• Sonuç bulunamadı

Süper Gazeteciler-1

4.1. Eserler

4.1.5. Süper Gazeteciler Serisi

4.1.5.1. Süper Gazeteciler-1

AKAL, Aytül (2014). Süper Gazeteciler 1 (22. Baskı). (Resimleyen, Erinç Kaan). Ġzmir: Tudem Yayınları.

4.1.5.1.1. Olay Örgüsü

7. sınıf öğrencileri olan Evren ve Yener çok yakın arkadaĢtır. Bu iki kafadar “Süper Gazete” adıyla bir okul-mahalle gazetesi hazırlamaya karar verir. Önceleri aileleri bu uğraĢın onların ders çalıĢma saatlerini kısıtlayacağını düĢünür ama çocukları çok istekli olduğu için istemeyerek de olsa kabul ederler. Çocuklar da ailelerinin bu ön yargılarını yıkmak için her zamankinden daha çok ders çalıĢırlar.

Evren‟in annesi sürekli oğlunun ergenlik dönemine girdiğini söyleyip onun her hareketini bu düĢüncesiyle bağdaĢtırır. Evren de sürekli annesi tarafından izlenmekten rahatsız olmaktadır. Yener‟in annesiyle babası ayrılmıĢtır ve Yener bankacı olan annesiyle yaĢamaktadır. Evren ve Yener aynı mahallede karĢılıklı evlerde oturmaktadır.

Süper Gazete‟nin manĢet haberi “Mahallemizdeki KuĢ Sesleri”dir. Yener, bir Pazar sabahı annesiyle balkonda kahvaltı ederken kuĢ cıvıltılarını duymanın ne kadar keyifli olduğunu acaba bu güzelliği fark eden kaç komĢuları olduğunu konuĢmuĢlar, bunun üstüne Yener bu sayıda bu konuyu ele almaya karar vermiĢtir.

Gazetede, her sayıda bir kapıcının fotoğrafının yayımlandığı bir “En BaĢarılı Kapıcı” ile Evren‟in annesinin balkonda yetiĢtirdiği rengarenk çiçekleri konu alan “Süper Saksı” köĢesi vardır. Evren ve Yener gazeteyi 4 sayfadan 30‟ar kopya hazırlayıp okulda ve mahallede satmakta, kapıcılara ve mahalle bakkalına gazeteleri dağıtmaları koĢuluyla bedava vermektedirler. Hatta daha önceki sayılarda mahallenin bakkalı ve bozacısıyla yaptıkları röportajları da yayımlamıĢ, güzel sonuçlar almıĢlardır. Ancak bu “Süper Gazete”nin büyümesi için mahalle konularını bırakıp daha büyük iĢler yapmaları gerekmektedir. Bunun için bu ay çıkacak sayı için bir ünlüyle röportaj yapmaya karar verirler. Ancak röportaj yapacakları ünlüyü seçmek kolay olmayacaktır.

Annesi Evren‟i yemeğe çağırınca salona geçen Evren televizyonu açıp orada gördüğü birini seçmeye karar verir. Siyasetçiler, milletvekilleri, mankenler ve daha birçok ünlüyle ilgili haber vardır. En ilginci ise Ģarkıcı Altay ġen‟e benzeyen ve ondan daha güzel Ģarkı söyleyeceğini iddia eden gençtir. Evren yemeğini bitirip tarih sınavına çalıĢmak için odasına geçer. Epey çalıĢtıktan sonra da yatağına uzanıp derin bir uykuya dalar. Rüyasında çok ünlü birinin peĢinden koĢtuğunu görür. Bu ünlü Altay ġen‟den baĢkası değildir.

Evren gazetenin yeni sayısını heyecanla okula götürür. Gazete yine çok güzel olmuĢtur ve çok beğenirler. Evren ve Yener de yeni sayıdaki röportajı kiminle yapacaklarını konuĢurlar. Hemen ünlülerle baĢlamanın zor olacağını, bu yüzden Altay ġen‟e benzeyen gençle röportaj yaparak iĢe baĢlamanın daha doğru olduğuna

karar verirler. Okula gidene kadar tarih sınavı için tekrar yapmaya baĢlarlar. Okula geldiklerinde sınıf arkadaĢları Elif‟ten tarih sınavının iptal olduğunu, tarihçi Osman Bey‟in yeğeni Altay ġen‟in o gün okulu ziyaret ettiğini öğrenirler. Evren Elif‟ten hoĢlanmaktadır ve haberden çok onunla konuĢmak Evren‟i heyecanlandırmıĢtır. Elif, bütün ünlülerin isimlerini, ev adreslerini ve telefon numaralarını toplamayı çok sever. Hatta bunun için özel olarak tuttuğu bir ajandası vardır. O yüzden bu ziyaret onu çok heyecanlandırmıĢ, tarih dersinde Altay ġen‟i göreceğini düĢünerek iyice sabırsızlanmaktadır.

Öğrenciler Altay ġen‟den imza alabilmek için öğretmenler odasının kapısına yığılmıĢtır. Evren ve Yener bu kalabalıkta ona ulaĢamayacaklarını anlayınca sınıflarına geçerler. Yine de Yener mutlaka bir fırsat bulup bunu değerlendirecektir ve matematik dersinde karnının ağrıdığını söyleyerek dıĢarı çıkmak için öğretmenden izin ister. Evren de arkadaĢına yardımcı olmak için atılır ve birlikte sınıftan çıkıp doğruca öğretmenler odasına gelirler. Onlar kapıda Altay ġen‟e ne söyleyeceklerini düĢünüp planlarken içeriden gelen seslere kulak verirler. Gergin konuĢmalar içeride bir tartıĢma olduğunun habercisidir. Altay ġen ile bir kadın ve bir erkek konuĢmaktadır. Çocuklar ne yapacaklarını düĢünürken birden kapı açılır. Ġçeriden çıkan kadın ve erkek konuĢulanları duyduklarını düĢünerek sinirlenseler de Altay ġen onlarım kendisinden imza almak için gelen küçük hayranları olduğunu söyleyince Evren ve Yener de hem imza almak hem de çıkaracakları gazete için kendisiyle röportaj yapmak için geldiklerini söyler ve kadın ile adam okuldan ayrılırlar. Altay ġen de çocuklara gazete ve röportajı sorar. Biraz düĢündükten sonra tarih dersinde sınıflarına geleceğini, röportaja bu dersten sonra karar vermelerini söyler. Ġkinci ders tarihçi sınıfa gelip konuğunu tanıtırken adının “Oğuzcan Selimoğlu” adlı yeğeni olduğunu söyleyince büyük bir ĢaĢkınlık yaĢanır. Evren ve Yener ise olaya gazeteci gözüyle baktıkları için ünlü birinin benzeri olmanın hep onun gölgesinde kalmak olduğunu düĢünüp “Oğuzcan Selimoğlu” için üzülürler. Röportajı onunla yapmakta da kararlıdırlar. Öğretmenden söz isteyip Süper Gazete için yeğeniyle röportaj yapmak istediklerini söylerler. Bunun üzerine Oğuzcan Selimoğlu bu röportajı aceleye getirmek istemediğini, yarın saat 3‟te onları evine beklediğini söyler. Hızlıca adresini yazıp Evren ve Yener‟e verirken geç kalırlarsa

onları kabul etmeyeceğini belirtince Selin hemen atılıp yarın saat tam 3‟te üçünün de orada bulunacağını söyler. Selin daima Süper Gazete‟ye dâhil olmak istemiĢ, ancak Evren ve Yener bunu kabul etmemiĢtir. Bu sözlerle Selin zorla da olsa kendisini Süper Gazete ile ilgili bir habere dâhil etmiĢ olur.

Selin babası zengin bir iĢadamıdır. Selin‟i okuldan almaya, babasının Ģoförü Sedat amca gelir. Selin, röportaj günü Evren‟e Yener‟in evine gitmesini, Oğuzcan Selimoğlu‟nun evine onları Sedat amcanın bırakacağını söyler. Ünlü Ģarkıcının benzerine sorulacak sorular da hazırlanmıĢtır. Ses kayıt cihazı, fotoğraf makinesi de çantalarındadır.

Selin, Evren ve Yener saat 3‟e 5 kala apartmanın önündedir. Saatinde Oğuzcan Selimoğlu‟nun evindedirler. Çocuklar içeriye girip salona yerleĢmiĢlerken içeriye maskeli 4 kiĢi girer. Kaba söz ve hareketlerle etrafı dağıtır sonra da Oğuzan Selimoğlu‟nu kaçırırlar. Çocuklar öyle korkmuĢlardır ki ne yapacaklarını bilemezler. SakinleĢip düĢünmeye baĢlayınca polisi ararlarsa suçun kendilerine kalacağından, ailelerine durumu açıklayamayacaklarından korktukları için hiç kimseye haber vermeden bu iĢi kendileri çözmeye karar verirler. Bu düĢüncelerle oradan ayrılıp evlerine gelirler. Hepsinin içinde bir cinayet haberi görme korkusuyla tüm günü televizyon baĢında geçirirler.

Yener‟in annesi bir bankada müdürdür ve Altay ġen de o bankayı kullanmaktadır. O gün Altay ġen banka müdürüne telefon edip tüm parasını çekmek istediğini, parayı alması için de daha önce bankaya birlikte gittikleri bir çalıĢanını göndereceğini söyler. Böyle yüklü miktardaki para Ģubede bulunmadığı için merkezden istenecek ve sahibine ancak yarın teslim edilebilecektir. Banka müdürü bunları açıklasa da yarına kadar müĢterinin fikrini değiĢtirip tüm parasını bankalarından çekmekten vazgeçirecek bir yol düĢünür. AkĢam yemeğinde annesi bundan Yener‟e bahsedince Yener‟in gerginliği de artmaya baĢlar.

Ertesi gün okulda röportajı soran arkadaĢlarına saatinde orada olamadıkları için röportajı yapamadıklarını söyler. Ġkinci ders tarih öğretmeni Osman Bey Selin, Evren ve Yener‟i çağırıp onlarla yeğeni hakkında konuĢmak istediğini söyler. Çocuklar korkudan ne diyeceğini bilemez. Osman Bey‟in ise yeğeninin

kaçırıldığından haberi yoktur ve baĢka bir konuda konuĢacaktır. Osman Bey, Altay ġen‟in, benzeri Oğuzcan Selimoğlu‟nu üç yıl önce keĢfettiğini, müzik dünyasındaki kariyerine zarar vereceğini düĢünüp büyük paralar vererek onu yurt dıĢına gönderdiğini söyler. Yeğeni bu parayla yurt dıĢında lüks bir hayat yaĢamıĢ ancak parası bitince Türkiye‟ye dönmüĢ, Altay ġen‟den tekrar para istemiĢ ancak Altay ġen para vermemiĢtir. Oğuzcan Selimoğlu medyaya çıkacağını söyleyince de onu ölümle tehdit etmiĢtir. Çocuklar duyduklarını ve dün yaĢananları düĢününce iyice korkmaya baĢlarlar. Bir an önce Oğuzcan Selimoğlu‟nu bulmalıdırlar. Sonuç olarak gerçek Altay ġen ile bir röportaj yapıp ipucu toplamaya karar verirler. Bunun için de Elif‟ten yardım isteyeceklerdir. Altay ġen‟in telefon numarası ve adresi onun ajandasında mutlaka vardır. Elif bu bilgileri onlara kendisini de röportaja götürecekleri sözünü alarak vereceğini söyler. Böylece Elif de Süper Gazete‟ye dâhil olmuĢtur.

Altay ġen‟den randevu alan Selin, Elif, Yener ve Evren söylenen saatte verilen adrestedir. Gözlem yeteneği ve görsel zekâsı çok kuvvetli olan Selin evi ve bahçeyi izlerken dıĢarıdaki bahçıvanı Oğuzcan Selimoğlu‟nu kaçıranlardan birine benzetir. Adam siyah çuvala konmuĢ bir yükü güçlükle taĢımaktadır. Selin arkadaĢlarına bunu iĢaret ederken adam da gözden kaybolur. Çocuklar Altay ġen‟in salonuna geçip röportaja baĢladıkları anda içeri giren maskeli dört kiĢi Altay ġen‟i kaçırmaya kalkar ancak anlaĢılan çocukları görmeyi hiç beklemiyorlardır ve çok sinirlenirler. Fotoğraf makinesini ve ses kayıt cihazını parçalar, çocuklara Ģimdiye kadar niye polise gitmediklerini sorarlar. Çocuklar olan bitene anlam veremeden de Altay ġen‟i kaçırırlar.

Altay ġen‟in banka hesabındaki parayı çekmek için bahsettiği çalıĢanı bankaya gitmiĢ ancak müdüre hanım son kez Altay ġen‟e fikrini sormak için ev telefonunu aramıĢtır. O sırada röportaj için orada olan çocuklardan Yener hemen telefona bakar. KarĢıdaki ses annesinin sesidir, ne yapacağını ĢaĢırıp Altay ġen gibi davranır. Sesini değiĢtirir ve soğuk algınlığından dolayı sesinin değiĢtiğini söyler. Müdüre hanım tüm parasını çekmek isteyip istemediğini sorunca da vazgeçtiğini söyler. Böylece para hemen merkeze geri gönderilir.

Tarih öğretmeni Osman Bey, röportaj yapmak isteyen çocuklara yeğeninin birkaç gün çiftlik evinde kalıp dinleneceğini hatta kendisinin de oraya gideceğini söyler. GörünüĢe göre Osman Bey yeğeniyle görüĢmekte, konuĢmaktadır. Olanlara anlam vermeye çalıĢan çocukların yeni planı bu çiftlik evine bir ziyarettir ancak bunun için yanlarında bir büyük olmalıdır ve bu da Sedat amcaları olacaktır. Ona durumu anlatıp bin bir türlü yalvarmayla istediklerini kabul ettirirler. Osman Bey‟den öğrendikleri çiftlik evine giderler. Çocuklar farklı yollardan çiftlik evine girmeyi deneyecekler, Sedat amca da etrafı gözleyecektir. Çocuklar daha çiftlik evine giremeden yakalanır ve elleri, ayakları bağlanıp ağızları bantlanarak bir samanlığa kapatılırlar. Bu samanlıkta silahlı bir adam ve kadın ile kendileriyle aynı durumda olan Altay ġen de vardır. ĠĢler iyice karıĢmıĢtır. Silahlı kadın, banka müdüresi iĢi zorlaĢtırmayıp parayı vermiĢ olsa hemen Ģimdi hepsini öldürüp oradan ayrılacaklarını söyler. Sedat amca polise haber verdikten sonra çocukları kurtarmaya çalıĢır ancak baĢaramaz. Polis geldiğinde de gerçekler ortaya çıkar.

Oğuzcan Selimoğlu, önce Altay ġen‟in bankadaki tüm parasını çekecektir çünkü bu bankanın müdüresi çok zeki bir kadındır ve yıllardır Altay ġen‟i tanır. Bu yüzden kendisi bankaya gitmeden telefon ederek parasını çalıĢanının çekeceğini söyler. Bahsi geçen çalıĢan Altay ġen‟in bahçıvanıdır ve Oğuzcan Selimoğlu‟nun planına alet olmuĢtur. Plan ise Ģöyledir: Önce göstermelik bir kaçırma olayı tatbik edilecek, Oğuzcan Selimoğlu‟nun kaçırıldığı haberi yayılacak, bu sırada Altay ġen kaçırılıp öldürülecek. Oğuzcan Selimoğlu da Altay ġen‟in yerine geçecek ve lüks hayatına devam edecektir. Ancak henüz hesaptaki para çekilemediği için herhangi bir aksiliğe karĢı Altay ġen‟i öldürmemiĢlerdir.

Suçlular yakalanıp masumlar da rahatlayınca Altay ġen çocukları ve ailelerini evine yemeğe davet eder. Çocuklar Altay ġen‟e tehdit olayını sorunca Altay ġen bunun gerçek olmadığını, Oğuzcan Selimoğlu‟nun önceleri onun hesap iĢleriyle ilgilenen bir çalıĢanı olduğunu, ancak bir süre sonra Altay ġen‟in hesabından yüklü miktarda paraları kendi hesabına geçirdiğini öğrenince onu iĢten çıkardığını ve 3 yıl kendisini görmediğini söyler. Oğuzcan Selimoğlu, bu üç yıl içinde Altay ġen‟den çaldığı paralarla yurt dıĢında sayısız estetik ameliyat olup Altay Ģen‟e benzemiĢtir. Altay ġen yemeğe katılan herkes için küçük hediyeler hazırlamıĢtır. Çocuklara da

gazete için bir ses kayıt cihazı ve bir fotoğraf makinesi hediye eder. Hep birlikte mutlu bir akĢam geçirirler.

Olaylar güzel sonuçlansa da böyle tehlikeli iĢlere karıĢtıkları için çocuklar ailelerinden mutlaka ceza alacaktır. Ancak bu müthiĢ haber Süper Gazete‟nin tarihindeki en büyük haber olacağı için çocuklar buna razıdır.

4.1.5.1.2. ġahıs ve Varlık Kadrosu 4.1.5.1.2.1. Evren

7. sınıf öğrencisi olan Evren ve Yener, hem sınıftan hem de mahalleden arkadaĢtır. Okulda tiyatro ve bilgisayar kulüplerine üyedir. Bilgisayarı çok hızlı ve iyi kullanır, bu yüzden Süper Gazete‟nin bilgisayardan halledilecek kısımlarıyla Evren ilgilenir. Sihirbazlık numaraları öğrenmeye çalıĢır. Gitar çalar. Sosyal yönü güçlüdür, derslerinde de baĢarılıdır. Babası doktor, annesi ev hanımıdır. Evren‟in sınıf arkadaĢı Elif‟e duygusal yönden ilgisi vardır.

4.1.5.1.2.2. Yener

ArkadaĢları arasında ilginç fikirleri ve esprileriyle tanınan Yener, Evren ile çok iyi anlaĢır. Bilgisayar iĢlerinde ve grafik hazırlamakta baĢarılıdır. Annesi ile babası ayrı olan Yener, banka müdürü olan annesiyle birlikte yaĢamaktadır. Ġleride çok baĢarılı bir gazeteci olmayı hayal etmektedir.

4.1.5.1.2.3. Selin

Yazı yazmaya ve desen çizmeye meraklı olan Selin, ileride güzel sanatlarla ilgili bir meslek edinmeyi planlamaktadır. Gazetecilik, stilistlik ya da haber sunuculuğu da seçmek istediği mesleklerden. Yardımsever ve çalıĢkan bir kız olan Selin, çok kitap okuyarak kendisini sürekli geliĢtirmektedir. Babası iĢ adamı, annesi öğretmendir. Selin, kardeĢi Murat ile pek iyi anlaĢamamaktadır. Evren ve Yener Süper Gazete‟ye yeni gazeteciler almamakta kararlı olsalar da Selin ve Elif de ekibe katılmakta kararlıdır.

4.1.5.1.2.4. Elif

Çok meraklı bir kız olan Elif, çok da dikkatlidir, gözünden hiçbir Ģey kaçmaz. Süper Gazete‟nin muhabiri olmak için elinden geleni yapar ve Elif, kafasına koyduğunu mutlaka yapar. Ünlülerin adres ve telefon bilgilerini biriktirir. Aile sorunlarına okuluna ve arkadaĢlarına yansıtmaz. Babası belediyede çaycı, annesi apartman görevlisidir. Elif‟in, kardeĢi Arif ile iyi geçindiği söylenemez. Elif, iyi ve güvenilir bir arkadaĢtır.

4.1.5.1.2.5. Tarih Öğretmeni Osman Bey

YaĢı ilerlemiĢ olan Osman Bey, birkaç haftadır öğrencilere sınav yapmayı planlamakta ancak her seferinde sınav bir sebeple ertelenmektedir. Amcası olduğu Oğuzcan Selimoğlu konusunda olanlar onu endiĢelendirmiĢtir. Bir tarih kitabı yazan Osman Bey, artık emekli olup biraz dinlendikten sonra kitabına yoğunlaĢmaya karar verir.

4.1.5.1.2.6. Oğuzcan Selimoğlu

Ünlü sanatçı Altay ġen‟in hesap iĢleriyle ilgilenen Oğuzcan Selimoğlu, sanatçıdan gizli olarak kendi hesabına para aktarmaktadır. Bu anlaĢılınca iĢten kovulan Selimoğlu, yurt dıĢına çıkar ve kaçırdığı paralarla bir dizi estetik ameliyat yaptırıp Altay ġen‟in benzeri olarak ülkeye döner. Planı, Altay ġen‟i ortadan kaldırıp onun yerine geçmektir ancak Süper Gazeteciler planı bozar.

4.1.5.1.2.7. Altay Şen

Altay ġen, ünlü ve zengin bir sanatçıdır. Muhasebecisi Oğuzcan Selimoğlu‟nun kendisiyle ilgili planlarından habersiz hayatını sürdürmektedir. Her Ģeyini kaybetmek üzereyken Süper Gazetecilerin çabalarıyla kurtarılan Altay ġen, bu iyiliği karĢılıksız bırakmaz.

4.1.5.1.2.8. Seher Hanım

Bir bankada müdür olan Seher Hanım, Yener‟in annesidir. Çok dikkatli ve disiplinli bir kadın olan Seher Hanım‟ın dikkati ve önsezisi sayesinde banka

müĢterisi Altay ġen‟in hesabında bulunan yüklü miktardaki para kötü niyetli kimselerin eline geçmeden olaylar çözülür.

4.1.5.1.3. Zaman

Adı geçen eserde anlatılan olaylar, Süper Gazeteciler, Süper Gazete‟nin yeni sayısı için hazırlık yaparken yaĢanmıĢtır.

4.1.5.1.4. Mekân

“Süper Gazeteciler-1” adlı eserdeki olaylar okulda, mahallede; Osman Bey, Oğuzcan Selimoğlu ve Altay ġen‟in evlerinde ve Sazlıköy civarındaki bir çiftlik evinde geçmektedir.