• Sonuç bulunamadı

Kayıp Kitaplıktaki Ġskelet-3 Fare Sarayı

4.1. Eserler

4.1.2. Kayıp Kitaplıktaki Ġskelet Serisi

4.1.2.3. Kayıp Kitaplıktaki Ġskelet-3 Fare Sarayı

AKAL, Aytül; YENER, Mavisel. (2018). Kayıp Kitaplıktaki Ġskelet-3 Fare Sarayı (2. Baskı). (Resimleyen, Saadet Ceylan). Ġzmir: Tudem Yayınları.

4.1.2.3.1. Olay Örgüsü

ArkadaĢı Nurten Hanım‟ın ısrarıyla Efes gezisine katılan Saniye Hanım‟ın kedisi Miro, gezi sırasında gizlice kedi çantasından kaçar. Eve Miro‟suz dönem Saniye Hanım için zor günler baĢlar. Saniye Hanım, çocuğu gibi sevdiği Miro‟nun kaybolmasının verdiği üzüntüyle yemeyi, içmeyi, uyumayı bırakır. PeriĢan bir haldedir. ArkadaĢı Nurten Hanım ile Miro‟yu aramak üzere Efes‟e tekrar gitmeye karar verirler.

Miro, Efes‟teki hayata yabancı olsa da özgürlüğe çabuk alıĢır. Ceylan‟ın kedisi Efes‟in mama kabındaki yemeklerle karnını doyurmaya baĢlar. Bu durum yemeklerini kaptıran Efes ve Kapkap‟ı fena halde rahatsız eder. Miro‟dan intikam almak için bir plan yaparlar. Kedi mamasına benzeyen keçi pisliklerini toplayıp mama kabına koyar ve olacakları izlemek için çalılıkların ardına gizlenirler. Acıkınca mama kabına gelip iĢtahla mamaya saldıran Miro, kendisini bekleyen kötü sürprizle karĢılaĢır. Hem iğrenç bir yiyecek yemiĢ hem de Efes ve Kapkap‟a karĢı küçük düĢmüĢtür, üzüntüyle oradan ayrılır. Miro‟yu o kadar üzgün görünce Efes, yaptıklarına piĢman olur ve özür dilemek için Miro‟nun peĢinden gider.

Efes‟teki gizli geçitte bulunan iskeletin yanındaki mendil Hilmi Efendi‟ye ait olduğu için Hilmi Efendi cinayetten suçlanarak gözaltına alınır. Ailesini,iĢini bu kadar seven birinin cinayet iĢleyeceğine Selçuk‟ta kimse inanmasa da gazete haberleri her geçen gün suçlamaları arttırmaktadır. Bu çirkin suçlamalardan en çok etkilenenler ise Hilmi Efendi‟nin karısı Sevim Hanım ve kızı Ceylan olur. Efes‟te arkeolojik kazılar yapan ekipten Suzan, Ceylan için çok üzülmektedir. Bir gün bir kara yılan kazı yapılan geçide bir mektup bırakır. Mektubu okuyan Suzan, Hilmi Efendi‟nin suçsuzluğundan emindir. Mektubun son satırlarını ezberlemiĢtir:

“Bütün altın kupaları geçidin altındaki gizli odaya yığdım. Kimsenin hazineden de o gizli odadan da haberi yok. Senin dediğin gibi Hilmi denen aptal herifin mendilini yürütüp odada bırakacağım ki soygun onun üzerine kalsın.” (KKĠ3, 2018: 22)

Ceylan‟ın zor günlerinde en büyük destekçileri arkadaĢı Ali, arkeolog Suzan ablası ve kedisi Efes olmuĢtur. Suzan ablasının bulduğu mektupla Hilmi Efendi de evine dönmüĢtür. Tabii ki iskeletin bir ortağı olduğu da anlaĢılmıĢtır. Gerçek ortaya

çıkana kadar Hilmi Efendi‟yi yerden yere vuran basın ise suçsuz olduğu kanıtlanınca olayı birkaç cümlelik haberlerle geçiĢtirmiĢtir.

Ali ve Ceylan, Selçuk ve Efes‟in tarihini anlatan bir blog açmaya karar verirler. Ġkisi de yazmayı da tarihi de sevmektedir. Blog sayesinde çok sayıda insana ulaĢmayı planlarlar. Efes‟teki altın kupalardan söz ettikçe Bloğun takipçi sayısı da artar ancak bloğa bu bloğu hemen kapatmalarını isteyen tuhaf iletiler de gelmeye baĢlar. Ceylan‟ın görüp üzülmemesi için Ali iletileri hemen siler.

Suzan, olan biteni konuĢmak için karakola gidip Alper BaĢkomiser ile görüĢür. Alper Bey olaylar üzerinde çalıĢıldığını, kısa sürede durumun aydınlatılacağını söyler. KarmaĢık duygularla oradan ayrılan Suzan, Ceylan‟ı düĢünürken aklına kendi çocukluğu gelir. Anne babasının bitmeyen tartıĢmalarını anımsar. Suzan‟ın babası da arkeologdur ve babasının sözleri tarihten, sanattan, kültürden ve insanlıktan güç alır. Annesinin en çok kullandığı sözcükler ise para, ün, rahat yaĢam ve güçtür. Kızları Suzan‟ın da babası gibi toz toprak içinde sürünecek bir arkeolog olacağı, üniversite sınavı tercihleriyle anlaĢılır. Bunun üzerine Suzan‟ın annesi evi terk eder. O günleri düĢünürken Suzan‟ın karĢısına telaĢlı iki tombul teyze çıkar. Suzan teyzelerin Efes‟e gitmek istediğini öğrenince onlarla dolmuĢa biner ve Efes‟e giderler. Saniye Hanım ve Nurten Hanım kalacak yer de ayarlamamıĢlardır. Suzan, onları Efes yakınlarında kazı ekibinin de kaldığı uygun fiyatlı otele götürür.

Miro sahibinin onu aradığından habersiz yeni arkadaĢlarıyla vakit geçirip özgürlüğün tadını çıkarmaktadır. Ancak Saniye Hanım kararlıdır, Miro‟yu bulmadan evine dönmeyecektir.

Ġki tuhaf kadın ellerindeki sopalarla çalılıklara vurmakta telaĢla oradan oraya koĢturmaktadır. Bu ikiliyi uzaktan gören Hilmi Efendi onların ne yaptıklarını anlamak için hemen yanlarına gelir. TelaĢlı ikilinin söylediklerinden de pek bir Ģey anlamayan Hilmi Efendi, kızına yeni aldığı cep telefonundan bir ileti yazarak Ceylan‟dan yardım ister. O sırada Ceylan gizli geçittedir ve telefonu çekmediği için iletiyi görmez. Ceylan, gizli geçide blogda yazacağı yazı için Suzan ablasıyla röportaj yapmaya gitmiĢtir. Geçitte bulunan iskeletin annesi Sevim Hanım‟ın iĢlettiği hediyelik eĢya dükkânı sahibine ait olduğunu ve yılan sokmasından öldüğünü duyan

Ceylan, Suzan ablasından daha ayrıntılı bilgi almayı ümit eder. Bir de adamın yanındaki kedi iskeletinin kime ait olduğunu merak eder.

Efes sakini hayvanlardan olan kedi Efes, kaplumbağa Kapkap, Köpek Çelimsiz, BaykuĢ Serapis, karayılan ve aralarına yeni katılan kedi Miro toplanıp sın günlerde olanlar hakkında konuĢur. Ġnsanlardan daha çok Ģey bildiklerinin farkına varınca toprakları Efes‟i kötü niyetli insanlardan korumak ve olayları aydınlatmak için bir hayvan dedektif ekibi kurmaya karar verirler. Ġnsanlarla iĢbirliği yapmaları gerektiğinde Ali‟yle iletiĢim kurmaya çalıĢacaklardır. Anne ve babasını depremde kaybeden Ali, Selçuk‟taki teyzesinin yanına yerleĢince yaĢadığı yalnızlık duygusundan kurtulmak için hayvanlara odaklanmıĢ ve bu sayede onları anlamaya baĢlamıĢtır. Hayvan dedektif ekibi bu Ģansı kullanmalıdır. Onlar kaçakçıları yakalama planları yaparken Saniye Hanım‟ın kendilerine doğru yaklaĢtığını gören Miro bir anda kaçacak yer aramaya baĢlar. Çelimsiz havlayıp iki kadını korkutunca zaman kazanan Miro, Efes‟le birlikte hemen oradan kaçar.

Ali blogda birkaç yazı yazmıĢ ardından da tehdit iletileri almıĢtır. Ceylan‟a olanlardan söz etmemiĢtir ancak tedirgindir. Ceylan blogda ilk yazısını heyecanla yazarken Ali ona engel olmaya çalıĢmıĢ ancak Ceylan Ali‟nin bu tavrına anlam verememiĢ ve yazısını kısaltmayıp olduğu gibi yazmıĢtır. Bu yazının ardından gelen tehdit iletisini ise her ikisi de görür: “Size bu işin peşini bırakmanızı söylemiştim, haşereler sizi… Neden gidip kendi kum havuzunuzda oynamıyorsunuz? Büyüklerin işlerine burnunuzu sokmaktan vazgeçin. Heykellerin sırlarıyla uğraşmayın, yoksa siz de sır oluverirsiniz.” (KKİ3, 2018: 81)

Saniye Hanım ve Nurten Hanım kahvaltıya inerken Miro‟yu sormak için Suzan‟ı ararlar ancak Suzan‟ın dün gece eĢyalarını toplayıp otelden ayrıldığını öğrenirler. Üzülerek boĢ bir masaya geçip kahvaltılarını yaparlar.

Hayvanlar Dedektiflik Bürosu sıkı çalıĢmaktadır. Çelimsiz, burnunu kullanıp kokuları toplamakta, bilge BaykuĢ Serapis etrafta konuĢulanları dinleyerek bilgi toplamaktadır. Çelimsiz, gizlice hediyelik eĢya dükkânına girip dükkânın eski sahibi ile ilgili kokular almaya çalıĢırken bir yarıktan kaçan fareyi görür. Fare, yer altındaki

bir sarayda yaĢadıklarını; bu saraya giriĢinin dükkânın ardındaki bir tünelden girileceğini söyler ve kaçarak uzaklaĢır. Çelimsiz ekibe dükkânda olanları anlatır.

Ceylan blogdaki yazısını Suzan ablasına göstermek için kazı alanına gelir. Suzan‟ın kimseye bir Ģey söylemeden ekipten ve otelden ayrıldığını öğrenir. Ekip arkadaĢları gibi Ceylan da Suzan‟a bu ani gidiĢ için kırgındır. Üstelik Suzan otele olan borcunu da ödememiĢtir. Onun maaĢını paylaĢmayı öneren ekip arkadaĢları Suzan‟ın bu çalıĢmada gönüllü olarak yer aldığını ve maaĢ almadığını da o zaman öğrenir. Bunu söyleyen beyaz saçlı adam açıklama gereği duyar. Suzan‟ın babası da bu ören yerindeki kazı çalıĢmalarına katılmıĢ ancak bir kazı esnasında üzerine duvar yıkılması sonucu hayatını kaybetmiĢtir. Hatta Suzan‟ın babasının Efes‟in sırlarını çözdüğüne dair dedikodular da duymuĢtur. Ceylan, gözyaĢlarıyla geçitten ayrılır.

Karayılan Çelimsiz ile konuĢurken kaçakçı iskeletinin yanındaki kedi iskeletinin Efes‟in annesi Hadrian‟a ait olduğunu; düĢtüğü yarıktan çıkaramayınca daha fazla acı çekmemesi için onu sokup zehirlediğini anlatır. Bunu Efes de Ceylan da öğrenmemelidir. Çünkü bu gerçek zaten karayılanın çok üzmektedir. Onların da üzülmesini istemezler. Hayvanları çok seven Ceylan‟a bir hediye vermek isteyen karayılan Çelimsiz‟denYukarı Agora giriĢinde bulduğu kolyeyi Ceylan‟a götürmesini ister. Kolyeyi Çelimsiz‟in boynuna takarlar.

Saniye Hanım ve arkadaĢının kültürel bir gezide olmadıklarını uzaktan bakanlar bile anlar. Oradan oraya savrulup çalılıkları karıĢtıran iki komik kadın Çelimsiz‟i görünce telaĢlanıp kaçmaya çalıĢır. Çelimsiz onların yanından geçerken boynundaki kolyeyi düĢürür. Saniye Hanım yerde gördüğü kolyeyi alır, içini açar. Kolyenin içinden bir kâğıt çıkar. çantasından gözlüğünü çıkarıp kağıtta yazanları okumaya çalıĢır: “Bir heykel… iki hikaye… anlatır: Bir, kendi… hika…yesini… İki, onu …yapan sanat… çınınhikaye… sini.” (KKİ3, 2018: 153)Kâğıdı buruĢturup atar, kolyeyi de boynuna takar. Olanları izleyen BaykuĢ Serapis, kâğıdı yere düĢmeden yakalar ve Ceylan‟a götürür, uçarken kâğıdı Ceylan‟ın üzerine bırakır.

Suzan, akĢam yemeğinden sonra odasına çekilmiĢtir. Birazdan kapı çalar, ekipten birinin geldiğini düĢünen Suzan kapıyı açar açmaz kapıdaki yabancılar onu bir mendille bayıltır. Suzan ile birlikte Suzan‟ın eĢyalarını da yanlarında götürürler.

Böylece herkes Suzan‟ın aniden otelden ayrıldığını düĢünür. Suzan kendine geldiğinde elleri ayakları bağlı, ağzı bantlıdır. Yapabileceği bir Ģey olmadığını anlayınca giderek azalan bir umutla kurtarılmayı bekler. Suzan‟a yemek getiren adam içeri girerken Suzan‟ın gözüne feneri tutarak kendisini kaçıran kiĢinin yüzünü görmesini engeller. Bu kez adam yemek getirmek için gelmemiĢtir. Suzan‟ın ağzındaki bandı çıkarır ve ona heykellerin sırlarını anlatmasını, gizli hazinenin yerini söylemesini emreder. Suzan olanlardan hiçbir Ģey anlatmamıĢtır. Adam, Suzan‟a heykellerin sırrını ve hazinenin yerini söylemeyen babası gibi inat ederse sonunun babası gibi olacağını söyler. Kazı alanındaki duvarın yıkılması, Suzan‟ın babasının orada ölmesi bir kaza değil cinayettir. Bunu öğrenince Suzan gözyaĢlarına boğulur. Ayrıca ne sır bilmektedir ne de hazineden haberi vardır. Zaten olsa bile bu hazine kiĢilerin değil ülkenin zenginliğidir.

BaykuĢ Serapis‟in kucağına bıraktığı kâğıda bakan Ceylan, bunun Suzan ablasının babasından hatıra olarak hep boynunda taĢıdığı kolyedeki not olduğunu anlar. AnlaĢılan Suzan‟ın baĢı derttedir.

Kapkap, duyduğu çıtırtıyla gözünü açar. KarĢısında bir yetiĢkin diĢi ve iki yavru kaplumbağa vardır. DiĢi kaplumbağanın sevdiği kız olan Ponpol olduğunu fark edince kendisini rüyada zanneder. Kapkap ile Ponpol çok güzel duygularla bir süre birlikte yaĢamıĢ ancak Ponpol aniden ortadan kaybolmuĢtur. O kadar uzun zaman geçmiĢtir ki Kapkap artık onu tekrar göreceğine dair umutlarını yitirmiĢtir. Ponpol, turistlerden birinin kendisini alıp götürdüğünü, oradan bir Ģekilde kaçtığını ancak çok sayıda yavrusunu uzun dönüĢ yolunda kaybettiğini ve sadece ikisiyle Efes‟e dönebildiğini anlatır Kapkap‟a.

Hayvan Dedektif Bürosu ekibine Ponpol ve iki yavrusu da katılır. Bir toplantı yapılır ve herkes bildiklerini anlatır. Yeni bir plan yapıp harekete geçmenin zamanı gelmiĢtir. Çelimsiz‟in karĢılaĢtığı farenin bahsettiği yer altı sarayına göz atmakla iĢe baĢlayacaklardır. Çelimsiz ve Efes tünele girecek, Miro ve BaykuĢ Serapis tünel çıkıĢında onları bekleyecektir. Efes daha önce tünelde kaybolduğu için çok tedirgindir ancak Çelimsiz‟i de yalnız bırakamaz. Tünelde biraz ilerleyince yolun üçe ayrıldığını görürler. Kararsızlık içinde düĢünürlerken Çelimsiz‟in daha önce gördüğü

fare ile karĢılaĢırlar. Fare, Efes‟in olduğu yerde beklemesi Ģartıyla Çelimsiz‟e saraylarını gösterir. Farenin saray dediği yer geniĢçe bir odadır. Bu odanın kaçakçının iskeletinin yazdığı mektupta bahsettiği tarihi eserleri koydukları oda olduğunu tahmin eder. Ancak iskeletin ortağı uzun süredir buraya gelmemiĢtir çünkü odada taze koku yoktur. Çelimsiz, insanlara burayı göstermek için bir yol düĢünür ve hafif olan tarihi eserlerden birini dıĢarı taĢımaya karar verir. Efes de Çelimsiz‟i beklerken insan sesleri duyar. Birazdan Çelimsiz ve Efes yeni haberlerle tünelden çıkar. Çelimsiz‟in haberleri öyle dikkat çeker ki kimse Efes‟in duyduğunu iddia ettiği sesler üzerinde durmaz. Çelimsiz‟in getirdiği tarihi eseri Yukarı Agora giriĢinde bir yere gömerler. Ali Efes‟e gelince onu buraya getirip kendilerini anlamasını beklemekten baĢka çareleri yoktur.

Çelimsiz, çöp ĢiĢ lokantası sahibinin onun için ayırdığı yemekleri çocuklarıyla yer ve bir oyuna baĢlarlar. Yavrular hızla büyümektedir. Çelimsiz, yavrularını yakınlardaki otele yaklaĢmamaları konusunda sık sık uyarır. Turistlerden birinin çocuğunun ısrarı yüzünden yavrularından ayrılmak istemeyen Çelimsiz, çareyi onları insanlardan uzak tutmakta bulmuĢtur. Ancak o gün tüm yavrular oyun esnasında otele doğru koĢmaya baĢlar, Çelimsiz hemen onlara engel olur. Otele yaklaĢınca aldığı koku onu otele çeker. Yavrularını oradan uzaklaĢtırıp geri döner. Dün gece farenin sarayımız diye bahsettiği odada aldığı koku Ģimdi otelin bahçesinden gelmektedir. Biraz daha yaklaĢınca kokunun kaynağının otelin bahçıvanlığını yapan Adem adındaki sevimsiz adamdan geldiğini anlar.

Hayvan Dedektif Ekibi, büro olarak Hilmi Efendi‟nin kulübesinin bahçesini belirlemiĢtir. Yeni geliĢmeleri konuĢmak için bir toplantı yaparlar. Toplantı esnasında bahçeye giren sürpriz konuklar vardır: Saniye Hanım ve arkadaĢı Nurten Hanım. Miro sahibini görünce hemen kucağına atlar. Duygusal kavuĢma anı yaĢanınca Miro kadının kucağından kurtulmaya çalıĢır ancak Saniye Hanım tekrar kaçmasın diye onu bir torbaya koyar ve torbanın ağzını bağlar. ArkadaĢı Miro‟nun kararının orada kalmak olduğunu anlayan Çelimsiz havlayarak kadınları korkutur. O sırada Hilmi Efendi, Ceylan ve Ali de bahçeye girer. Saniye Hanım‟ın boynunda Suzan‟ın kolyesini gören Ceylan, sınıf arkadaĢı Meltem‟i arayıp BaĢkomiser olan babası Alper Bey‟in numarasını ister. Az sonra avlu polislerle dolar. Saniye Hanım

telaĢtan elindeki torbayı yere koyunca Ceylan fırsattan istifade torbanın ağzını gevĢetir, Miro da hemen kaçar.

Alper Bey, Suzan‟ın kolyesini taĢıyan kadınları sorgu için karakola götürür. Kolyeyi Çelimsiz‟in düĢürdüğünü, kendilerinin de yerden aldıklarını söylerler. Bir süre sonra kadınların bir suçu olmadığı anlaĢılır. Ceylan ve Ali ise Suzan‟ın baĢının dertte olabileceğinde ısrarcıdır. Olayı kurcalamak da kendilerine düĢer.

Harabelere döndüklerinde Ali ve Ceylan harabelerdeki bir gölgelikte oturup bloglarına gelen tuhaf ve tehdit dolu iletiler hakkında konuĢmaktadır. Bu iletiler onları tedirgin eder ve bu durumda ne yapabileceklerini tartıĢırlar. O sırada yanlarına gelen Çelimsiz havlamalarıyla Ali‟nin dikkatini çekmeyi baĢarır. KonuĢmayı bırakıp Çelimsiz‟i takip ederler. Çelimsiz, daha önce gizlediği tarihi eseri ve ardından tünel giriĢini gösterir. Çocuklar hemen Alper Bey‟i arar. Birazdan polisler, Çelimsiz‟in rehberliğinde tüneldedir. Önce kaçakçıların sakladığı tarihi eserleri bulurlar. Tünelden çıkmak için ilerlerken gittikçe artan bağırma sesleri duyup etrafı tekrar gözden geçirirler. Karanlıkta gözden kaçırdıkları kapının arkasından bir erkek ve bir kadın sesi gelmektedir. Kapıyı kırdıklarında karĢılarında Suzan ve otelin bahçıvanı Adem‟i görürler. Suzan‟ın elleri çözülürken Adem‟in elleri kelepçelenir.

Ali ile Ceylan Alper Bey‟e bloglarından ve tuhaf tehdit iletilerinden bahsedince Alper Bey, uzman polislerin bu konuyla ilgileneceğini söyler.

Hayvanlar Dedektif Ekibi harika bir iĢ çıkarmıĢtır. Çelimsiz de polis köpeği olacaktır. Ġyi giden onca Ģeyin yanında üzücü olaylar da yaĢanır. Kapkap iyice yaĢlanmıĢtır ve artık ömrünün son günlerini yaĢadığının farkındadır. Kapkap küçükken babası onun kabuğuna bazı Ģekiller çizmiĢ ve ondan büyüdüğünde bu Ģekillerin aynısını ilk çocuğunun kabuğuna iĢlemesini istemiĢtir. Ponpol sayesinde ömrünün son günlerinde babasının bu isteğini yerine getirebilecektir ancak kendisi bu sembolleri çizemeyecek kadar yaĢlıdır. ArkadaĢlarından yardım ister. BaykuĢ Serapis Kapkap‟ın üstünde bir tur atınca kabuğundaki sembolleri fark eder. Babası Kapkap‟ın kabuğuna A-K-I-L yazmıĢtır. ArkadaĢları, Kapkap‟ın isteğini yerine getirir. Kapkap 150 yıllık ömrünün en güzel günlerini son bir yılda yaĢadığını düĢünerek arkadaĢlarına teĢekkür eder.

Gerçekler ortaya çıkmıĢtır. Suzan‟ın annesi evden ayrılmadan önceki günlerde eĢinin uykusunda sürekli “altın, hazine,sır” gibi sözcükler söylediğini ve bunun için bir grupla anlaĢıp hazineyi bulmaya çalıĢtığını itiraf eder. Ancak kocasının baĢına gelenlerin kaza değil cinayet olduğunu o da yeni öğrenmiĢtir. Hediyelik eĢya dükkanın eski sahibi, bahçıvan Adem ve otel iĢletmecisi Helin Hanım da iĢin içindedir. Öğrendiklerini hazmetmekte güçlük çeken Suzan babasının ölümünün acısı en derinden hissetmektedir.

Saniye Hanım, sonunda Miro‟nun orada kalmak istediğini kabullenip onun peĢini bırakmıĢtır. Üzülerek de olsa Efes‟ten ayrılacaktır ancak Ceylan‟ın sürpriziyle teselli olur. Çelimsiz artık bir polis köpeği olacaktır. Yavrularını birileri sahiplenmelidir. Ceylan, Çelimsiz‟in yavrularından en güzeli olan Benek‟i ona çok iyi bakacağını düĢündüğü Saniye Hanım‟a hediye eder. Yavrunun sevimliliği karĢısında kayıtsız kalamayan Saniye Hanım da arkadaĢı Nurten Hanım ve Benek ile Efes‟ten ayrılır.

4.1.2.3.2. ġahıs ve Varlık Kadrosu 4.1.2.3.2.1. Saniye Hanım

Kedisi Miro ile baĢ baĢa sessiz sakin bir hayat süren Saniye Hanım arkadaĢlarıyla gittiği Efes gezisinde kedisi Miro‟yu kaybeder. Eve dönse de üzüntüsünden bir türlü normal hayatına dönemez. Miro‟yu çok özleyen Saniye Hanım tam bir hayvan severdir. Ġlerleyen yaĢı, fazla kiloları ve sağlık sorunlarının yanı sıra biraz ĢaĢkın bir kadındır.

4.1.2.3.2.2. Nurten Hanım

Nurten Hanım, kedisi Miro kaybolduğundan beri üzüntüden kahrolan arkadaĢı Saniye Hanım‟a kıyamaz ve Saniye Hanım‟ın Miro‟yu bulmak için Efes‟e tekrar gitme teklifini kabul eder. Nurten Hanım da evde çok sayıda ve çeĢitte çiçek yetiĢtirmektedir ancak arkadaĢına olan sevgisi, çiçeklerini bırakıp Efes‟e gitmesine yeter.

4.1.2.3.2.3. Miro

Saniye Hanım‟ın miskin kedisi Miro, yeteneklerini sahibinden gizleyen akıllı bir kedidir. Efes gezisi sırasında çantanın kilidini açıp kaçmayı baĢarmıĢtır. Yıllardır evde yaĢadığı miskin hayattan sonra Efes‟te geçirdiği günler ona dıĢ dünyayı gösterir ve Efes artık çok sevdiği sahibi Saniye Hanım ile eve dönmek istemez, davranıĢlarıyla da bunu belli eder.

4.1.2.3.2.4.Ponpol

Kaplumbağa Kapkap‟ın çok güzel günler geçirdiği arkadaĢı Ponpol, kıĢ uykusundayken kaybolmuĢtur. Kapkap ne yaptıysa da onunla ilgili bir haber alamamıĢtır. Ponpol, bir turist tarafından Efes‟ten alınıp götürülmüĢtür ancak yoğun çabalarıyla Efes‟e geri dönmeyi baĢarmıĢtır. Üstelik yanında, Kapkap ile geçirdikleri güzel günlerden onlara armağan olan yavruları da vardır.

4.1.2.3.2.5. Benek

Çelimsiz‟in en sevimli yavrusu olan Benek, Miro‟nun Efes‟te kalmak istemesiyle yalnız kalacağı için çok üzülen Saniye Hanım ile gidecek olan sevimli bir köpek yavrusudur.

4.1.2.3.3. Zaman

Adı geçen eserde anlatılan olaylar yaz tatilinde yaĢanmıĢtır. 4.1.2.3.4. Mekân

Adı geçen eserde anlatılan olaylar Efes harabelerinde yaĢanmıĢtır. 4.1.3. Kırmızı Arabanın Hayaleti

AKAL, Aytül (2012). Kırmızı Arabanın Hayaleti. (Resimleyen, Mustafa Delioğlu). Ġzmir: TudemYayınları.

4.1.3.1. Olay Örgüsü

Kırmızı Arabanın Hayaleti adlı kitapbeĢ bölümden oluĢmaktadır: 1. Kırmızı Arabalı I. Delikanlı

2. Kırmızı Arabalı I. Kız 3. Kırmızı Arabalı II. Delikanlı 4. Kırmızı Arabalı II. Kız 5. Kırmızı Arabanın Hayaleti ĠĢ Ġlanı

Üniversite öğrencisi ya da mezunu olup iĢ arayanların sayısı az değildir. Ġnternette iĢ ilanları kadar iĢ arayanların özelliklerini ve nasıl bir iĢte çalıĢabileceklerini yazdıkları bazı internet siteleri vardır ancak çok cazip geri dönüĢler olmamaktadır.

ĠĢ ilanı sayfalarında ümitsizce gezen genç, kız arkadaĢıyla evlilik planları yapan ancak iĢsiz olduğu için bu planı hayata geçiremeyen bir üniversite mezunudur. Birden kendisini çok heyecanlandıran bir iĢ ilanı görür. Ekranda

“Dileklerin gerçek olabilir. İlk üç ayda araba, bir yılda ev…

Seyahat etmeye hazır mısın?” yazmaktadır. Kırmızı Arabalı I. Delikanlı

Hemen kız arkadaĢı Derya‟yı arayıp bu ilandaki iĢ için baĢvuru yapacağını