• Sonuç bulunamadı

Personele Sürekli Eğitim Faaliyetinin Uygulanması

5.2. PETLAS’TA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN UYGULANMASI

5.2.4. Personele Sürekli Eğitim Faaliyetinin Uygulanması

Petlas, çalışanlarının aktif, yapıcı ve yenilikçi katılımlarını, süreç odaklı yönetim anlayışı ile birleştirip, her alanda verimli ve kaliteli çıktılar sağlayarak, sürdürülebilir iş mükemmelliğini hayata geçirmeyi ve müşteri memnuniyetini sağlamayı

“kalite politikası” olarak benimsemiştir. Bu politikanın uygulanmasında, çalışanlarını en önemli unsur olarak görmekte, insan kaynaklarını verimli ve etkin kullanmayı hedeflemektedir.

Petlas’ın insan kaynakları stratejileri ve planları, strateji yönetme sürecinde oluşturulmaktadır. Strateji yönetme sürecinin ilk adımı olan bölüm çalıştaylarında, öncelikle geçen yıla ait iş planları ve hedeflerin gerçekleşmeleri gözden geçirilerek, üç yıllık hedef önerileri oluşturulmaktadır. Çeşitli girdiler kullanılarak insan kaynakları bölüm çalıştayı ve Swot analizi yapılarak kuvvetli yönler, iyileştirmeye açık alanlar, fırsatlar ve tehditler belirlenmektedir. Sürecin ikinci aşamasında yapılan strateji geliştirme çalıştayı ile kuruluşun o yıl ki stratejileri, hedefleri ve buna bağlı iş planları oluşturulmaktadır. Oluşturulan stratejiler doğrultusunda kilit süreçler ve organizasyonel yapı gözden geçirilmektedir. İnsan kaynakları strateji ve planlarının, kuruluşun yapısı ve kilit süreçleri ile uyumu, aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi, stratejiler oluşturulduktan sonra yapılan gözden geçirmelerle sağlanmaktadır.

Tablo 5.6. İnsan Kaynakları Strateji ve Planlarının Oluşturulması

İnsan kaynaklarını yönetme süreci, destek süreçlerden olup, bu sürecin ana ve alt süreçleri aşağıdaki tablodaki gibidir.

İK bölüm çalıştayı

Strateji geliştirme çalıştayı

Hedef ve stratejileri

Kilit süreçleri

Organizasyonel yapının gözden geçirilmesi

İK planlaması Politikalarla Uyum

Stratejilerle Uyum GİRDİLER

Misyon, vizyon, politika ve değerler,

Özdeğerlendirme,

Çalışanlardan geri bildirim, İç/dış sistem denetlemeleri, Sendika iletişim toplantısı, İK bölüm toplantıları, Sosyal, kültürel aktiviteler.

Tablo 5.7. İnsan Kaynaklarını Yönetme Ana ve Alt Süreçleri İK planlama ve geliştirme

Tanıma, takdir ve onurlandırma yönetimi Sendikal ilişkiler yönetimi

Kamu ve özel kuruluşlarla ilişkileri yönetme İletişimi yönetme

İdari işler ve endüstriyel ilişkileri yönetme

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri yönetme

İşçi sağlığı ve iş güvenliği yönetimi İSİG-Ç yönetimi

Çevre yönetimi

Her yıl yapılan stratejik planlama toplantısında, bir sonraki yılın organizasyonel düzenlemesi ele alınmaktadır. Yıl içerisindeki işe alma süreci ise bölümlerin talepleri ile başlayıp, ilgili standart çerçevesinde hazırlanmış olan prosedüre göre işe alma gerçekleştirilmektedir. Kalite yönetim sistemi faaliyetlerini yapan ve yapacak personelin öğrenim, eğitim, beceri ve tecrübe açısından sahip olması gereken nitelikleri ilgili bölümlerce belirlenmektedir. İşe alınan personele uyum ve makine başı eğitimleri verilmektedir. Çalışanların eğitimi, bilinç ve yetkinliklerinin geliştirilmesi ve katılımının sağlanması ile organizasyonun verimlilik ve etkinliğinin arttırılması, yönetimin temel sorumluluğudur. Yönetim, bu sorumluluğunu yerine getirmek için aşağıdaki faaliyetleri bir araç olarak kullanır:

ƒ Sürekli eğitim ve kişi geliştirme planlaması,

ƒ Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi,

ƒ Başarıların tanınması ve takdiri,

ƒ Çalışanlar tutum ve memnuniyet araştırması,

ƒ Yaratıcılığı ortaya çıkartacak ortamların oluşturulması, çalışan önerilerinin değerlendirilmesi,

ƒ İletişimin geliştirilmesi ve bilgi paylaşımının hızlandırılması,

ƒ Ekip ruhunun geliştirilmesi, ekip çalışmalarının teşvik edilmesi.

Organizasyonun etkinliğinin ve verimliliğinin arttırılması için çalışanların bilinç ve yetkinliklerinin geliştirilmesi yöneticilerin temel sorumluluklarındandır. Bunun için, öncelikle şirket strateji ve hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan yetkinliklerin neler olduğu belirlenerek, daha sonra da mevcut yetkinlikler tespit edilerek iyileşmeye açık alanlar için iyileştirme programları uygulanmaktadır.

Tüm personel için temel yetkinlikleri sınıflandırmak amacıyla, “kapsam dışı ve içi performans değerlendirme” sistemi kullanılmaktadır. Temel yetkinlikler, değişik bölüm ve yönetim seviyeleri için ayrı ayrı tanımlanmaktadır. Süreç sahipleri ve bölüm yöneticileri, faaliyet alanlarına bağlı olarak çalışanları için bu yetkinliklerden kendilerine uygun olanları belirleyerek ve bu yetkinlikleri geliştirmek üzere eğitim ihtiyaçlarını İnsan Kaynakları Eğitim Şefliği’ nden talep etmektedirler. Petlas’ ın temel eğitim programları:

a) Uyum Eğitim Programı: Şirkete yeni katılanları, şirketle tanıştırmayı ve bütünleştirmeyi amaçlamaktadır. Kalite ve çevre yönetim sistemi gereklilikleri genel olarak anlatılır.

b) Şirket İçi Eğitim Programı: Kalite ve çevre yönetim sistemi gereklilikleri ile teknik konularda şirket çalışanları tarafından ilgili çalışanlara verilen eğitimleri kapsar.

c) Şirket Dışı Eğitim Programı: Kalite ve çevre yönetim sistemi gereklilikleri ve teknik konularda ihtiyaç duyulması halinde şirket dışından eğitmenlerden alınan eğitimleri kapsar.

d) Çevre, Sağlık, Güvenlik (ÇSG) Programı: Risk değerlendirme, ergonomi, kişisel koruyucu ekipman, yangın önleme ve yangınla mücadele, ilk yardım, çevresel yönetim sistemleri gibi konuları kapsar.

Gerekli eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bunlar ile ilgili kaynakların planlamasından ilgili bölüm yöneticileri, eğitim faaliyetlerinin koordinasyonu, genel eğitim bütçesinin hazırlanması ve çalışanların eğitim kayıtların tutulmasından İnsan Kaynakları bölümü sorumlu tutulmuştur. Ana eğitim konuları ve bunları planlayıp gerçekleştirmekle sorumlu bölümler Tablo 5.8.’de verilmiştir.

Tablo 5.8. Petlas’ta Yapılan Eğitim Konuları ve Sorumlu Bölümler Konu Eğitim Koordinatörü Kişi yetkinlik geliştirme eğitimleri İnsan Kaynakları Müdürlüğü TKY ve kalite bilinci geliştirme Kalite Güvence Müdürlüğü ISO 9001 :2000 KYS ve iç denetçi Kalite Güvence Müdürlüğü

Süreç yönetimi Kalite Güvence Müdürlüğü

ISO 14001 ÇYS İşçi S. İş G. ve Çevre Komitesi

İşçi sağlığı ve iş güvenliği İşçi S. İş G. ve Çevre Komitesi Müşteri eğitimleri Müşteri Hizmetleri ve Teknik Servis Teknoloji ve teknik ürün bilgisi Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü

Petlas çalışanları dışında, Petlas’ın iş gücünün bir parçası olarak kabul edilen tedarikçi ve taşeron firmaların çalışanlarına yönelik olarak da gerektiğinde yukarıdaki konuları kapsayan eğitim programları gerçekleştirilmektedir.

Çalışanların mevcut yetkinliklerini geliştirmek ve gelecekte gereksinim duyulacak yetkinliklere ulaştırmak için eğitim ve geliştirme araçlarından yararlanmakta, eğitim ve gelişmelerini ise eğitim süreci ile yöneterek değerlendirmektedir. Konuyla ilgili olarak oluşturulan eğitim süreç şeması aşağıda Tablo 5.9.’da verilmiştir.

Tablo 5.9. Eğitim Süreç Şeması

Her yıl yapılan eğitim ihtiyaç anketi ile; çalışanların kişisel gelişimleri için ihtiyaç duydukları eğitimler, çalışanlar ve yöneticileri tarafından belirlenmektedir.

Performans değerlendirme sonuçları ve eğitim ihtiyaç anket sonuçları ile stratejiler ve hedefler doğrultusunda ihtiyaç duyulan eğitimler göz önünde bulundurularak yıllık eğitim planı oluşturulmaktadır. Kaynakların etkin kullanılması amacıyla, ihtiyaç duyulan eğitimler, öncelikle konusunda yetkin ve tecrübe sahibi çalışanlar tarafından verilmektedir. İç kaynaklardan temin edilemeyen eğitimler dış kaynaklardan karşılanmaktadır.

Gerçekleşen eğitimlerin değerlendirilmesi ve etkinliklerinin ölçümü sonucu, gelecekte yapılacak eğitim çalışmalarının etkinliği artırılmaktadır. Kuruluş dışından sağlanan eğitimlerde, eğitim değerlendirme sonucuna göre eğitim veren kurum ve

Perf. değer. sonrası eğitim ihtiyaçları

Eğitim ihtiyaç anketi

Strateji ve hedefler doğrultusunda ihtiyaç duyulan eğitimler

Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi

Eğitim planını hazırlama

Eğitimleri gerçekleştirme

Eğt. değerlendirme Eğt. etkinliğini ölçme

kişilerin de değerlendirilmesi yapılmaktadır.

5.2.5. İstatistiksel Metot Uygulamaları ve Süreç Kontrol