• Sonuç bulunamadı

25. Yunanistan’da cinsiyete göre öğrencilerin dağılımı (kamu ve özel sektör okulları)

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.1 Almanya

4.1.1.7 Öğrenci Ailelerine Mali Destek

Bu bölümde öğrencilerin ailelerine yapılan mali destekler incelenecektir.

4.1.1.7.1 Öğretim Yardımları:Anne babalarının ekonomik ve sosyal imkanlarına

bakılmaksızın öğrencilerin tamamının derslerde kullanılan öğretim materyallerine erişiminin sağlanabilmesi için her Länd’de öğrencilere öğretim materyalleri almaları için mali destek (Lernmittelhilfe) sağlanmasına ilişkin ya da bu malzemelerin ücretsiz karşılanmasına (Lernmittelfreiheit) ilişkin hükümler uygulanır. Bu hükümler uyarınca bu malzemeler öğrencilere ücretsiz olarak ya da kısmen ücretli olarak tedarik edilir. Bu malzemelerin finansmanı ya Schulträger (okulların kurulması ve çalışmasından sorumlu yerel yetkili kuruluş) ya da ilgili Länd tarafından sağlanır. Genel olarak, devlet okullarında okuyan öğrenciler ihtiyaçları olduğu süre zarfında ders kitabı ve diğer pahalı öğretim malzemelerini (cep tipi hesap makineleri vb gibi) ödünç alırlar. Bazı durumlarda öğrencilerin bu malzemeleri sahiplenmeleri halinde masrafların bir kısmını karşılamaları gerekebilir. Veliler ve öğrencilerden kendi sarf malzemelerini (kalem, alıştırma kitabı vb.) ve diğer bazı malzemeleri (çizim gereçleri, iğne oyası, metal işleme dersi gibi derslerde kullanılan malzemeler vb gibi) kendileri karşılamaları beklenir. Bazı Länd’larda okullar bu sarf malzemelerini de karşılarlar. Bu tür uygulamalar Länd’dan Länd’a değişiklik gösterir. Ayrıca özel okullarda okuyan öğrencilerin kullanacağı bu tür malzemelerin ücretlerinin karşılanıp karşılanmayacağına karar vermek te Länd’ın görevidir. Bazı Länd’larda öğrenci velilerinden öğretim malzemelerinin masraflarının bir kısmını tek seferde ödeyerek ya da doğrudan satın alarak karşılamaları beklenir.

4.1.1.7.2 Okul Ulaşımı

Länd’lerin her biri öğrencilerin okula geliş gidişleriyle ilgili düzenlemeleri yapmakla sorumludur. Ulaşım hizmetlerinden kimlerin faydalanacağına ilişkin ya da sağlanan hizmetin kapsamına ilişkin belirgin farklılıklar vardır. Ancak her durumda

zorunlu eğitim süresince uyulması gereken kapsamlı hükümler mevcuttur. Bu hükümlere aşağıda değinilmiştir. Genellikle toplu taşıma araçları için ödenen yol ücretleri iade edilirken bazı okulların kendi özel okul servisleri öğrencileri ücretsiz olarak taşır. Bundaki amaç şehirden kırsala, normalden özürlüye tüm çocuklara eşit eğitim fırsatı sağlamaktır (eurydice.org).

Öğrencilere okula gidiş gelişlerinde eşit ulaşım fırsatları sunmak genellikle ilçe ve belediyelerin ve bazı Länd’larda de yerel otoritelerin sorumluluğundadır. Ulaşım maliyetleri genellikle yerel idareler tarafından (genellikle belediyeler vb.) karşılanır. Çoğu durumda mali destek ilgili Länd tarafından sağlanır.

4.1.1.7.3 Öğrenciler İçin Kaza Sigortası

Federal Alman Cumhuriyetinde tüm öğrenciler için ders ya da ulaşım hizmetleri esnasında gelebilecek kazalara karşı kaza sigortası mevcuttur. Ayrıca okulun gözetiminde gerçekleştirilen tüm faaliyetler esnasında meydana gelecek kazalar da bu sigorta kapsamına dahildir.

4.1.1.7.4 Yaş Düzeyleri ve Öğrencilerin Gruplandırılması

İlkokul öğrencileri (6 ile 10 yaş arası, iki Länd’da da 6 ile 12 arası) normal sistemde yaşlara göre gruplandıkları sınıflarda eğitim görürler. İlk iki sınıfta, derslerin çoğu aynı öğretmen, yani sınıf öğretmeni, tarafından okutulur. Bu sayede öğrencilerin okul yaşamına alışması da daha kolay olur. 3. sınıftan itibaren öğrenciler farklı dersler için farklı branş öğretmenleriyle tanışmaya başlarlar, bu da branş öğretmenlerinin hakim olduğu orta okula bir ön hazırlık niteliği taşır. Yaş gruplarına göre düzenlenen sınıflara ek olarak bazı Länd’larda okulun ilk iki sınıfı için karma yaş gruplarına da eğitim verilmektedir. Böyle durumlarda, öğrenciler okulun ilk iki yılını kat ettikleri ilerlemeye göre bir ya da üç yılda geçebilirler.

4.1.1.8 Eğitim Öğretim Süresinin Düzenlenmesi

Bu bölümde eğitim öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesi üzerinde durulacaktır.

4.1.1.8.1 Eğitim Öğretim Yılının Düzenlenmesi:Hafta içi beş gün olmak koşuluyla

bir eğitim öğretim yılı ortalama 188 gün (365 gün eksi 75 günlük tatil, eksi on günlük boş vakit, eksi 52 Pazar ve 40 Cumartesi) sürer. Haftada altı gün eğitim verildiği durumlarda ise bu sayı 208’e çıkar (365 gün eksi 75 günlük tatil, eksi fazladan on gün tatil, eksi 52 Pazar ve 20 Cumartesi). Ancak yıllık toplam eğitim öğretim saati beş gün ya da altı günlük programın her ikisi için de değişmez, çünkü altı günlük programda dersler Cumartesiye taşarken beş günlük programda Cumartesinin dersleri hafta içine dağıtılmıştır.

4.1.1.8.2 Haftalık ve Günlük Ders Çizelgesi

İlkokul öğrencileri haftada 19 ile 28 saat arası ders görürler. Länd’ların çoğunda birinci yılda öğrenciler yaklaşık 20 saat ders görürken, bu sayı ilkokulun son senesi olan dördüncü sınıfta 27’ye yükselir. Üçüncü ve dördüncü sınıfta yabancı dil derslerinin de dahil edilmesi halinde bu sayı 29’a kadar yükselebilir. Her bir ders saati 45 dakika olup, dersler genellikle sabahları asgari 6 oturumda yapılır.

4.1.1.8.3 Okul Saatleri Dışında Çocukların Bakımı

Çocukların yaşam koşullarındaki değişikliklerle birlikte okullardan ders öncesi ve sonrasında ve öğleden sonralarında çocukların bakım ve gözetimine katkıda bulunmaları beklenmeye başlanmıştır.

İlkokul öğrencilerinin tam günlük bakım ve gözetim işini çoğunlukla Horte’ler (okul sonrası merkezler) üstlenmiştir. Länd’ların çoğunda bu merkezler kamu gençlik refah hizmet kuruluşları tarafından yürütülür.

Artan sayıdaki ilkokullarla birlikte okullar için sabit açılış saati uygulamasına geçilmiştir (yerel koşularla göre yaklaşık sabah 7.30’dan öğleden sonra 1.00/2.00’a kadar), bu sayede anne babalar çocuklarının zorunlu eğitim dersleri dışında nerede kalacaklarını düşünerek endişelenmezler.

4.1.1.8.4 Program, Dersler, Ders Saatleri

Bu bölümde program, dersler ve ders saatleri ele alınacaktır.

4.1.1.8.5 Dersler:İlköğretimdeki dersler öncelikli olarak okuma, yazma ve aritmetik

yeteneklerine odaklanır. Öğretim belirli bir konu ya da alana yoğunlaşılan derslerde ve bir çok disiplini içeren dersliklerde gerçekleşir. Dersler almanca, matematik, Sachunterricht sanat, müzik, spor ve Länd’ların çoğunda dini eğitimi içerir.

Grundschule’de yabancı dil eğitimi kendine has öğretim yöntemleri olan isteğe bağlı bir ders olarak görülür. Bu derslerin en önemli özelliği her öğrencinin kendi kendine ilerleme kat etmesine olanak tanıyan oyun odaklı öğretim yöntemleri kullanılmasıdır(eurydice.org).

Son yıllarda Länd’larda uygulanan programlarda yaşam boyu eğitim kavramı giderek daha fazla yer almaktadır. Temel bilgilerin, yetenek ve becerilerin kazanılması ve bunun yanında öğrenmenin hiç bitmeden devam etmesi için gerekli bilgilerin yönlendirme eğitimi ile kazandırılması ve kilit yeteneklerin geliştirilmesi eğitim amaçlarının başında gelmektedir.

4.1.1.8.6 Takviye eğitimi (Förderunterricht)

Öğrenme güçlükleri olan çocuklar genellikle karma yetenek sınıflarında öğretim çerçevesi içerisinde özel destek alırlar. Bu öğrencilere yardımcı olmak amacıyla, belirli süreliğine özel öğrenme grupları da oluşturulabilir.

4.1.1.8.7 Karma Yetenek Sınıflarında Özel Eğitim Desteği

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, gerekli özel eğitim ve materyal ihtiyaçlarını karşılama güvencesi veriyorsa ve okulun binası uygunsa bir ilköğretim okuluna devam edebilir. Bunun dışındaki koşulların başında özel eğitim verebilecek nitelikte personelin okulda çalıştırılıyor olması gelmektedir.

4.1.1.8.8 Öğretim Yöntem ve Malzemeleri

İlkokulda verilen eğitim öğrencilerin kişisel yaşantılarını temel alır ve öğrencilerin ufuklarını genişletmeyi amaçlar. İlkokullar, her yaş grubuna uygun olarak derslerin planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi süreçlerine öğrencileri dahil eder ve derslere temel teşkil etmesi bakımından öğrencilerin deneyimlerinden, sorularından, ilgilerinden, bilgilerinden, yetenek ve becerilerinden faydalanır.