• Sonuç bulunamadı

Limited Ortaklık

TEK PAKETTE SATIŞ

1- Dava dilekçesinde, davalının arsasını ortaklığa koy-ması ve kendisinin de apartman inşaatı için gerekli harcamaları karşılaması kaydı ile taraflar arasında adi ortaklık kurulduğu, anlaşma gereği apartman yapım işinin davalı tarafından yürütüldüğü ve davalıya inşa-atta kullanılmak için T1.100.000 verildiği öne sürül-müştür.

Davalı ise, ortaklığı kabul etmemiş, yapmakta olduğu inşaat için davacının kendisine peyderpey T1.000.000 ödünç vermek suretiyle yardım ettiğini, inşaatın tüm masraflarının kendisi tarafından yapıldığını savun-muştur.

Davalının ortaklığa sermaye olarak taşınmaz mülkiye-tini koymayı üstlendiği ve ayrıca yapılacak apartman-dan 3. kat dairelerinin davacıya tahsis edileceği iddia edildiğine göre, taşınmaz mülkiyetinin geçirilmesine yönelik böyle bir ortaklık sözleşmesinin M.K.’nun 634.

maddesi gereğince yazılı şekilde yapılması gerekir.

Burada yazılı şekil geçerlilik koşuludur. Olayda anılan resmi şekle uygun olarak yapılmış bir sözleşme bu-lunmamaktadır. Davalı ortaklığın kurulduğunu kabul etmemiştir. Bu itibarla taraflar arasında kurulmuş ol-duğu bildirilen ortaklık sözleşmesi hukuken geçersiz-dir ve tarafları bağlamaz. Bu yönün mahkemece re’sen gözönünde tutulması gerekir. Davalının ceza kovuş-turmasında ortaklık sözleşmesinden bahsetmesi bu sonuca etkili değildir. Davacı, burada davalıya vermiş olduğu paranın geri alınmasını isteyebilir. O halde da-vacının davalıya vermiş olduğu kanıtlanan para mikta-rının davalıdan alınmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması Yasa’ya aykırıdır ve bozma nedenidir.

Kaynak: http://www.kazanci.com/kho2/ibb/giris.htm

DEVLER KÖPRÜ VE OTOYOLLARA TALİP Fatih, Boğaziçi köprüleri ve Ankara-İstanbul otoyolu-nu da kapsayan köprü ve otoyol özelleştirmeleri için şirketler yarışa girdi. Dün akşam dolan ön yeterlilik son başvuru tarihi için 15 dev şirket 5 konsorsiyum ile teklif verdi. Özelleştirme İdaresi’nin önümüzdeki gün-lerde ön yeterlilik kriterlerinden geçen şirketleri açık-lamasının ardından 31 Ekim’e kadar şirketlerden son teklifleri istenecek. Şirketlerden ihaleye katılmaları için 50 milyon dolar teminat alınacak.

KOÇ-ÜLKER ORTAK

Ön yeterlilik için Ülker grubuna ait Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Koç Holding ve UEM Group Berhad ile konsorsiyum kurarken, Nurol, MV, Alsim Alarko, Kalyon İnşaat ve Fernas şirketleri or-tak girişim grubu olarak başvuru yaptı. Zorlu Holding A.Ş. OHL Concesiones S.A. şirketi ile teklif verirken Fransız Vinci Concessions Holding ve Ferit Şahenk’e ait Doğuş Grubu ile Hamdi Akın’ın Akfen’i Autostrade Per I;Italia S.P.A, Makyol Ortak Girişim Grubu yeterli-lik için başvuru yaptı.

TEK PAKETTE SATIŞ

İhaleye tek paket halinde çıkılıyor. Kazanan şirket Türkiye’nin en işlek otoyolları ile İstanbul’un incisi Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyollarını 25 yıl işletme hakkı kazanacak.

Kaynak:

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/09/04/

devler-kopru-ve-otoyollara-talip

Okuma Parçası

Kendimizi Sınayalım Yanıt Anahtarı

1. e Yanıtınız yanlış ise “Adi Şirket” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

2. b Yanıtınız yanlış ise “Şirket Kavramı, Unsurları ve Türleri” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

3. c Yanıtınız yanlış ise “Adi Şirket” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

4. a Yanıtınız yanlış ise “Şirketlerin Türleri” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

5. d Yanıtınız yanlış ise “Limited Ortaklık” konusu-nu yeniden gözden geçiriniz.

6. b Yanıtınız yanlış ise “Limited Ortaklık” konusu-nu yeniden gözden geçiriniz.

7. b Yanıtınız yanlış ise “Limited Ortaklık” konusu-nu yeniden gözden geçiriniz.

8. a Yanıtınız yanlış ise “Adi Şirket” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

9. e Yanıtınız yanlış ise “Limited Ortaklık” konusu-nu yeniden gözden geçiriniz.

10. b Yanıtınız yanlış ise “Limited Ortaklık” konusu-nu yeniden gözden geçiriniz.

Sıra Sizde Yanıt Anahtarı

Sıra Sizde 1

Olayda kollektif şirket ortağı olan B haklıdır. Kollektif ortaklığın borçlarından dolayı birinci derecede ortak-lık tüzel kişiliği sorumludur. Ortakların şirket borçla-rından sorumluluğu ikinci derecededir, şirket alacak-lıları ancak kanunda öngörülen bazı hallerin varlığı halinde ortaklara başvurabilir. Bu haller gerçekleşme-dikçe ortaklara başvurulamaz.

Sıra Sizde 2

Adi şirket sözleşmesinde aksi düzenlenmediği tak-dirde, şirkete dışarıdan yönetici atanması kanunen mümkündür. Bu nedenle taraflardan hangisinin haklı olduğunun belirlenebilmesi için şirket sözleşmesine bakılması gerekir. Eğer sözleşmede aksine bir düzenle-me yoksa dışarıdan yönetici atanabilir.

Sıra Sizde 3

Adi şirketten çıkan ortak, sermaye olarak bir eşyanın kullanımını getirmiş ise diğer ortaklar bunu geri ver-mekle yükümlüdürler, bu nedenle A yasal yola başvu-rabilir.

Sıra Sizde 4

Belirli süreli kurulmuş adi şirkette sürenin dolmasına rağmen ortakların fiilen faaliyete devam etmeleri ha-linde, ortaklık belirsiz süreli ortaklığa dönüşmüş sayı-lır. Bu nedenle A haklı değildir.

Sıra Sizde 5

Bir ticaret ortaklığı kurmak isteyen kurucuların TTK’da sayılan ortaklık türlerinden birini seçmeleri zorunludur, bunlar dışında bir ticari ortaklık yaratıl-ması mümkün değildir. Bu nedenle müdür haklıdır.

Sıra Sizde 6

TTK’da limited ve anonim ortaklıkların tek kişiyle kuru-labileceği kabul edilmiştir. Bu nedenle B haklı değildir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bahtiyar, M. (2012), Ortaklıklar Hukuku, İstanbul:

Beta Yayınevi.

Kendigelen, A. (2011), Yeni Türk Ticaret Kanunu, Değişiklikler, Yenilikler, İlk Tespitler, İstanbul:

Oniki Levha Yayıevi.

Pulaşlı, H. (2012), Yeni Şirketler Hukuku, Genel Esas-lar, Ankara: Adalet Yayınevi.

Tekinalp, Ü. (2011), Yeni Anonim ve Limited Ortak-lıklar Hukuku ve Tek Kişi Ortaklığının Esasları, İstanbul: Vedat Kitapçılık.

Yıldız, Ş. (2007), Limited Şirketler Hukuku, İstanbul.

5 Amaçlarımız

Bu üniteyi tamamladıktan sonra;

Anonim ortaklığın kuruluş işlem ve aşamalarını belirtebilecek,

Yönetim kurulunun oluşumu, işleyişi ve üyeleriyle ilgili genel bilgileri anlata-bilecek,

Ortaklığın denetim türlerini ve denetime ilişkin genel kuralları açıklayabile-ceksiniz.

Anahtar Kavramlar

• Anonim Ortaklık

• Anasözleşme

• Genel Kurul

• Yönetim Kurulu

• İç Denetim

• Dış Denetim

• Bağımsız Denetim

• Sermaye

İçindekiler

 

Ticaret Hukuku Anonim Ortaklığın Kuruluşu, Yönetim Kurulu ve Denetim

• ANONİM ORTAKLIK, KURULUŞU VE ANASÖZLEŞMESİ

• ANONİM ORTAKLIĞIN ORGANLARI VE ÖZELLİKLE YÖNETİM KURULU

• ANONİM ORTAKLIKTA DENETİM

ANONİM ORTAKLIK, KURULUŞU VE ANASÖZLEŞMESİ