• Sonuç bulunamadı

Ortaöğretim Okullarına Giriş Şartları

25. Yunanistan’da cinsiyete göre öğrencilerin dağılımı (kamu ve özel sektör okulları)

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.2 Danimarka

4.1.4.3 Ortaöğretim Okullarına Giriş Şartları

İlköğretim okullarından ve ilköğretim eğitimi veren özel okullardan mezun olan öğrenciler ortaöğretime kabul edilirler. Ortaöğretim okullarına giriş şartları yetkili mercii olan okul konseyi tarafından belirlenir. Bu konsey müdür ve okuldan 1 veya daha fazla öğretmenden oluşur. Konseyde ilköğretim okullarından müdürler ve öğretmenlerde yer alabilir. Öğrencinin ilköğretim okulu müdüründen öğrencinin eğitim potansiyelini ve başarı seviyesini gösteren bir rapor istenir.

Öğrencilerin uygunluklarının değerlendirilmesindeki en yaygın yöntem, öğrencilerin bilgi ve anlama seviyesini ölçmeye yönelik hazırlanmış merkezi olarak uygulanan ve ilköğretimin son sınıfında uygulanan test sınavıdır. Ulusal eğitim ölçme değerlendirme enstitüsü (CITO) Hollanda ki ilköğretim okullarının % 85’i tarafından kullanılan ilköğretim okullarından ayrılış başarı testi geliştirmiştir (2002). İlköğretim okulları ailelere çocuklarını onların CITO test sonuçlarına, eğitimsel performanslarına, ilgilerine ve motivasyonlarına göre en uygun ortaöğretim okulunu seçmelerini önerir(eurydice.org).

4.1.4.3.1 Seviyeler ve Gruplandırma

Okulların çoğu aynı yaştaki çocukları aynı sınıflara koyarak yaş gruplaması yapar. Okullar seviyelerine ve eğitim modellerine göre homojen veya heterojen

sınıflar oluşturmakta özgürdürler. 1. sınıfların yarıdan fazlası beraber eğitim görürler. Bu birliktelikte 3 ortaöğretim modelinin de öğrencileri vardır. Okulların 3 ‘te 1’i tek kategoride eğitim görürler. Geri kalan kısmı da 3,4 ve 5 tip eğitim bir arada yapan geniş kapsamlı sınıflardır. Mesleğe hazırlayan ortaöğretimde (VMBO) öğrenim gören öğrenciler 2.sınıfın sonunda çalışmak istedikleri sektörü belirlerler. Üst dereceli genel ortaöğretim (HAVO) ve üniversite öncesi ortaöğretimde (VWO) öğrenim gören öğrenciler 3. sınıfın sonunda dörtlü ders kombinasyonlarından birini seçmek durumundadırlar. Daha sonra bu öğrenciler seçimlerine göre gruplandırılırlar. Bütün dersler branş öğretmenleri tarafından verilirler (Eurydice.org).

4.1.4.3.1.1 Branşlaşma

1999-2000 öğretim yılından itibaren daha önce uygulanan mesleki öğretim (VBO) ve alt genel öğretim (MAVO) birleştirilmiş bugünkü mesleğe hazırlayan ortaöğretim (VMBO) modeli ortaya çıkmıştır. İki yıllık temel ortaöğretimden sonra öğrenciler şunları seçerek branşlaşma yoluna giderler.

1. Özel bir kesim: Daha ileri eğitimin temelini hazırlayan derslerden oluşan

bir grup.

2. Bu kesimin içindeki öğrenme geçiş yollarından bir tanesi. Her geçiş yolu

ayırt edici, içinde ders grupları bulunduran ve meslek merkezli programlardan oluşur. Bu geçiş yolları öğrencilerin kuramsal veya pratik öğrenmeye meyilli olduklarını göz önünde bulundurur. Farklı öğrenme modelleri için farklı programlar ortaya konur. Bu yüzden öğrenciler kendilerine uygun öğrenme modelini seçmekte özgürdürler.

3. Seçilen geçiş yolunda meslek merkezli program. Kuramsal programı olan

öğrenciler meslek merkezli programın yerine genel konulara çalışmak durumundadır. Öğrenciler belli bir konuda uzmanlaşma yolunu da seçebilirler.

4.1.5 İngiltere 4.1.5.1 İlköğretim

İlköğretim genellikle zorunlu eğitim çağında olan ya da bu çağa yaklaşan (İngiltere’de ve Galler’de 5, Kuzey İrlanda’da 4) tüm çocukları kapsar ve 11 yaşına kadar sürer.

4.1.5.1.1 Tarihsel Bakış

Gönüllü kurumlar tarafından ilköğretim hizmetinin sunulması 19. yy boyunca giderek yaygınlaşan bir uygulama haline gelmiştir. 1870 tarihli İlköğretim Yasası sayesinde mevcut gönüllü eğitim hizmetinin yeterli olmadığı bölgelerde yeni “yatılı okulların” açılmasını sağlayacak Okul Kurulları oluşturuldu. Bu devletin eğitime dahil olması açısından önemli bir dönüm noktası niteliğindedir.

1996 tarihli Eğitim Yasasının yürürlüğe girdiği tarihe kadar tüm İngiltere ve Galler’de eğitim alanında geçerli olan yasa 1944 tarihli Eğitim Yasasıydı. 1998 tarihli Okul Standartları ve Çerçevesi Yasası ve 2002 tarihli yeni Eğitim Yasası ilkokullarla ilgili ilave hükümler getirmiştir.

1947 tarihli Eğitim Yasasıyla birlikte Kuzey İrlanda’da, İngiltere ve Galler’de 1944’te kabul edilene benzer bir eğitim mevzuatı oluşturuldu. Eğitim ve Kütüphanelere ilişkin 1989 tarihli emir, Eğitime ilişkin 1987 tarihli Eğitim Emri, Eğitim reformuna ilişkin 1989 tarihli emir , yine Eğitim ve Kütüphanelere ilişkin 1993 tarihli emir, Kuzey İrlanda’da Eğitime ilişkin 1996, 1997 ve 1998 tarihli emirler sayesinde çok önemli reformlar gerçekleştirilmiştir (eurydice.org).

4.1.5.1.1.1 İngiltere ve Galler

İlköğretim ile ilgili hususlar 1996 tarihli Eğitim Yasasının 2. Bölümünde tanımlanmaktadır ve ilköğretim kapsamında normalde beş (ya da neredeyse beş) ve 11 yaş arasındaki çocukları kapsar.

1988 tarihli Eğitim Reformu Yasasının Birinci bölümünde zorunlu eğitim dört kilit kademeye ayrılmıştır. Bunlardan birinci kademe 5-7 yaş arası, ikinci kademe de 7-11 yaş arası çocukları içermektedir.

Devlet finansmanlı ilkokullarda verilen eğitim karşılığında öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmez. Ancak program dışındaki bazı faaliyetler için para alınabilir

4.1.5.1.1.2 Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda’da Eğitime ilişkin 1989 tarihli emir ile zorunlu eğitimin tanımı yeniden gözden geçirilerek zorunlu eğitimin kapsamı Kuzey İrlanda için 12 yıl olarak belirlenmiştir. Buna göre zorunlu eğitim 4-16 yaş arasında verilir; bu sürenin 6 yılı (4-11) ilkokulda geçer. İlkokulun birinci kademesi 4-8 yaş grubuna ikinci kademesi ise 8-11 yaş grubuna hitap eder. Kuzey İrlanda’da 4-11 yaş arası çocukların büyük çoğunluğu ilköğretim okullarında eğitim görürler.

Devlet finansmanlı okullarda eğitim ücretsiz olarak verilir.

4.1.5.2 Genel Amaçlar

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da okul eğitiminin en önemli özelliği çocuğun yaşına, istidat ve kabiliyetlerine ve özel eğitim ihtiyaçlarına uygun dengeli ve kapsamlı bir temele sahip olması gerekliliğidir. 1996 Eğitim Yasasının 351. Maddesi, 2002 Eğitim Yasasının 78. Maddesi ve Kuzey İrlanda’da Eğitim Reformuna ilişkin 1989 tarihli emirde aşağıdaki özelliklere sahip dengeli ve kapsamlı temeller üzerine inşa edilmiş bir eğitim sistemi tanımlanır:

· Okulda öğrencilerin ve genelde toplumun manevi, ahlaki, kültürel, zihinsel ve fiziksel gelişimini teşvik eder; ve

· Öğrencileri onları bekleyen hayatın fırsatlarına, sorumluluk ve deneyimlerine hazırlar.

İngiltere ve Galler’de Ulusal Program 5-16 yaş arası tüm çocukların eğitim standartlarını yükseltmeyi amaçlar.

4.1.5.2.1 Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda’da, Eğitime ilişkin 1996 tarihli emir uyarınca, Eğitim ve Kütüphane Kurulları (Kurullar) öğrencilerin parasız devlet okullarına ve bazı öğrencilerinde yaygın eğitim veren enstitülere devam edebilmelerini kolaylaştıracak gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür.

Ulaşım yardımı sadece yasal yürüme mesafesi içinde kalan bir okula yerleştirilemeyen öğrencilere verilir (ilkokul öğrencileri için iki mil [3.219 km] ve geri kalanı için üç mil [4.828 km]).