• Sonuç bulunamadı

OKULUMU SEVİYORUM SINIFIMIZ

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 79-91)

Etkinlik Kartları

OKULUMU SEVİYORUM SINIFIMIZ

LABORATUVAR SPOR SALONU KÜTÜPHANE YEMEKHANE ÖĞRETMENLER ODASI Etkinlik 20

Öğrenme Süreci

A1 A3 B1 C4 D1

Öğretmen sınıfa önceden hazırlamış olduğu iki tane nezaket kurallarına ilişkin davranış görseli getirir.

İki resmi de çocukların görsel okuma yaparak incelemelerini sağlar. Görsellerdeki çocukların duygu ve düşüncelerini nasıl ifade ettiklerini ve kendilerinin duygu ve düşüncelerini ifade ederken nelere dikkat ettiklerini sorarak açıklama- larda bulunur. Çocuklara söz vererek görüşlerini alır ve çocuklardan günlük yaşamlarından bu tarz başka örnekler vermelerini ister. Bu tür durumlarda kullanılan sözcükler üzerinde sınıfça sohbet edilir.

A2 B1 C4 D1

Öğretmen onları mutlu ve mutsuz eden başka hangi sözcüklerin olabileceğini sorup nezaket içeren sözcüklerden herkesin birer tane seçerek bir yapışkan kâğıda yazmasını ister.

A3 B3 B4 C4 D1

Öğretmen tahtaya kartondan kesilmiş bir kalp yapıştırır ve insanları mutlu eden, sihirli sözcükler olarak nitelediği bu nezaket sözcüklerini içeren yapışkan kâğıtları çocuklardan kalp şeklinin üzerine sırayla yapıştırmalarını ister. Öğret- men bu sözcükleri tek tek okuyarak tüm sınıfla paylaşır.

A3 B1 B2 C1 C4 D1 D2

Öğretmen nezaket kurallarından bazılarını tekrar okuyarak bunların hayatımızdaki önemine vurgu yapar ve benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını çocuklara dağıtır.

Etkinlik kâğıtlarındaki kalp görselinin içerisine çocuklardan nezaket ile ilgili öğrendikleri ve eklemek istedikleri yeni sözcükleri yazmaları istenir.

(Nasılsınız?, memnun oldum, yardım edebilirim, hayırlı olsun, geçmiş olsun, lütfen, özür dilerim, kusura bakmayın, merhaba, afiyet olsun, elinize sağlık, rica ederim, teşekkür ederim, hoş geldiniz, iyi akşamlar, iyi geceler, iyi günler, günaydın….gibi)

Kazanımlar

HB.1.1.13 Okulda iletişim kurarken nezaket kuralları-

na uyar.

Öğretmeni, arkadaşları ve okul çalışanları ile ilişkile- rinde “teşekkür ederim, merhaba, günaydın, iyi gün- ler, hoşça kal, lütfen, özür dilerim, rica ederim” gibi nezaket ifadelerinin kullanılmasının gerekliliği üzerin- de durulur. Başkalarının odasına girerken (öğretmen- ler odası, müdür odası, hizmetli odası, sınıfı vb.) izin istemesi gerektiği vurgulanır.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Materyaller

A3

Görseller, kalp şekli verilmiş karton, yapışkan kâğıt, Ço- cuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 21.

Sözcük ve Kavramlar

Teşekkür etme, rica etme ve özür dileme sözcükleri

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 79

61

Aşağıdaki kalp görselinin içini, nezaket sözcükler i ile dolduralım.

SİHİRLİ SÖZCÜKLEREtkinlik 21 Değerlendirme

C2 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara öğrendiklerine yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örne- ğin,

• Bugün hangi nezaket sözcüklerini öğrendik?

• Ne zaman bu sözcükleri kullanırız?

• Nezaket kuralları olmasaydı hayatımız nasıl olurdu?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan yazdıkları nezaket sözcüklerini sınıftaki arkadaş- larıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tarafından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Ailelerden çocuklarının öğrendikleri nezaket sözcüklerini günlük yaşamlarında ve aile yaşantısında kullanmalarını

sağlamaları için fırsatlar sunmaları istenebilir. Okul içi ve dışında nezaket kurallarına uyma ve bunun önemine ilişkin çocuklarıyla sohbet etmeleri istenebilir.

Öneriler

• Bu etkinlik, çocuklar okuma yazma sürecine geçtikten sonra gerçekleştirebilecek bir etkinliktir.

• Okuma yazma süreci öncesi planlandığında nezaket kurallarını içeren sözcükler görsellerle birlikte kullanılabilir.

Öğrenme Süreci

A2 C4 D1

Öğretmen çocuklara en çok kimlerle vakit geçirdikleri, en yakınlarının kimler oldukları şeklinde sorular yönelterek çocuklardan cevaplar alır ve aile cevabı alındığında aile nedir şeklinde bir soru yöneltir. Çocuklardan gelen cevaplara dönütler verir.

A2 C2 C4 D1

İlk hafta çocuklara kendilerini tanıttıklarını hatırlatarak tanıtımlar sırasında neler konuşulduğuna ilişkin sorular yö- neltir. Çocuklardan gelen cevaplar sonrası büyüklerden örnek vererek onların bir tanıdıkları ile karşılaştığında yan- larında bulunan kişileri diğerlerine tanıttığını belirtir. Kendimizi tanıtmak kadar yakınlarımızı da tanıtmanın önemli olduğunu vurgulayarak böyle yapmadığımızda neler olabileceğine ilişkin çocukların görüşlerini alır ve verilen cevap- lara dönütler verir.

B1 B3 C1

Öğretmen çocuklara ailesini tanıtacağını belirterek dikkatli bir şekilde dinlemelerini ister ve ailesini tanıtır.

B2 B3 C2 C4 D1

Tanıtım sonrasında öğretmen, ailesinde kimler olduğu, onları nasıl tanıttığı, kaç kardeşinin olduğu, isimlerini ha- tırlayıp hatırlamadıkları gibi sorular yönelterek anne, baba, kardeş, dede, nine kavramlarının ne olduğu üzerine çocuklarla sohbet eder.

B1 B2

Öğretmen, çocuklardan tanıdık birisiyle karşılaştıklarında ailelerini nasıl tanıtacaklarına ilişkin bir canlandırma yap- malarını isteyeceğini belirtir.

B1 B2 C3 C4 C5 D1

Öğretmen sınıf 5-7 kişilik gruplara ayırır ve her grup kendi içinde ailedeki hangi rolü oynayacağını, mesleğini vs. be- lirtir. Bunun için gruplara 5-10 dakika süre verir.

Öğretmen bu sırada grupları dolaşarak planlarından ha- berdar olur. Çocuklara iş birliği ve iş bölümü konusunda yönlendirmelerde bulunur.

B1 B2 C4 C5 D1

Tüm grupların sıra ile sınıf önünde canlandırmalarını yapmaları sağlanır. Kazanımlar

HB.1.2.1 Aile bireylerini tanıtır.

Aile kavramı açıklanarak anne, baba, kardeş, dede ve nine gibi kişilerin isimleri ve belirgin özellikleri üzerin- de durulur. Ailesinde boşanma, ölüm, evden ayrılma gibi yaşantıları olan çocukların bulunduğu sınıflarda kazanım işlenirken duyarlı davranılmalıdır.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 22: Ailemi Tanıtıyorum

Materyaller

A3

Boya kalemleri, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 22. Sözcük ve Kavramlar

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 81 63 Aşağıdaki görselleri inceleyelim. Önce bu ailenin en küçük bireyini belirleyelim ve ona bir isim verelim. Ailenin diğer bireylerinin altına kardeş, anne, baba, dede, nineden uygun olanı yazalım.

AİLEMİ TANITIYORUMEtkinlik 22

A3 B1 B2 C4 D1 D2

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek sınıfa etkinlik kâğıtlarını dağıtır. Bu etkinlikte yapılacakları açık- layarak,

• Etkinlik kâğıdındaki bireyleri incelemelerini,

• Önce ailenin en küçük bireyini seçip, renkli bir boya kalemiyle daire içine almalarını ister. Altına kendi verecekleri bir ismi yazmalarını, diğer görseller içinde başka renkte bir boya kalemiyle “baba, anne, dede, nine, kardeşler” olduğunu düşündüğü kişileri daire içine almalarını ve altlarına kardeş, anne, baba, dede, nine den uygun olanı yazmalarını ister.

Değerlendirme

C2 C6 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara etkinliğe yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin, • Aile kimlerden oluşur?

• Aile bireyleriniz kimlerdir?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir. Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta bo- yunca sınıf duvarında paylaşılabilir.

Aile Katılımı

• Ailelerden çocuklarıyla aile fotoğrafları üzerinden aile bireyleri hakkında konuşmaları istenebilir.

Öneriler

• Uygun kaynak bulunması durumunda aile ile ilgili bir video izletilebilir.

• Öğretmen, bireysel farklılıkların kabulünü destekleyici bir tavır takınmalıdır. Çocukların farklı ifade biçimleri kul- lanmaları ve yaratıcılıkları desteklenmelidir.

• Canlandırılan rollerde toplumsal cinsiyetçilik kavramı ile ilgili yönlendirmeler yapılmalıdır. Örneğin; babalar ev

işleri yapar.

• Sınıfta, kaybedilmiş aile bireyleri, boşanmış anne babaları olan, kimsesiz veya ailesinden şiddet gördüğü için bu

konuda olumlu duyguları olmayan çocuklar olabilir. Bu yüzden öğretmen, bu konuları göz önüne alarak hassas davranmalıdır.

Öğrenme Süreci

B1 C6

Öğretmen, dersten bir gün öncesinde çocuklardan evlerinin yakınlarında ne olduğunu dikkatlice incelemelerini özel- likle market, manav, okul, cami, hastane gibi yerlere dikkat etmelerini ve ailelerinden bir kâğıda ev adreslerini ve telefon numaralarını yazdırarak sınıfa getirmelerini ister.

A2 B1 C4 D1

Öğretmen etkinliğin başında çocuklara okula geliş ve eve dönüş yolunda eğer kaybolurlarsa ne yapabileceklerini so- rar. Çocuklardan gelen yanıtları alır, onlara dönütler verir. Gönüllü çocuklar konuştuktan sonra öğretmen çocukların evlerinin yerini bilmelerinin başta olmak üzere bazı durumların çok önemli olduğunu vurgular.

A3 B4 C1

Öğretmen, evinin yakınlarında ne olduğunun bilmeleri, tanımadığı kişilere güvenemeyecekleri, ailelerinden başka kimseden bir şey almamaları ve aile dışındaki kişilerin istedikleri yerlere gitmemeleri gerektiğini vurgular. Çocukların yanlarında ev adresleri ve ailelerine ait bir telefon numarası bulunması gerektiğini, kayboldukları an ilk yapmaları gereken etrafta varsa bir polis ya da polis merkezine ulaşmaları gerektiğini tek tek belirtir.

B2 C3 C4 C5 D1

Öğretmen daha sonra çocuklara A4 kâğıdı ve çeşitli modellemeler ve çift taraflı yapışkanlı bant verir. Çocuklardan bir gün önceki incelemelerinden yola çıkarak evlerinin etrafında yer alan yapılara göre bu modellemeleri A4 kâğıdına yerleştirmelerini ister. Modellemelerin hepsinin kullanılmasına gerek olmadığını, ihtiyaç duyulanların kullanılabile- ceğini çocuklara belirtir.

C4 D1 D2

Çocuklar kâğıt üzerine model yerleştirmelerini tamamladıktan sonra onlara evlerinin sağında, solunda, önünde, arkasında ne olduğu ve bu yapıların isimleri sorulur ve evin etrafındaki yapılar hakkında konuşulur. Öğretmen her çocuk kendi evi ve çevresi hakkında konuştuktan sonra kâğıtların arkasına çocukların getirdikleri adresleri ve veli telefon numaraları yazılır ya da çocuklar yapıştırır.

A3 C4 C6

Etkinlik tamamlanınca öğretmen çocuklara hazırlanan bu kâğıtların okula gidip gelirken hep yanlarında bulunması gerektiğini, kaybolmaları durumunda bu kâğıtları kullanılabileceklerini belirtir.

Kazanımlar

HB.1.2.3 Evinin yerini tarif eder.

Evinin yanında, karşısında, önünde, arkasında, sa- ğında ve solunda neler olduğu ele alınır. Çocukların ev adresini ve aile üyelerinden en az birinin telefon numarasını yazılı olarak yanında bulundurması ve bu bilgileri kimlerle paylaşmasının güvenli olacağı vurgu- lanır. Öğrenme ortamında krokilerin oyunlaştırılarak kullanımı sağlanabilir.

HB.1.4.4 Çevresindeki kişilerle iletişim kurarken gü-

venlik kurallarını uygular.

İnsanlarla iletişimde kişisel haklarını ihlal eden her- hangi bir davet veya teklifle karşılaştığında etkili red- detme davranışı gösterme üzerinde durulur.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 23: Evimi Kolayca Bulabilirim

Materyaller

A3

A4 kâğıtları, her çocuk için 1 cami, 1 market/bakkal, 1 kendi evi, 1 hastane, 1 okul modellemesi, çift tara- fı yapışkanlı bant, kendilerine ait ev adresi, çocukların velilerinin telefon numarası, Çocuk Etkinlik Kitabı-Et- kinlik 23.

Sözcük ve Kavramlar

Güvenlik, aile, çevredeki kişiler, kroki, adres, telefon numarası

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 83 65 Aşağıda evimizin yerleştirildiği kağıdı inceleyelim. Sonra evimizin yakınında yer alan diğer modelleri uygun yerlere yerleştirelim.

EVİMİ KOLAYCA BULABİLİRİMEtkinlik 23 Değerlendirme

A1 A3 B1 C4 D1 D2

Öğretmen tahtaya bir eve ait kroki çizer. Bu krokiyi temele alarak öğretmen çocuklara:

• Bu eve nasıl gidebiliriz? (Kroki üzerinde bir noktayı öğretmen işaretleyerek soruyu sınıfa yönlendirir)

• Evin etrafında neler var? soruları sorulur.

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan kendi ev çevrelerini arkadaşlarına tanıtmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tanıtımlarını yaparken bu çocuklara arkadaşları tarafından sorular sorulabilir.

Aile Katılımı

• Aileler, adres ve telefon numarası yazma, evin yerini tarif etme, evin çevresinde neler bulunduğu konusundaki

gözlemlerde aktif destek sağlayabilirler. Öneriler

• Etkinlik kâğıdı aynı ya da farklı dersler için canlandırma unsuru olarak kullanılabilir. Drama vb. yöntem ve teknik-

lerle kullanılabilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2 D1

Öğretmen ilk olarak “Kediler Ne Der?” adlı öyküyü tüm çocuklara okur ve öyküde geçen başlıca olaylar ve karakterler hakkında çocuklarla sohbet eder.

A2 B2

Öğretmen öykü ile ilgili bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını sınıfa dağıtır. Etkinlik kâğıtlarında öykü ile ilgili olayların karışık bir sırada yer aldığını belirtir.

A2 A3 C2 C3 C4 D1

Çocuklardan dinledikleri öyküyü hatırlayarak etkinlik kâğıdında yer alan görselleri sıralamaları ve bu sıralamayı gös- termek amacıyla altlarına sıra numaralarını yazmalarını ister.

B2 C2 C4 D1

Tüm çocuklar sıralama işlerini bitirdikten sonra öğretmen gönüllü olan çocuklardan başlayarak tüm çocukların sıraya koydukları resimlerde geçen olayları anlatmalarını ister, yanlış sıralama yapan varsa çocuklara rehber olunarak doğru bir sıralama yapmaları sağlanır. Tüm çocuklar söz hakkı aldıktan sonra öğretmen son olarak resimlerin sıralamasını gösterir.

Kazanımlar

T.1.1.6 Dinlediği/izlediği metni anlatır.

Olayları oluş sırasına göre anlatması için teşvik edilir.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 24: Sırala-Anlat-Boya

Materyaller

A3

Öykü görselleri, boya kalemleri, “Kediler Ne Der?” öykü kitabı, Çocuk Etkinlik Kita- bı- Etkinlik 24.

Sözcük ve Kavramlar Öykü, olay, görsel

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 85 69 “Kediler Ne Der?” öyküsünde geçen olayları oluş sırasına göre sıralayalım ve boyayalım. SIRALA-ANLAT-BOYAEtkinlik 24 Değerlendirme B1 B4 C2 D1

Etkinlik süreci sonunda çocuklara yapmış oldukları sıralama etkinliği ve öyküye yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Öykü nasıl başlamıştı?

• Öykünün sonunda ne oldu?

• Evinizde evcil hayvan var mı?

• Hangi hayvanları evimizde besliyoruz?

• Öyküdeki olayları sıralarken nelere dikkat ettik?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Ailelerden çocuklarıyla evde okunan diğer öykü kitapları kullanılarak benzer çalışmalar yapmaları istenebilir.

Öneriler

• Öğretmen diğer öykü kitapları ile benzer etkinliği farklı zamanlarda tekrar edebilir.

Öğrenme Süreci

A1 B2 B4

Öğretmen daha önce okunan “Kediler Ne Der?” adlı öyküde geçen karakterler hakkında sınıfı hatırlama amacıyla bilgilendirir. Öğretmen öyküdeki kahramanların görsellerini incelemelerini, ne hissettikleri ya da ne demek istedik- lerini anlayabileceklerini belirtir.

B2 C2 C4 D1

Öğretmen öykünün bazı görsellerini paylaşarak Ferhan, Çağla ve Reyhan’ın sadece yüz ifadeleri yani mimikleri ile ne anlattıklarına dair çocukların görüşlerini alır.

B1 C5

Daha sonra öğretmen bir etkinlik yapacaklarını belirterek çocukları ikişer kişilik gruplar haline getirir. Her bir grupta; bir çocuk anlatıcı, diğeri ise dinleyici olacaktır.

A3 B2 B4 C1 C4 C5 D1

Her bir gruba, üzerinde bir durumu belirten cümlelerin ve görselin yer aldığı kartları dağıtır. Anlatıcı olacak kişi bu kartı eline alır ve kartta yazılı durum ve gösterilen görselden yola çıkarak özellikle jest, mimik ve beden dilini kul- lanarak bu durum karşısındaki tepkisini arkadaşına anlatmaya çalışır. Anlatmaya başlamadan önce de dinleyiciye “Mesajım ne?” diye bir soru yöneltir.

A3 B2 B4 C1 C4 C5 D1

Dinleyicilere değişik yüz ifadelerinin yer aldığı kartlar verilerek anlatıcının jest, mimik ve beden diline bakarak o anki halini (mutlu, üzgün, öfkeli, şaşkın gibi) tahmin etmesi ve uygun kartı anlatıcıya göstermesi istenir. Bu şekilde etkinlik tüm çocuklar tarafından gerçekleştirilir.

A3

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek sınıfa etkinlik kâğıtlarını dağıtır. Kazanımlar

T.1.1.11 Konuşmacının sözlü olmayan mesajlarını kav-

rar.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 25: Mesajım Ne?

Materyaller

A3

“Kediler Ne Der?” öykü kitabı, durum (cümle-görsel) kartları, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 25.

Sözcük ve Kavramlar

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 87 71 Aşağıda verilen durumlarda Çağla nasıl hissetmiş olabilir? Uygun görsellerle eşleştirelim.

MESAJIM NE?Etkinlik 25

Ödevimi çantama koymayı unutmuşum.

Arkadaşım hasta olmuş. Yavru kediler çok tatlı oluyor.

Teneffüste oyun oynadık. Kardeşim oyuncağımı kırmış.

Değerlendirme

B4 C2 D1 C5

Etkinlik süreci sonunda çocuklara etkinliğe yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• İnsanlar sadece konuşarak mı mesaj verirler?

• İnsanların mutlu, şaşkın ya da kızgın olduklarını nasıl anlayabiliriz?

• Öyküde geçen karakterler ne zaman mutlu, şaşkın ya da kızgın görünüyordu?

Çocukların yanıtlarına göre ihtiyaç duyulması halinde öğretmen tarafından çocuklara geribildirimler de verilir. Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, sözlü olmayan iletişim yollarını kullanabilmeleri için çocuklarıyla evde çeşitli oyunlar (mimik, jest kullanı- lan sessiz oyunlar gibi) oynayabilecekleri konusunda bilgilendirilebilir.

• Ailelerden çocukları ile beraber diğer öykü kitaplarını paylaşarak öyküde geçen karakterlerin sözel olmayan me-

sajlarını belirlemeye yönelik çalışmalar yapması istenebilir. Öneriler

• Sınıfta engeli olan çocuk bulunması durumunda etkinlik uyarlanabilir.

• İkişer kişilik grupların sınıf mevcudu nedeniyle kullanışlı olmaması durumunda grup üye sayıları artırılabilir.

Etkinlik 25

Öğrenme Süreci

A1

Öğretmen, daha önce okunan “Kediler Ne Der?” öyküsünün görsellerini içeren çıktıları hazırlamıştır. Görseller aracı- lığı ile öyküyü sıralamaya bağlı kalarak çocuklarla paylaşır.

B2 C2 C4

Öğretmen, öyküde geçen olayların hatırlanma düzeylerinin kontrol amacıyla, gösterilen her görsel öncesinde çocuk- lardan öykünün devamına ilişkin cevaplarını alır.

C4

Öykü, görseller üzerinden çocuklarla birlikte tamamlandıktan sonra etkinlik kâğıtları sınıfa dağıtılır ve gerekli yöner- geler verilir.

A1 B1 B2 C2 C3 C4

Etkinliğin tamamlanması için yeterince süre verdikten sonra her soru için sınıfta tartışma ortamı oluşturulur. Tar- tışmalar sonrasında soruların yanıtları için öyküye dönülür ve her sorunun yanıtı öykünün içinden açık bir şekilde sınıfla paylaşılır.

Kazanımlar

T.1.3.13 Görsellerle ilgili soruları cevaplar.

T.1.1.8 Dinlediklerine/izlediklerine yönelik sorulara

cevap verir.

Sadece olay, şahıs ve varlık kadrosuna yönelik sorular (ne, kim) yöneltilir.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 26: Kim? Ne?

Materyaller

A3

“Kediler Ne Der?” öykü kitabı, öykü görselleri, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 26.

Sözcük ve Kavramlar Görsel okuma

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 89

73

Aşağıdaki görselleri inceleyelim ve onlara uygun

olan cümleleri işaretleyelim.

Aşağıdaki soruların yanıtını altlarındaki boşluğa yazalım. Sürekli oyun oynamak isteyen, çok hareketli olan çocuğun adı ne

dir? ...

...

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 79-91)