• Sonuç bulunamadı

25. Yunanistan’da cinsiyete göre öğrencilerin dağılımı (kamu ve özel sektör okulları)

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.2 Danimarka

4.1.2.10 Dil Öğretimi

4.1.2.11.2 Sınavlar

Sınavlar iki düzeyde yapılır: 1) bitirme sınavları (9. ve 10. yılların sonunda) ve 2) 10. sınıf sınavı (sadece 10. sınıfın sonunda). Tüm ülke genelinde standardı sağlamak maksadıyla tüm sınavlar için ortak kurallar oluşturulmuştur. Aynı nedenlerden ötürü de yazılı sınav soruları merkezi olarak yapılarak değerlendirilir.

Sınavlar zorunlu değildir. Okullarına (kendi hocalarına) ve anne babalarına danıştıktan sonra öğrenciler herhangi bir dersin sınavına girip girmemeye kendileri karar verirler. Ama Folkeskole’nin 9. sınıfının sonunda yapılan bitirme sınavına genelde öğrencilerin % 90 – 95’i ve 10. sınıfın ardından yapılan bitirme sınavına da öğrencilerin % 85-90’ı girmektedir.

4.1.2.11.3 Sınıf Geçme, Akademik Rehberlik

Öğrenciler okul yaşlarına uyan sınıf kademesinde öğretime tabi tutulurlar, bir diğer ifadeyle öğrenciler yıllık performanslarına bakılmaksızın her yıl otomatik olarak bir üst sınıfa geçerler.

Ancak anne babasının onayının olması şartıyla, herhangi bir öğrenci (1) yıl boyunca uzun süre derslerden uzak kalmışsa, (2) başka özel nedenlerden ötürü böyle bir önlem almak öğrencinin yararına ise bir sınıfı iki kez tekrarlayabilir. Ayrıca bir öğrenci –çok özel durumlarda– bir sınıfı okumadan atlayabilir.

Her bağımsız okulda, eğitim ve meslek seçimleri yapmalarında tavsiyeler vermekle ve rehberlik yapmakla sorumlu bir okul rehberlik programı oluşturulur.

Bu program ders öğretmeni ve eğitim danışmanı tarafından okulun diğer öğretmenleri ve belediyedeki diğer rehberlik programlarıyla ve okulların eğitimsel arzına dair ailelerin genel yönelimiyle uyum içerisinde sunulan rehberliği içerir.

Okul rehberlik programı genel ve bireysel olmak üzere iki tür rehberlik içerir. Genel rehberlik okuldaki seçmeli ve isteğe bağlı derslerle, eğitim sisteminin yapısı, kabul gereklilikleri vb. ve iş ve iş gücü piyasasıyla ilgili genel yönlendirmeyi içerir. Bireysel rehberlik her bir öğrenciye kendi ders, eğitim ve meslek seçimleriyle ilgili rehberlik yapılmasını, her bir öğrenciye eğitim ve eylem planlarının detaylandırılmasında rehberlik yapılmasını ve özel ihtiyaçları olan öğrencilere özel düzenlenen rehberliğin verilmesini içerir(eurydice.org).

Eğitim danışmanı olabilmeleri için öğretmenlerin Danimarka Eğitim Üniversitesinde verilen eğitim danışmanlığı dersini almış ya da alıyor olması şarttır. Okul rehberlik danışmanlarına 2000 Folkskole eğitim planlarında yapılan yeni bir düzenlemeyle öğrencilere danışmanlık sağlanması sürecinde son derece önemli bir rol verilmiştir.

4.1.2.11.4 Diploma

Okul,öğrencinin katıldığı eğitim öğretim faaliyetleri hakkında bilgileri ve en güncel başarı notlarını içeren bir bitirme belgesi verir ('Bevis for Folkeskolens Afgangsprøver'). Bu belgede ayrıca, eğer varsa, öğrencinin bitirme sınavından aldığı not 13 aralıklı derecelendirme ölçeğindeki karşılığıyla belirtilir.

4.1.2.11.5 Öğrenciler İçin Özel Destek

Folkeskole’ye ilişkin Yasa’da her çocuğun Folkskole’yi ya da onunla eşdeğer düzeyde bir başka okulu tamamlaması gerektiği ve dolayısıyla da tamamlama hakkına sahip olduğu açık ve bağlayıcı bir ifadeyle belirtilmiştir. Bu sebeple okulun amaçları, derslerin sayısı ve kapsamı, sınıf düzeylerinde öğretimin düzenlenmesi, değerlendirme vb. normal işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiren öğrencilerle ciddi bedensel özürleri olan öğrencilere eşit olarak yönlendirilmelidir.

Öğrencinin herhangi bir sınıfta normal eğitimini alması için sınıfın fiziksel yapısı dahilinde ya da dışarıda çocuğa ek yardım sunmak mümkündür.

1998-1999 eğitim öğretim yılında Folkeskole’deki öğrencilerin yaklaşık % 12-13 okul yılından daha kısa ya da daha uzun bir süre boyunca özel eğitime tabi tutulmuştur. Bu öğrencilerin yaklaşık 2/3’ünün temel sorunu özelde Danimarkaca ve genelde de aritmetik ve İngilizce derslerini takip etmeyle ilgilidir . Geri kalan kesim ise fiziksel işlev güçlükleri çeken (konuşma bozukluğu, işitme, görme ya da kas özürler) öğrenciler, genel öğrenme güçlükleri çeken (zihinsel olarak özürlü) öğrenciler ve davranış sorunları olan öğrenciler arasında eşit olarak dağılmaktadır.

Normal okullarda bazı işlevsel bozukluklarla başa çıkmak diğer bazı rahatsızlıklara nazaran daha kolaydır. Genel manada, iletişim bozukluğu: sağırlık, otizm, ciddi zihinsel özürler gibi özürler en fazla sıkıntı yaratan sorunlar olarak görülmektedir. İşitme engelli çocukları ele aldığımızda tüm ailelerin kabul edebileceği karma çözümler ortaya koymak her zaman mümkün olmamaktadır; bu yüzden de velilerin çoğu çocuklarının işitme engelliler için özel bir okula devam etmesini tercih etmektedir. Aynı durum büyük ölçüde otistik ve piskotik çocuklar için de geçerlidir. Birden çok özre sahip çocuklar da dahil olmak üzere zihinsel engelli grubuna giren çocuklar üzerinde yapılan bazı deneyler sonucunda bazı velilerin çocuklarının normal okullara entegre edilmesine taraftar iken bazılarının aleyhtar oldukları görülmüştür.

Diğer özürlü çocuk gruplarının başarılı bir şekilde entegre olabildikleri kanıtlanmıştır.

4.1.2.11.6 Örgütlenmedeki Farklılıklar, Alternatif Yapılar

Belediyeye bağlı Folkskole’de ya da özel okullarda verilen eğitime alternatif olarak seçilebilecek bir diğer yol evde eğitim, efterskole ve gençlik okullarıdır (son iki örnek temel eğitimin son yılları için alternatif yapılardır).

4.1.2.11.6.1 Evde Eğitim

Şayet veliler isterlerse çocuklarının zorunlu eğitim sorumluluklarını bizzat üstlenebilirler. Ancak bunun için eğitimin başlamasından önce belediye meclisini yazılı olarak bu hususta haberdar etmelidirler.

Belediye meclisi evde verilen eğitimi denetler ve verilen eğitimin Folkskole’de verilenle eşdeğer olduğundan emin olmak için her yıl Danimarkaca, aritmetik/matematik ve İngilizce dersleri için testler düzenleyebilir.

4.1.2.11.6.2 Efterskole

Efterskole 14-18 yaş arası çocuklar için verilen normal eğitime bir alternatif teşkil eder. İlk Efterskole zorunlu eğitimin son yıllarıyla “popüler” eğitim arasında bir köprü kurmak ve genç insanları zihinsel olarak her zaman hazır durumda tutmak amacıyla Piskopos Kristen Kold tarafından 1815 yılında kurulmuştur. 1970’e kadar Efterskole’lerin 2/3’ü Kold’un görüşlerine göre yürütülüyor ve öğrencilerin 2/3’ü kırsal bölgelerden geliyordu. 1967’de Efterskole’lere öğrencilerini Folkeskole’de verilen final sınavlarına hazırlama izni verildi.

Efterskole devlet onaylı ve devlet tarafından finanse edilen bir kurumdur. Devlet onayı ve finansmanı alabilmek için bir Efterskole’nun aşağıdaki gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir: 14 ila 18 yaş arası öğrencilere genel eğitim hizmeti sunan bağımsız, özerk bir yatılı okul olmak. Okul, programını müdürün, okul kurulunun, öğretmenlerin ve velilerin görüş ve istekleri doğrultusunda düzenler. Ancak altının çizilmesi gereken bir nokta çoğu Efterskolenin öğrencilerini Folkeskole’ninkiyle aynı final sınavlarına hazırlamasıdır (eurydice.org).

Özel eğitime ve uygulamalı çalışmaya özel önem veren Efterskoleler normal okul sistemi içerisinde başarılı olamamış, geç gelişim gösteren ve okumayı sevmeyen öğrenciler için özel bir fırsat sunar. Bu okulların çoğu öğrencilerinde kendine güven duygusu uyandırmak için; ve uygulama çalışmalarında karşılaşmaları muhtemel sorunları anlamaları ve çözebilmeleri için gerekli teoriyi öğrenmeye ve anlamaya teşvik etmek için uygulama çalışmalarından faydalanırlar.

Öğrenciler devlet desteği alabilirler. Ayrıca belediye meclisleri de ek destek sunar. Veliler eğitim, yatak ve yemek masraflarının ortalama % 33-50’ini karşılarlar.

4.1.2.11.6.3 Gençlik Okulları

Gençlik okulları kamusal girişimle oluşturulabilir. Belediye meclisi en yüksek mülki amir konumundadır.

Bu okul şekli 14-18 yaş grubu öğrencilere eğitim verir. Temel öğretim kademesinde 7 yıl eğitim aldıktan sonra bir geçlik okuluna devam ettikleri halde, öğrenciler zorunlu eğitimlerini tamamen tamamlamış sayılırlar. Gençlik okullarının en büyük özelliklerinden biri okuldaki günü birlik derslerin yapılandırılmasının alternatif şekillerde olabilmesidir. Gençlik okullarında hem tam gün hem de yarım gün eğitim sunulur (eurydice.org).

4.1.2.11.6.4 Köprü Dersler

Günümüzdeki mevcut durum genç bireylerin yaklaşık ¼’ünün temel eğitimin ardından bir eğitim kademesini tamamlayamadıkları yönündedir.

Genç bireylere iyi bir tahsil derecesi edindirebilmek için yapılan en son girişimlerden birisi temel eğitim ile gençlik okulları eğitimi arasındaki geçişi kolaylaştırmayı amaçlayan ve Danimarka Parlamentosu tarafından Haziran 1995 tarihinde kabul edilen köprü derslere ilişkin yasadır.

Köprü dersleri, katılımcılarına farklı gençlik eğitimi programlarının sunulduğu, 1 yıla kadar varan birleştirilmiş eğitim ve rehberlik derslerinden oluşur. Köprü dersleri içerisinde yer alan unsurlar şunlardır:

· ''Folkeskole''’nin 10. sınıfında verilen derslerin bir kısmı,

· Gençlik eğitim programlarının giriş bölümleri,

· Katılımcıların gençlik eğitimi programlarına giriş yapmasını sağlayan hazırlık niteliğindeki dersler,

· Genç öğrenciler için belediyelerin himayesinde yürütülen farklı dersler. Bu köprü dersleri, yalnızca bir eğitim sürecine başlamaları için değil aynı zamanda doğru kararı verebilmeleri (ilk kez) için de genç bireylerin motivasyonunu

arttırmayı amaçlamaktadır. Köprü dersleri aynı zamanda mesleki yeterliliği ve her genç bireyin kişisel gelişimini güçlendirmeyi de amaçlar.

4.1.2.11.7 İstatistikler (1999/00)

Çizelge 4:Danimarka’daki Okul, Öğretmen ve Öğrenci Sayıları Folkeskole Özel okullar

Okul sayısı 1,719 444 Öğrenci sayısı 551,567 75,699 Öğretmen vb. sayısı 46,014* 6,610* Öğretmen/öğrenci oranı 10.7 9.7 Sınıf başına düzen ortalama öğrenci sayısı 19.1 17.0 *Tam gün eşdeğerleri Kaynak:eurydice.org 4.1.3 Fransa