• Sonuç bulunamadı

4.1. Durum Tespiti ve İhtiyaç Belirleme Aşamasında Elde Edilen Bulgular

4.1.2. Hizmet İçi Eğitim Uygulama Öncesi İhtiyaç Belirleme Aşaması Mülakat Bulguları

Matematik öğretmenlerinin BİT’i öğrenme-öğretme ortamlarına entegrasyonlarına yönelik HİE ihtiyaçlarını belirlemek için yarı yapılandırılmış mülakatlar kullanılmıştır. Yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlarda öğretmenlere altı soru sorulmuştur.

Mülakatın ilk sorusu öğretmenlerin BİT’e yönelik bilgi seviyelerini araştırmaktadır. Öğretmenlerin soruya vermiş oldukları cevaplar; BİT araçlarını tanıma, bunlara ulaşma yolları hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları, BİT’in matematik dersine katkısını ve BİT araçlarından faydalanma konusunda neler yaptıklarını da ortaya çıkarmaktadır.

Mülakatın ikinci sorusu öğretmenlerin SAMR modeline yönelik bilgi seviyelerini araştırmaktadır. Öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar, öğretmenlerin SAMR modeli ile ilgili bilgi sahibi olup olmadıklarını göstermektedir.

Mülakatın üçüncü sorusu öğretmenlerin Fatih Projesi, EBA ve MEB Vitamin Portalına yönelik bilgi seviyelerini araştırmaktadır. Öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar, Fatih Projesi hakkında bilgi sahibi olduklarını, MEB Vitamin hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, Fatih Projesinin okullara, öğretmen ve öğrencilere katkısını ne ölçüde bildiklerini de ortaya çıkarmaktadır.

Mülakatın dördüncü sorusu animasyon, simülasyon, sanal manipülatifler, Web 2.0 araçları ve matematik ile ilgili internet sayfaları hakkında ne ölçüde bilgi sahibi olduklarını araştırmaktadır. Öğretmen cevapları; matematik eğitimde kullanılacak animasyon, simülasyon, sanal manipülatifler, Web 2.0 araçları hakkında fikir sahibi olup olmadıklarını, bu materyallere ulaşma yolları hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarını, matematik ile ilgili web sitelerini kullanıp kullanmadıklarını da ortaya çıkarmaktadır.

Mülakatın beşinci sorusu bilgisayar destekli çeşitli yazılımlar hakkında ne ölçüde bilgi sahibi olduklarını araştırmaktadır. Öğretmen cevapları, matematik eğitimde kullanılacak yazılımlar hakkında yeterli düzeyde fikir sahibi olup olmadıklarını, bu yazılımları tanıma, kullanma ve uygulama yapma noktasında bilgi sahibi olup olmadıklarını, ortaya çıkarmaktadır.

144

Mülakatın son sorusu hazırlanacak kurs programının daha yararlı olabilmesi için öğretmenlerinin önerilerini belirlemek için hazırlanmıştır. Öğretmenlerin verdikleri cevaplar kurs organizasyonun şekillendirmede araştırmacıya yol göstermiştir.

Mülakatlara katılan sekiz öğretmen Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8 şeklinde kodlanmıştır. Öğretmenlerin mülakatta kendilerine yöneltilen sorulara vermiş oldukları cevaplar göz önünde bulundurularak beş ana tema belirlenmiştir. Belirlenen ana temalar altında, öğretmenlerin mülakat sorularına verdikleri cevaplar sonucunda birden çok kodun oluşabileceği varsayılmış ve oluşturulmuş olan kodların frekansları belirlenmiştir. Yapılan mülakat sonucu her soru için öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar belirlenen temalar içerisinde frekans değerlerine göre kodlanmış ve tablolar halinde sunulmuştur. Ayrıca öğretmenlerin görüşlerini daha açık belirtebilmek amacıyla örnek öğretmen ifadelerine de yer verilmiştir.

Tablo- 24: Hizmet İçi Eğitim Uygulama Öncesi İhtiyaç Belirleme Aşaması Mülakat Bulguları

Ana Tema Kodlar f Seçilen Öğretmen Görüşleri

1) BİT’e Yönelik Bilgi

Edinmek

Bit Tanımı 8

Ö1: “Bilgi iletişim teknolojilerinin neler olduğu bizlere açıklanmalı öncelikli olarak. Bilgi iletişim teknolojisi dendiğinde neleri anlamız gerekiyor bunlar açıklanmalı. Mesela benim bilgi ve iletişim teknolojileri dendiğinde aklıma sadece bilgisayar geliyor. Sadece bunları mı bilgi ve iletişim teknolojileri?”

Bit Kapsamı 8

Ö8: “Bilgi iletişim teknolojisinin tanımından başlayarak bizim işimize yarayacak her türlü teknolojik donanım bize anlatılmalı bunları öğrenmek istiyorum buna göre düzenlemeler yapılmalı.”

Bit’e Ulaşma Yolları 7

Ö2: “Baktığınızda teknoloji artık her yerde evde, okulda, sokakta, öğrenciler bilgiye o kadar kolay ulaşabiliyorlar ki bizim bu gelişmeleri takip etmemiz gerekir. Matematik ile alakalı her türlü bilgiye sahip olmamız gerekir. Bizim de bazen bilmediğimiz şeyler olabiliyor bunlara nasıl ulaşacağımızı öğrenmemiz gerekir diye düşünüyorum.”

Bit’in Matematik Dersine

Katkısı 7

Ö3: “Matematik dersinde teknoloji kullanımın yararları nedir bunların bizim tarafımızdan bilinmesi gerekmektedir. Bu teknolojilerin kullanımın öğrenciye faydası mı var zararı mı var bilmemiz lazım diye düşünüyorum.”

Bit’ten Faydalanma 4 Ö4: “Teknoloji entegre edilmiş bir ders nasıl hazırlanır nasıl yapılır, hazırlanırken dikkat etmemiz gereken noktalar neler bunlar anlatılırsa yararlı olur.”

145 2) SAMR Modeline Yönelik Anlatılması İstenilenler

Modelin Detaylı Anlatımı 8

Ö7: “Bu modeli ilk defa sizden duyuyorum. Model hakkında bir bilgim yok. Teknoloji ile alakalı sanırım modelin adından öyle anlaşılıyor ama dediğim gibi duymadım hiç. Modelin tanıtılmasında yarar var. Bize faydalı olacaksa anlatılsın tabi ki. Az önce de söyledim kendi adıma beni geliştirecek her şeyi öğrenmek isterim.”

Modelin Yararlarını

Öğrenme 5

Ö6: “Bu modelin mesleki yaşantımda bana neler katacağını ve öğreneceklerimin öğrencilere neler katacağını merak ediyorum. Bundan dolayı da modelin bizlere olan faydalarını bilmek isterim.” 3) Fatih Projesi, EBA Ve MEB Vitamine Yönelik Anlatılması İstenilenler Eba Tanıtımı 8

Ö3: “EBA’yı daha önce duydum ama ayrıntılı olarak EBA hakkında bir bilgim yok. Hatta EBA’nın açılımını bile bilmiyorum. Birkaç defa sitesine girdim. Çok karışık geldi. Bende çıktım.”

Meb Vitamin Portalı

Tanıtımı 6

Ö1: “Vitamini duydum ama kullanmıyorum, kullanmayı bilmiyorum daha doğrusu üye mi olmak lazım nasıl olduğunu bilmiyorum? Matematik ile ilgili şeyler varsa bilgilendirilmemiz gerekir nasıl kullanacağımızı bilmemiz gerekir hatta öğrencilerin kullanma imkânları da varsa onları da kullanmaya teşvik etmemiz gerekir.”

Fatih Projesinin Okullara

Katkısı 4

Ö4: “Fatih projesi ile okullarda ne gibi değişiklikler oldu çok merak ediyorum. Bu kadar para harcandı, yatırımlar yapıldı. Bence tam bir hüsranla sonuçlandı.

Fatih Projesinin

Öğretmenlere Katkısı 3

Ö2: “Biz bu projenin neresindeyiz inanın bilmiyorum. Bu proje, bizlere ne katkıda inanın bilgim yok. Ama sonuçta bu proje uygulamaya geçti, eğitimler aldık ama devamı gelmedi.”

4) Animasyon, Simülasyon, Sanal Manipülatifl er, Web 2.0 Araçları Ve Matematik İlgili İnternet Sayfalarına Yönelik Anlatılması İstenilenler Animasyon-Simülasyon Hakkında Fikri Olmayanlar 8

Ö8: “Öncelikli olarak şunu söylemek istiyorum animasyon ile simülasyon aynı şey değil mi? Aynı şeyler değilse aralarında ne gibi farklar var? Bunları bilmiyorum. Bunlar kurs boyunca anlatılmalı.”

Sanal Manipülatifler Hakkında Fikri

Olmayanlar 8 Ö3: Sanal manipülatif tam olarak ne oluyor bilmiyorum. Web 2.0 Araçları Hakkında

Fikri Olmayanlar 8

Ö1: “Sürekli duyduğum bir şey ama bir türlü bilgi sahibi olamadım. Her seferinde aklıma da gelmiştir. Web 2.0 varsa daha önce Web 1.0 da var o zaman. Varsa aralarındaki farklar neler acaba?”

Simülasyon, Sanal Manipülatifler, Web 2.0 Araçlarına Ulaşma Yolları 7

Ö6: “Anlatacağım konu da Web 2.0 Araçlarını kullanmak istesem bile bu araçları nereden bulacağımı ve nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Bunların bizlere gösterilmesi lazım ki bizlerde onları alıp kullanabilelim.”

Animasyon, Simülasyon, Sanal Manipülatifler, Web 2.0 Araçlarının Yararları 2

Ö3: “Örnek Web 2.0 araçları gösterilerek bunlar üzerinden bu teknolojilerin öğrenciye, bize, derse ne gibi fayda sağlayacağı anlatılmalı ya da zararlı yönleri var mı bunlardan da bahsedilmeli.” 5) Kurs Programının Daha Yararlı Olmasına Yönelik Öneriler Katılımcılar Arasında Tartışma Ortamı Oluşturulması 5

Ö5: “Fikirlerimizi tartışabileceğimiz arkadaşlarla fikir alışverişinde bulunabileceğimiz bir ortam olmalı, oluşturulmalı. Çok fazla dersten ziyade tartışmaya açık bir ortam yaratılırsa daha iyi olur. Çünkü zümredaşlarımızla beraber aynı ortamda paylaşacak olduğumuz konular tartışacak olduğumuz şeyler bizi belki de bir iki kademe daha ileri getirecek olan şeylerdir. Çünkü akıl akıldan üstündür. Herkesin herkesten öğrenebileceği şeyler vardır.”

146

Kurs Zamanının İyi

Ayarlanması 3

Ö2: “Kurs zamanı iyi ayarlanmalı, rahatlıkla gidip gelebileceğimiz bir zaman diliminde bu kurs uygulanmalı. Bu durum bizim için iyi olur kursa yetişme telaşı yaşamayız.”

Kurs Merkezine Ulaşım

Rahatlığının Sağlanması 3 Ö3: “Rahat gidip geleceğimiz bir yerde olsun kurs yeri. Gidiş gelişlerde sıkıntı yaşamayalım.”

Kurs Uygulayıcısının Sunum Yöntemlerini

İyileştirmesi 2

Ö5: “Genelde bu tip kurslarda kursu veren kişi sürekli hazırladığı slaytları okuyor bizler de altyazılı film izler gibi izlemek durumunda kalıyoruz. Bu da bizi sıkıyor açıkçası. Düzenlenecek kursta bu tip bir uygulama olmazsa daha iyi olur ”