• Sonuç bulunamadı

ProNOfrRej^jAKDAĞ Bakan

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 163-167)

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2 İğdır Milletvekili Yücel ARTANTAŞ tarafından verilen, Sağlık Bakanlığınca çıkarılan bazı dergilere, sözleşmeli doktorlara ve aile planlamasına ilişkin Soru Önergesinin cevabıdır.

SORU 1- Bakanlığınız, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bütçe ayırarak bazı sağlık dergileri çıkarmaktadır. Bu dergilerin sayısı Bakanlık, Genel Müdürlüklerin çıkardıklarına göre nedir ?

CEVAP1- Bakanlığımız merkezinde, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca, 1939 yılından beri yayınlanan "Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi" nden başka genel bütçe imkanlarıyla herhangi bir dergi çıkarılmamaktadır. '

SORU 2- SB Diyalog Dergisi, Bakanlığınızın resmi yayın organlarından birisidir. Bu dergiye Bakanlığınızın faaliyet alanı içinde olup, izin ve ruhsat verdiği özel hastane, ilaç firması ve laboratuarlardan reklam alınması ne derece doğrudur ? (Örneğin: SB Diyalog Dergisi'nin Haziran 2004 sayısında Özel Acıbadem Göz Hastanesi'nin reklamları yer almaktadır).

CEVAP 2- SB Diyalog Dergisi Bakanlığımın resmi yayın organı değildir. Bakanlığımiz Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığının çıkarmakta olduğu bilgilendirme merkezli bir sağlık ve kültür dergisidir. Bu dergiye genel bütçeden pay ayrılmamakta ve herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

Tamamen reklam gelirleri ile çıkarılan SB Diyalog Dergisinde, Bakanlığımın faaliyet ve denetim alanındaki çeşitli kuruluşların tanıtım ilanlarının yer alması, görev ve sorumluluklarımızı ihmal etmemiz gibi bir sonucu doğurmaz. Çünkü Bakanlığımın bütün çalışanları, bir kurumdan tanıtım iianı almakla o kurumla ilgili denetim sorumluluğunu birbirinden ayıracak kültür ve mesuliyet bilincine sahiptir.

SORU 3- Yine devletin bütçesi ile çıkarılan bu1 dergilerden bazı bürokratların "aşk",

"türküler" gibi sağlıkla çok yakından ilgili olmayan konularda yazılar yazmasını nasıl karşılıyorsunuz ? Bu yazıların dergide yer almasının sebebi nedir ? (Yine bu Sb Diyalog Dergisinin Haziran 2004 sayısında Bakanlık Müşaviri Osman Güzelgöz'ün yarayla ilgili türkü sözleri üzerine yazdığı yazısı yer almaktadır)

CEVAP 3- Devletin bütçesiyle çıkarılmadığını yukarıda izah ettiğim SB Diyalog dergisi, konusunda uzman kişilerin insan psikolojisi, toplumsal gerçeklikler ve hayata dair çeşitli konularda yazılarının da yer aldığı, okuyan her kesimin takdirle karşıladığı nitelikli bir sağlık ve kültür dergisi olmuştur. Sağlık gibi bir alanı merkezine alan bir derginin insanı her yönü ile kapsamına almasında bir mahzur olmayacağı düşünülmektedir.

SORU 4- Yine Ankara İl Sağlık Müdürlüğü' nce çıkarılan AS Sağlığın Başkenti adlı dergi çıkarılmaktadır. Bu dergide de müdürlüğün denetimini yaptığı özel sağlık kuruluşlarının reklamlarının yer alması ne derece doğrudur? (Derginin Kasım-Aralık 2003 sayısında Öze! Çağ Hastanesi'nin reklamı yer almıştır)

CEVAP 4- Ankara sağlık müdürlüğümüzce çıkartılan "Sağlığın Başkenti Dergisi" de bütçeden herhangi bir pay ayrılmayarak, reklam ve sponsor gelirleri ile çıkartılan bir dergidir.

Yukarıda izah ettiğim gibi, Bakanlığımın faaliyet ve denetim alanındaki çeşitli kuruluşların tanıtım ilanlarının yer alması, görev ve sorumluluklarımızı ihma! etmemiz gibi sonucu doğurmaz.

Çünkü Bakanlığımın bütün çalışanları; bir kurumdan tanıtım ilanı almakla o kurumla ilgili denetim sorumluluğunu birbirinden ayıracak kültür ve mesuliyet bilincine sahiptir.

Söz konusu derginin Kasım-Aralık 2003 sayısının sponsoru Özel Çağ Hastanesi'dir. Bu nedenle derginin arka kapağında bu hastanenin tanıtımı yer almıştır.

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2 İğdır Milletvekili Yücel ARTANTAŞ tarafından verilen, Sağlık Bakanlığınca çıkarılan bazı dergilere, sözleşmeli doktorlara ve aile planlamasına ilişkin Soru Önergesinin cevabıdır.

SORU 5- Ankara İl Sağlık Müdürlüğü' nün çıkardığı derginin Temmuz sayısında, Müdürlük personeli memur olan bir bayanın ilk aşkı üzerine yazdığı yazının yer almasının toplum sağlığıyla ilgisi nedir? (Dergide yazı "Kristal Vazo" başlığıyla yer aimıştır)

CEVAP 5- Ankara İl Sağlık Müdürlüğümüzce yayımlanan "Sağlığın Başkenti Dergisi'nin"

3 üncü (Temmuz) sayısında yer alan Kristal Vazo başlıklı öykü, "Bizim Köşe" adlı bir bölümde yayınlanmıştır. Bizim köşe, sağlık çalışanlarının salt sağlıkla ilgili olmaksızın duygu ve düşüncelerini aktardıkları bir köşedir. Ayrıca, Kristal Vazo, memur kadının aşk öyküsünden öte ergenlik çağına adım atan bir kız çocuğunun gelişim sürecinden bir parça içermektedir. Onun bakış açısından kişisel ilişkiler irdelenmektedir, öykünün alt metninde ise anne baba ilişkisine bir gönderme yapılmaktadır. Çocukların ruhsal gelişimi açısından çevreden etkilenmeleri anlamında her hangi bir büyüğünden ya da anne baba ilişkisinden etkilenmesi gayet doğaldır.

Zaten öykünün adı olan kristal vazo da toplumda kadına verilmesi gereken değere bir teşbihtir.

Kadınlara Kristal Vazo gibi davranılması, aile saadetinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dolayısıyla, öyküdeki bakış açısı toplumun ruh sağlığının bir yansımasıdır.

SORU 6- Mecburi hizmetin kaldırılmasından sonra Doğu ve Güneydoğu illerine doktor göndermekte güçlük çekildiği bilinmektedir. Bununla ilgili olarak "sözleşmeli personel"

uygulamasına gidilmiş, ancak doktorlar buna rağbet etmedikleri için birçok hastanede uzman doktor sıkıntısı çekilmektedir. Bu bağlamda, bu illerde uzman doktor açığı nedir? Bölgeye sözleşmeli olarak kaç doktor görevlendirdiniz, görevlendirilen uzman doktorların illere göre dökümü nedir ?

CEVAP 6-Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 14,15,17, ve 22 nci maddelerine göre İlk Defa Atama, Yeniden Atama, Kurumlar Arası Naklen Atama ve Sınıf ve Unvan Değişikliği Nedeniyle Atama kuraları ile yapılacak atamalarda ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğudaki illeri kapsayan 5 ve 6 ncı bölgelere yer verilerek bu bölgelerin ihtiyaçları giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 26 ncı maddesine 'göre üst hizmet bölgelerinde görev yapanlardan alt hizmet bölgelerine tayin talebinde bulunan uzman tabiplerin taleplerinin söz konusu yönetmelik hükmüne uygun olması halinde dönem tayinlerine bağlı kalınmaksızın atamaları değerlendirilebilmekte ve yine yönetmeliğin 11 inci maddesinin 4 üncü fıkrası gereğince de uygun branşlarda illerin doktor ihtiyacı görevlendirme yoluyla giderilmeye çalışılmakta olup, bu bölgelere 2004 yılında 488 görevlendirme yapılmıştır.

Diğer taraftan, yukarıda bahsettiğimiz çalışmalar dışında 24 Temmuz 2003 tarih ve 25173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki" 4924 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde Bakanlığımıza 22.000 sözleşmeli personel kadrosu tahsis edilmiştir. Ancak, Bakanlar Kurulu Kararı ve Maliye Bakanlığı vizesi doğrultusunda 2003 yılı için değişik unvaniarda 15.000 kadronun kullanılmasına izin verilmiştir. Bu kadrolardan Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan illere sözleşmeli uzman ve pratisyen tabip olarak görevlendirilen personel sayısı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Atama yapılmayan kadroların boş kalması ise tercih eden sağlık personelinin olmamasındandır.

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2 32. - İğdır Milletvekili Yücel ARTANTAŞ'ın, İğdır'da yaşanan doğal afetten mağdur olan çiftçilere, -Antalya Milletvekili Feridun F. BALOĞLU'nım, Antalya-Elmalı İlçesindeki elma üretimi ve ih­

racatına,

-Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN'in, bazı illerde hayvan sağlığı şube müdürlüklerine yapılan atamalara,

-Tekirdağ Milletvekili Enis TÜTÜNCÜ'nün, ayçiçek piyasasında oluşacak fiyat seviyesi ve ithalat politikasına,

-İğdır Milletvekili Yücel ARTANTAŞ'ın, Türkiye'de kaçak hayvan ve et girişine ve TİGEM'e bağlı iş­

letmelerin özelleştirilmesi çalışmalarına,

-Kırklareli Milletvekili Mehmet S. KESİMOÖLU'nım, buğday ithalatı ve nedenlerine, -İzmir Milletvekili Ahmet ERSİN'in, Ege ve Akdeniz kıyı şeridindeki balık çiftliklerine,

-İstanbul Milletvekili Kemal KILIÇDAROĞLU'nun, Tunceli-Nazimiye- Yayıkağ'.l Köyü sulama kanalı ihtiyacına,

-Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Orhaneli Termik Santralının çevreye verdiği zarar ve çev­

re halkının tarımsal destekleme ihtiyacına,

-İğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, hayvan hastalıkları ile mücadele için ayrılan bütçeye, -Osmaniye Milletvekili Necati UZDİL 'in. Enerji İçecekleri Tebliğinde yapılan değişikliğe, -Osmaniye Milletvekili Necati UZDİL'in, narenciye ihracat ve ithalatına,

-İzmir Milletvekili Ahmet ERSİN'in, 5179 sayılı Kanun gereğince gıda denetimi ve tüketici sağ­

lığının korunması ile ilgili yönetmeliklerin neden düzenlenmediğine,

-Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Bursa-Orhangazi'deki çeltik üreticilerinin sorunlarına, -Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Bursa İlinde yağmurdan zarar gören zeytin üreticilerine yardım yapılıp yapılmayacağına,

İlişkin soruları ve Tarım ve Köy işleri Bakanı Sami GÜÇLÜ'nün cevabı (7/3554, 3555, 3556, 3557, 3558, 3559, 3560, 3561, 3562, 3563, 3564, 3565, 3566, 3567, 3568)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET M E C L İ S İ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki Sorulanının Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Sami GÜÇLÜ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

İğdır İlinin Muhtelif kesimlerinde , 09.07.2004 günü meydana gelen şiddetli dolu ve hortum diye tabir edilen fırtına sonucu birçok yerleşim alanında Tarımsal Hasar Meydana gelmiştir.

İl Kriz Merkezi Başkanlığı'mn tespitlerine göre ; 1.706 çiftçinin 46.782,85 dekar ekili alanı zarar görmüş , bunun ekonomik değeri ise 13.684.808.000.000.-(onüçtrilyon altıyüzseksendört milyar sekizyüzsekiz milyon) TL olarak tespit edilmiştir.

Bu itibarla ;

1. Yaşanan Doğal afet ile ilgili Bakanlığın görüşü nedir ? Çiftçilerin Mağduriyeti giderilecek mi?

2. Köylülerin Zirai borçları ertelenecek mi? Bu borçların faizlerinin affı düşünülmekte midir ? 3. Hayvancılıkla ilgili ne gibi önlemler düşünüyorsunuz. Hayvan yemi olarak ayni veya nakdi

yardım yapacak mısınız?

4. 2004 (ikinci ürün) ve 2005 yılı ekimleri için tohum yardımı ve mazot yardımı yapacak mısınız?

5. Sınırlanan Pancar ekim alanları ile ilgili Kota'nın kaldırılması düşünülmekte midir? Afet gören bölgede bu serbestlik tanınamaz mı?

T.B.M.M. B : 7 19 . 10 . 2004 O : 2

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Sn. Başkanlığına

Aşağıda sunulan sorularımın Anayasa'nın 98. ve T.B.M.M. İçtüzüğünün maddelerine göre, Tarım Bakanı Sn. Sami GÜÇLÜ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasmı arz ederim.

04.08.2004

Feridun F. BALOĞLU

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 163-167)