• Sonuç bulunamadı

Görsellerden hareketle kelimeleri ve anlamla-

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 75-79)

Etkinlik Kartları

53TRENDEKİ KONUŞMALAR

T.1.3.9 Görsellerden hareketle kelimeleri ve anlamla-

rını tahmin eder.

Kelime haritası, kelime kartları ve benzer araçlardan yararlanılır.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe

Etkinlik 19: Tombala (Kelime Tanıma)

Materyaller

A3

Torba, kelime kartları, bant ya da yapıştırıcı, Çocuk Et- kinlik Kitabı-Etkinlik 19.

Sözcük ve Kavramlar Kelime dağarcığı, kroki

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı

74

Etkinlik 19

B2 B3 C4 C5

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek sınıfa etkinlik kâğıtlarını dağıtır. Çocuk, etkinlik kâğıtlarında bir tabloda verilen ve oyun sırasında kullanılmış olan sözcüklerden 10 tanesinin karşısına daha önceden hazırlanmış olan görsellerin eşleştirilmesi ve yapıştırılması çocuklardan istenir. Önceden hazırlanmış sözcük kartlarını öğretmen çocuklara dağıtır. Çocuk etkinlik kâğıtlarının doldurulması esnasında tahtada daha önce kullanılmış sözcük ve görsel kartların asılı bulundurulmasına dikkat edilir.

Değerlendirme

C2 D1 D2 ??

Etkinlik süreci sonunda çocuklara oynanan oyun ve etkinliğe yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Bugün neler yaptık?

• Oyunumuzda hangi kelimeleri kullandık?

• Yakın çevremizden öğrendiğimiz kelime ve görsellere örnekler veriniz?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan cevaplarını sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar cevaplarını paylaşırken bu çocuklara arkadaşları tarafından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Ailelere, gönderilen günlük ya da haftalık notlarda, çocuklara evde okunan öykülerdeki oyunda kullanılmayan

seviyelerine uygun diğer kelimeler hakkında konuşmaları ve bu kelimeleri cümleler içerisinde kullanmaları için yönlendirebilir.

Öneriler

• Etkinlik çocuklar okuma ve yazmayı öğrenmedikleri dönem içerisinde uygulandığında resimli kartlar kullanılır.

İlerleyen dönemde sadece yazılı kelime kartları ve kelimelerle ilgili cümle kurulması ya da çekilen kelimeler hak- kında konuşulması şeklinde düzenlenebilir.

• Kelime sayısı sınıf mevcudu ve çocukların düzeyine göre artırılabilir.

55

Aşağıdaki tabloda sözcüklerin karşısına ilgili görs elleri yerleştirelim.

TOMBALA (KELİME TANIMA)

Okul Görseller Sınıf Kalem Ev Kütüphane Çanta Görseller Ağaç Yol Tabela Etkinlik 19

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 75

Öğrenme Süreci

A1 A2

Öğretmen okulumuzun bize katkıları hakkında çocuklarla sohbet ederek okulun önemini belirtir.

A3

Yapılacak etkinlikte kullanmak üzere sınıfa kendi okuluna benzer bir okul maketi yapıp getirir. Sınıfa getirdiği okul maketini çocuklarına tanıtarak bir etkinlik yapacaklarını belirtir. Makette müzik odası, spor salonu, rehberlik servisi, kütüphane, laboratuvar, derslikler, müdür odası vb. bölümlerin isimlerinin yazıldığı pencereler yer alır. Okul maketi- nin pencereleri açılabilir pencere olarak hazırlanır.

C4

Öğretmen, çocuklara makette bulunan müzik odası, kütüphane, laboratuvar, rehberlik servisi ve spor salonunun yerini gösterir.

A3

Farklı renklerde okul bölümlerini temsil eden küçük kâğıtları etkinlikte kullanmak üzere çocuklara dağıtır. Kâğıtlar renklerine göre, örneğin mavi kâğıt müzik odasını, kırmızı kâğıt rehberlik servisini, yeşil kâğıt kütüphaneyi, turuncu kâğıt laboratuvarı ve beyaz kâğıt spor salonunu temsil eder.

Kazanımlar

HB.1.1.16 Okulla ilgili olumlu duygu ve düşünceler

geliştirir.

Okulun bireysel yaşamına sağlayacağı katkılar (yeni arkadaşlar edinme, oyun oynama, eğlenme, bilgi edinme vb.) üzerinde durulur. Okul korkusu olabilecek çocuklara karşı duyarlı olunur.

HB.1.1.7 Okulun bölümlerini tanır.

Öğrencilere sınıfın okul içindeki yeri gösterilir. Ayrıca diğer bölümler gezdirilerek idari kısım, öğretmenler odası, rehberlik servisi, kantin, kütüphane, spor salo- nu, lavabo ve okulda bulunan birimler tanıtılır.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 20: Okulumu Seviyorum

Materyaller

A3

Okul maketi materyali, renkli kâğıtlar, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 20.

Sözcük ve Kavramlar Sevgi, bağlılık, okulun bölümleri

Etkinlik 20

B2 B3 C3 D2

Her kâğıtta birer adet soru yer alır ve çocuklardan sırayla bu soruları okuyup cevaplamaları istenir. Her kâğıdın sorusu aşağıdaki gibi olabilir:

MAVİ: Okulumuzun müzik odası hakkında ne düşünüyorsun? Yararı neler olabilir? KIRMIZI: Okulumuzun rehberlik servisi hakkında ne düşünüyorsun? Yararı neler olabilir? YEŞİL: Okulumuzun Kütüphanesi hakkında ne düşünüyorsun? Yararı neler olabilir? TURUNCU: Okulumuzun laboratuvarı hakkında ne düşünüyorsun? Yararı neler olabilir? BEYAZ: Okulumuzun spor salonu hakkında ne düşünüyorsun? Yararı neler olabilir?

C4 C5

Her çocuğa söz hakkı verildikten sonra renkli kâğıtları katlayıp makette bulunan pencereleri açarak okulun içine at- maları istenir. Örneğin; mavi renkteki kâğıtlar müzik odasının bulunduğu pencerenin içine atılmalı, turuncu renkteki kâğıtlar laboratuvarın bulunduğu pencerenin içine atılmalıdır.

C4

Daha sonra öğretmen, kâğıtları alarak soruları sırayla okumaya başlar. Öğretmen, soruları okurken okula ait bölüm- lerin bize olan yararları hakkında önce çocukların söylediklerini hatırlatır ve kendisi de eklemeler yaparak çocukların okula karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamaya çalışır.

B3

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek sınıfa etkinlik kâğıtlarını dağıtır.

Değerlendirme

C2 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara yapılan etkinliğe yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Ör- neğin,

• Okulumuzda hangi bölümler vardır?

• Bizim dersliğimizin yerini maket üzerinde gösteriniz.

• Okulumuzun bize sağladığı yararlar nelerdir?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan okulun bölümlerine ilişkin düşüncelerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar düşüncelerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tarafından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir.

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 77

Etkinlik 20

Aile Katılımı

• Özellikle okul korkusu olan çocukların aileleriyle öğretmen arasında etkin bir işbirliği yürütülebilir. Bu konuda ai- leler, çocukların olumlu duygular geliştirmesi için okul dışında da okulun olumlu özel- likleri hakkında çocuklarla konuşmaya yönlendirilebilir.

Öneriler

• Çalışılan okulun durumuna göre öğretmen etkinlik ve çocuk etkinliği üzerinde gerekli çıkartma ve eklemeler

yapabilir.

• Serbest okuma dönemi öncesinde sorular öğretmen tarafından okunup açıklanabilir.

• Çocukların doldurdukları etkinlik kâğıtlarında üzgün yüz ifadesi bulunan okul bölümleri ile ilgili öğretmenin ço-

cuklarla sohbet etmesi ve nedenleri üzerinde durması önemlidir. İlerleyen dönemlerde çocuklarla kontrol amaçlı tekrar sohbet edilebilir.

59 Okulumuzun bölümlerinin bizde oluşturduğu duyguları mutlu yüz ☺ ya da üzgün yüz

☹ ile karşılarına çizelim.

OKULUMU SEVİYORUM

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 75-79)