• Sonuç bulunamadı

Süper Çocuklar-4 Süs Delisi

4.1. Eserler

4.1.4. Süper Çocuklar

4.1.4.4. Süper Çocuklar-4 Süs Delisi

AKAL, Aytül (2018). Süper Çocuklar-4 Süs Delisi. (Resimleyen, Yusuf Tansu Özel). Ġzmir: Tudem Yayınları.

4.1.4.4.1.Olay Örgüsü

Bayram tatilinin 9 gün olacağını öğrenen sınıf derste olduğunu unutup bu haberi çığlıklarla karĢılar. Tunalar bir tatil köyüne gidecek; Asya da buraya taĢınmadan önce oturdukları Ģehirde yaĢayan anneannesinde kalacaktır. Emreler yurt dıĢına çıkarken Melisler de kendi yazlıklarına gidecektir. Erhan da ailesiyle birlikte köye gidince 9 günlük tatili evde geçirecek tek ailenin Meteler olacağı anlaĢılır. Mete‟nin annesinin yetiĢtirmesi gereken bir proje vardır, babası da sergiye hazırlanmaktadır. Mete birkaç gün dıĢarıya çıkar ancak sanki tüm Ģehir göç etmiĢtir. Etrafta oyun oynayacak bir kiĢi bile yoktur. Herkesin bir özel gücü olduğunu düĢünen Mete, ne yaptıysa kendi özel gücünü keĢfedememiĢtir. Bir anda özel gücünün klonlama olabileceği gelir aklına. Gözlerini kapatıp kendisinden üç tane daha yapıp toplam dört kiĢi futbol maçı yapabileceklerini düĢünür ancak gözünü açtığında düĢ kırıklığı yaĢar çünkü hala sokakta tek baĢınadır.

Mete, Asya‟dan ödünç aldığı kitapları da bir çırpıda bitirmiĢ, aklındaki filmleri izlemiĢ, bilgisayar oyunlarına bakmıĢtır ancak tatil daha bitmemiĢtir. Tuna‟yla daha dün görüĢmüĢtür ve Tuna tatilinin ne kadar güzel geçtiğinden bahsetmiĢ, Asya‟ya doğum günü hediyesi olarak bir bluz aldıklarını da söylemiĢtir. Bisikletine atlayıp etrafta dolaĢmaya karar veren Mete, bir yandan da Asya‟ya ne hediye alacağını düĢünmektedir. Fark etmeden evden epey uzaklaĢır. Mete düĢüncelerinden sıyrıldığında kendisini daha önce hiç görmediği büyük bir caddede bulur. Arabalarda olduğu gibi bisikletlerde de yol bulucu olabileceğini düĢünür. Ġcadıyla ilgili plan yapmak için yol kenarındaki banklardan birine oturmaya karar verir. Bir ayağı yolda bir ayağı kaldırımdayken yanından hızla geçen araba neredeyse Mete‟ye çarpacaktır. Üstelik arabadan attıkları sert bir cisim hızla Mete‟nin kafasına çarpar. Mete, çok kızgındır, yerde gördüğü taĢa tekme atar fakat tekmelediği Ģey taĢ değildir, etrafa güzel kokular yayan mor renkli bir süs eĢyasıdır. Ne olduğunu anlayamadığı cismi eline alır, inceler. O kadar beğenir ki sonunda bunu Asya‟ya

hediye etmeye karar verir. Hediye iĢini halledince içi rahatlar, bir yerde oturup yiyecek bir Ģeyler sipariĢ eder. Evden çok uzaklaĢmıĢtır ve yorucu bir yolculuktan sonra evine döner. Bilgisayarın baĢına oturup hediye konusunu konuĢmak için Lila‟ya ileti gönderir. Tarif ve fotoğraftan sonra Lila bunun, hercai menekĢe görünümlü çok güzel bir broĢ olduğunu söyler. “İyi ki doğdun renk delisi!” Ģeklinde bir de not eklemesini söyler. Yalnız Lila, renklere baktığında görünenden çok daha fazlasını görebilme yeteneğine sahiptir ve broĢtaki tuhaflık dikkatini çeker. Mete‟ye “Renkler çok karışık. Farklı tonlarda binlerce rengin ardında tanımlayamadığım tuhaf bir renk daha var. Işık yansıması gibi, çok parlak. Nedir bu, fosfor mu?” Ģeklinde bir ileti gönderir. Mete buna bir cevap veremese de konuyu kafaya takmaz.

Tatilin son günü Asya Mete‟yi arar. Annesiyle iki katlı, çikolatalı bir pasta yaptıklarını, doğum gününü yarın sınıfta kutlayacaklarını söyler. Mete hediyesine notunu da eklemiĢtir, hediyeyi hemen çantasına yerleĢtirir. Okula gidince arkadaĢlar sevinçle sarılır. Derste pastayı kesip yerler, hediye iĢi de teneffüse kalmıĢtır. Asya Mete‟nin hediyesini çok beğenir, hemen yakasına takar. BroĢun yaydığı menekĢe kokusunu alabilen tek kiĢi Mete‟dir ama o bunun farkında değildir. O sırada sınıfta “süs delisi” olarak adlandırdıkları Gamze, broĢu fark edip bir çığlık atar. Asya‟dan izin alıp broĢu inceledikten ve biraz sakinleĢtikten sonra aĢırı tepkisinin nedenini açıklar: “Ünlü Malora markasının önümüzdeki yıl için hazırladığı takı koleksiyonundan bir parçaya benziyor bu.” Ancak bunun yeni tasarımlardan biri olduğunu ve defileye kadar çok gizli tutulduğunu ekler. Mete, hediyeyi yerde bulduğunu açıklamak zorunda kalacağı için çok huzursuz olur. Gamze‟ye bunu nerden bildiğini sorar. Gamze de halasının Malora‟nın tasarımcılarından biri olduğunu ve ara sıra modaevinin atölyesine girmesine izin verdiğini söyler. Koleksiyonun henüz satıĢa çıkmadığını açıklayıp Mete‟ye onu çaldın mı yoksa, diye sorar. Mete çok incinmiĢtir. ArkadaĢlarının onu böyle bir Ģeyle suçlamıĢ olmalarını kabul edemez, çok öfkelenir. Hediyeyi geri ister. Asya‟dan aldığı broĢu eve gidince çekmeceye sertçe fırlatır ve çekmeceyi kapatır. Ailesi ne kadar üzgün olduğunu anlayıp onu soru yağmuruna tutmasın diye yemekte neĢeli görünür. Odasına geçip uyumak için ıĢığı kapatır ancak çekmeceden yayılan ıĢık odasını ıĢık gibi aydınlatmaktadır. Daha önce Lila fosfordan bahsedince Mete, Ģüphelenip broĢa

karanlıkta bakmıĢ ancak hiçbir ıĢık görmemiĢtir. Oysa Ģimdi aynı broĢ çekmecede pırıl pırıl parlamaktadır. Biraz araĢtırma yapınca fosforun ıĢık yayması için önce ıĢığı depo etmesi gerektiğini öğrenir. Mete bulduğu broĢu bir kutuya koyup çekmeceye kaldırmıĢ, broĢ ıĢık görmemiĢtir. Ancak broĢ bugün okulda depo ettiği ıĢığı Ģimdi tüm gücüyle yansıtmaktadır. Tuna‟yı arayıp durumu anlatır, okulda görüĢmek üzere telefonu kapatırlar. Ertesi gün Tuna, Asya, Gamze, Melis merakla Mete‟yi beklemektedir. Olanları öğrenen Gamze, fosforlu boyanın Malora markasının bu yılki tercihi olduğunu söyler ve bu parçanın o koleksiyona ait olduğundan emin olduğunu söyler. O sırada broĢu inceleyen Melis, broĢun arkasındaki küçücük iĢareti arkadaĢlarına gösterir: W!S. Gamze, halasına vermek için broĢu Mete‟den alır ancak akĢam halasına uğradığında onun evde olmadığını öğrenir. Cep telefonu da kapalı olunca iĢ yerini arar, asistanı seyahate çıktığını söyler. Gamze olanları arkadaĢlarına anlatır. MenekĢenin kaybolmasından halasının sorumlu tutulacağından korktuğunu söyler. Mete de okuldan sonra halasının iĢyerine gidip broĢu onlara teslim etmeyi önerir.

Okuldan çıkıĢta Tuna, Asya, Mete, Gamze ve Melis Gamze‟nin halasını iĢe götürüp getiren Murat Amca‟nın arabasında modaevine doğru yola çıkmıĢtır. ĠĢleri bitince de Murat Amca onları evlerine bırakacaktır. GiriĢteki görevliler Gamze‟yi tanıdıkları için çocukların içeri girmesi zor olmaz. Asansörle ofis katına çıktıklarında onları Gamze‟nin halasının asistanı Handan Hanım karĢılar. Abartı giyimi ve makyajı hele de ağır parfüm kokusu Mete‟yi huzursuz eder. Gamze‟ye halasının bir yurt dıĢı seyahatine çıktığını ve ne zaman döneceğini bilmediğini söyler. Sözcüklerin rengini görebilen Asya, asistanın yalan söylediğini hissedince huzursuz olur, Mete de bunu fark eder. Gamze, arkadaĢlarına halasının masasını gösterir. Masadaki isimlikte “Seher Ġnci Merteli” yazmaktadır. Mete, o masaya oturur ve zaman geçirmek için etrafa bakar. O sırada aralık olan alt çekmecede üzerinde pasaport yazan kırmızı defteri fark eder. Heyecanla yerinden fırlayınca önce kalem kutusunu, ardından da isimliği yere düĢürür. Tam o sırada Gamze, broĢu vermek üzeredir ancak garip Ģeyler olduğunu hisseden Asya buna engel olur. Mete‟nin yanına gelip dökülenleri toplamaya baĢlarlar. Ters duran isimlikteki baĢ harfler Mete‟nin gözünden kaçmaz: W!S. Çocuklat telaĢla modaevinden ayrılır. Murat Amca onları beklemektedir. Seher

Hanım‟ın seyahatte olduğunu duyan Murat Amca, demek ki Seher Hanım‟ın bilgisayarı bulunmuĢ, der ve çok sevindiğini ekler. Seher Hanım‟ın bilgisayarının kaybolmasına çok üzüldüğünü ama yine de yeni koleksiyonla ilgili tüm dosyaların bir parolayla açılabileceğini düĢünerek teselli olduğunu açıklar. O sırada geçtikleri cadde Mete‟ye tanıdık gelir, burası onun broĢu bulduğu caddedir. Mete Murat Amca‟ya Seher Hanım‟ın arabası olup olmadığını söyler. Murat Amca, Seher Hanım‟ın arabası olduğunu ancak kullanmayı pek sevmediğini, bu yüzden iĢe onu kendisinin götürüp getirdiğini söyler. Mete arabanın, arkasında iki kırmızı çizgi olan siyah bir cip olup olmadığını sorar. Murat Amca, o arabanın Handan Hanım‟ın arkadaĢına ait olduğunu ve arada Seher Hanım‟ı iĢyerinden aldığını açıklar. Mete‟nin aklında bir Ģeyler canlanır. Eve gelince olanları Lila‟ya yazar. Lila da halanın suçlu olabileceği gibi kurban da olabileceğini söyler. Eğer hala kurbansa ve bilgisayarındaki parolayı söylemesi için kaçırıldıysa hayatı tehlikede olabilir. Bu yüzden hemen bir büyükten yardım almaları gerekmektedir. Mete ailesine her Ģeyi anlatır, babası hemen karakola gider.

Mete olanları ertesi gün okula gittiğinde öğrenir. Polisler gece Handan Hanım‟ı sorguya alır. O da arkadaĢı tarafından kandırıldığını, Seher Hanım‟ın bilgisayarını çalıp arkadaĢına verdiğini söyler. Parola çözülmeyince Seher Hanım‟ı kaçırmıĢ ve onu ölümle tehdit ederek dosyalara ulaĢmıĢlardır. Seher Hanım da kaçırılırken geride bir iz bırakmak için broĢu arabadan fırlatmıĢtır. Süper Çocuklar bri olayı daha çözümlemenin huzuruyla okulda neĢeli bir gün geçirirler. Tek eksik, Mete‟nin süper gücünü hala bulamamıĢ olmasıdır.

4.1.4.4.2. ġahıs ve Varlık Kadrosu 4.1.4.4.2.1. Gamze

Gamze, Metelerin sınıf arkadaĢıdır ve modayla o kadar ilgilidir ki sınıf arkadaĢları ona “süs delisi” demektedir. TanınmıĢ bir markanın tasarım ekibinde olan halası sayesinde modadaki geliĢmeleri yakından takip eder, onun da kendi tasarımları vardır.

4.1.4.4.2.2. Seher İnci Merteli

Gamze‟nin tasarımcı olan halası Seher Hanım çok çalıĢkan ve geleceği parlak bir iĢ kadınıdır. Malora markasının yeni sezonu için harika tasarımlar yapan Seher Hanım, önce çalıĢmalarını yaptığı bilgisayarını kaybeder ardından da kendisi ortadan kaybolur.

4.1.4.4.2.3. Handan Hanım

Seher Hanım‟ın asistanı olan Handan Hanım, arkadaĢı tarafından kandırılmıĢ ve Seher Hanım‟ın bilgisayarını kendisinden habersiz bir arkadaĢına götürmüĢtür. Ancak Seher Hanım‟ın bilgisayardaki parolalı dosyalar yüzünden kaçırıldığını öğrenince çok üzülmüĢtür.

4.1.4.4.3. Zaman

Adı geçen eserde anlatılan olaylar, dokuz günlük bayram tatilinde ve okulda Asya‟nın doğum gününü kutladıkları pazartesi günü yaĢanmıĢtır.

4.1.4.4.4. Mekân

“Süper Gazeteciler-4 Süs Delisi” adlı eserde anlatılan olaylar sokakta, okulda ve Malora markasının tasarım atölyesinde yaĢanmıĢtır.