• Sonuç bulunamadı

Alarm çalınca Akif ne yaptı?

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 109-120)

Etkinlik Kartları

93DİKKATLE DİNLİYORUMEtkinlik

4 Alarm çalınca Akif ne yaptı?

Değerlendirme

C2 C4 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara dinledikleri öyküye yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• “Hışırtı” öyküsünün kahramanları kimlerdir?

• Bu öyküde seni en çok etkileyen olay nedir?

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, çocukların evde okudukları öykü kitaplarının içeriğine yönelik “ne” ve “kim” sorularını sormaları konu-

sunda yönlendirilebilirler. Öneriler

• Öğretmen, etkinliği yaparken çocukların sessizce kendi yanıtlarını işaretlemelerini sağlamalıdır.

Öğrenme Süreci

A1 B1 C2 D4

Öğretmen etkinliğin başında çocuklara “Sizce ihtiyaç nedir? İstek nedir? Günlük yaşamınızı düşününce bir tane ihti- yaç örneği verir misiniz? Günlük yaşamınızı düşününce bir tane istek örneği verir misiniz?” şeklinde sorular sorarak cevaplar alır ve cevaplara dönütler verir.

Öğretmen daha sonra ihtiyacın beslenme, barınma, giyinme, ilaç, sevgi, oyun oynamak gibi yaşamımız için gerekli olan durum ya da maddeler olduğunu; isteğin ise eğlence, çikolata, oyuncak ve dondurma gibi bir isteğimizi yerine getirecek durum ya da maddeler olduğunu açıklar.

A1 B2 B3 C2 C4 C5

Öğretmen bazı eşyaların resimlerini tahtaya yapıştırır ve bu eşyaların istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğunu çocuklardan ayırt etmelerini ister. Çocukların cevaplarından sonra öğretmen tarafından resimlerin altına istek mi ya da ihtiyaç mı olduğu yazılır. (İhtiyaç: Makarna, ayakkabı, su; İstek: Pasta, sinemaya gitmek, çay)

C4 C5

Çocuklara öğrendiklerine ilişkin bir etkinlik yapılacağı belirtilerek etkinlik kâğıtları dağıtılır. Çocuklar etkinlik kâğıtları- nı tamamladıktan sonra her eşleştirme öğretmenle birlikte kontrol edilir.

Kazanımlar

HB.1.2.7 İstek ve ihtiyaçları arasındaki farkı ayırt eder. Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 36: İstek mi, İhtiyaç mı?

Materyaller

A3

İki tane eşit değere sahip kart, resimler, sakız yapıştırı- cı, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 36.

Sözcük ve Kavramlar İstek, ihtiyaç

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 109 95 Aşağıdaki cümleleri istek ve ihtiyaçlarımızı düşünerek uygun kelimelerle eşleştirelim.

İSTEK Mİ, İHTİYAÇ MI?Etkinlik 36

GİYİM

Düzenli beslenmek için üç öğün yemek yemeliyiz. BESLENME Sinemaya gidebiliriz. EĞLENCE Mevsimlere uygun elbiseleri giymeliyiz. Değerlendirme B2 B4 C2 C4 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara istek ve ihtiyaç kavramlarına yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• İsteklerinize örnekler veriniz?

• İhtiyaçlarınız nelerdir?

• İhtiyaçlarımız ve isteklerimiz arasındaki fark nedir?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan cevaplarını sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar cevaplarını sunarken de bu çocuklara arkadaşları tarafın- dan sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, ihtiyaç ve istekleri hakkında tüm aile bir aradayken konuşmalar yapılması konusunda yönlendirilebilir.

Öneriler

• Etkinlik üst sınıflara geçildikçe ve para kavramını öğrenildikten sonra matematik dersinde problem çözme etkin-

liklerinde de kullanılabilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2 B1 B2

Öğretmen kişisel bakım ile ilgili bir oyun oynayacaklarını belirterek sınıftaki çocuk sayısına göre çocukları 5 gruba ayırır ya da tüm sınıf etkinliği için sınıfta düzenleme yapar.

A1 B1 B2 C2 C4

Öğretmen öncelikle kişisel bakımla ilgili yapılması gerekenleri çocuklara anlatır. Daha sonra çocuklardan bazı kişisel bakım becerileri ile ilgili (el yıkama, diş fırçalama, saç tarama, giyinme gibi) “Ne zaman yaparız? Nasıl yaparız?” gibi sorularla görüşlerini alır.

B1 B2 C1 C2 C4 C5 D1

Öğretmen hazırladığı el yıkama, yüz yıkama, diş fırçalama, banyo yapma, saç tarama, tuvalet eğitimi, günlük kıya- fetlerini giyme ve özenli kullanmayla ilgili doğru ve yanlış ifadeleri gösteren materyallerden bir oyun hazırladığını belirtir. Hazırladığı oyunu çocuklara gösterir, çocuklara aşağıdaki açıklamaları yapar:

“Farklı renkte 5 tane gemi hazırladım. Her çocuk/grup kendi gemisini seçecek ve herkes başlangıç bölgesinden oyuna başlayacak. Hazırladığım doğru/yanlış ifadeler okunarak oyunda ilerleyeceksiniz. Örneğin, “Dişlerimizi günde 2 kez fırçalarız.” ifadesine çocuk/grup “Doğru” yanıtını verirse, ifade doğru olduğu için ödül kartı çekip çıkan adım sayısına göre ilerleyecek, “Yanlış” cevabı verirse ifade doğru bir ifade olduğu için ceza kartı çekip çıkan adım sayısına göre gerileyecek. Düzlemin üzerinde çekilen kartlara göre ilerlenirken denk gelen ifadeler de oyunun bir parçası olarak değerlendirilecek. Ne denk geliyorsa o yapılmak zorundadır. Sarı renkteki şans kartı çekildiğinde gemi, kart- tan çıkan yazıya göre hareket edecek. Kartların dışında, zeminin üzerinde ileri ve geri gidilmesi için birkaç ifade yer almaktadır. Bir tur olduğu yerde kalmak ve limana gitmek de bu ifadeler arasında yer almaktadır. Son kareye ulaşan gemi veya gemiler oyunu kazanacaktır.”

B1 B2 B4 C1 C4 C5

Öğretmen çocukların oyun yönergesini anladığından emin olana kadar açıklamaları tekrarlayabilir, oyun üzerinde örnekler gösterebilir. Daha sonra gemiler seçilir. Başlangıç bölgesinden oyuna başlanır.

Doğru ve yanlış ifadeler rastgele olarak okunur. Doğru cevap verilince çekilen ödül kartına göre ilerlenir, yanlış cevap verilince çekilen ceza kartına göre geri gidilir ve ek olarak düzlemdeki diğer ifadelere göre hareket edilir.

C2 C4 D1

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek sınıfa etkinlik kâğıtlarını dağıtır. Etkinlik kâğıtları tamamlandı- ğında sınıfça, verilen cevaplar üzerinde konuşulur.

Kazanımlar

HB.1.3.1 Kişisel bakımını düzenli olarak yapar.

El, yüz yıkama ve dişleri usulüne uygun olarak fırçala- ma, banyo yapma, saç tarama, tuvalet eğitimi ile gün- lük kıyafetlerini giyme ve özenli kullanma üzerinde durulur. Ayrıca kişisel bakımda sürekliliğin sağlanması vurgulanır. Kişisel bakımını yaparken kaynakların ve- rimli kullanılması gerektiğine değinilir.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 37: Bilenler İlerler

Materyaller

A3

Oyun kartonu ve kartlar, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 37.

Sözcük ve Kavramlar

El yıkamak, yüz yıkamak, diş fırçalamak, banyo yap- mak, saç taramak, tuvalet eğitimi, kıyafetlerini giymek ve özenli kullanmak

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 111

97

Hangi yiyecek ve içecekler dişlerimizin sağlığını k

orumamıza yardımcı olur? Boyayalım.

BİLENLER İLERLEREtkinlik 37 Değerlendirme

B4 C2 C4 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara kişisel bakıma ve oynanan oyuna yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Bugün düzenli bakım ile ilgili neler öğrendik?

• Oyun oynarken neler hissettin?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler de bu oyunu çocuklarıyla hazırlayıp oynayabilir. Aileler bu konuda yönlendirilebilir.

Öneriler

• Çok yönlü olan bu etkinlik birçok kazanıma uyarlanabilir.

Öğrenme Süreci

A1 C4

Öğretmen kişisel bakım ve sağlığımızı korumak için almamız gereken önlemler konusunda bir etkinlik yapacaklarını belirterek çocuklara ” Kişisel bakımı hangi durumlarda yaparız? Kişisel bakım yapmak için belli bir zaman aralığı ge- rekir mi? Yoksa ne zaman istersek o zaman mı yaparız?” şeklinde sorular yöneltir.

A1 B1 B2

Çocuklarla bu sorular üzerine konuşulduktan sonra öğretmen önceden hazırladığı materyallerin görseller içerdiğini ancak oyun sırasında görebileceklerini belirtir. Materyaller temiz elbise giyme, el ve yüz yıkama, saç tarama, diş fırçalama, tırnak kesme gibi görsellerden oluşur. Öğretmen bugün bunlarla “Bil Bakalım” adlı oyunu oynayacaklarını söyler.

A2 B1 C2 C3 C4 C5

Öğretmen sınıfta bulunan çocuk sayısına göre grup sayılarını belirler. Görselleri grupların arasına ters olarak (görsel- ler görünmeyecek şekilde) dizer ve gruptan bir kişinin görsellerden birisini seçip alarak kendi grup üyelerine sözel olmayan bir şekilde anlatmasını ister. Çocuklara görseli anlatmaları için bir dakika süreleri olduğunu (Çocuk seviye- lerine göre süre uzatılıp kısaltılabilir.) ve bu süre içinde grup üyeleri doğru yanıtı bilemezlerse karşı gruba bir cevap hakkı tanınacağını belirtir.

A1 B2 C4

Bu etkinlik tamamlandıktan sonra öğretmen kişisel bakımın sağlığımız için öneminden, bozulan sağlığımızı yerine getirmek için doktorların bize ilaç kullandırdıklarından, “Hışırtı” adlı öyküyü hatırlatarak öyküdeki kahramanlardan biri olan Akif gibi bazı kişilerin de düzenli kullanması gereken ilaçları olduğundan bahseder.

A1 B2 C4

Öğretmen, bazı kişilerin belirli ilaçları da tıpkı kişisel bakım gibi belirli zamanlarda (bazen her gün bazen günde iki kez gibi) almaları gerektiğini hatırlatır. Bunun sağlıklı olmak için şart olduğunu söyler.

A1 B2 C2 C4 C5

Öğretmen konuştukları konulara yönelik bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını çocuklara dağıtır. Et- kinlik kâğıtlarında sadece kişisel bakım ile ilgili olan görselleri keserek diğer sayfadaki tabloya yapıştırmalarını ister. Kazanımlar

HB.1.3.1 Kişisel bakımını düzenli olarak yapar. HB.1.3.2 Sağlığını korumak için alması gereken ön-

lemleri fark eder.

Kişisel temizliğini yapma, mevsime uygun giyinme, meyve ve sebzeleri tüketmeden önce yıkama, spor yapma, bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları, akılcı ilaç kullanımı, diş hekimine ve doktora gitmenin ge- rekliliği üzerinde durulur.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 38: Bil Bakalım

Materyaller

A3

Ucu küt makas, yapıştırıcı, görseller, Çocuk Etkinlik Ki- tabı-Etkinlik 38.

Sözcük ve Kavramlar Kişisel bakım, sağlık, önlem

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 113

99

Bir sonraki say

fada yer alan “Kişisel Bakım” ile ilgili görselleri keserek aşağ ıdaki tabloya yapıştıralım.

BİL BAKALIMEtkinlik 38 Değerlendirme

C2 C5 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara kişisel bakım ve sağlığımızı korumaya yönelik sorular sorulur ve öğrenme durum- ları kontrol edilir. Örneğin,

• Haftada kaç kez banyo yaparsınız?

• Bugün kişisel bakım ile ilgili neleri öğrendik?

• Sağlığımızı korumak için almanız gereken önlemler nelerdir?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tabloya yapıştırdıkları görselleri arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar paylaşımlarını sunarken bu çocuklara arka- daşları tarafından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, çocukların kişisel bakımlarını düzenli ve uygun sıklıkta yapıp yapmadıklarını kontrol etmeleri konusunda

yönlendirilebilir.

• Ailelerden çocuklarıyla evde, okulda ve diğer mekânlarda sağlıklarını korumak için neler yapabilecekleri konu-

sunda sohbet etmeleri istenebilir. Öneriler

• Öğretmen, sağlığı korumak için kullanılabilecek ilaçlardan bahsederken, bunların doktor ve aile gözetimi altında

kullanılması gerektiğini önemle vurgulamalıdır.

• Makas kullanımı öğretmen gözetimi altında sürdürülmelidir.

Öğrenme Süreci

A1 B3 C4

Öğretmen, sağlıklı beslenmek için gerekli yiyecek ve içecekler hakkında daha önceden konuştuklarını belirtir. Kişisel temizliğini yapmanın, mevsime uygun giyinmenin, meyve ve sebzeleri tüketmeden önce yıkamanın, spor yapmanın, bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarının, bilinçli ilaç kullanımının, gerek duyulduğunda diş hekimine ve doktora gitmenin sağlığımızı korumak için almamız gereken önlemler arasında yer aldığını örnekler vererek açıklar.

A1 B3 C4

Öğretmen daha önce okunan “Hışırtı” adlı öykü çocuklara hatırlatarak, öyküde geçen insülin kaleminin ne olduğun- dan (çocuklara görselini göstererek), bu ilacı (iğneyi) kullanan insanlardan bahseder. Beslenmenin sağlığa olan etki- lerinden bahsettikten sonra Akif gibi bazı hastalıklara sahip birçok kişinin beslenmesine dikkat etmezse sağlıklarının daha kötüye gideceğini ve yine sağlıksız beslenmenin bazı hastalıklara sebep olabileceğini anlatır.

A1 B3 C3 C4

Bu tür bazı hastalık örneklerinden bahsettikten sonra sağlıklı olma konusunu içeren bir etkinlik yapacaklarını belir- terek etkinlik kâğıtlarını dağıtır ve çocuklara etkinliği yapmaları için süre verir.

Kazanımlar

HB.1.3.2 Sağlığını korumak için alması gereken ön-

lemleri fark eder.

Kişisel temizliğini yapma, mevsime uygun giyinme, meyve ve sebzeleri tüketmeden önce yıkama, spor yapma, bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları, akılcı ilaç kullanımı, diş hekimine ve doktora gitmenin ge- rekliliği üzerinde durulur.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 39: Sağlıklı Olmak İçin

Materyaller

A3

“Hışırtı” öykü kitabı, insülin kalemini gösteren bir gör- sel, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 39.

Sözcük ve Kavramlar Sağlık, önlem, ilaç

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 115

103

Sağlığımızı korumak için almamız gereken önlem

lerle ilgili görselleri boyayalım.

SAĞLIKLI OLMAK İÇİNEtkinlik 39 Değerlendirme

B1 C2 C4 D1

Etkinlik süreci sonunda çocuklara sağlıklı olma konusunda alınacak önlemlere yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Ailenizde Akif gibi sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kimse var mı?

• Sağlığımızı korumak amacıyla başka ne gibi önlemler alabiliriz?

Etkinlik kâğıtları tamamlandıktan sonra tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmak isteyen gönüllü çocuklar se- çilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tarafından sorular sorulabilir. Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, sağlıklarını korumak amacıyla alınabilecek önlemler hakkında evde, okulda ve diğer yerlerde neler yapa-

bilecekleri konusunda çocuklarla konuşmaları için yönlendirilebilir. Öneriler

• Öğretmen, ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirmelerde anne-baba bilgisi bulunmadan çocukların ilaç kullanmamala-

rı gerektiği üzerinde durabilir.

• Her hastalıkta her ilacın kullanılamayacağı bilgisi verilebilir.

Öğrenme Süreci

A1 B1

“Konuşan Tabaklar” öyküsü öğretmen tarafından model olacak şekilde okunur ve okuma sonrası öykü karakterleri, öyküde geçen olaylar hakkında çocuklarla sohbet edilir.

C4

Öğretmen çocuklara öyküde geçen “yemekleri konuşturma” oyununa benzer bir oyun oynayacaklarını söyleyerek konuşmalarımız sırasında göz teması kurmanın, işitilebilir ses tonuyla, konu dışına çıkmadan, kelimeleri doğru te- laffuz ederek konuşmanın ve konuşmalar sırasında nezaket kurallarına uygun davranmaya dikkat etmenin önemini vurgular.

A1 B3 C1 C4 D1

Öğretmen bir zarfın içerisine çocuklardan anlatmalarını isteyeceği bir resim koyar. (Bu resim, kedi şekli verilmiş piş- miş yumurta resmidir.) Sınıfa resmin küçük bir kısmını zarftan çıkararak gösterir. Resmin ne ile ilgili olduğunu sorar. Çocuklardan yanıtlar geldikten sonra resmi biraz daha fazla gösterir. Çocukları tekrar resimle ilgili konuşturur.

A1 C2 C4 C5 D1

En sonunda resmin tamamını çocuklara gösterir ve resmi tekrar anlatmalarını ister. Öyküdeki Berrin’in önerdiği gibi yemekleri konuştururlar ve yumurtaların sarısının kedi gözleri olduğu, sucuğun papyon ve kulak olduğu konuşulur. Zarf içerisinden diğer bir görsel üzerinde konuşmaya devam edilir.

A1 B1 B3 C4 C5

Öğretmen yine görseller hakkında konuşmamızı içeren bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını dağıtır. Daha sonra etkinliği bireysel olarak tamamlamalarını ister.

Kazanımlar

T.1.2.2 Hazırlıksız konuşmalar yapar. T.1.2.4 Konuşma stratejilerini uygular.

a)Göz teması kurmanın; işitilebilir ses tonuyla, konu

dışına çıkmadan, kelimeleri doğru telaffuz ederek ko- nuşmanın önemi vurgulanır.

b)Konuşmalar sırasında nezaket kurallarına (yerinde

hitap ifadeleri kullanma, başkalarının sözünü kes- meme, söz alarak konuşmaya katılma, karşısındakini saygıyla dinleme) uygun davranılması gerektiği hatır- latılır.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 40: Resmi Anlat

Materyaller

A3

Zarf, resimler, “Konuşan Tabaklar” öykü kitabı, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 40.

Sözcük ve Kavramlar Ses tonu, telaffuz, nezaket kuralları

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 117

105

Her bir canlıyı kendi ağız ve burnuyla eşleştirip

görseller hakkında konuşalım.

RESMİ ANLATEtkinlik 40 Değerlendirme

B1 C2 C4 D1

Etkinlik süreci sonunda çocuklara etkinliğe ve konuşma sırasında dikkat edilecek kurallara yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Zarfların içinden çıkanlar ne resimleriydi?

• Zarfların içinden çıkan resimleri nasıl tahmin ettik?

• Konuşmalarımız sırasında hangi kurallara dikkat ettik?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Ailelere, çocuklar için hazırladıkları sağlıklı yemeklere çocukların ilgisini çekebilecek şekiller vererek sevdirmeleri yönünde yönlendirmeler yapabilir.

Öneriler

• Sınıftaki çocuk sayısı kadar zarfların içerisine yemeklerle ilgili görseller yerleştirilebilir.

• Zarflar karıştırılıp çocuklardan sırayla bir zarfı seçmesi ve o yemekle ilgili neler bildiği hakkında sorular sorularak çocuklar konuşturulabilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2

Öğretmen öğrenilen hece ve kelimelerle ilgili bir oyun oynanacağı belirtilir. Oyunu anlatmadan önce düzeneği hazır- lar ve oyunu anlatırlırken düzenek çocuklara gösterilir.

B2 B3 B4

Öğretmen kalın mukavvadan 30-40 cm çapında bir daire hazırlar, ortasından bir saat yelkovanına benzer bir gösterge ile tutturur, göstergenin etrafına vurgulanmak istenen hece ve kelimeler gelecek şekilde sıralar. Hece ve kelimeler daha önce okunmuş öyküler ve işlenmiş ses grubu/gruplarında yer alan seslerden oluşturularak hazırlanır.

A1 B3 C3 C4 C5 D2

Öğretmen oyunun adını söyleyerek çocukların sınıfta çember oluşturacak biçimde bir düzen almalarını sağlar. Daha sonra oyuna başlanır ve çocuklar sırayla çarkı çevirir. Göstergenin karşısına gelen hece ya da kelime, çarkı çeviren çocuk tarafından okunur. Çocukların okuyabilmesi için gerekli süre verilir ve doğru okuması için yardım alması gere- kiyorsa yardımcı olunur.

B1 C4 C5

Okumasını tamamlayan çarkı tekrar çevirir. Göstergenin karşılık geldiği yeni hece ya da kelimeyi okuyacak kişiyi, oku- masını tamamlayan çocuk seçebilir. Öğretmen sürecin kontrollü bir şekilde ilerlemesini sağlar.

B3 C5 D1

Çalışma sonunda öğretmen yeni bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını çocuklara dağıtır ve boyama çalışması yapılır.

Kazanımlar

T.1.3.3 Hece ve kelimeleri okur.

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 109-120)