• Sonuç bulunamadı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE OKUL-AİLE İŞ BİRLİĞİ

Ünite Soruları

11. OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE OKUL-AİLE İŞ BİRLİĞİ

Giriş

Okulda a leler n n yanında olduklarını gören çocukların akadem k olarak başarılarının arttığı kanıtlanmıştır. Ayrıca, eğ t mc ler n sorumluluklarının yer ne get r lmes nde a leler n destekler eğ t m süreçler n n daha yumuşak geç şlerle hayata geç r leb leceğ n şaret etmekted r.

11.1. Okul Öncesi Eğitimde Okul-Aile İş birliği

A le, toplumun yapı taşı olan; anne, baba ve çocuklardan oluşan en küçük b r md r. Çocuk ebeveynlerden aldığı kalıtsal özell kler le dünyaya gel r ve çevre le uyumunu sağlayacak becer ler y ne a les le l şk s nde kazanır. Bu doğrultuda a le, doğumdan t baren çocuğa bakım, korunma, barınma, beslenme ve eğ t m mkânlarını sunar. A le çocuğa yeterl m ktarda sevg , şefkat, lg sunarak çocukta güven duygusunun temeller n atar. A le çocuğun hem sosyal hem b l şsel gel ş m nde en öneml rolü oynayan b r nc l alandır.

A le, davranışları le model oluşturarak çocuğun yaşam ortamına uyum sağlamasına destek olur. Çocuğunun gel ş m nde doğal rehberl k vaz fes vardır. Toplum ç nde b r b rey olab lmes ne, kend yetenekler n n farkına varab lmes ne, problem çözme yet s n n gel şmes nde, okul yaşamı ve hayatındak uyumla lg l ed n mler nde yol göster c d r.

Bunun yanı sıra çocuğun a le çevres ndek şartlar ne kadar y olursa olsun, çocuğa kend akranları le b r uzman gözet m nde uygun b r ortamda lköğret me hazırlanmak ç n okul önces eğ t me gereks n m vardır. Okul önces eğ t m çocuğu hayata hazırlamada öneml b r süreçt r. Okul önces dönem çocuğun tüm gel ş m alanlarında yeterl l kler n ve gel ş m özell kler n bel rleme ve uygun b ç mde destekleme amacına yönel k olarak a le-okul ş b rl ğ n n son derece öneml olduğu b r dönemd r.

Çocuk okul yaşına gelene kadar tüm öğret ler a les nden ed n r ve okul yaşantısına başladığı anda a les nde gördüğü ve kazandığı davranışları, alışkanlıkları ve özell kler okul ortamına taşır. Çocuğun okul yaşantısındak olumlu kazanımları ve sosyalleşmes okul önces eğ t m kurumları ve a len n ortak sorumluluğundadır. Okul önces eğ t m programları ne kadar n tel kl olursa olsun a len n desteklemed ğ b r eğ t mde, çocukta kalıcı davranış değ ş kl ğ sağlamak ve okul önces eğ t m n amacına ulaşması mümkün olmamaktadır. Bu ş b rl ğ ve sorumluluğa her k tarafın da katılım sağlaması gerekmekted r.

A le çocuğunun farklı alanlardak özell kler n b l rken, öğretmen okuldak gözlemler le sınırlıdır. Öğretmen n a ley yakından tanıması çocuğu da keşfetmes n sağlamaktadır. Öğretmen n a len n çocuğa karşı tutumlarına hâk m olması gözlemled ğ çocuğun davranışlarındak değerlend rmeye katkıda bulunacaktır.

Çocuğun değerlend rmes nde karşılıklı b lg paylaşımı muhakkak olmalıdır.

Konuyla lg l kaynaklarda a len n özell kler n n ve çocuğun eğ t me katılımının akadem k başarı üzer ne öneml ölçüde etk l olduğu görülmekted r. Y ne yapılan araştırmalarda eğ t m düzey yükseld kçe a le katılımlarının da arttığı ve buna bağlı olarak çocukların da akadem k başarılarının yüksek olduğu saptanmıştır. Bu araştırmalara dayanarak a le özell kler n n daha üst sev yeye get r lmes , ruhsal ve b l şsel açıdan sağlıklı b reyler yet şt r lmes ç n anne-baba eğ t m programlarının gerekl l ğ önem kazanmıştır. Bu programlar hazırlanırken okulların vel lere destek sağlaması ve vel ler n de eğ t mlere katılmada zaman ayırmaları öncel kt r.

Bu b lg ler n ışığında; okulda yapılan tüm çalışmalar hakkında a le b lg lend r lmel , a le katılım çalışmalarına ver len önem açıkça anlatılmalı, bu katılımların ve eğ t mler n çocuğun her alanda gel ş m açısından değer vurgulanmalıdır. A le –okul şb rl ğ n n sadece “anne” le değ l anne-baba katılımı le sağlanab leceğ bel rt lmel d r. A le katılımının ve şb rl ğ n n çocuğun başarısının ve öğrenmes n n desteklenmes nde, programın daha zeng nleşm ş hale gelmes ne öneml katkı sağladığı bel rt lmel d r.

Doğdukları andan başlayarak çocuklar nançlarını, tutumlarını ve alışkanlıklarını b ç mlend ren b r a le ortamında yaşarlar. A leler çocukların lk öğretmenler d r ve evde gerçekleşen doğal öğrenme ortamı, b r öğretmen n yapılandırab leceğ tüm durumlardan daha zeng n olanaklar sunab lmekted r. Erken çocukluk yılları boyunca anne babalar günlük yaşam olayları ç nde çocuklarının araştırmasına, çevreyle akt f etk leş m ç ne g rmeler ne ve gözlemler n takl t etmeler yoluyla öğrenmeler ç n sonsuz olanaklar sunarlar. Çocuklar formal eğ t m ortamlarına g rd kler nde de a len n bu doğal öğrenme katkısını gel şt rerek sürdüreb lmes konusunda yardıma ve desteğe gereks n m olab lmekted r (Gürş mşek, 2002).

Bu bağlamda, çocukların öğrenme yaşantıları üzer nde doğrudan ve dolaylı etk s olan a les ve yakın çevres n n etk n rolünün çocuğun okula adım atışı le desteklenmes gerekmekted r. Okula başladığında evdek öğrenme deney mler n okula taşıyan çocuk, okulda öğrend kler n de evdek fertlere aktarma ht yacı duyab lecekt r.

En gen ş anlamıyla a le katılımı (anne-baba katılımı); anne-babaların doğumdan yet şk nl ğe kadar çocuklarının eğ t m ve gel şmeler n n her aşamasında yer almaları şekl nde tanımlanmaktadır (Nat onal Parent Teacher Assoc at on, 2000).

Çocuklar a le katılımını; a leler n n eğ t me değer verd ğ yönünde algılamaktadırlar. A leler okul programına katıldığında, çocuklar a leler n n onları bırakıp unutmadıklarını h ssetmekted rler (Morr son’dan akt: Zembat ve Unutkan, 1999).

A le ortamının çocuk üzer ndek etk s , okulun eğ t m anlayışına çok uygun olab l r ya da tam ters , okul tarafından stenmeyen türde olab l r. Bu durumda amacı, “Çocuğun en y şek lde yet şt r lmes d r.” B r başka fade le a le de okul da aynı hedef ç n, çaba harcamaktadır. Oysa “Eğ t m Sürekl l ğ ” lkes , çocuğun evde aldığı eğ t mle okulda aldığı eğ t m n uygunluğu hal nde, sonucun daha y olacağı yönünded r (Oktay, 1993; Akt: Zembat ve Unutkan, 1999).

Gordon, a len n katılımında altı farklı rolden söz eder. Bunlar şunlardır:

- A len n yet şk n olarak öğrenc rolü: A leler n katılımını sağlamanın b r yolu da a leye anne-babalık konusunda eğ t m vermekt r. Amaç, a ley evde öğrenme ortamları hazırlayab lmek ve çocuğun gel ş m n desteklemek amacıyla güçlend rmekt r.

- A len n b lg alıcı rolü: Haber bültenler , vel toplantıları, notlar, telefon g b değ ş m araçları kullanarak a lelere okulla lg l b lg ler aktarılmaktadır.

- A len n kend çocuğunu eğ t c rolü: A lelere çocuğun eğ t m nde etk l olab lmes ç n evde yapılab lecekler konusunda eğ t m vermek ve anney çocuğunun öğretmen yapmaktır.

- A len n eğ t m alarak ücretl uygulayıcı rolü: A leler n eğ t m sem nerler yoluyla sınıf çer s ndek bazı etk nl klerde ücretl olarak görev almaları.

- A len n okul etk nl kler nde gönüllü rolü: Gönüllü a leler n okul etk nl kler nde gez organ zasyonu, meslekler tanıtım g b konularda etk n olmalarının sağlanmasıdır.

- Kurumdak karar ver c rolü: A leler n okul a le b rl kler nde görev alarak okul s stem n n bel rlenmes nde karar alma noktalarında yer almaları sağlanır (Akt:

Sucuka ve Kımmet, 2005).

11.3. Aile Katılımının Önemi

Çocukların k ş l ğ n n oluşumu, temel b lg , becer ve alışkanlıkların kazanımı, okulönces dönem kapsayan 0–6 yaslarda gerçekleşmekted r. B lg , becer ve alışkanlıkların kazanımında temel a le atmakta, okulönces eğ t m kurumları da a len n lk yıllardak bu rolüne katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle, çağdaş b r toplumun gerekt rd ğ , duygu ve düşünceler n özgürce fade edeb len, g r ş mc , özdenet ml , kend s n n ve başkalarının haklarına hoşgörülü, yetenekler n kullanab len, bedensel ve ruhsal yönlerden sağlıklı b reyler yet şt rmek, ancak, okulönces dönem çocuklarının eğ t m ne gereken d kkat ve önem vermekle sağlanab lmekted r (Aral, Kandır ve Yasar, 2000, s.13).

Pek çok araştırma, çocuğun sosyal çevres n n desteklenmes n n önem n vurgulamaktadır. Sosyal çevres desteklenmem ş b r çocuk okul önces eğ t m programından yararlansa b le, program b tt ğ zaman kend başına kalmakta, çevres değ şmem ş olduğundan programdan ed nd ğ becer ler sürdürememekted r (Ersoy, 2003). Çocuğun bütüncül gel ş m n n desteklenmes ç n okul önces eğ t m programlarında a len n de b rtakım etk nl kler aracılığıyla eğ t m sürec n n b r parçası olmalarını sağlamak gerekmekted r.

Çocuk anaokulundak programa başlar başlamaz artık anne-baba da ster stemez ç nded r. Bu noktada öğretmenler anne-baba le b lg ler n paylaşırlarsa, okulda sağlanan uygun eğ t m ortamının evde de sönmeye uğramadan devamını sağlamış olurlar. D ğer yandan da anne-babanın çocuk eğ t m konusunda karşılaştıkları zorluklara ve onların kaygılarına b rl kte çözüm ararlar. Uzun vadede bakıldığında çocuk eğ t m n n sorumluluğunu daha yoğun olarak anne-baba taşımaktadır. Onların daha okul önces dönemden başlayarak eğ t m programına akt f katılımı, çocuğun çeş tl öğrenmeler üzer nde de çok olumlu etk ler yaratmaktadır (Aksoy ve Turla, 1999).

11.4. Aile Katılımının Amaçları

Ebeveynler n eğ t me katılmasıyla, çocukların okul ve ler dek yaşantılarında da başarılarının artması, mutlu ve başarılı b r k ş olarak hayata hazırlanmaları, okul le ev arasında çocuklara göster leb lecek farklı eğ t m tutumlarının azaltılması sağlanab l r (Oktay, 1999). A le katılımında temel amaç, okulda ver len eğ t m n evde, evde ver len eğ t m n okulda desteklenmes yle eğ t mde sürekl l ğ n ve etk l b r şek lde eğ t m-öğret m programlarının amacına ulaşmasının sağlanmasıdır.

Bu çerçevede a le katılımını amaçları şu şek lde sıralanab l r:

- A ley çocuğun kurumdak eğ t m sürec ne dâh l etmek,

- Çocuğun gel ş m ve eğ t m konusunda a leler b lg lend rmek,

- Çocuk hakkında a leyle öğretmen arasında karşılıklı b lg paylaşımını sağlamak,

- A leler n d ğer a lelerle b r araya gelerek b rb rler n n deney mler nden yararlanmalarını sağlamak, - A leler n okul dışındak b lg kaynaklarını kend ler n n ve çocuklarının yararına kullanmalarını desteklemek, - Anne babalara duygusal destek sunmak,

- Kuruma her yönden destek olmak,

- Çocukların ç nde bulundukları ortamdan ler gelen farklılıklarını ortadan kaldırarak lköğret me hazırlanmalarını sağlamak,

- A leler n, çocuğun ev ortamında nasıl destekleneceğ konusunda deney m kazanmalarını desteklemek (Aydoğan, 2010, Eryorulmaz, 1993; Şah n ve Turla, 1996).

11.5. Aile Katılımını Etkileyen Faktörler

Anne babanın çocuğun eğ t m ne katılımını etk leyen nedenler k a leden ve okuldan kaynaklanan nedenler olarak k gruba ayırab l r z.

A leden kaynaklanan engeller düşünüldüğünde a leler n öğren m ve kültürel sev yes n n düşüklüğünden kaynaklanab l r. Öğren m düzey düşük a leler n çocuklarının aldıkları eğ t m ne l şk n beklent ve lg ler n n düşük olmasına neden olab lmekted r. Çocuklarının eğ t mler ne hem annen n hem babanın tüm gün çalışmak zorunda olmaları ve okula zaman ayıramamaları, boşanma, ayrı yaşama, a leler n farklı kültürel ve etn k gruplardan gelmeler a len n programa katılımını etk leyeb lmekted r ( Dodge ve d ğerler , 2002; Akt: Tezel Şah n ve Özyürek 2010).

11.6. Aile Katılımında Öğretmenin Rolü ve Sorumlulukları

Okul önces eğ t m n temel lkeler n n ışığında a le katılımının önem Türk ye’de uygulanan M llî Eğ t m Bakanlığı’nın programında vurgulanmaktadır (MEB, 2006).

A le katılımının vurgulandığı okul önces eğ t m lkeler ve programa yansımaları (Oktay vd., 2003) bel rtt ğ üzere şu şek lded r:

“Çocuğun çevres ndek çocuk ve yet şk nlerle kurduğu l şk ler gel şmes nde son derece öneml d r.” lkes d r. Bu lken n programa yansıması a le katılımının özend r lmes ve zlenmes d r.

“Sağlıklı b reyler n yet şt r lmes nde tutum ve duygular öneml d r.”: Okul ve a len n ortak doğrularda buluşarak kararlı b r tutum serg lemeler . A le katılım programlarıyla a leler n desteklenerek, çocuklara karşı demokrat k tutumlar serg lemeler ne yardımcı olunması. Çocukların yaşadıkları bütün duyguları olumlu b r şek lde fade edeb lecekler b r sosyal ortamın oluşturulması açısından öneml d r.

11.7. Aile Katılımının Planlanması

A leler n bel rlenm ş zaman d l mler nde günlük programda yer alan sınıf ç ve sınıf dışı etk nl klere öğretmen n rehberl ğ nde katılımlarının b r yıllık plan dâh l nde düzenlenmes öneml d r. Planlama aşaması sene başında çocukların okula başladığı ha a t bar yle “eğ t m ht yaç bel rleme” formunun a lelere ver lerek başlar. Okulun mkânları ve a lelerden gelen ger b ld r mlere göre hang konuların hang etk nl kler yoluyla, k mlerle ne zaman, nasıl ve nerede gerçekleşt r leceğ , a le b reyler n n bu etk nl klere nasıl katılacakları planlanır. A le katılımı çalışmalarının önceden planlanması, gerekl hazırlıkların yapılmasını ve etk n katılımın sağlanmasını kolaylaştırır (Yazar ve d ğerler , 2006).

Anne babanın sınıf ç etk nl klere katılımında öğretmen b r rehber rolünde olmalıdır. Anne babaları b r toplantı yaparak veya ön görüşmeye çağırarak uygulamaların nasıl yapılacağı, çocukların gel ş m düzeyler ve katılım sürec yle b lg lend rmel d r.

Anne babaların sınıf ç etk nl klere katılımları aşamalı olarak sağlanmalıdır. Bu aşamalar şöyle sıralanab l r (Aral ve d ğerler , 2002).

- Sınıfı ve uygulanan program etk nl kler n gözleme - Evde veya okulda eğ t m materyal hazırlama

- Dosyalama, kayıt tutma, sını ak eşyaların korunması, tam r , gez ve d ğer etk nl klerde öğretmene yardımcı olma.

- Meslekler yle ya da yetenekler yle lg l konularda çocuklarla b rl kte bazı etk nl klere katılma.

11.8. Aile Katılımı Çeşitleri

Okul önces eğ t mde a le katılım çalışmaları, a leler n okulda çocukların eğ t mler ne katkı sağlayab lmeler ne zem n hazırlayıcı b lg lend rme toplantıları ve eğ t m-öğret m süreçler nde akt f katılımını sağlayan etk nl kler çer r.

Okul önces eğ t m kurumlarında a le katılımı şu yollarla sağlanab l r (Tezel Şah n ve Özyürek 2010).

- İlk Görüşme - Tanışma Toplantısı - Ebeveyn/Vel Toplantısı

- Telefon Görüşmeler - Duyuru Panoları - Eğ t m Panosu - Haber Mektupları

- Af şler, Broşürler, K tapçıklar - Toplu Dosyalar

- V deo -Teyp Kayıtları - Sınıf ç Etk nl klere Katılım - Konferanslar

- Ev Z yaretler

- Özel Günlerde Anne Babaları Okula Davet Etme - D lek Kutusu

Bölüm Özet

Bu bölümde eğ t mde devamlılığın sağanması ve okul önces eğ t me devam eden çocuğun bütüncül gel ş m n n desteklenmes sağlamak amacıyla yapılan a le katılım çalışmalarının önem , amaçları ve planlama sürec şlenm şt r. Okul-a le şb rl ğ n n hedefler ve çocuğun eğ t m hayatındak yer rdelenm şt r.

Kaynakça

Aksoy, A.B., ve Turla, A. (1999). Okul-A le İş b rl ğ . Gaz Ün vers tes Anaokulu/Anasınıfı Öğretmen El K tabı. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

Aral, N., Kandır, A. ve Yasar, M.C. (2000). Okulönces Eğ t m ve Anasınıfı Programları. İstanbul: YA-PA Yayınları.

Aral, N., Kandır, A. ve Yasar, M.C. (2002). Okulönces Eğ t m ve Anasınıfı Programları. (Gel şt r lm ş 2. Baskı) İstanbul: YA-PA Yayınları.

Aydoğan, Y. (2010). Okul Önces Eğ t m Kurumlarında A le Katılımı. Anne Baba Eğ t m , Ed. Tül n Güler. Ankara: Pegem Akadem .

Ersoy, Ö., Ömeroğlu, E. ve Kandır A. (2003). 36-72 Aylık Çocukların Eğ t m ç n Yıllık Plan Örnekler ve A le Katılımı Çalışmaları. A le Katılımı Çalışmaları. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Eryorulmaz, A. (1993). Kurumsal Okul Önces Eğ t mde A len n Rolü. 9.Ya-Pa Okul Önces Eğ t m ve Yaygınlaştırılması Sem ner , 90-95, İstanbul: Eren Ofset.

Gürş mşek, İ. (2002). Etk n Öğrenme ve A le Katılımı. Dokuz Eylül Ün vers tes Anaokulu/Anasınıfı Öğretmen El K tabı. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

MEB (2006). Okul Önces Eğ t m Programı (36-72 Aylık Çocuklar İç n), MEB: Ankara.

Nat onal Parent Teacher Assoc at on (2000). Bu ld mg Successful Partnersh p. A gu de for Develop ng Parent and Fam ly Involvement Programs, Bloom ngton, IN, Nat onal Educat onal Serv ce Publ sh ng.

Oktay, A. (1999). Yaşamın S h rl Yılları. İstanbul: Eps lon Yayıncılık.

Oktay, A., Gürkan, T., Zembat, R. ve Unutkan P. (2003). Ne Yapıyorum? Neden Yapıyorum? Nasıl Yapmalıyım?. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

Sucuka, N. Ve Kımmet, E. (2005). A le Destek Programlarının Okul-A le İş B rl ğ ndek Önem . Erken Çocuklukta Gel ş m ve Eğ t mde Yen Yaklaşımlar 2. Ed. Müzeyyen Sev nç. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Şah n, T., F., Turla, A. (2003). Okul Önces Eğ t m Kurumlarında Yapılan A le Katılım Çalışmalarının İncelenmes . Omep 2003 Dünya Konsey Toplantısı ve Konferansı B ld r K tabı. Ankara: Ya-Pa Yayınları.

Tezel Şah n, F., Özyürek, A. (2010). Anne-Baba Eğ t m ve Türk ye’de Uygulanan A le Eğ t m Programları. Anne Baba Eğ t m (Ed. T. Güler). Ankara: Pegem Akadem . Yazar, A., Çel k, A.M., ve Kök, M. (2006). A le Katılımın Okul Önces Eğ t mde ve 2006 Okul Önces Eğ t m Programındak Yer . http://e-derg .ataun .edu.tr/ ndex.php/SBED/Art cle/v ewF le/549/541.

Zembat, R. ve Unutkan, Ö. (1999). Okul Önces Çocuğun Sosyal Gel ş m nde A le Katılımının Önem , Marmara Ün vers tes Anaokulu/Anasınıfı Öğretmen El K tabı, İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

Ünite Soruları

1.

Aşağıdak lerden hang s a le katılım çalışmalarında a len n üstleneceğ rollerden b r değ ld r?

A) A len n kend çocuğunu eğ t c rolü

B) A len n okul etk nl kler nde gönüllü rolü

C) Kurumdak karar ver c rolü

D) A len n b lg alıcı rolü

E) A len n öğretmen rolü

2.

Aşağıdak lerden hang s a le katılımının amaçlarından b r d r?

A) A leler n d ğer a lelerle b r araya gelerek b rb rler n n deney mler nden yararlanmalarını sağlamak

B) A leye madd destek sağlamak

C) A ley çocuğun eğ t m ne dah l etmek

D) Eğ t m programına katkıda bulunmak

E) Çocuğun eks kl kler n g dermek

3.

Aşağıdak lerden hang s a le katılım çalışmalarından b r s değ ld r?

A) Tanışma Toplantısı

B) Yıl sonu göster s

C) Af şler, Broşürler, K tapçıklar

D) Duyuru Panoları

E) D lek Kutusu

4.

 ………. çocuğunun gel ş m nde doğal rehberl k vaz fes vardır. Toplum ç nde b r b rey olab lmes ne, kend yetenekler n n farkına varab lmes ne, problem çözme yet s n n gel şmes nde, okul yaşamı ve hayatındak uyumla lg l ed n mler nde yol göster c d r.

Yukarıdak paragra a noktalı yere hang s gelmel d r?

A) Okul

C) A le

D) Toplum

E) İlet ş m araçları

5.

“Anne babaların sınıf ç etk nl klere katılımları aşamalı olarak sağlanmalıdır.” Aşağıdak lerden hang s bu aşamalardan değ ld r?

A) Evde veya okulda eğ t m materyal hazırlama

B) Dosyalama, kayıt tutma

C) Sını ak eşyaların korunması, tam r ,

D) Gez ve d ğer etk nl klerde öğretmene yardımcı olma.

E) Çocuklara ver len sorumlulukları yer ne get rme

6.

Aşağıdak lerden hang s a le katılımının çocuğun eğ t m hayatına sağlayacağı faydalardan b r d r?

A) A leler n, çocuğun ev ortamında nasıl destekleneceğ konusunda deney m kazanmalarını destekler.

B) Çocukların okulda a leler yle key f vak t geç rmes n sağlar.

C) Öğretmen n ş n kolaylaştırır.

D) Çocuğun oyun oynamasına fırsat sağlar.

E) A le le çocuğun let ş m n arttırır. 

7.

Gordon’a göre a le katılımının “a len n yet şk n olarak öğrenc rolü” nü açıklayan seçenek aşağıdak lerden hang s d r?

A) Gönüllü a leler n okul etk nl kler nde gez organ zasyonu, meslekler tanıtım g b konularda etk n olmalarının sağlanmasıdır.

B) Haber bültenler , vel toplantıları, notlar, telefon g b değ ş m araçları kullanarak a lelere okulla lg l b lg ler aktarılmaktadır.

C) A leler n okul a le b rl kler nde görev alarak okul s stem n n bel rlenmes nde karar alma noktalarında yer almaları sağlanır.

D) A leler n katılımını sağlamanın b r yolu da a leye anne-babalık konusunda eğ t m vermekt r. Amaç, a ley evde öğrenme ortamları hazırlayab lmek ve çocuğun gel ş m n desteklemek amacıyla güçlend rmekt r.

E) A leler n eğ t m sem nerler yoluyla sınıf çer s ndek bazı etk nl klerde ücretl olarak görev almaları.

8.

Şeker Portakalı Anaokulu’nda, sınıflara büyükanneler ve büyükbabalar özel b r günde davet ed lm şlerd r. Torunlarının eğ t m gördükler okulda vak t geç recekler ve küçük etk nl kler düzenlenecekt r. Etk nl kler n b t m nde okulun g rş ne kurulan hatıra fotoğrafı perdes n n önünde bugünün anısına fotoğraf çek lecekt r.

Yukarıda açıklanan a le katılımı etk nl ğ aşağıdak seçeneklerden hang s nde ver lm şt r?

A) Konferans

B) Sını ak etk nl ğ ne katılım

C) Vel Kahvaltısı

D) B reysel görüşme

E) Özel günlerde a leler davet etme

9.

Okul önces eğ t m kurumlarında a lelere gönder len “vel bültenler nde” aşağıdak b lg lerden hang s bulunmaz?

A) Sınıf ç etk nl kler

B) Sınıf menüler

C) Okul gez ler

D) Çocukların doğum günler

E) Anne babaların meslekler

10.

Ayşe Öğretmen, öğrenc ler n n nasıl b r yerde yaşadıkları ve a leler yle paylaştıkları ortamı ncelemek amacıyla bu çalışmayı b r yıllık olarak planlamıştır. A lelerle le önceden let ş m kurarak b r gez takv m oluşturmuştur.

Yukarıda açıklaması yapılan a le katılımının adı ned r?

A) Ev z yaret

B) Sem ner

C) Vel toplantısı

D) Sını a kahvaltı

E) Paylaşım bülten

CEVAP ANAHTARI

1. c 2. c 3. b 4. c 5. c 6. a 7. d 8. e 9. e 10. a