• Sonuç bulunamadı

Eğitim-Öğretim Yılının Planlanması

25. Yunanistan’da cinsiyete göre öğrencilerin dağılımı (kamu ve özel sektör okulları)

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.7.14 Eğitim-Öğretim Yılının Planlanması

Grundskola ve gymnasieskola için eğitim öğretim yılı 178 okul gününden kısa olmamak üzere güz ve bahar diye iki döneme ayrılmaktadır. Okulların kesin başlama ve kapanma tarihleri belediyenin eğitim komisyonu tarafından kararlaştırılır. Orta okulun zorunlu alt kademesinde eğitim öğretim Ağustos sonunda başlar ve Haziranda biter. Kesin başlangıç ve bitiş tarihleri belediyeden belediyeye değişiklik gösterir.

Hem güz ve bahar dönemleri süresince bir günlük tatiller olurken bahar döneminde genellikle birer haftalık iki tatil olur: Ocak ya da Mart ayında kış sporları tatili ve Paskalya yortusu. Bir çok belediyede güz döneminde Azizler Gününde eğitim öğretime bir haftalık bir ara verilir (eurydice.org).

4.1.7. 14.1 Haftalık ve Günlük Ders Çizelgeleri

Orta eğitimin zorunlu alt kademesinde okullar Pazartesinden Cumaya kadar hafta içi beş gün eğitim verirler. Haftalık ders yükü tüm haftaya eşit olarak yayılacak şekilde dağıtılır. Zorunlu öğretimde günlük ders saatinin büyük çocuklar için 8 daha küçük çocuklar (ilk iki sınıfta okuyanlar) için de 6 saati geçmemek kaydıyla günlük ders saatinin ne kadar olacağına, başlangıç ve bitiş saatlerine okulun kendisi karar verir. Eğitim öğretim genellikle 40-60 dakikalık öğlen yemeği dışında tüm okul günü boyuncadır.Okullarda verilen yemeklerin sağlıklı olup olmadığını yerel yönetimler kontrol eder(Erdoğan,2005:8)

4.1.7. 14.2 Program, Dersler, Ders Saatleri

1 Ağustos 1998’ten itibaren ülke genelinde zorunlu öğretim, okul öncesi sınıfı (förskoleklassen) ve boş vakit değerlendirme merkezleri (fritidshemmet) için uygulan ortak bir program vardır. Bu program daha önce sadece zorunlu eğitimde uygulanan eski programı (Lpo 94) temel almıştır. Bu eski programın yapısı ve odağı aynen korunmaktadır. Çocukların gelişimi ve öğrenmesiyle ilgili olarak mantıklı bir bakış açısı geliştirmeyi daha da kolaylaştırmak amacıyla bazı yeni hedefler eklenirken

bazıları da değiştirilmiştir. Bunu yapmaktaki amaç faaliyetlerin bütünlüğünü sağlamaktır.

Eski programda (Lpo94) amaçlar ve genel ilkeler belirlenmiştir. Bu hedefler özünde iki türdür: a) amaçlanan hedefler ve b) ulaşılacak hedefler. Amaçlanan hedeflerde okuldaki çalışmaların doğrultusu ve kalitede arzulanan gelişim belirlenmiştir. Ulaşılacak hedeflerde ise öğrencinin okuldan ayrılırken kazanmış olması gereken asgari bilgi düzeyi açıklanmıştır. Öğrencilerin bu hedeflere ulaşması için gerekli fırsatların sunulmasını sağlamak okulun ve okul organizatörlerinin görevidir.

Zorunlu eğitimde her ders için Hükümet tarafından belirlenen bir yıllık plan izlenir. Bu planda derslerin genel çerçevesi ve doğası verilir ve 5. ve 9. yıllarda amaçlanan ve ulaşılması istenen hedeflere yer verilir. Derslerin hangi konuları içereceğine ve hangi öğretim yöntemlerinin kullanılacağına dersin öğretmenleri karar verir.

Eğitim Yasasının bir bölümünü oluşturan zaman çizelgesinde dokuz yıllık zorunlu eğitimin taahhüt ettiği toplam ders saati (6,665 saat) belirtilmiştir. Bu süre öğrencilere sunulması gereken asgari öğretim süresidir (taahhüt edilen öğretim süresi).

Ayrıca zaman çizelgesinde öğrencilerin ve okulların tercihli dersleri için de kapsam sunulmaktadır. Toplam mevcut sürenin yaklaşık yüzde 13’ü tercihli dersler için ayrılmıştır. Eğitim öğretim saatini derslere, ders gruplarına dağıtılması, yabancı dil seçimi ve öğrencilerin ders seçimleri ile ilgili kararlar okul müdürünün önerilerinden hareketle okul kurulu tarafından verilir. Bir dersin ya da ders grubunun en fazla beşte birini kapsayabilecek seçmeli derslerle ilgili okul karalarını okul müdürü verir.

Zaman çizelgesindeki eğitim öğretim saatlerinin dokuz yıla nasıl yayılacağına bizzat okullar karar verebilir. Okulun beşinci yılında program ve yıllık planda yer

alan hedeflerin öğrenciler tarafından ne ölçüde erişildiğine dair karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılır (eurydice.org).

4.1.7. 15 Öğretim Yöntemleri ve Materyalleri

Zorunlu eğitim kapsamında her okul, okul örgütlenmesi, öğretimin düzenlenmesi, sınıfların büyüklükleri vb konularda kendi başına kararlar vermede özgürdür. Öğrenciler yaşlarına göre ayrılmış sınıflara ayrılabileceği gibi karma yay gruplarından oluşan sınıflarda da eğitim görebilirler. Eğitim yasası uyarınca öğretmenler ana derslerini okutabilecek vasıflara sahip olmalıdır. Kalifiye personelin olmadığı durumlarda istisnalara izin verilebilir.

Eğitim Yasası hükümleri ve programa göre, öğrenciler öğretimin örgütlenmesi üzerinde etki sahibidir ve öğrenciler büyüyüp olgunlaştıkça okuldaki çalışmalarıyla ilgili olarak daha fazla sorumluluk üstlenirler.

Ülke genelinde yapılan değerlendirmeler sonucunda İsveç okullarında verilen eğitimin, özellikle de son sınıflara doğru, programda buluş yoluyla öğrenme yaklaşımları teşvik edilmesine rağmen, öğretmenin dersi anlatıp öğrencilere tek tek ödevler verdiği ve bu durumun oldukça geleneksel bir özellik taşıdığı görülmüştür. Ancak, daha öğrenci merkezli yöntemlere doğru bir eğilimin varlığı gözlemlenmektedir. Konu-temelli ve disiplinler arası bir öğretim yaklaşımının da giderek yaygınlaştığı görülmektedir. Günümüzde görülen eğilimlerden biri de öğrencilerin bireysel bir çalışma planı içerisinde kendi görev ve yöntemlerini kendilerinin seçmesidir. Zorunlu eğitim okullarında tüm öğrenme ve öğretme faaliyetlerinde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden faydalanılmaktadır. Bu amaçla gereken destek, şuanda son verilen, “Okullarda BİT” projesinden sağlanmıştır.

4.1.7. 16 Öğrencilerin Değerlendirilmesi

Dokuz yıllık zorunlu eğitim süresi boyunca okul yönetimi öğrenciler ve velilerini öğrencinin gelişimi ile ilgili olarak haberdar etmesi gerekmektedir. Okul ve ev arasındaki irtibat genellikle öğrenci ve veliyle kurulan kişisel sözel diyalog aracılığıyla sürdürülür ve bu diyalogun amacı öğrencinin bilgi ve sosyal

kabiliyetlerini geliştirmektir. Velilerin isteği üzerine bu sözel diyalogun yanı sıra yazılı olarak da bilgi verilebilir. Öğretmenler sürekli değerlendirme aracılığıyla öğrencileri düzenli olarak denetlerler.

1995 yılı güz döneminden itibaren öğrencilerin hedeflere ulaşma düzeyleriyle ilgili bir derecelendirme sistemi hazırlanarak eski sistemin yerini almıştır. Bu sistemde göre öğrencilere üç ölçekli bir değerlendirme uygulanır: Geçti (G), Başarıyla Geçti (VG) ve Üstün Başarıyla Geçti (MVG). Dokuzuncu yılın sonunda öğrencilere okul bitirme belgesi verilirken her dersin yıllık planı ile bağlantılı olarak ülke genelinde hazırlanmış notlandırma ölçeğinden de faydalanılarak karar verilir. Ülke çapında yapılan İsveçce, İngilizce ve Matematik sınavları öğrencilere verilen notların birbirleriyle kıyaslanabilir nitelikte olmasını sağlar. Bu sınavlara giriş 9. sınıfta zorunludur. Ayrıca okulların 5. sınıfın sonunda kullanabilecekleri yine ülke çapında yapılan İsveçce, İngilizce ve Matematik sınavları da vardır.

Herhangi bir dersten geçerli notu alamayan öğrenciler söz konusu dersten geçemezler. Bunun yerine örneğin öğrencinin daha ileri düzeyde çalışmalar için yatkınlığını ölçen yazılı bir değerlendirme yapılır (eurydice.org).

Milli Eğitim Dairesi zorunlu eğitim için Geçti (G), Başarıyla Geçti (VG) ve Üstün Başarıyla Geçti (MVG) notlarına karşılık not ölçütleri belirlemiştir. Geçer notu (G) yıllık plandaki ulaşılacak hedeflerin ulaşıldığı anlamına gelir.

4.1.7. 16.1 Diploma

Zorunlu eğitimin bitiminde öğrencilere bir okul bitirme belgesi ''Slutbetyg från grundskolan'' verilir. Bu belgede öğrencinin 9. sınıfla ilgili ayrıntıları ve dersler, ders grupları ve seçmeli derslerden aldığı final notları yazılıdır. Okul bitirme belgesi okul müdürünün imzasını taşır.

4.1.7. 17 Eğitim Rehberliği

Öğrencilere rehberlik hizmeti sunan bağımsız resmi bir kuruluş yoktur. Tüm mesleki ve eğitim rehberlik hizmetleri okullar tarafından karşılanır.

Her tür okulda, öğrencilerin ya da okulların sunmak zorunda olduğu seçmeli dersler arasından bir seçim yapmadan ya da belirli bir alana kanalize olmasından önce eğitim ve mesleki rehberlik hizmeti almasını sağlamaktan okul müdürleri sorumludur. Çoğu okulda bu tür sorunlarla ilgilenen rehberlik uzmanları vardır.