• Sonuç bulunamadı

ahmet, okul kapısının açılıp kapanırken gıcırdadığını söyledi 5 herkes başka bir şey anlatmıştı

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 39-46)

ETKİNLİKLER

NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM

4 ahmet, okul kapısının açılıp kapanırken gıcırdadığını söyledi 5 herkes başka bir şey anlatmıştı

Etkinlik 4

Değerlendirme

B4 C2 C3 C4 C5 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara sorular sorularak öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Büyük harfleri nerelerde kullanırız?

• Noktayı nerelerde kullanırız?

• Soru işaretini nerelerde kullanırız?

• Ünlem işaretini nerelerde kullanırız?

• Kesme işaretini nerelerde kullanırız?

Çocukların yanıtlarına göre ihtiyaç duyulması halinde öğretmen tarafından çocuklara geribildirimler de verilir. Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan cevaplarını sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara sınıf arkadaşları tarafından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplana- rak çocukların portfolyolarına eklenir. Öğretmen uygun görürse bu etkinlik kâğıtları belirli bir süre sınıf duvarında sergileyebilir.

Aile Katılımı

• Ailelere gönderilen günlük ya da haftalık notlarda, sınıfta paylaşılan ya da evde okunan öykü kitaplarını çocukla-

rıyla inceleyerek büyük harf ve noktalama işareti kullanımına ilişkin çalışmalar yapmaları önerilir. Öneriler

• Benzer etkinlik sınıfta diğer öyküler paylaşıldığında da yapılabilir.

• Çocukların düzeyine uygun olarak cümle sayısı artırılabilir ya da daha az noktalama işareti üzerinden etkinlik

planlanabilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2

Öğretmen çocuklara çevremizde duyduğumuz sesler ile ilgili bir çalışma yapacaklarını söyler.

B1 B3 B4 C3

Etkinliğe çocuklara farklı sesler (kedi sesi, inek sesi, yağmur sesi, dalga sesi, gitar sesi, araba sesi, öksürme sesi, siren sesi gibi) dinletilerek başlanır.

B2 C5 D1 D2

Öğretmen, çocuklara dinletilen seslerden hangilerinin insanlar tarafından çıkarıldığını ve hangi seslerin ise doğada bulunduğunu sorar. Öğretmen sorulara gelen yanıtlara dönüt verir.

B1 B3 C3

Öğretmen sesler ile ilgili bir etkinlik yapacaklarını belirtir ve daha önceden hazırlamış olduğu görselleri çocukların sırtlarına yapıştırır (sınıf mevcudu 20 olarak düşünüldüğünde 10 çocuğun sırtına doğal, 10 çocuğun sırtına da yapay ses kaynaklarının görselleri yapıştırılır). Seslerin sınıfta verilen örneklerden olmasına dikkat edilir. (Ses görselleri şelale, televizyon, gitar, ambulans, itfaiye, köpek sesi, kedi sesi, yağmur sesi, radyo, keman, polis aracı gibi görseller olabilir.)

C3 C4 C5

Öğretmen oyunun kurallarını çocuklara açıklar. Çocuklardan birbirlerinin sırtlarındaki görsellere bakması ve görselde bulunan sesin doğada kendiliğinden var olup olmadığını düşünmelerini ister.

B3 B4 C3 C4 C5

Çocuklar öğretmenin “Başla!” komutuyla etkinliğe başlar. Çocuklar sırayla seçtiği bir arkadaşına sırtını çevirir ve on- daki görseli ismini söylemeden anlatmasını ister. Çocuklar rolleri değişerek etkinliğe devam eder. Eğer her iki çocuk da aynı ses kaynağında bulunuyorsa el ele tutuşur. Daha sonra diğer arkadaşlarını ararlar. Kendi grubunda olduğunu düşündükleri arkadaşlarına onun sesini anlatırlar.

B3 C4 C5 D1 D2

Çocuklar kendi grubunda olduğunu düşündüğü her çocuğa kendi sırtlarındaki görselleri de gösterir ve tüm sesleri inceledikten sonra her iki grup da birbirlerinin karşısına geçer. Her çocuk karşısındaki arkadaşının görselini sırtından koparır ve sırayla görseldeki sesin ne olduğunu ve doğada kendiliğinden bulunup bulunmadığını söyler.

B2 B3 D2

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını dağıtır. Etkinlik kâğıtları tamamlandığında sınıfça verilen cevaplar üzerinde konuşulur.

Kazanımlar T.1.1.1 Doğal ve yapay ses kaynaklarından çıkan ses- leri ayırt eder. Doğal ve yapay ses kaynakları hakkında bilgi veril- mez. T.1.1.2 Duyduğu sesleri taklit eder. Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 5: Ses Bulmacası

Materyaller

A3

Doğal ve yapay ses kaynaklarının görselleri ve ses kayıt- ları, bant, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 5.

Sözcük ve Kavramlar Ses, ses kaynağı

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 39 21 Aşağıdaki anneleri ve yavrularını doğru bir şekilde eşleştirelim. Annelerin yavrularını aramak için çıkaracakları sesleri taklit edelim.

SES BULMACASIEtkinlik 5 Değerlendirme

B4 C2 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara etkinlik sırasında kazanılması hedeflenen sesleri ayırt etmeye yönelik sorular so- rulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Oyunumuzda geçen hangi sesler doğada bulunmaktadır?

• Oyunumuzda geçen hangi sesler insanlar tarafından çıkarılmaktadır?

• Oyunumuzda geçen sesler dışında doğada bulunan ve insanlar tarafından çıkarılan seslere birkaç örnek veriniz.

Çocukların yanıtlarına göre ihtiyaç duyulması halinde öğretmen tarafından çocuklara geribildirimler de verilir. Ek olarak, öğretmen çocuklar görseller ile ilgili konuşurken konuşma becerilerinin ölçüldüğü ve kaydedildiği kendi hazırlayabileceği gözlem formunu her çocuk için doldurabilir. Doldurulan formlar çocukların portfolyolarına eklene- bilir.

Aile Katılımı

• Ailelerden evlerinde çocuklarıyla yakın çevrelerinde tanık oldukları diğer ses örnekleri ve bu seslerin doğada

bulunup bulunmadığı ya da insanlar tarafından çıkarılıp çıkarılmadığı hakkında konuşmaları istenebilir. Öneriler

• Bu etkinlik birçok farklı konuya da uyarlanabilir. Örneğin zıt anlamlı sözcükleri çocukların birbirlerinin sırtına ya- pıştırıp eşlerini bulmaları ya da eş anlamlı sözcükleri yapıştırıp eşlerini bulmaları istenebilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2

Öğretmen çocuklara bir oyun oynayacaklarını söyleyerek oyunun adının “KİM BU?” olduğunu belirtir. Oyun ve etkin- lik için öğretmen önceden çocukların özelliklerine ilişkin bilgileri derlemiş ve ilgili görselleri hazırlamıştır.

B1 B3

Örnek bir etkinlik sınıfça öğretmenin yönergesi eşliğinde yapılır. Öğretmen tahtaya astığı “KİM BU?” etkinliğini içeren karton üzerindeki baloncuklara sınıftan seçtiği bir çocuğa ilişkin “Göz rengi, Saç şekli, Saç rengi, En sevdiği renk, En sevdiği rakam, En sevdiği meyve” gibi ifadeleri içeren ilgili görselleri yapıştırır.

B3 C4 C5 D1 D2

Öğretmen çocuklardan her aşamada tahminde bulunmalarını ister. Doğru kişi bulunduktan sonra ilgili çocuğun fo- toğrafı etkinliğin orta kısmında yer alan boşluğa yerleştirir.

A1 A2 B3 C1

Daha sonra öğretmen önceden hazırlamış olduğu etkinlik kâğıtlarını sınıfı gruplandırarak her gruba bir etkinlik kâğıdı gelecek şekilde dağıtır. Öğretmen, kâğıttaki orta boşluğa ortak yapılan aktivitede yer almayan çocuğun görsellerini yerleştirir.

A1 B2

Çevreleyen kısımlarda kullanılmak üzere çocukların özelliklerini yansıtan görsel örneklerini gruplara dağıtır. Görsel örnekleri farklı gruplar oluşturularak çocuklara verilir (Saç rengi ilgili görseller bir arada, göz rengi ile ilgili görseller bir arada…..).

A1 B2 C3 C4 D1 D2

Öğretmen gruplara 10-15 dakika süre verilerek her grubun ellerindeki görseller içerisinden seçim yaparak arka- daşlarını yansıtan görselleri ilgili yerlere yapıştırmalarını ister, yardıma ihtiyacı olan gruplar için ilgili çocuklara soru sorabileceklerini belirtir.

Kazanımlar

HB.1.1.2 Kendisiyle akranları arasındaki benzer ve

farklı yönleri ayırt eder.

Çocukların fiziksel özellikleri üzerinde durularak özel gereksinimli bireylerin farkına varma, onların kullan- dığı cihaz ve protezlere dikkat etme gibi unsurlar da vurgulanır.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 6: Kim Bu?

Materyaller

A3

Hazır görseller, sınıftaki çocukların fotoğrafları, yapıştı- rıcı, Çocuk Etkinlik Kitabı - Etkinlik 6.

Sözcük ve Kavramlar Benzerlik ve farklılıklar

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 41

23

Aşağıda f

otoğrafı yer alan arkadaşımızın özelliklerini bulutlara yerleşt irelim.

KİM BU?

Etkinlik 6

Değerlendirme

C2 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara kendisiyle arkadaşları arasındaki benzer ve farklı yönleri ayırt edebilmelerine yö- nelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Etkinlik sırasında arkadaşlarınızın hangi özelliklerini öğrendiniz?

• Arkadaşlarınızın başka hangi özelliklerini öğrenmek isterdiniz?

• Arkadaşlarının seninle hangi benzer özellikleri var?

• Arkadaşlarının seninle hangi farklı özellikleri var?

Çocukların yanıtlarına göre ihtiyaç duyulması halinde öğretmen tarafından çocuklara geribildirimler de verilir. Öğretmen tarafından etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşılabilir.

Aile Katılımı

• Ailelerden çocuklarıyla aile bireylerinin fiziksel özellikleri hakkında konuşmaları istenebilir. Öneriler

• Sınıfta gözlük, işitme cihazı ve benzeri cihaz kullanan çocukların olması durumunda bu özelliklere etkinlik için

kullanılan görsellerde yer verilebilir.

• Çocuk fotoğraflarının elde edilememesi durumunda isimlerinin yazılı olduğu kâğıtlar etkinlik kâğıtlarının ortasına

yapıştırılabilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2

Öğretmen sınıfları ile ilgili etkinlikler yapacaklarını ve oyun oynayacaklarını belirtir.

A3 B1 B3

Öğretmen, çocuklara “Nerede?” adlı oyunu oynayacaklarını belirterek oyunun kurallarını açıklar. Oyun için sınıftaki bazı eşyaların ve çocukların isimlerini küçük kâğıtlara ya zıp katlayarak bir kutuya koyar.

B2 B3 C3 C4 C5 D2

Çocuklardan sıra ile gelip kutudan bir kâğıt çekmelerini ister. Çocuklardan çektikleri kâğıtta yazan eşyayı ya da ar- kadaşının yerini yer yön ifadelerini kullanarak sınıfa anlatmalarını ister. Diğer çocuklar da kâğıtta yazılı çocuk ya da eşyayı verilen yer ve yön ifadelerini dikkate alarak bulmaya çalışır. Oyun sırasında “bayrak” için; sınıfın karşısında, İstiklal Marşı’nın sağında, tahtanın yukarısında; Ali için Berk’in önünde, Ayşe’nin sağında, Fatih’in yanında gibi ifade- ler kullanılabilir.

C4 D1 D2

Oyun tamamlandıktan sonra öğretmen çocuklara “Bugün okulun kapısından girdikten sonra sınıfımızı bulmak için nelere dikkat ettiniz?” sorusunu yöneltir. Çocukların cevapları doğrultusunda “Sınıfımız kaçıncı katta? Sınıfımızın yanında hangi sınıf var? Sınıfımız öğretmenler odasının neresinde? Sınıfımızın yanında ne var?” gibi sorularla yer yön bildiren kavramlara dikkat çekilir.

Öğretmen, çocukların “sağında, solunda, önünde, arkasında, altında, üstünde, yanında, karşısında” kavramlarını kullanıp kullanmadıklarına da dikkat eder.

D2

Daha sonra öğretmen, eğer sınıflarına bir misafir gelecek olsa ona sınıflarının yerini bulması konusunda nasıl yardım edebileceklerini sorar ve çocukların fikirlerini alır.

B2 B3

Öğretmen, çocuklara benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek etkinlik kâğıtlarını dağıtır. Kazanımlar

HB.1.1.4 Sınıfının okul içindeki yerini bulur.

Yönle ilgili; sağında, solunda, önünde, arkasında, al- tında, üstünde, yanında, karşısında gibi temel kavram- lar üzerinde durulur.

Etkinlik Çeşidi: Hayat Bilgisi, Oyun

Etkinlik 7: Benim Güzel Sınıfım

Materyaller

A3

Hazır görseller, sınıftaki çocukları Kutu, eşya ve isimle- rin yazılı olduğu kâğıtlar (görsellerde kullanılabilir), Ço- cuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 7. n fotoğrafları, yapıştırıcı, Çocuk Etkinlik Kitabı-Etkinlik 6.

Sözcük ve Kavramlar

Sağında, solunda, önünde, arkasında, altında, üstün- de, yanında, karşısında

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 43 27 Aşağıda sınıfımızda verilen nesnelerin altına, oturduğumuz sıraya göre yerlerine “sağında, solunda, önünde, arkasında, altında, üstünde, yanında, karşısında” kelimelerinden uygun olanları yazalım.

BENİM GÜZEL SINIFIMEtkinlik 7 Değerlendirme

B4

Çocukların etkinliklere katılımı göz önünde bulundurularak aşağıdaki “Gözlem Formu” ile süreç değerlendirmesi yapılır. Gözlem formunda sınıftaki çocuk sayısı kadar satır kullanılır.

Aile Katılımı

• Ailelere, gönderilen günlük ya da haftalık notlarda ailelerden, çocuklarına sınıflarının nerede olduğunu sormaları

ve çocuklarının da yön kelimelerini kullanarak anlattırmaları istenebilir. Öneriler

• Bu etkinlik; “Okulun bölümlerini tanır.” kazanımında da giriş etkinliği olarak kullanılabilir.

• Çocukların düzeyi dikkate alınarak kutu içerisinde yer alan kâğıtta yazılanları öğretmen çocukların kulağına söy-

leyebilir ya da kâğıtlarda resim kullanılabilir.

Etkinlik 7

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 39-46)