• Sonuç bulunamadı

Aşağıdakilerden hangisi ünlem işaretidir? Yu varlak içine alalım.

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 97-106)

Etkinlik Kartları

75GÖRSELLERİ İNCELEYELİMEtkinlik

T.1.3.18 Metnin içeriğine uygun başlık/başlıklar belir-

2 Aşağıdakilerden hangisi ünlem işaretidir? Yu varlak içine alalım.

Etkinlik 29

B1

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek sınıfa etkinlik kâğıtlarını dağıtır.

Değerlendirme

C1 C2 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara büyük harfler ve noktalama işaretlerinin kullanımına yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Hangi durumlarda büyük harf kullanıyoruz? Örneklendiriniz.

• Bu derste öğrendiğiniz noktalama işaretleri hangileridir?

• Cümle bittiğinde hangi noktalama işaretlerini kullanırız?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan etkinlik kâğıdında yer alan sorulara ilişkin ce- vaplarını sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tarafından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, çocuklarıyla büyük harf ve noktalama işaretlerinin kullanımına yönelik evde bulunan öykü kitaplarını inceleme yoluyla pekiştirme çalışmaları yapabilir.

Öneriler

• Bu etkinliği bir dersle sınırlı tutmamak ve verilebilecek örnekleri arttırmak etkili olabilir.

• Etkinlik kullanılan öykü kitaplarında büyük harf ve noktalama işaretlerinin kullanılma durumlarının incelenmesi

Öğrenme Süreci

A1

Öğretmen daha önce okudukları ve üzerinde konuştukları “Kediler Ne Der?” isimli öyküyü çocuklara hatırlatmak amacıyla tekrar okur.

C4

Öğretmen okudukları öyküde geçen konuşma bölümleri üzerinde tekrar durarak “Özür dilerim, geçmiş olsun, elinize sağlık, günaydın, teşekkür ederim, tanıştığıma memnun oldum” ifadelerinin kullanıldığı yerler hakkında öykü içeri- sinden ve günlük yaşamdan örnekler verir.

C2 C4

Çocuklara bu ifadeleri başka nerelerde kullandıklarını sorarak her bir ifadeye ilişkin söz alan çocuklardan örnekler dinlendikten sonra öğretmen nezaket kurallarına ilişkin bir etkinlik yapacaklarını belirtir.

B1 B2 B4 C4

Öğretmen bu ifadelere uygun hazırlamış olduğu görseller eşliğindeki kısa örnek olay kartlarını bir torbaya yerleştirir. Tombala şeklinde teker teker örnek olay kartları çocuklara çektirilir.

B1 B2 B4 C2 C4

Çocuklardan sırayla çektiği örnek olay kartındaki olayı anlatarak hangi ifadenin kullanılması gerektiğini tahmin etme- si istenir. Bu şekilde bütün kartlar çekilir ve etkinlik tamamlanır.

Kazanımlar

HB.1.2.4 Evde aile bireyleri ile iletişim kurarken neza-

ket kurallarına uyar.

Evde aile bireyleriyle iletişim kurarken duygularını, düşüncelerini ve isteklerini nezaket kuralları çerçeve- sinde uygun ses tonu, mimik ve kelimelerle dile getir- mesi üzerinde durulur. Evdeki diğer bireylerin odasına girerken izin istemesi gerektiği vurgulanır.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 30: Nezaket Kurallarını Bulalım

Materyaller

A3

Olay kartları, torba, “Kediler Ne Der?” öykü kitabı, Ço- cuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 30.

Sözcük ve Kavramlar Nezaket kuralları

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 97

81

Görselde verilen olaylarla söylememiz gerekenleri eşleştirelim.

NEZAKET KURALLARINI BULALIMEtkinlik 30

Özür dilerim. Geçmiş olsun. Günaydın. Elinize sağlık. Değerlendirme C1 C2 C4 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara etkinlik sırasında kazanılması hedeflenen nezaket kurallarına yönelik sorular soru- lur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Ne zaman “Özür dilerim” ifadesini kullanırız?

• Kimlere “Geçmiş olsun” deriz?

• Sabah ilk karşılaştığımız kimselere ne deriz?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Ailelerden çocuklarıyla ev içerisinde bu ifadeleri hangi durumlarda kullandıklarına ilişkin konuşmaları istenebilir.

Öneriler

• Sınıf içerisinde örnek olay kartlarından hareketle drama çalışması yapılabilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2 B1 C4

Öğretmen, derste bir deney yapacaklarını ve bu deneyin suyun tasarrufu ile ilgili olduğunu belirtir. Daha sonra deney için çocukları 5’erli gruplara ayırır.

C2 C4

Öğretmen deneyin iki aşamalı olduğunu birinci aşamasında suyu hızlı bir şekilde dökerek kaç kişinin ellerini yıkayabi- leceğini göreceklerini ve ikinci aşamasında ise suyu yavaş dökerek kaç kişinin ellerini yıkayabileceğine göreceklerini belirtir.

B1 B2 C5

Deneyin sonuçlarını grup üyelerinin kaydetmesini ister. Bunun için gruplara aşağıdaki form verilir.

Suyun akış hızı El yıkayan kişi sayısı

Hızlı Yavaş

B1 B2 B4 C3 C4 C5

Deney için öncelikle 2, 5 veya 5 litrelik su şişelerine su doldurulur. Grup üyelerinin ellerine sıvı sabun konulur. İki aşa- ma halinde çocuklar sırasıyla önce hızlı sonra yavaş bir şekilde akıtılan su ile ellerini yıkamaya başlar. Ellerini yıkayan çocuk tekrardan eline sıvı sabun alarak sıraya girer.

B1 C2 C4 D1

Her gruptaki bir üye bulguları tabloya kaydeder. Daha sonra her grubun sözcüsü kendi bulduğu sonucu söyler. So- nuçlar tahtaya yapılan tabloya kaydedilir. Sonuçlardan yola çıkarak çocuklar ile tablo hakkında konuşulur.

C2 C4

Öğretmen, çocuklara kapanış için bir etkinlik kâğıdı dağıtır. Etkinlik tamamlandıktan sonra sınıfça cevaplar üzerinde konuşulur.

Kazanımlar

HB.1.2.5 Evdeki kaynakları verimli bir şekilde kullanır.

Elektrik, su ve kişisel temizlik malzemelerinin tasarruf- lu kullanımı üzerinde durulur.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 31: Bak Bakalım Doğru mu Yaptıklarım?

Materyaller

A3

2,5 litrelik şişeler, su, sıvı el sabunu, tasarrufla ilgili re- simler, fon kartonu, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 31. Sözcük ve Kavramlar

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 99 83 Evdeki kaynakların verimli kullanılmadığı görselleri inceleyelim. Düşüncelerimizi paylaşalım.

BAK BAKALIM DOĞRU MU YAPTIKLARIM?Etkinlik 31 Değerlendirme

B1 C2 C4 C5 D1

Etkinlik süreci sonunda çocuklara yapılan deneye yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Ör- neğin

• Etkinlik sırasında karşılaştığımız en büyük problem neydi?

• Hangi durumda daha çok kişi elini yıkadı?

• Evimizde kullandığımız suyu nasıl tasarruflu kullanabiliriz?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, elektrik, su ve kişisel temizlik malzemelerinin tasarruflu kullanımı hakkında çocuklarla konuşma yapma-

ları yönünde yönlendirilebilir. Evde kaynakları çocukların tasarruflu kullanma durumunu takip ederek çocuklarla bu durumu konuşabilirler.

Öneriler

• Etkinlik okul bahçesi, lavabo bulunan laboratuvar gibi farklı grupların aynı anda çalışabileceği bir alanda yapılma-

lıdır.

Öğrenme Süreci

A1 B1

Öğretmen tarafından çocuklara bir gün boyunca neler yaptıkları sorusu yöneltilerek çocukların görüşleri alınır. Öğ- retmen tarafından alınan görüşler sıra ile tahtaya yazılır.

A1 B1

Tahtaya yazılanlardan hangilerine daha çok, hangilerine daha az zaman ayrıldığı üzerinde sınıfça tartışma yapılır (Sadece az çok şeklinde zaman ifadeleri kullanılır).

A3 B2 C4

Öğretmen çocuklara daha önceden hazırlamış olduğu ve bir çocuğun bir gün içinde yapabileceği bazı aktivitelerin (uyku, oyun, ders çalışma, dinlenme, yemek yeme vb.) görsellerinin yer aldığı etkinlik kâğıtlarını dağıtır.

A1 B2 B3 C2 C4

Çocuklardan etkinlik kâğıdındaki görsellerden hareketle daire dilimindeki uygun yerlere bu görsellerin yapıştırılma- larını ya da yazılı ifadeleri daire içerisine yazmalarını ister.

A1 B4 C1 C4 C5

Öğretmen burada dilimlerin genişliğinin sürenin uzunluğunun ne kadar çok ya da ne kadar az olduğunu gösterdiğini söyler (Tahmini saatlerde söyleyebilir ya da çocuklara ne kadar zaman ayırdıklarını da sorabilir). Örneğin uyku çocuk- ların en fazla zamanı ayırdığı bölüm olduğundan etkinlik kâğıdındaki dilimlerden en büyüğüne uykuyu temsil eden görselin yapıştırılması gerekmektedir.

Kazanımlar

HB.1.2.6 Gün içerisinde neler yapabileceğini planlar.

Oyun oynama, ders çalışma, dinlenme, uyuma, bes- lenme, ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte nitelikli zaman geçirme ile kitle iletişim araçlarını kullanma gibi işlere ayrılan süre üzerinde durulur.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 32: Ayşin’in Bir Günü

Materyaller

A3

Ucu küt makas, yapıştırıcı, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 32.

Sözcük ve Kavramlar Planlama

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 101 85 Ayşin’in bir günde yaşadıklarına ayırdığı zamanı aşağıda

yer alan dairedeki bölümlere ekteki görselleri keserek yapıştıralım.

AYŞİN’İN BİR GÜNÜEtkinlik 32 Değerlendirme

B2 C4 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara etkinliğe yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Bir gün içinde en çok neye zaman ayırıyorsunuz?

• Bir gün içinde başka nelere zaman ayırıyorsunuz?

• Plansız davranınca neler olabilir?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocuk- ların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında payla- şılabilir.

Aile Katılımı

• Aileler, planlı olma davranışıyla ilgili çocuklarla konuşmaları konusunda yönlendirilebilir. Ailelerden çocukları ile oyun oynama, ders çalışma, dinlenme, uyuma, beslenme, ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirme ile kitle iletişim araçlarını kullanma gibi işlere ayrılan süreler hakkında konuşmaları istenebilir.

Öneriler

• Daire dilimleri tamamlanınca çocukların birbirlerini etkinliğe göre yargılamamaları konusunda öğretmen duyarlı

olmalıdır.

• Makas kullanımı gibi güvenlikle ilgili durumlarda öğretmen kontrolü elinde tutmalıdır.

Öğrenme Süreci

A1 B3 C4

Öğretmen “Hışırtı” kitabını çocuklara göstererek, Akif ve Mehmet hakkında bilgi verir. Daha sonra, öykünün bazı bölümlerini anlatan görseller ile ilgili bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını dağıtır.

A1 B3 B4 C2 C3 C4 C5

Çocuklar etkinlik kâğıdını inceledikten sonra öğretmen çocuklara inceledikleri görsellerin altında kutuların yer aldı- ğını, bu görselleri öyküdeki oluş sırasına göre sıralama yapmalarını, sıralama için görsellerden ilk gerçekleşen hangisi ise ona “1”, ikinci gerçekleşene “2” yazmalarını ve bu şekilde sıralamaları gerektiğini belirtir.

A1 B2 B3 C1 C3 C4

Çocuklara yeterince süre verdikten sonra öğretmen öykünün oluş sırasını çocuklarla beraber kontrol ederek hatalı yapan çocuklara öyküde geçen olayları sıra ile hatırlatarak dönütler verir. Öğretmen, gönüllü birkaç çocuktan “Hışır- tı” öyküsünde geçen olayları sıralamaya dikkat ederek anlatmalarını ister ve onlara dönütler verir.

Kazanımlar

T.1.1.6 Dinlediği/izlediği metni anlatır.

Olayları oluş sırasına göre anlatması için teşvik edilir.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 33: Öyküdeki Olaylar

Materyaller

A3

“Hışırtı” öykü kitabı, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 33. Sözcük ve Kavramlar

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 103

89

“Hışırtı” öyküsüne ait görselleri oluş sırasına gör e sıralayalım.

ÖYKÜDEKİ OLAYLAREtkinlik 33 Değerlendirme

B1 B2 C2 C4 D1

Etkinlik süreci sonunda çocuklara dinlediklerine ve etkinliğe yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Öykü nasıl başlamıştı?

• Daha sonra ne oldu?

• Öykünün sonunda ne oldu?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan tahminlerini sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Aile Katılımı

• Aileler, bir günde yaşadıkları olayları karışık bir şekilde çocuklara anlatarak çocuklardan bu olayları oluş sırasına göre sıralamalarını isteyecekleri bir oyun oynayabilirler.

Öneriler

• Hayat Bilgisi dersiyle de ilişkili olabilecek şekilde kişisel bakım davranışı olan “el yıkama” davranışının aşamalarını gösteren görseller sınıfa getirilerek çocuklardan bunları oluş sırasına göre dizmeleri istenebilir. Bu şekilde disip- linler arası etkinlikler planlanabilir.

Öğrenme Süreci

A1 C1

Öğretmen “Hışırtı” adlı öyküyü model olacak şekilde okur ve daha sonra gönüllü birkaç çocuğa öyküyü okutur.

A2 C2 C4 D1 D2

Öğretmen, öyküde ne anlatıldığını ve kimlerin olduğunu sorar. Söz almak isteyen tüm çocuklar sıra ile konuşturulur.

B2 B4 C2 C4 D1

Daha sonra etkinlik kâğıtlarını dağıtır ve çocuklardan dinledikleri ve hakkında konuştukları öykü ile ilgili etkinlik kâğıt- larında yer alan görselleri inceleyerek öykü ile ilgili olanları bulmalarını ve işaretlemelerini ister.

A1 B2 C3 C4

Çocuklara yeterli süre verdikten sonra her çocuğu dinleyerek hangi görselleri neden seçtikleri üzerine sınıfça konu- şulur ve seçilen görselleri boyamalarını ister.

Kazanımlar

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 97-106)