• Sonuç bulunamadı

Süper Çocuklar-3 Koku Delisi

4.1. Eserler

4.1.4. Süper Çocuklar

4.1.4.3. Süper Çocuklar-3 Koku Delisi

AKAL, Aytül (2018). Süper Çocuklar-3 Koku Delisi (2. Baskı). (Resimleyen, Yusuf Tansu Özel). Ġzmir: Tudem Yayınları.

4.1.4.3.1. Olay Örgüsü

Mete ve babası kitap okurken annesi de internetten bir arkadaĢıyla konuĢmaktadır. Annesi heyecanla eĢi Eser Bey‟e seslenip üniversiteden arkadaĢları Alev‟in hafta sonu kendilerine misafirliğe geleceğini söyler. Eser Bey, boĢ bulunup Alev‟in ne kadar hoĢ bir kız olduğunu hatta üniversitedeyken onun küçük bir heykelini yonttuğunu söyleyince eĢi çok bozulur ve kendini yatak odasına kapatır. Olanlardan Mete‟nin tek anladığı bir kızın yanında baĢka bir kıza güzel demenin ne kadar tehlikeli olduğudur. Ayrıca misafir geldiğinde Mete salonda yatacak, odasını misafirlere bırakacaktır.

Mete, okulda Tuna ve Asya‟yla konuĢup olanları anlatır. Asya ise olanlardan ilginç bir sonuç çıkarır. Belki de Alev‟in Mete‟nin babasında gözü vardır ve onu eĢinden ayırıp kendisi evlenmek üzere ziyarete geliyordur. Mete duyduklarına inanamaz, arkadaĢları ise onu teselli etmeye baĢlamıĢtır bile. Hatta Tuna Mete‟yi evine davet etmiĢtir ancak Mete evde olup durumu kontrol altında tutmalıdır.

Cumartesi sabahı Metelerde bir telaĢ vardır. Konuk öğlen gelecektir ve o zamana kadar Mete‟nin odası hazırlanmalıdır. Mete, odasını ve eĢyalarını Ģimdiye karda sadece ağabeyiyle paylaĢmıĢ o da öğrenci değiĢim programıyla yurt dıĢına gitmiĢtir. Uzun zamandır tek baĢına kullandığı odayı bir yabancıyla paylaĢma fikrine sıcak bakmasa da yapabileceği bir Ģey yoktur. Hazırlıklar tamamlanır, kapı çalınınca üçü birden kapıya koĢar. Kapıda bir konuk beklerlerken iki kiĢi bulurlar. Alev, yanında Mete‟nin yaĢlarındaki kızı Lila ile gelmiĢtir.

Mete, telefonda Asya‟ya Lila‟dan bahsedince meraklı Asya hemen Tuna‟yı da alıp Metelere gelir. Dört çocuk koyu bir sohbete dalınca Mete de Alev‟le ilgili birçok Ģey öğrenir. Alev evlenip yurt dıĢına yerleĢmiĢtir. Sahne dekoru hazırlayarak para kazanmaktadır. Buraya kadar her Ģey yolundadır ancak Lila, Annesinin arkadaĢlarını çok özlediğini ve artık Türkiye‟ye geri dönmek istediğini söyleyince

Mete için tehlike çanları yeniden çalmaya baĢlar. KonuĢmaları bölen hassas kulaklarıyla her sesi duyabilen Tuna olur. Çok kısık bir ağlama sesi duyduğunu söyler. Tuna tam bir ses delisidir ve bu, onun özel yeteneğidir. Lila da özel bir yeteneği olduğunu söyler, “Ben tetrakromatım” der ve açıklar: “Çoklu renk algısı”. Herkesin gördüğünden daha fazla renk görebilmektedir. AnlaĢılan Mete dıĢında herkesin bir özel yeteneği vardır ve Mete kendisini Yeteneksizler Kralı ilan eder. Yetenek tartıĢmasından onları çıkaran Tuna olmuĢtur, Ģimdi bir değil iki kiĢi ağlamaktadır. Odadan sessizce çıkıp salona yöneldiklerinde Alev ve Nazan Hanım‟ın ağladığını görürler ancak Eser Bey çocukları hemen mutfağa götürür. Eser Bey müdahale etse de konuĢulanlar Tuna‟nın kulağından kaçmaz, eğilip Mete‟ye Lila‟nın anne ve babasının boĢanacağını ancak Lila‟nın henüz haberi olmadığını söyler. Mete için tehlike çanları çalmaya baĢlar. Üstelik Lila ve annesinin getirdiği valizlerin çokluğuna bakılırsa epey kalacak gibi gelmiĢlerdir.

Pazar sabahı sessiz bir güne uyanan Mete, önce mutfağa yönelir ancak kahvaltı için herhangi bir hazırlık yoktur. Banyoya girdiği anda ise donup kalır; yerler, duvarlar kan içindedir. Hemen yatak odasına koĢsa da anne ve babası orada değildir ve odaya oradan aceleyle çıkıldığını gösteren bir dağınıklık hâkimdir. Hemen cep telefonunu çıkarıp annesini de babasını da arar, ikisinin telefonu da evdedir. Mete, odasına geçer; Alev yatağında yoktur, Lila ise her Ģeyden habersiz uyumaktadır. O sırada Mete‟nin gözüne yerdeki havlu takılır; havlu kan içindedir, attığı çığlıkla Lila uyanır. Gayet sakin görünen Lila mutfağa geçip kendine ekmek arası bir Ģeyler hazırlar. Mete ĢaĢkınlıkla Tuna‟yı arar, birazdan Tuna ve Asya kapıdadır. Uykusu açılan Lila, olanlar hakkındaki tahminini açıklar. Her sabah koĢu yapan annesi büyük ihtimalle Mete‟nin anne ve babasını da koĢuya götürmüĢtür. Mete‟nin kan sandığı lekeler de kan değil annesinin saç boyasının rengidir. Alev‟in saçları beyazlaĢmaya baĢlamıĢ, o da çok sevdiği kızıl dalgalarını boyayla sürdürmek istemiĢtir ancak kimyasal madde içeren boyalara alerjisi vardır ve uzun süre beyaz saçlarla gezmiĢtir. Doktoru piyasaya yeni çıkan bir bitkisel boyadan bahsedince o da arkadaĢlarının karĢısına eskisi gibi çıkmak için gelecekleri gün saçını boyatmıĢtır. Ġlk yıkamada bu kadar renk vereceği konusunda da herhangi bir uyarı yapmamıĢlardır. Mete sakinleĢmiĢ görünse de evin halini görünce anne ve babasının çok üzüleceğini

düĢünür. Dört çocuk el birliğiyle evi toparlar, havluyu da çöpe atarlar ancak duvardaki lekeleri çıkaramazlar. Onu da Lila halledecektir. Renk delisi Lila, duvarlara öyle güzel resimler yapar ki orada lekeler olacağı kimsenin aklına gelmez. Birazdan koĢudan nefes nefese eve dönen Alev, Nazan Hanım ve Eser Bey evin yeni halini çok beğenir. Hatta Nazan Hanım çocuklara bir toplumsal sorumluluk projesinde yer almalarını önerir. ġehrin göbeğinde yıkık dökük bir sokak vardır ve Nazan Hanım ile arkadaĢları yoğun çaba harcayarak oraya bir AVM yapılmasına engel olmuĢlardır. Orayı sanat sokağı yapmayı planlarlar. Nazan Hanım, Duvarları boyamayı da Mete, Lila, Asya ve Tuna‟ya teklif eder. Bir anda tüm planlar değiĢir. Lila, babasını arayıp bir süre daha kalacaklarını söyleyince eĢiyle arasını düzeltmek için fırsat kollayan Carlo Bey de ilk uçakla Türkiye‟ye gelir. Lila, derslerini uzaktan eğitim yoluyla takip edecektir. Lila, Metelerde kalacak Alev ve Carlo da birkaç günlüğüne güneye inecektir. Pazartesi sabahı Nazan Hanım, Mete ve Tuna‟ya izin almak için okula gelip projeden bahsedince öğretmen velilerden izin alıp tüm sınıfı projeye dâhil eder ve kalabalık bir grup, boya ve fırçalarla söz konusu sokağa dağılır. Mete, boya yaparken burnuna ağır bir koku gelir. Sarımsak kokusuna benzetse de kokanın ne olduğundan emin olamaz. Kokudan Tuna‟ya da bahseder ama o, kokuyu almamıĢtır ve sen koku delisi misin, diyerek konuyu kapatır. Kokunun kaynağını bulmaya çalıĢan Mete, sokağın köĢesinden onları izleyen iki ilginç adamı fark eder. Adamları Asya da görmüĢtür, Tuna‟nın adamlara yaklaĢıp orada duvar boyaması kararlaĢtırılır. Tuna yanlarına döndüğünde dehĢet içindedir. Adamlar gece yarısı gerçekleĢecek bir patlamadan bahsetmektedir. Çocukların heyecanlı konuĢmasını uzaktan gören proje sorumlusu Hakan abi çocukların yanına gelir. Mete, aldığı ağır kokudan bahsedince Hakan abi yetkili iki kiĢi çağırır. Bundan sonrası çok hızlı geliĢir. Çocuklar sokaktan uzaklaĢtırılır, anne babalar hemen oraya akın eder. Eser Bey de gelmiĢtir. Hakan abi, Mete‟nin dikkati sayesinde nasıl büyük bir facianın önüne geçildiğini anlatmaya baĢlar. Kaldırımların altından bir tünel kazılıp doğalgaz borusuna ulaĢılmıĢ ve orada küçük bit çatlak oluĢturulmuĢtur. Sızan gaz da kaldırımın altından doğal bir bomba oluĢturmuĢtur. Sokağın köĢesinde çocukları izleyen iki adam hemen yakalanır ve ilk sorgularında bu patlamayı o sokağa AVM yapmayı isteyen patronlarının planladığını söylerler. Patlama

doğalgazdan kaynaklı olduğu için kimse bir suçlu aramayacaktır. Tabii ki planda Süper Çocuklar yoktur ve artık Lila da Süper Çocuklar grubunun bir üyesidir.

4.1.4.3.2. ġahıs Kadrosu 4.1.4.3.2.1. Lila

Mete‟nin anne ve babasının üniversiteden arkadaĢları Alev‟in kızıdır. Yurt dıĢında yaĢamaktadır. Tüm renklerin içeriğini görebilmektedir. Büyüyünce ressam olmak istemekle birlikte sanatın her dalına ilgisi vardır.

4.1.4.3.2.2. Alev

Lila‟nın annesi Alev, Eser Bey ve Nazan Hanım‟ın üniversiteden arkadaĢıdır. Yurt dıĢında evlenip oraya yerleĢen Alev, beyazlayan saçlarını ve gözlüksüz görmekte zorlanan gözlerini o kadar çok kafaya takmıĢtır ki herkes kendisini genç ve güzel hatırlasın diye uzun yıllar ne kimseyle görüĢmüĢ ne de fotoğraf çektirmiĢtir. Kendisini iyi hissetmek için önce fazla kilolarından kurtulmuĢ, daha sonra saçlarını boyatmıĢtır. Gözlüğü de takmadığı zaman sorun kalmaz ve Türkiye‟ye dönüp arkadaĢlarıyla görüĢmeye karar verir.

4.1.4.3.2.3. Carlo

Lila‟nın babasıdır. Carlo ve Alev sık sık tartıĢıp boĢanmaya karar vermektedir ancak bir süre sonra barıĢıp boĢanmaktan vazgeçerler. Son tartıĢma çok ağır geçmiĢ ve Alev, kızı Lila‟yı da alarak Türkiye‟ye gelmiĢtir. EĢiyle barıĢmak isteyen Carlo, ilk fırsatta Türkiye‟ye gelir ve eĢinin gönlünü alır. Böylece boĢanma konusu da kapanmıĢtır.

4.1.4.3.3. Zaman

Adı geçen eserde anlatılan olaylar bir hafta sonu baĢlayıp okuldan alınan izinlerle hafta içine kadar devam etmiĢtir.

4.1.4.3.4. Mekân

“Süper Çocuklar-3 Koku Delisi” adlı eserde anlatılan olaylar okulda, Metelerin evinde ve sanat sokağında geçmektedir.