• Sonuç bulunamadı

Orta Öğretimin Birinci Kademesi: Gymnasio

25. Yunanistan’da cinsiyete göre öğrencilerin dağılımı (kamu ve özel sektör okulları)

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.8.2 Orta öğretim

4.1.8.2.4 Orta Öğretimin Birinci Kademesi: Gymnasio

Bu bölümde gymnasio okulları ele alınacaktır.

4.1.8.2.4.1 Gymnasio:Yukarıda da belirtildiği gibi, gymnasio tipi okullar üç yıllıktır.

Her sınıf öğrenci sayısına göre bir ya da daha fazla şubeye ayrılmıştır. Her sınıftaki öğrencilerin sayısının 35’i geçmemesi halinde her sınıf düzeyinde sadece bir şube açılır. Bu sayının 36-70 arasında olması halinde ise iki şube açılır.

4.1.8.2.4.1.1 Kabul Gereklilikleri

Öğrencilerin orta öğretimin alt kademesine (gymnasio) devamları zorunludur. Kayıt için hiç bir gereklilik şartı yoktur; gerekli tek belge ilkokuldan mezun olduğuna dair bir bitirme belgesidir.

Öğrencilerin experimental gymnasia’nın birinci sınıfına kabul ve kayıt işlemleri, başvuran öğrenci sayısının okulun kabul edebileceği öğrenci kontenjanını aşması halinde kura yoluyla yapılır.

İlkokul mezunu öğrenciler müziksel gymnasia’nın birinci sınıfına kayıt için seçime tabi tutulurlar. Buna göre öğrenciler ritim, kulak ve ses yetenekleri, tonlar arasındaki farkı ayırabilme ve müziksel enstrüman (klasik, geleneksel) bilgisi gibi konularda özel testlere tabi tutulmak yoluyla müzik kabiliyetlerini ölçen sınavlarla seçilirler.

Müzik eğitimi veren orta okul alt kademelerinin (peiramatiko mousiko gymnasio) ilki 1988 yılında Pallini, Attica’da açıldı. Günümüzde ülke genelinde toplam 34 müzik okulu vardır: Müzik eğitimi veren orta okul alt kademeleri ve müzik eğitimi veren birleştirilmiş orta okulların üst kademesi (EML). Henüz gelişim

aşamasında oldukları için EML’lerin hepsinde üç sınıfın üçü de yoktur, diğer taraftan hali hazırda her 32 gymnasia’dan 3’ünde ilkokulların 4., 5. ve 6. sınıflarındaki öğrenciler için hazırlık sınıfları ile birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

4.1.8.2.4.1.2 Düzey ve Yaş Grupları

Öğrencilerin bilgi düzeylerine göre toplam iki düzeyde verilen İngilizce dersleri dışında öğrencilerin tümü gymnasio’da tüm dersler için ortak bir programa tabidirler. Öğrencilerin yaşları, sınıf tekrarı yapmak zorunda kalan istisnalar dışında, 12 ve 15 yaşları arasındadır.

4.1.8.2.4.1.3 Çalışma Alanları, Alan seçimi

Gymnasio’da herhangi bir çalışma alanı ya da farklı alanlara ayrılma söz konusu değildir. Tüm öğrenciler ortak bir ders programına tabidirler.

4.1.8.2.4.1.4 Gymnasio’nun Genel Amacı

1566/85 sayı ve tarihli yasada orta okulun alt kademesinin (gymnasio) amacı “daha genel eğitim hedefleri ışığında, yaşlarının gerektirdiği kabiliyetler ve hayat şartlarının gerekleri doğrultusunda öğrencilerin çok yönlü gelişimlerini sağlamak” olarak ifade edilir.

Daha özelde de gymnasio aşağıdaki hedeflerin gerçekleştirilmesinde öğrencilere yardımcı olur:

1. Öğrencilerin değer yargılarının (ahlaki, dini, milli, insani ve diğer değerler) geliştirilip genişletilerek davranışlarını bu değerler etrafında şekillendirmelerini sağlamak. Duygusal dünyalarını kontrol etmek ve yaratıcı hedeflere ve insancıl eylemlere yönlendirmek.

2. Bilgi edinimini desteklemek ve bu bilgileri benzer sosyal yansımalarla birleştirmek suretiyle öğrencilerin çok çeşitli durumlarla başa çıkabilmelerini sağlamak, yaratıcı diyalog ve kolektif çaba ortamı içerisinde yaşamda

karşılaştıkları sorunlara makul ve mantıklı çözümler bulabilmelerini öğretmek

3. Duygu ve düşüncelerini sözel ve yazılı olarak açık bir dille ifade edebilmeleri için dil kullanımlarını geliştirmek.

4. Vücutlarını normal bir şekilde geliştirmek suretiyle fiziksel kondisyon kazanmalarını ve hareket kabiliyeti/yeteneği geliştirmelerini sağlamak. 5. Çeşitli sanat dallarıyla tanışmalarını ve yaratıcı ifade yetenekleri açısından

faydalı estetik kriterler geliştirmelerini sağlamak, ve

6. Kendi kabiliyet, istidat, yetenek ve ilgilerinin farkına varmalarını sağlamak; çeşitli ticaret ve meslek dalları hakkında bilgi edindirmek; ve bireyleri kendi kültürel, sosyal ve ekonomik hayat bağlamları içerisinde geliştirmelerine yardımcı olmak suretiyle dengeli bir şekilde hem bireyler olarak hem de geleceğin çalışan nüfusu olarak kendilerini geliştirmelerini, gerek zihinsel gerekse bedeni işgücünün toplumsal ilerleme ve kalkınmaya eşit katkısını idrak etmelerini sağlamak.

Musikal gymnasia okullarının amacı müzik alanında kariyer yapmak isteyen öğrencileri bu alanda hazırlayarak eğitmek ve bir taraftan da gelecekte farklı bir meslek ya iş alanına kaymak isteyebilecekleri olasılığı da dikkate alınarak genel kültür konularından mahrum etmemektir (eurydice.org).

4.1.8.2.4.1.5 Programlar, Dersler, Ders saatleri

Yasa uyarınca, orta öğretimin alt kademesinde (gymnasio) uygulanacak olan programlar ve zaman çizelgeleri Pedagoji Enstitüsü tarafından hazırlanarak Milli Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığına (YPEPTh) teklif edilir; Pedagoji Enstitüsü aynı zamanda nihayetinde onaylanacak olan programa bağlı kalınarak hazırlanacak olan öğrenci ders kitapları ve öğrenci kitaplarının ihalelerini ve yazılması sürecini de yürütür. Programlar eğitim hizmeti açısından eksiksiz bir rehber niteliğinde olup, özellikle şu unsurları içerir:

1. Söz konusu eğitim kademesinin genel ve özel amaçları çerçevesinden çıkmadan her ders için ayrı ayrı ve açık bir dille ifade edilmiş özel amaçlar.

2. Ünitelendirilmiş ders içeriği.

3. Her ders için kullanılacak yöntem ve yardımcı öğretim malzemelerine ilişkin talimatlar.

Programlar dersin konu alanı ve genel olarak eğitim alanında gerçekleşen gelişmelere uygun olarak tasarlanır, deneysel olarak test edilir, değerlendirilir ve gözden geçirilir. Aynı zamanda, orta okul müfredatına her geçen gün Sağlık Eğitimi ve Tüketici Eğitimi gibi yeni dersler de eklenmektedir.

Öğrenciler ve öğretmenler için hazırlanan ders ve öğretmen kitapları programa uygun olarak yazılır ve devlet okullarında hiçbir ücret talep edilmeksizin dağıtılır. Orta okulun alt kademesi için hazırlanan programlar bu kademede yer alan toplam 3 sınıf için ayrı ayrı yapılandırılır. Bu programlar aşağıda gösterilen gündüz ve akşam gymnasia’ları için zaman çizelgelerini içerir. Bu aşamada tüm sınıflarda genel eğitim verilir. Ancak yetenekli çocuklar için müzik veya spor ağırlıklı eğitim programlarının uygulandığı okullarda vardır.1988-1989 öğretim yılından itibaren uygulamaya konulan bu okullara öğrenciler giriş sınavı ile alınırlar.

Bu aşamada bir öğretim yılı üç dönemden oluşur.Öğrenciler haftada 33-35 saat ders görürler.

4.1.8.2.4.1.6 Öğretim Yöntemleri

Eğitim öğretim yılının başlangıcında, Pedagoji Enstitüsü tarafından tüm alan dersi öğretmenlerine girecekleri dersin hedefleriyle ilgili talimatların yanı sıra, genel ve özel yöntemsel öğretim talimatları da dağıtılır.

Her dersin öğretmeni, öğrencilerinin yeteneklerini değerlendirir ve bu değerlendirme sonuçlarına göre öğretim yöntemini düzenler.

Modern pedagojide kullanılan yöntemlerin tamamı derse göre uygulanır ve bu amaçla çok çeşitli yardımcı öğretim malzemesi kullanılır.

Çizelge 27 :Yunanistan’da gündüz gymnasiaları için zaman çizelgesi (1999-2000)

Ders Her sınıf için haftalık ders saati

1.sınıf 2. sınıf 3. sınıf

Din Eğitimi 2 2 2

Eski Yunan Edebiyatı 4 4 4

Modern Yunan Dili ve Edebiyatı 5 4 4

Tarih 2 2 3

Vatandaşlık ve Sosyal Bilgiler - - 2

Yabancı Dil (İngilizce, Fransızca yada Almanca) 6 5 5

Matematik 4 4 4 Fizik – Kimya - 3 3 Bilgisayar ve Teknoloji 2 2 1 Coğrafya 2 2 - Biyoloji I 2 - - Biyoloji II - - 2

Okul Mesleki Rehberlik - - 1

Beden Eğitimi 3 3 2

Estetik (drama, müzik, sanatlar) 2 2 2

Ev Ekonomisi 1 2 -

Toplam 35 35 35

Çizelge 28:Yunanistan’daki Akşam gymnasiaları için zaman çizelgesi (1999-2000)

Ders Her sınıf için haftalık ders saati

1.sınıf 2. sınıf 3. sınıf

Din Eğitimi 2 2 1

Eski Yunan Edebiyatı 4 3 3

Modern Yunan Dili ve Edebiyatı 4 4 4

Tarih 2 3 3 Matematik 4 4 4 Fizik, Kimya - 3 3 Coğrafya 1 1 - Biyoloji I 2 - - Biyoloji II - - 1

Sosyal Bilgiler ve Vatandaşlık - - 1

Yabancı Dil 3 2 2

Bilgisayar 1 1 1

Toplam 23 23 23

Kaynak:eurydice.org

Müzik eğitimi veren gymnasialarda, öğretim programı, denetleme, kontrol ve değerlendirme süreci müzikal alanda uzman beş kişilik bir sanat komitesi tarafından tasarlanır. Bu komite Milli Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığının kararıyla toplanır (1829/88 sayı ve tarihli Yasa uyarınca). “Normal” orta okulların alt kademesinde

okutulan genel kültür derslerine ek olarak, öğrenciler müzik eğitimi dersleri de alırlar. Müzik eğitimi veren gymnasiaların zaman çizelgesi ise şöyledir:

Çizelge 29:Yunanistan’da Müzik Eğitimi Veren Gymnasialar İçin Zaman

Çizelgesi(2000-01)

Dersler Sınıflara göre ders sayıları

1. sınıf 2. sınıf 3. sınıf

Müzik Kuram ve Uygulaması 3 2 2

Müzik tarihi - 1 1

Geleneksel Yunan Müziği 4 4 3

İlahiler - - 1

Koro (zorunlu) 2 2 2

Müzik grupları (klasik, geleneksel, özel korolar, atölyeler vb.) 3 3 3

Zorunlu enstrümanlar (ilgili enstrümanlar) a) Piyano

b) Tambu (geleneksel yaylı çalgı)

1 1 1 1 1 1 Tek enstrüman 2 2 2 Sahne 1 1 1 Toplam 17 17 17 Kaynak:eurydice.org

4.1.8.2.4.1.7 Öğrencilerin Değerlendirilmesi

Gymnasiolarda öğrencilerin değerlendirilmesi süreci 465/81, 182/84, 191/92, 376/93 ve 409/94 sayı ve tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri uyarınca yapılmaktadır.

Öğrencilerin değerlendirilmesi, öğrencilerin öğrenme hızlarına ayak uydurmayı, nihai sonuçları belirlemeyi ve öğrencinin kişiliğinin farklı yanlarını değerlendirmeye olanak sağlayan sürekli bir pedogojik süreç olarak görülür. Amaç, öğretim sürecini ve daha genelde de okulun işleyişini devamlı geliştirmek, ve öğrencileri ve öğretmenleri olası en iyi sonuçlara ulaşabilmeleri için, sarf ettikleri gayretin sonucu hakkında bilgilendirmektir.

Değerlendirme kapsamında sadece ilgili derste öğrencinin gösterdiği performans ele alınmaz, aynı zamanda öğrencinin gösterdiği çaba, ilgi, inisiyatif, yaratıcılık, diğer öğrencilerle işbirliği ve okul kurallarına uymak gibi özellikler de yer alır (eurydice.org).

Değerlendirmede şu ölçütler dikkate alınır:

1. Günlük sözlü sınavlar ve öğrencinin öğrenme öğretme sürecine genel katılımı.

2. Kısa yazılı testler.

3. Öğretmenin takdirine göre ya da okul müdürüyle birlikte verilen karara göre üç aylık ilk iki dönemin içerisinde öğrencilere önceden haber verilmeksizin yapılan bir saatlik zorunlu yazılı testler.

4. Öğrenciler tarafından okulda ya da evde yapılan ve öğrenme sürecine katkı sağlayan günlük yükümlülüklerinden biri olan ödevler.

5. Öğrencinin tek başına ya da grup çalışması içinde kendi seçtiği bir konu ile ilgili olarak öğretmen rehberliğinde hazırlayacağı yaratıcı projeler.

6. İçeriğin öğrenilip öğrenilmediğinin gözden geçirilmesi için yapılan yazılı sınavlar. Bu sınavlar:

a. Tüm eğitim öğretim dönemi boyunca sürmeyen dersler için derslerin bitmesini müteakip; ve

b. Dersler bittikten sonra Haziran ayında, beden eğitimi, müzik, ev ekonomisi, teknoloji, sanat ve okul mesleki rehberlik dersleri dışında tüm derslerden yapılır.

Finallerde her dersten öğrencilerin sınav edileceği içerik öğretilen içeriğin 3/5 olarak belirlenir (öğretilen toplam program içeriğinin yarısından daha az olmamak kaydıyla).

Değerlendirme iki şekilde yapılır: i. Sayısal

ii. Betimleyici (öğrencinin çabası, ilgisi, inisiyatifi ve aktivitesini ve her ders için ulaştığı yeterlilik seviyesini anlatan betimleyici ifadeler)

Öğrencinin her ders için gösterdiği performansa (yapılan gözden geçirme sınavından aldığı sonuç da buna dahildir) karşılık verilen notta, üç dönemlik notlarının toplamının ¼’ü, artı Haziranda girdiği final sınavından aldığı notu baz alınır. Yazılı final sınavı olmayan derslerde yıl sonu notu üç dönem notlarının toplamının 1/3’ünü teşkil eder.

Eğitim öğretim yılının yarısı boyunca okutulan derslerde, yıl sonu başarı notu hesaplanırken üç aylık iki dönem notlarının toplamlarının 1/3’ü, artı yazılı sınavlardan alınan not dikkate alınır (eurydice.org).