• Sonuç bulunamadı

25. Yunanistan’da cinsiyete göre öğrencilerin dağılımı (kamu ve özel sektör okulları)

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.6 İspanya

4.1.6.12 Eğitim Rehberliği

1990 tarihli Eğitim Sisteminin Genel Örgütlenmesine ilişkin Organik Yasa (LOGSE) eğitimin kalitesini arttıran etmenler arasına eğitimsel ve mesleki açıdan danışmanlık hizmetlerini de dahil eder. Bu Yasa Genel Plan çerçevesinde tüm eğitim kurumlarında olacak şekilde Özerk İdarelerin eğitim, psiko-pedogojik ve mesleki açılardan uzman danışmanlık hizmetleri oluşturmalarını gerektirir. Bununla amaçlanan öğrenciler için akademik, psiko-pedagojik ve mesleki açıdan danışmanlık sağlamaktır. Danışmanlık hizmeti tüm öğrencilerin hakkıdır ve uzman danışmanlık birimlerinin oluşturulmasını gerektirir (eurydice.org).

2002 tarihli Eğitimin Kalitesine ilişkin Organik Yasada (LOCE) eğitimsel ve mesleki açıdan danışmanlık hizmetine büyük önem atfedilir. Yasa uyarınca danışmanlık hizmeti alma hakkı öğrencilerin temel haklarından biridir. Buna paralel olarak, öğretimin ve eğitim kurumlarının işleyişinin iyileştirilmesi amacıyla öğretmenlerin hizmet içi eğitim programlarına da danışmanlık ve belletmenlik faaliyetleriyle ilgili konular dahil edilmiştir.

Eğitim danışmanlığının yürütülmesinde uyulacak genel çerçeve okul örgütlemesini yapılandıran üç düzey etrafında inşa edilmektedir: Sınıf ya da öğrenci grubu; okul ya da eğitim kurumu; ve eğitim sistemi. Birinci düzey olan sınıfta danışmanlık hizmeti sınıf öğretmenleri tarafından yürütülür. Her bir öğrenci grubunun tek bir sınıf öğretmeni olacaktır. İkinci düzey olan eğitim kurumunda, okul bünyesinde bir Rehberlik Bölümü açılacak ya da en azından bir danışmanın devamlı hazır bulunması sağlanacaktır. Bu hizmetin uygulamaya konması bazı danışmanlık faaliyetlerinin yürütülebilmesi için duyulan olası uzman danışman ihtiyacına cevap

verir. Bu Rehberlik Bölümlerinin işlevleri arasında eğitmen rolünün yapılandırılması, planlanması, desteklenmesi ve koordine edilmesi vardır. Danışmanlığın üçüncü ve son düzeyi olan sektörel danışmanlık sisteminde oluşturulacak danışmanlık ekipleri öğretim personelinden gelecek destek ve teknik tavsiye taleplerine cevap verecek, bir okul kademesinden diğerine geçen öğrenciler için danışmanlık yapacak ve çok karmaşık ve özel öğrenme sorunları ve güçlüklerine sahip öğrenciler için psiko- pedogojik müdahalede bulunacaklardır.

Tüm ülke genelindeki örgütlenme, çeşitli Özerk İdarelerde görülen küçük çaplı farklılaşmalara rağmen, bu üçlü yapıya dayanır.

Destek hizmetleri ve eğitimsel, psiko-pedogojik yardım ekipleri tüm ülke genelinde eğitim kurumlarının tamamına hizmet verecek şekilde konuşlandırılmıştır. Bu hizmetler sektörler tarafından organize edilmekte ve her Özerk İdarede farklı bir isimle anılmaktadırlar. Genel itibariyle, bu danışmanlık ekiplerinin faaliyet alanları kendi yetki bölgeleri dahilindeki üniversite düzeyinde eğitim veren kurumlar hariç tüm eğitim kurumlarıdır. Ayrıca, bir çok Özerk İdare bölgesel danışmanlık ekiplerine ek olarak uzman ve ihtisaslaşmış özel ekipler de oluşturmuştur. Bu ilave ekipler bedensel özürlere ya da özel işlev bozukluklarına sahip öğrencilere danışmanlık yapmak ve eğitimsel açıdan onlarla ilgilenmek için farklı bir coğrafi alana sahip olacaklardır (eurydice.org).

Okul Öncesi (Educación Preescolar), Çocuk Eğitimi (Educación Infantil) ve İlköğretim esnasında grup olarak öğrencilerin danışmanlık hizmetini öğretim faaliyetinin bir parçası olan rehberlik yoluyla yürütmekten öğretme/sınıf öğretmeni sorumludur. Bu eğitim kademelerinde öğretim ve danışmanlık rolleri arasında neredeyse tam bir özdeşleşme olmalıdır. En önemli danışmanlık rollerinin başında çocuğun sınıf arkadaşlarıyla kaynaşmasını, okula ayak uydurmasını, öğrenme güçlüklerinin önlenmesini ve okul ve aile arasındaki bağın kurulmasını sağlamaktır. Görevlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için sınıf öğretmenlerinin genellikle bölge rehberlik ekibinin de bir üyesi olan ve belirli zaman aralıklarıyla okulun ihtiyaçlarına bakmaya gelen bir okul danışmanının desteğini alırlar. Bazı durumlarda, sınıf öğretmenleri özel rehberlik hizmetlerinden de destek alır.

Şimdiye kadar, ilköğretim kurumlarında bulunan rehberlik bölümleri sadece bazı Özerk İdarelerde oluşturulmuşken, eğitim ve psiko-pedogoji ekipleri bu özerk idarelerin hepsinde mevcuttur. Ülke genelinde benzer sorumluluklara sahip olan bu ekipler bölge bölge örgütlenmişlerdir ve ilgili Özerk İdare’ye göre farklı isimler alırlar.

Eğitim ve psiko-pedogoji ekiplerinin amacı eğitimle ilgili hedeflerine ulaşabilmek için eğitim kurumlarıyla işbirliği içerisinde çalışmaktır. Bu ekipler tarafından yapılan müdahalenin niteliği eğitim kurumlarına ve öğretim elemanlarına sürekli destek sunulması, kişisel farklılıklara yönelik önlemlerin alınması ve programın uyarlanmasıyla ilgili çalışmaların yapılmasını kapsar. Bu ekiplerin görevleri iki farklı müdahale düzeyinde düzenlenir (eğitim kurumları ve sorumlulukları altındaki bölge). Yıllık planlama süreçleri dahilinde ekipler “Çocuk Eğitimi” ('Educación Infantil') ve İlköğretim kurumlarına uzman desteği sağlamaya yönelik görevlere öncelik verirler. Ekipler bu Çocuk Eğitimi ya da İlköğretim kurumlarına uzman desteği sağlarken özellikle şu gibi hususlara dikkat ederler:

· Her kademeye ilişkin eğitim projesi ve program projelerinin taslağının hazırlanması, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve düzeltilmesi süreçlerinde işbirliği;

· Öğrencilerle birebir ilgilenilmesi;

· Eğitim kurumları ve öğrenci velileri arasındaki yakınlığın ve işbirliğinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler.

Sorumlulukları altındaki bölgeyle ilgili yapmaları gereken görevler arasında şunlar bulunur:

· Psiko-pedogojik değerlendirme ve okul raporu;

· Diğer yetkililer ve kuruluşlar arasında işbirliği ve eşgüdüm;

· Psiko-pedagojik materyallerin ve öğretim personeli ya da bizzat ekipler için faydalı değerlendirme deneyimlerinin oluşturulması ve dağıtılması.

Görevlerini ifa edebilmeleri için eğitim ve psiko-pedagoji ekipleri, öncelikle eğitim kurumuna ikinci olarak da eğitim kurumlarının görevlerine yoğunlaşacak şekilde kendisine öncelikler belirler (eurydice.org).

İşbirliği faaliyetleriyle ilgili olarak da bu ekipler kendi içlerinde işbirliğine dayalı ilişkiler; diğer ekiplerle, okul danışmanlarıyla ve rehberlik bölümleriyle de harici işbirliği ilişkileri oluştururlar. Ekip tarafından oluşturulan Danışmanlık Programına dahil Çocuk eğitimi ve İlköğretim kurumalarında rehberlik hizmetinin uzman danışmanlık desteği vermekle yükümlü psikolog, pedagog ya da psiko-pedagog tarafından yürütüldüğünü belirtmek gerekir. Son olarak da eğitim ve psiko-pedagog ekipleri aynı zamanda eğitim hizmeti sunan okul dışındaki diğer kuruluşlarla da işbirliği ve eşgüdüm içerisindedir.

Psiko-pedagoji ekiplerinde genellikle eğitim psikologları, pedagoglar, sosyal hizmet uzmanları ve gerektiğinde konuşma bozuklukları alanında uzmanlaşmış (konuşma ve işitme dahil) Maystrolar görev alır. Ekibin diğer mercilerle görüşmeleri esnasında Ekip Yönetmeni sözcü olarak görev yapar ve Öğretmen Yetiştirme merkezlerinde bulunan pedagojik ekibe bağlıdır. Psikologlar ve eğitimciler öğrencilerin psiko-pedogojik açıdan değerlendirilmesinden sorumludurlar ve Pedagojik İşbirliği Komisyonu ya da söz konusu eğitim kurumunun benzer kurullarında yer alırlar. Sosyal hizmet uzmanları ilgili sektörün sosyal ihtiyaçlarının merkezler tarafından karşılanmasını ve eğitim sistemiyle en yakından bağlantılı sosyal hizmetlerin karşılanmasını sağlamaktan sorumludur. Son olarak da konuşma ve işitme “Maystoları” yazılı ve sözlü iletişim zorluğu çeken öğrencilere eğitim yardımı sağlamaktan sorumludur. Ayrıca ekipler, öğrencilere yeterince yardımcı olabilmek için gerekli hizmet birimleri ve profesyonellerle işbirliği içerisinde olmalıdır. Aslında bazı Özerk İdarelerde hekim ya da uzman gibi başka profesyonellerinde de ekibin bir üyesi gibi işbirliği içinde çalışması öngörülmektedir. Eğitim ve psiko-pedagoji ekipleri raporlarını Eğitim Programları Birimi aracılığıyla ilgili İl Müdürlüklerine ya da Bölge Alt Müdürlüklerine sunarlar. Birim ekipler tarafından yürütülen yıllık eylem planının denetlenmesinden ve gerekli teknik destek ve tavsiyelerin sağlanmasından sorumludur. Tüm ekiplerin görevlerini

yaptıklarının denetlemesi ve faaliyetlerinin değerlendirmesi Eğitim Teftişleri esnasında yapılır.

Psiko-pedagoji ekipleri faaliyetlerinin bir değerlendirmesini yaparak öğrencilerin kimlikleri, değerlendirme ve eğitimle ilgili önerilerini de içeren bir rapora dahil ederler. Eğitim kurumları tarafından sunulan ve Eğitim Teftişi esnasında hazırlanan raporlarla birlikte bu rapor İl Rehberlik Raporunu teşkil eder.

Çocuk Eğitimi ve İlköğretim okullarında çalışma yapan eğitim ve psiko- pedagoji ekiplerinin dışında bazı Özerk İdarelerde özel bir zihinsel ya da fiziksel özürden kaynaklanan ihtiyaçlara sahip her eğitim kademesinden öğrenci için özel ekipler oluşturulmuştur (eurydice.org).