Flaş Gıda Meşrubat Teks Turizm inş.San.ve Dış Tic. Ltd.Şti.

- S.O.E Gıda Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.

- Tertip Drinks GmbH Ankara

- Enerji Gıda içecek San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti, - Matador İth. Ihr. Elekt. Gıda İnş. Tic. Ltd. Şti.

- Artsın Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.

- BT Satış Pazarlama ve Tic. A.Ş.

- Denge Enerji içecekleri San. ve Tic. Ltd. Şti.

- Prima Gıda San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.

- Seltur Enerji İçecekleri Gıda ve Turizm Dış Tic. Ltd. Şti.

- Sarol Gıda Dış Tic. Ltd. Şti.

Üretim İzni Verilen Firmalar;

- Samaş İç ve Dış Tic. San. A.Ş.

- Asya Meyve Suyu ve Gıda San. A.Ş.

- Coca-Cola İçecek A.Ş.

- Özkul Memba Suyu Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

- Hale Öztaşkın Maden Suyu işletmesi

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2

YAZILI SORU ÖNERGESİ 27.09^004

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 194-197)