• Sonuç bulunamadı

Metnin içeriğine uygun başlık/ başlıklar be-

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 68-72)

Etkinlik Kartları

T.1.3.18 Metnin içeriğine uygun başlık/ başlıklar be-

lirler.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 17: Ben Olsam

Materyaller

A3

“Tren Yolculuğu” öykü kitabı, Çocuk Etkinlik Kitabı-Et- kinlik 17.

Sözcük ve Kavramlar Metin başlığı

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 67 51 Dinlediğimiz ve okuduğumuz “Tren Yolculuğu” adlı öykü ile ilgili aşağıdaki

soruları cevaplayalım.

Öykümüzdeki kahramanlar kimlerdir? İlke ve Yusuf, canı sıkılınca neler yaptı? İlke ve Yusuf, oyun oynarken trendeki insanlar ne yapıyorlardı? Babalarının önerdiği oyunun adı nedir?

Bu öykünün yazarı siz olsanız öykünün başlığı ne olurdu?

BEN OLSAMEtkinlik 17

Etkinlik 17

Değerlendirme

C2 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara paylaşılan öyküye yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Öykümüzün başlığı neydi?

• Siz öykü için hangi başlığı seçtiniz?

• Herkes öyküye birbirinden farklı başlıklar koydu. Neden böyle olmuş olabilir?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan cevaplarını sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar cevaplarını sunarken de bu çocuklara arkadaşları tarafın- dan sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Değerlendirme sürecinde öğretmen gözlemler yaparak çocukların yazma ile ilgili gelişim ve öğrenmelerini gözlem formlarına işleyebilir. Yine bu gözlem formları çocuk portfolyolarına eklenebilir.

Aile Katılımı

• Ailelere, çocuklara evde bulunan öykü kitapları aracılığı ile başlığını göstermeden öyküler okumaları ve daha son-

ra çocukların başlık önerisini alarak metin yazarının verdiği başlıkla karşılaştırmaları şeklinde çocuklarla oyunlar oynamaları önerilebilir.

Öneriler

• Çocuklardan gelen başlık önerilerinde yargılayıcı olunmadan, önerilen ilgisiz başlıkların nedeni sorulabilir, çocuk-

lardan gerekçeler istenebilir. Çocuk metnin içeriğine yönlendirilebilir.

Öğrenme Süreci

A1 A2

Öğretmen çocuklara öğrendikleri noktalama işaretleri ve büyük harf kullanımı ile ilgili hatırlatmalarda bulunarak, bunların kullanımını içeren bir oyun hazırladığını belirtir.

B1 B2 B3

Öğretmen grup çalışması yapacaklarını belirterek sınıfı 5 gruba ayırır ve gruplara verilecek isimleri kura yoluyla be- lirler. Nokta, Kesme İşareti, Soru İşareti, Ünlem İşareti ve Kısa Çizgi isimlerini grup adlarını belirlemek için kullanır. Her grubun çocuklarını bir araya getirir. (Sınıfın fiziksel durumuna göre, iki/üç masa bir araya getirilerek grupların masasına isimlerinin yazılı olduğu bir kâğıt asılır.)

B2 B3

Öğretmen masasının üzerinde 5 tane küçük kutu bulundurur. Bu kutuların renkleri ve üzerinde yazan isimler bir- birinden farklıdır. Kırmızı kutunun üzerinde “Nokta”, Pembe kutuda “Kısa Çizgi”, Mor kutuda “Soru İşareti”, Mavi kutuda “Ünlem İşareti” ve Sarı kutuda ise “Kesme İşareti” yazar ve sembolleri yer alır. Bu kutulardan farklı olarak her grup masasına 2 tane karton bardak dağıtır. Bardakların birinin üzerinde "Doğru" diğerinde ise "Yanlış" ifadeleri yer alır. Bardaklar büyük harf kullanımını temsil eder.

B1 B2 B3

Öğretmen her grubun ismini tahtaya yazar. Her gruba 2 tane gelecek şekilde kapalı zarf verir. Zarflardan birisi nokta- lama işaretleri ile ilgili cümleleri; diğer zarf ise büyük harf kullanımı ile ilgili cümleleri içinde bulundurur.

B2

Zarfları dağıtmadan önce öğretmen oyunun kurallarını açıklar. Zarfların, öğretmen söyleyince açılması ve bir cümle- ye karar vermeden diğer cümleye geçmemeleri gerektiğini belirtir.

B1 B2 B3 B4

İlk olarak öğretmen noktalama işaretleri ile ilgili gelecek cümlelerden başlamaları gerektiğini söyler. Zarfın içinde yer alan cümlelerde birer noktalama işareti eksiktir. Öğretmen çocuklara eksik bırakılan parantez içine hangi işaretin geleceğini uygun görüyorlarsa onu öğretmen masasındaki uygun olan noktalama işareti kutusunun içine atmaları gerektiğini belirtir.

Kazanımlar

T.1.4.8 Büyük harfleri ve noktalama işaretlerini uygun

şekilde kullanır.

Büyük harflerin cümleye başlarken, özel isimleri ve başlıkları yazarken kullanıldığı, örneklerle vurgulanır. Nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi ve kesme işaretlerinin yaygın kullanılan işlevleri üzerinde duru- lur.

Etkinlik Çeşidi: Türkçe, Oyun

Etkinlik 18: Trendeki Konuşmalar

Materyaller

A3

Renkli kutular (5 adet), karton bardaklar (10 adet), zarflar (10 adet), cümlelerin yazılı olduğu kartlar/kâğıt- lar, grup isimlerinin yazılı olduğu kâğıtlar, “Tren Yolcu- luğu” öykü kitabı, Çocuk Etkinlik Kitabı - Etkinlik 18. Sözcük ve Kavramlar

Noktalama, nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi, kesme işareti, büyük harf

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı 69

D2

Bu zarflardaki cümleleri her grup tamamlayınca öğretmen kutulardaki cümleleri inceleyerek tüm sınıfla doğru yanıt- ları bulmaya çalışır ve grup üyelerine dönütler verir.

B1 B2 B3 B4

Daha sonra öğretmen çocuklara ikinci zarfı açmalarını ve bu sefer içinde bulunan kâğıtlarda yazan cümlelerde büyük harf kullanımında hata varsa "Yanlış", hata yoksa "Doğru" yazan bardağın içine atmalarını söyler.

D2

Bu zarf da tamamlanınca öğretmen tekrar tüm sınıf ile birlikte bardakları kontrol eder ve yanıtlar için grup üyelerine dönütler verir.

B3

Öğretmen benzer bir etkinlik yapacaklarını belirterek sınıfa etkinlik kâğıtlarını dağıtır.

Değerlendirme

C2 D1 D2

Etkinlik süreci sonunda çocuklara büyük harf ve noktalama işareti kullanımına yönelik sorular sorulur ve öğrenme durumları kontrol edilir. Örneğin,

• Hangi durumlarda büyük harf kullanırız?

• Noktayı hangi durumlarda kullanırız?

• Soru işaretini hangi durumlarda kullanırız?

• Ünlem işaretini hangi durumlarda kullanırız?

• Kesme işaretini hangi durumlarda kullanırız?

• Kısa çizgiyi hangi durumlarda kullanırız?

Etkinlik kâğıtları çocuklar tarafından tamamlandığında çocuklardan cevaplarını sınıftaki arkadaşlarıyla paylaşmaları için gönüllü çocuklar seçilir. Paylaşım için seçilen çocuklar tahminlerini sunarken de bu çocuklara arkadaşları tara- fından sorular sorulabilir.

Etkinlik sonunda çocuklar tarafından doldurulan ve öğretmen tarafından değerlendirilen etkinlik kâğıtları toplanarak çocukların portfolyolarına eklenir. Etkinlik kâğıtları birkaç günlüğüne veya bir hafta boyunca sınıf duvarında paylaşı- labilir.

Değerlendirme sürecinde öğretmen gözlemler yaparak çocukların büyük harf ve noktalama işaretleri ile ilgili öğren- melerini gözlem formlarına işleyebilir.

İlkokul 1 Öğretmen Etkinlik Kitabı

70

Etkinlik 18

Aile Katılımı

• Aileler, noktalama işaretlerini ve büyük harf kullanımını içeren cümleleri (aile bireylerinin isimlerinin kullanılması tavsiye edilebilir) çocukların kontrol etmesi ve yanlışlık olanları düzeltmesi konusunda çocuklarla çalışmaları ko- nusunda yönlendirilebilir.

Öneriler

• Oyun yönergeleri, daha anlaşılır olabilmesi adına oyun sırasında aşama aşama verilebilir.

• Diğer öykü kitapları ile benzer etkinlikler yapılabilir.

• Öğretmen tarafından sınıf mevcudu ve çocukların düzeylerine bağlı olarak hem büyük harf hem de noktalama

işareti kullanımı için kullanılan cümle sayısı artırılabilir.

53

Belgede Eğitimde Birlikteyiz (sayfa 68-72)