• Sonuç bulunamadı

Öğretim Yöntem ve Materyalleri

25. Yunanistan’da cinsiyete göre öğrencilerin dağılımı (kamu ve özel sektör okulları)

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.6 İspanya

4.1.6.10 Öğretim Yöntem ve Materyalleri

İlköğretimde metodoloji genel ve disiplinler-arasıdır. Bu yüzden farklı öğretim alanlarının birbiriyle bağlantılı, birbirini tamamlayıcı ve bütünleştirici bir yaklaşım içerisinde karşılıklı olarak birbirlerini pekiştirici olması gerekir. Bu

aşamada metodoloji öğrencilerin farklı yaşantılarıyla öğrenme süreçlerini birleştirmek suretiyle çok yönlü gelişimini teşvik etmeli ve verilen eğitimin bireysel farklılıkları dikkate alıp her çocuğun öğrenme hızına göre ayarlanmasını sağlamalıdır.(eurydice.org).

Öğretim süreci temelde “öğrenmeyi öğrenme” ilkesine dayanan ve öğrenilen her şeyin gerçek hayatta çocuğun işine yaraması gerektiğini savunan işlevsel öğretim yaklaşımını izlemelidir. Boş vakitlerde yapılacak olan faaliyetler bu aşamada özellikle uygun bir gelişim olanağı sağlayacaktır.

Öte yandan, program taslakları ve ders programları hazırlarken asgari ana programı baz almak suretiyle çeşitli Özerk İdareler tarafından oluşturulan programı tanımlamak ve geliştirmek eğitim kurumlarının insiyatifindedir. Program taslakları ve ders programlarında özelde belirli şubelerde bulunan öğrencilerin özelliklerine uygun öğretim yöntemleri tanımlanır.

Pedagojik ve eğitimsel konularla ilgili tüm kararların planlanması, eşgüdümü ve uygulanmasından sorumlu merci Öğretmenler Kuruludur. Söz konusu yönergeleri izlemek koşuluyla öğretmenler kendi özel durumlarına en uygun düşen öğretim yöntemini seçmekte serbesttirler.

Ayrıca, bu eğitim düzeyi için yeni teknolojiler de kullanılmaya başlanmıştır. 2002 tarihli Eğitimin Kalitesine ilişkin Organik Yasa’ya (LOCE) göre İlköğretim için hazırlanan ortak programın amaçlarından bir tanesi de eğitimi dijital çağa uyarlamak, bilgi ve iletişim teknolojilerini eğitim ortamlarına dahil etmektir. Bu da öğrencilere temel dijital okur yazarlık yeteneği kazanma fırsatı sunulabilsin diye öğretim metotları ve içeriklerinin değiştirilmesini gerektirmektedir.

Çalışma kitapları ve diğer program materyalleri tüm eğitim faaliyetinin tabi olduğu anayasal ilkelere, değerlere, özgürlüklere, haklara ve yükümlülüklere saygıyı yansıtmalı ve teşvik etmelidir. Eğitim kurumları farklı konu alanlarında öğretilecek olan ders kitapları ve diğer materyalleri seçmekte serbesttir. Bu tür kitapların, yasalar tarafından hazırlanan ilkeler ve ana program dikkate alınarak yayınlanmasından

yayınevleri sorumludur. Kitapların yayınlanması ve seçimi konusunda eğitimden sorumlu yetkililerin onayını almaya gerek yoktur. Ders kitaplarının ve diğer program materyallerinin denetlenmesi, eğitimden sorumlu yetkililerin öğrenme-öğretme sürecine dahil olan tüm unsurlar ile ilgili yürüttükleri düzenli teftiş sürecinin bir parçasıdır. İlke olarak ders kitapları asgari dört yıllık bir dönem için seçilse de,eğitim planlaması sürecinin gerektirmesi halinde eğitimden sorumlu yetkililer bu süreyi değiştirebilirler (eurydice.org).

Genel olarak, ders kitapları ve diğer program malzemeleri parasız olmamakla birlikte, elverişsiz sosyo-ekonomik koşullar altında yaşamak zorunda olan öğrenci ailelerine bir devlet, bölge ya da yerel kaynaklı bir maddi yardımlar hibe edilmektedir. Bazı Özerk İdarelerde sosyo-ekonomik problemleri olan çocuklara kitaplar ve eğitim malzemesi için bir ödünç verme sistemi oluşturulmuştur. Bu öğrenciler tarafından ödünç alınan kitaplar ve öğretim materyalleri eğitim öğretim yılının sonunda iade edilirler. Eğitim kurumlarının harcamalarını da içeren programın finansmanından eğitimden sorumlu Meclis Komisyonu (Education Councillorship) ya da her Özerk İdarenin Eğitim Daire Başkanlığı sorumludur.

Hali hazırda, öğrencilere okul saatleri dışında verilecek ödevlerle ilgili hiçbir resmi vesaikte düzenlemeye rastlanmamaktadır.

4.1.6.11 Öğrencilerin Değerlendirilmesi

Değerlendirme sürecine ilişkin her türlü husus yasalarda belirtilen yönergelere uygun olarak program taslaklarını uygularken kararlaştırılır. Alınacak bu tür kararlar sonuç olarak bizzat okul tarafından yapılması gereken bir işlem olan başarının değerlendirilmesini içermektedir.

Eğitim Bakanlığı, eğitimin bu kademesi için, genel, sürekli ve eğitimsel niteliklerinin de zikredildiği, değerlendirme süreciyle ilgili ortak yönergeleri ülke çapında yürürlüğe koymuştur. Değerlendirme süreci öğrencilerin tüm farklı bilgi alanlarında katettiği genel ilerleme dikkate alınarak yürütülmelidir. Değerlendirme, programda belirtilen davranışsal hedefler ve değerlendirme ölçütleri dikkate alınarak

yapılmalıdır. Öğretmenler, öğrencilerinin öğrenme düzeylerinin yanı sıra öğretim sürecinin ve kendi öğretmenlik uygulamalarının başarısını değerlendirmekten sorumludur .Bu kıstaslar, ilköğretimin her alt kademesi sonunda, her bilgi alanı için saptanan özel amaçlar bölümünde yazılı yetenekler ve bilgi muhtevası açısından öğrencilerin ulaştığı öğrenme düzeyini belirler. Değerlendirme sonuçları aşağıdaki şekilde ifade edilir: yeterli ilerleme kat ediyor (“progressing adequately” = P.A.), yetersiz gelişim sergiliyor (“needs improvement = N.M.”). 8 Haziran 2003 tarih ve ECD/1923 sayılı yasal düzenlemeye göre değerlendirme sonuçları şu şekilde ifade edilecektir: başarısız, geçer, çok iyi ve mükemmel. “Başarısız” olumsuz bir not olarak değerlendirilirken geri kalan not sınıflandırmaları olumlu olarak görülür.

Sürekli değerlendirme sürecinin bir sonucu olarak, herhangi bir öğrencinin genel gelişim düzeyinin program hedeflerinin altında kalması halinde, öğretmenler öğrenme sürecini pekiştirmek için gerekli önlemleri almalı ve programı gerektiği gibi yeniden uyarlamalıdır (eurydice.org).

Bu genel çerçeve temel alınarak değerlendirme formları oluşturulmuş ve değerlendirme sürecinin uygulaması, değerlendirme sonuçlarının velilere tebliğ edilmesi, öğretim süreci ve “taslak programın” değerlendirmesi için gerekli yöntem belirlenmiştir.

Değerlendirmede kullanılan resmi vesaik şunlardır: Öğrencinin, diğer şeylerin yanı sıra, değerlendirme sürecine ilişkin bilgileri, aldığı notları içeren okul sicili; ilgili konu alanlarında yapılan değerlendirme sonuçlarıyla birlikte her şubeye ait öğrencilerin isimlerinin yazılı olduğu bir listeyi de içeren değerlendirme sertifikaları. Bu sertifikalar sınıf öğretmeni tarafından imzalanır ve ilköğretimin her alt kademesinin sonunda basılır; bu belge öğrencinin akademik gelişimine dair notların ve kararların yazılı olduğu Temel Eğitim Karnesidir. Öğrencinin tamamladığı derslerin onaylandığı bu belge zorunlu eğitimin sonunda öğrenciye verilir; ve son olarak da öğrencinin İlköğretimin herhangi bir alt kademesini tamamlamadan bir başka okula transfer olması durumunda Okul Sicil dosyasıyla birlikte giden kişisel değerlendirme raporu da hazırlanır.

Öğrencinin durumuyla ilgili olarak öğrencilerin velilerini düzenli olarak haberdar etmek sınıf öğretmenlerinin sorumluluğudur. Bu yazılı tebligatın hiçbir resmi akademik değeri yoktur ve en az üç ayda bir yapılır.

2002 tarihli Eğitimin Kalitesine ilişkin Organik Yasa uyarınca bu kademede öğrencilerin okulun bu ilk yıllarında başarısız olmalarını önlemek için erken tanı ve pekiştirme uygulamalarının etkili bir şekilde yürütülmesi gereklidir. Yasada ayrıca İlköğretimde kazandırılacak temel yeteneklerin ne derecede kazandırıldığının kontrolü için her Özerk İdare tarafından genel bir tanılayıcı değerlendirmenin yapılması gerektiği de belirtilmektedir. Değerlendirme amacıyla yapılacak bu test akademik sonuçlar yönünden hesaba katılmayıp eğitim kurumları, öğretmenler ve öğrenciler için bilgilendirici ve yol gösterici nitelikte kullanılacaktır.

4.1.6.11.1 Öğrencilerin İlerlemesinin Değerlendirilmesi

İlköğretim kademesinin içinde yer alan üç alt kademenin sonunda, değerlendirme sürecinin bir sonucu olarak, öğrencilerin bir sonraki kademeye geçip geçmemesi konusunda bir karar verilir. Öğrenciler programda belirlenen ilgili hedeflere ulaşmış olmaları koşuluyla bir kademeden bir sonraki kademeye geçirilirler. Herhangi bir öğrenci bu hedeflere ulaşamadığında üst kademeye geçişi bir ya da daha fazla yıl bekletilebilir. Ancak bu tür bir önleme öğrencinin tüm İlköğretim hayatı boyunca sadece bir kez başvurulabilir.

Sınıf öğretmenleri öğrencilerin diğer öğretmenlerinden aldığı raporlar doğrultusunda öğrencinin bir üst kademeye geçişiyle ilgili kararları vermekten sorumludur. Böyle bir kararın beraberinde öğrencinin belirlenen hedeflere ulaşmasına yardımcı olması için gerekli tamamlayıcı eğitimsel önlemlerin de alınması gerekmektedir (eurydice.org).

Herhangi bir öğrenciyi bir sonraki kademeye geçirmeme kararını vermeden önce öğrencinin velilerine ya da yasal vasilerine danışılmalıdır.

2002 tarihli Eğitim Kalitesine ilişkin Organik Yasa (LOCE) uyarınca bir veya daha fazla dersten olumsuz değerlendirme alarak bir üst kademeye geçen öğrenciler

konuları yakalayabilmek için uygun destek ya da takviye faaliyetlerine katılacaklardır.

4.1.6.11.2 Belgelendirme

Bu aşamada öğrenciler zorunlu eğitimlerini henüz tamamlamadıkları için bu kademenin sonunda öğrencilere herhangi bir diploma verilmeyecektir.