• Sonuç bulunamadı

2.2. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Eğitim Sürecine Entegrasyonu

3.2.5. Pilot Çalışmadan Elde Edilen Sonuçlar (Değerlendirme)

Bu kesimde asıl çalışmanın sorunsuz bir şekilde yürütülmesi, eksikliklerin tamamlanması ve veri toplama araçlarının son haline getirilmesi amacıyla; düzenlenen HİE kursu pilot uygulaması sonuçları aşağıda verilmiştir.

3.2.5.1. Kursun İçeriğine İlişkin Yansımalar

Kursun içeriğiyle ilgili eksiklikler, pilot uygulama çalışmasına katılan öğretmenlerle yapılan mülakatlardan ve araştırmacının tuttuğu günlük notlardan elde edmiş olup, asıl çalışmada nasıl bir düzenleme yapılması gerektiği açıklanmıştır.

Pilot uygulama çalışması sırasında öğretmenlere; Geogebra, Geometer's Sketchpad ve Cabri 3D yazılımları tanıtılmıştır. Bu yazılımlar; geometri ve cebir alanlarına hitap etmeleri amaçlanarak seçilmiştir. Ancak pilot uygulama sırasında yapılan mülakatlarda öğretmenlerin; “yazılımların genelde geometri öğrenme alanına kullanılabileceğini ve BİT’in cebir konuları için fazla alternatif sunmadığını” düşündükleri gözlenmiştir. Öğretmenlerin bu düşüncelerine; pilot çalışmada Cabri 3D ile Geogebra yazılımının diğer yazılımlara nazaran daha uzun sürede anlatılması ve belirtilen yazılımlarla ilgili daha çok etkinlik yapılmasının etkisinin olduğu düşünülebilir. Bundan dolayı asıl çalışmada; Geogebra yazılımının cebirsel özellikleri üzerinde daha çok durulmasına ve ek olarak veri işleme alanına hitap eden TinkerPlots yazılımın da anlatılmasına karar verilmiştir. Ayrıca yapılan mülakatlardan; öğretmenlerin yazılımlar dışında derslerde daha kolay bir şekilde kullanabilecekleri hazır nesnelere ve araçlara ihtiyaç duydukları anlaşılmıştır. Bu nedenle asıl çalışmada öğretmenlere; internet üzerinden ulaşılabilen

103

farklı kaynaklardaki öğrenme nesnelerinin ve Web 2.0 araçlarının tanıtılmasına ve bunların derslerde hangi amaçlarla kullanılabileceğinin gösterilmesine karar verilmiştir.

Yapılan mülakatlarda ve kurs içi gözlemlerde öğretmenlerin; etkinlik yapılırken bazen basit bir detayda sorun yaşadıkları ve ne yapmaları gerektiğini bilemedikleri için etkinliğin diğer bölümlerini yapamadıkları ve takıldıkları yerde yardım alabilmek için tanıtım kılavuzunda yazılımların basit olarak tanıtılmasına ihtiyaç olduğu görülmüştür. Bu nedenle pilot uygulama sırasında öğretmenlerden alınan dönütler sayesinde tanıtım kılavuzu yeniden yapılandırılmış ve yazılımlar hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir kişinin anlayabileceği tarzda bütün araç çubukları tanıtılmıştır.

Pilot uygulamanın son aşamasında öğretmenlerden; kendi sınıflarında teknoloji uygulamaları yapmaları istenmiş ve yapılan gözlemler sırasında öğretmenlerin daha önce böyle bir deneyim yaşamadıkları için birçok problemle (zamanlama, sınıfı kontrol edememe ve birçok öğrencinin aynı anda soru sorması gibi) karşılaştıkları görülmüştür. Ayrıca gerçek sınıf ortamında karşılaşabilecekleri durumlar hakkında deneyim kazanmak istediklerini belirtmişlerdir. Bu amaçla asıl çalışmada öğretmenlere, öğretim müfredatında bir kazanım seçerek o kazanımı SAMR modeli çerçevesinde uygulamaları istenmiştir. Ayrıca izlenilen her etkinlikten sonra öğretmenlerle; etkinlikle ilgili tartışma yapılması, kendi derslerinde uygulanabilirliği ve öğretim programına uygunluğu hakkında görüşlerinin alınmasına karar verilmiştir. Asıl çalışmada yapılması planlanan en önemli değişiklik, araştırmacı tarafından kursa katılan öğretmenlere iki farklı okuldaki iki farklı örnek uygulamanın gösterilmesidir. Öğretmenlerin belirttiği gibi bu tür uygulamalar hakkında gerçek sınıf ortamında birinci elden deneyim sahibi olmak, teknolojinin matematik derslerine entegre edilmesi sürecinde bir model oluşturması açısından çok önemlidir.

Pilot çalışma sırasında hazırlanan ders planı örnekleri öğretmenlerle birlikte uygulanmış ve öğrenci seviyesine uygunluğu tartışılmıştır. Öğretmenlerden alınan dönütlere göre ders palanlarına son şekli verilmiştir. Ayrıca öğretmenlerle yapılan görüşmelerde, SAMR modelinin hangi konulara daha çok uygulanabileceği hakkında fikirleri alınmış ve o konularla ilgili daha kapsamlı ders planları hazırlanmıştır.

104

3.2.5.2. Veri Toplama Araçlarına İlişkin Yansımalar

Pilot çalışma sırasında öğretmenlere uygulanan mülakat sorularından hangilerinin anlaşılmadığı ve hangilerinin yetersiz kaldığı tespit edilmiş, asıl çalışmada bir problem yaşanmaması için mülakat soruları düzenlenerek son haline getirilmiştir.

Pilot çalışma uygulanmadan önce çalışmaya katılacak olan öğretmenlere HİE ihtiyaçlarını belirlemek için hazırlanan anket uygulanmış, öğretmenlerden bu ankette açık olmayan veya yanlış anlaşılmaya sebep olabilecek, eksik gördükleri maddeleri belirlemeleri istenmiş, nasıl düzenleme yapılabileceği konusunda görüşleri alınmıştır. Ayrıca işin mutfağında olan öğretmenlerden, teknoloji entegrasyonu konusunda hangi alanlarda HİE ihtiyaç duyduklarını anketin altına belirtmeleri istenmiştir. Öğretmenlerin cevapları incelenerek ve uzman görüşleri alınarak HİE ihtiyaç belirleme anketine son hali verilmiştir. Bu anketin, asıl uygulama başlamadan yaklaşık bir ay önce uygulanması ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına göre kursun tekrar yapılandırılması kararlaştırılmıştır.

3.2.5.3. Araştırmacıya İlişkin Yansımalar

Pilot çalışma sırasında araştırmacı; öğretmenlerin yazılımlarda hangi araç çubuklarını kullanırken sıkıntı yaşadıklarını, hangi yapıları anlamada daha çok zamana ihtiyaç duyduklarını gözlemlemiştir. Bazı menüler anlatılırken bir-iki öğretmenin araştırmacının hızına yetişemedikleri, bu nedenle bazı yapıları oluşturamadıkları gözlenmiştir. Bu bağlamda asıl çalışmada araç çubuklarının daha yavaş anlatılması, öğretmenlerin sürekli kontrol edilmesi ve işlemleri kaçıranlara anında müdahale edilmesi kararlaştırılmıştır.

Nitel çalışmalarda mülakatların doğru bir şekilde yürütülmesi ve araştırmadan elde edilecek verilerin geçerlilik ve güvenilirliğinin sağlanabilmesi, araştırmacının bu alanda kazanacağı deneyimle doğrudan ilişkilidir. Araştırmacı mülakatlarda öğretmenlerden gerekli bilgileri alabilmek için; soruları nasıl sorması, hangi soruda ne tür açıklamalar yapması ve öğretmenlerden aldığı hangi cevaplara karşılık hangi tarzda sorular yöneltmesi gerektiği hakkında tecrübe kazanmalıdır. Ayrıca katılımcı öğretmenlerin mülakat sorularına doğru bir şekilde cevap verebilmeleri için kendilerini o ortamda rahat hissetmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda pilot çalışma boyunca yapılan mülakatlar tekrar dinlenmiş, verilen cevaplar tekrar incelenmiş ve asıl çalışmada soruların nasıl

105

sorulması gerektiği kararlaştırılmıştır. Bunun yanı sıra asıl çalışmada mülakatlara başlamadan önce öğretmenlere deneyimleri ve inançlarıyla ilgili sorular sorularak samimi bir ortam oluşturulması, bu sayede öğretmenlerin güvenlerinin kazanılması ve sorulara içtenlikle cevap vermelerinin sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca mülakatların yapılacağı zaman öğretmenler tarafından belirlenmeli ve onların en uygun oldukları zaman dilimi seçilmelidir. Çünkü pilot çalışmada, o esnada yetişmesi gereken bir işi olan veya farklı bir ihtiyacı olan öğretmenlerin mülakat sorularına üstün körü cevap verdikleri görülmüştür. Bu nedenle asıl çalışmada mülakatların öğretmenlerin en uygun oldukları zaman ve yerde yapılması kararlaştırılmıştır.