• Sonuç bulunamadı

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE YAKLAŞIM VE PROGRAM ÖRNEKLERİ - 1

Ünite Soruları

13. ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE YAKLAŞIM VE PROGRAM ÖRNEKLERİ - 1

Çocukların doğrudan deney me ve oyun yoluyla öğrenmeye gereks n m duydukları görüşüne sah p olan Harr et Johnson, Lucy Sprague M tchell, Carol ne Pratt ve Barbara B ber tarafından gel şt r lm şt r. Dewey, Freud, Er kson, P aget ve Vygotsky’ n görüşler yaklaşımın temel n oluşturmuştur.

Okul önces , lkokul çocukları ç n tasarlanan Bank Street yaklaşımı erken çocukluk eğ t m nde oyun temell yaklaşımlardan b r d r. Günümüzde çoğu okul önces ve çocuk bakımı programlarında bulunan oyun etk nl kler - kum ve su oyunu, bloklar, bulmacalar, k l, boyama g b - kökenler Bank Street yaklaşımına dayanmaktadır. Bu etk nl kler, mantıksal olarak düzenlenm ş esnek olarak tanımlanmış lg merkezler olarak tasarlanmıştır.

Erken çocukluk programlarında yaşa ve b reye uygunluğa vurgu yapmaktadır. Temel hedef çocukların sosyal gel ş m ve z h nsel sağlığını desteklemekt r.

Çocukların ç nde yaşadığı dünyayı anlamak ç n yaptıkları şe sosyal çalışmalar adı ver l r. Sosyal çalışmalar/b lg ler, benl k, a le ve toplum arasında bağlantı kurmakla lg l d r. Sosyal b lg ler aracılığıyla öğretmen, program boyunca çocukların becer ler n anlamlı b r bağlamda kullanmalarına yardımcı olan bütünleşm ş b r müfredat oluşturur. Sosyal b lg ler konularını b r çerçeve olarak kullanan öğretmenler, çocukların sosyal dünyayla lg l kavramları öğrenmeler ne ve öneml becer ler kazanmalarına yardımcı olacak deney mler ç n ortamlar ayarlar.

İlk çıkışında oyuna vurgu yapılmış olmasına rağmen 1960 ve 1970'lerde erken b l şsel gel ş me daha fazla odaklanıldığı ç n programın entelektüel hedeflere h tap edecek şek lde evr mleşt ğ gözlenmekted r. Bank Street sınıfı tüm öneml akadem k derslerde d l ve okuryazarlığa vurgu yapan öğrenme hedefler n

çermekted r. Oyun kend başına b r amaçtan z yade öneml b l şsel becer ler n gel şt rmek ç n b r araç hal ne gelm şt r (Bayhan ve Benc k, 2008; Frost, Wortham, & Re fel, 200; Go n ve W lson, 2001; Mcqu llan, Coleman, & Rowell, 2007; Seçer, 2012).

13.1.1. Eğitim Programı

- Çocuğun z h nsel, sosyal, duygusal ve bedensel gel ş m ne d ğer b r anlatımla bütüncül çocuk gel ş m ne odaklanmaktadır.

- Etk n katılım ve kend yönel ml öğrenme öneml d r. Öğretmen yönlend rmel pas f dersler n önem azalmıştır.

- Sosyal çalışmalar programın merkez nde yer alır. Programda demokrat k yaşam ve nanç üzer ne vurgular yapılır.

- Programın temel n oluşturan alan gez ler yle çocukların gerçek deney mler ed nmeler öneml d r. Bu deney mler süres nce etk n öğrenme zorunluluğu, somut kavram örnekler n n önem , b lg n n yararları vurgulanır.

- Programın elemanlarından b r de proje yaklaşımıdır.

- Programda yer alan sanat çalışmaları öneml etk nl klerdend r.

- Farklılıklar üzer nde önemle durulur. Farklılık kavramı ele alınan tüm durumlara uygulanır.

- Personel gel ş m , a le katılımı ve toplumsal l şk ler programın öneml b r parçasıdır. Her ay a lelerden b r okula davet ed l r, çocuklarla etk nl klere katılır.

Ayrıca öğretmen etk nl kler esnasında bol bol fotoğraf çek p her ayın b t m nde a lelere, uygulanmakta olan programı ve sınıfı anlamlandırmaları ç n gönder r (Bayhan ve Benc k, 2008; Seçer, 2012).

Aşağıda Bank Street okul önces sınıfının günlük eğ t m akışı örneğ yer almaktadır.

Tablo 1.Bank Street Okul Öncesi Sınıfının (6 yaş) Günlük Eğitim Akışı Örneği (Harvey, 2016).

Saat Etk nl k

07:30-08:30 Okula gel ş/Kahvaltı

08:30-09.30 Tem zl k

09:45-10:00 Çember zamanı

10:00-10:30 Serbest oyun

10:30-11:00 Açık havada oyun

11:00-11:15 Tem zl k

11:15-12:15 Öğle yemeğ

12:15-13:00 S nema / T yatro / Satranç

13:00-13:30 Müz k etk nl ğ

13:30-14:00 D l etk nl ğ (İspanyolca/Fransızca)

14:00-14:30 Serbest oyun

14:30-15:00 Sanat etk nl ğ

15:00-15:15 Tem zl k

15:15-15:45 Ara öğün

15:45-16:30 Drama etk nl ğ

16:30-17:00 Serbest oyun

17:00-17:30 Ayrılış

13.1.2. Eğitim Ortamı

Sınıf; okuma, d nleme, yazma, matemat k, fen ve sanatı çeren öğrenme merkezler n n olduğu b r ortam olarak düzenlenm şt r. Çocukların etk n katılımını sağlayan özel öğrenme materyaller vardır. Mekânsal düzenleme çocukların özel ht yaçlarını karşılamak ç n düzenl olarak değ şt r lmekted r (örneğ n çocukların lg alanlarına cevap olarak yen b r hayvan bakım merkez ekleneb l r). Tüm oyun merkezler çok sayıda et ket, öğretmen mesajı ve ş ç zelges yle süslenm şt r (Bayhan ve Benc k, 2008; Seçer, 2012).

13.1.3. Öğretmen

- Çocuk gel ş m b lg s ne sah pt r.

- Program gel şt r c s ve uygulayıcısıdır.

- Çocukları doğal ortamında daha yakından tanımak ç n ev z yaretler yapar.

- Çocukların öğrenmes ç n etk n katılımı teşv k eden f z ksel çevre yaratır.

- Toplumsal duyarlılığı destekleyen sosyal çevre yaratır.

- Çocukları karmaşık yen deney mlere yöneltmek ç n gel ş mler n farklı yöntem ve tekn kler kullanarak değerlend r r.

- Çocuğun öğrend ğ kavramları der nleşt reb lmes d ğer b r anlatımla b l şsel yeterl ğ n gel şmes ne rehberl k yapar.

- Etk nl kler esnasında sözlü detaylandırma yapar. Sözlü detaylandırma le daha üst düzeyde düşünmen n teşv k ed ld ğ görülmekted r.

- Bank Street sınıfında öğretmenler, oyun esnasında çocukların düşünme sev yeler n gözlemler ve değerlend r r, çocukların yorumlarını, kafa karışıklıklarını ve eylemler n sözlü olarak yanıtlar, güçlend r r, yen den fade eder ve düzelt r, daha yüksek düşünce sev yeler n teşv k eder ve çocukların çözmes ç n zorlayıcı problemler yaratarak çocukla farklı etk leş m stratej ler kullanır. Bank Street sınıfı sanat merkez nde gerçekleşen öğretmen-çocuk etk leş m le lg l b r örnek yer almaktadır. Çocuk boyama yaparken öğretmen faal yet önce nceler ve sonra sorar.

Öğretmen: “Bana ne ç zd ğ n anlatır mısın”

Çocuk: “Kırmızı ç çek” d ye mırıldanır.

Öğretmen: "Anlıyorum. Kırmızı ç çekler ç z yorsun- b r, k , üç” der.

Çocuk: “Evet,” d ye gururla cevap ver r.

Öğretmen: “Bütün b r bahçey boyayacak mısın?” d ye sorar.

Öğretmen: “Ç çeklerle dolu bütün bahçey boyayacak mısın?”

Çocuk: “Ah. Evet,” d ye cevap ver r.

Öğretmen: “Ç çekler n farklı renklerde m olacak?” d ye sorar.

Çocuk: "Evet. Sarı kullanacağım, sanırım” der.

Öğretmen: “Ve mav ve yeş l?” d ye sorar.

Çocuk: “Evet ve kahvereng . Bütün b r bahçe” (çocuk, yen b r renk seçer ve resm ne devam ett ğ n söyler.

Bu etk leş m müdahalec olmayıp çocuğun düşünces n amaçlı b r şek lde gel şt rmek üzer ne odaklanmaktadır. Amaç oyunun kend s n gel şt rmek değ l- bu durumda res m yapmak değ l- daha gen ş b l şsel ve sözel yetenekler gel şt rmekt r).

- A le katılımı etk nl kler planlar ve uygular (Bayhan ve Benc k, 2008; Frost, Wortham, & Re fel, 2001; Seçer, 2012)

Sonuç olarak Bank Street yaklaşımının etk ler le lg l çok az araştırma mevcuttur. B r araştırmada Bank Street sınıflarındak 5-8 yaş aralığındak çocukların devlet okullarına devam eden çocuklardan daha sık akranlarıyla etk leş mde bulundukları, etk leş mler nde daha yüksek düzeyl b l şsel fade ve sorular kullandıkları, düşünce ve eylemde daha fazla otonom gösterd kler bulunmuştur.

B r d ğer program karşılaştırma çalışmasında se Bank Street programlarına katılan çocukların geleneksel başarı testler nde düşük düzeyde de olsa y performans gösterd kler , ancak problem çözme görevler nde d ğer okullara devam eden çocuklardan daha y performans gösterd kler bulunmuştur (Frost, Wortham & Re fel, 2001; M nuch n, B ber, Shap ro, & Z m les, 1969; Ross & Z m les, 1976).

13.2. High/Scope Yaklaşımı

ABD kökenl b r d ğer yaklaşımda H gh/Scope’dur. We kart ve arkadaşları tarafından dezavantajlı ortamlarda yet şen çocukların okul başarılarının arttırılması amacıyla başlatılmıştır. Yoksulluğun okul önces çocuklarının eğ t m ne etk ler n nceleyen lk çalışmalardan b r olduğu düşünülmekted r. Beş temel prens p üzer ne kuruludur. Bunlar,

Müfredatta öğrenme gücünün çocukta bulunması düşünces nden hareketle akt f öğrenme uygulamalarına odaklanılmaktadır. Çocuklar; çevre, olaylar ve d ğer nsanlarla etk leş m ve oyunları yoluyla b lg ed n r. Bu bağlamda sınıflarda y donatılmış lg köşeler vardır. Özenle tasarlanmış merkezlerde uzun serbest oyun zamanları d kkat çeker. Oyun, öncel kle çocukların öğreneb leceğ eğlencel b r bağlam olarak görülür. Bu yaklaşımın uygulandığı okullarda çocuklar her gün kend faal yetler n planlar, uygular ve gözden geç r r aynı zamanda küçük ve büyük grup etk nl kler ne katılır ve açık havada zaman geç r r.

Öğretmen çocukların akt f öğrenme serüven ve prat kler n destekler ve rehberl k yapar. Sorular ve konuşmalar yoluyla öğretmenler P aget’ n çalışmalarına dayanan sınıflandırma, sıralama, mekânsal l şk ler, zaman ve sayı g b z h nsel süreçler n desteklenmes n hedefler. Yaklaşımda yet şk nler ve çocuklar kontrolü paylaşır (Acer, 2010; Frost, Wortham & Re fel, 2001; H nes, 2017; Mcqu llan, Coleman, & Rowell, 2007; Schwe nhart and We kart,1997).

13.2.1. Eğitim Programı

- Program çocuğun bütünsel gel ş m n destekleme amacı üzer ne kurulmuştur.

- Program; planlama, çalışma, toplanma, hatırlama, küçük grup, büyük grup zamanı g b çeş tl etk nl klerden oluşmaktadır.

- Konular çocukların lg ler ne göre tesp t ed l r.

- Ana etk nl kler planla-yap-değerlend r döngüsünde meydan gel r. Bu döngüde önce çocuklar etk nl ğ planlar, planlarını öğretmen ne söyler, planlarını uygularken yaptıkları le lg l konuşur, yaptıklarını yazarak veya ç zerek fade eder. En son olarak şler n ve çıkan ürünü değerlend r r. Programın “yap” bölümü merkezlerde gerçek oyun oynamayı çer r.

- Küçük grup zamanında çocuklar öğretmenler n n yerleşt rm ş olduğu materyaller ya da b ld kler nesneler le keşfetme sürec ne dah l olur.

- Büyük grup zamanında çocuklar öğretmenler le müz k ve hareket, h kâye, grup tartışmaları, şb rl kç oyun ve projeler gel şt rmekted r.

- A le katılımı öneml d r (Fet h , 2000; Kotaman, 2009).

Aşağıda H gh/Scope yaklaşımına dayalı okul önces sınıfının günlük eğ t m akışı örnekler yer almaktadır.

Tablo 2.High/Scope Yaklaşımına Dayalı Yarım/Tam Günlük Eğitim Akışı Örneği (Çocuklar Kuruma Aynı Zamanda Gelir ve Ayrılır) (NJ Department of Education, 1996-2019).

Yarım günlük-etkinlikler/süreleri Tam günlük

Selamlaşma, mesaj panosu

Tablo 3. High/Scope Yaklaşımına Dayalı Yarım/Tam Günlük Eğitim Akışı Örneği (Çocuklar Kuruma Farklı Zamanlarda Gelir ve Ayrılır) (NJ Department of Education, 1996-2019)

- Köşelerdek malzemeler n doğal olmasına d kkat ed l r.

- Eğ t m yılının başında yıl ç ndek ne göre materyal sayısı daha azdır. Bunun neden se çocukların seç m yapma ve tem zl k le lg l problemler n en aza nd rgemekt r.

- Yıl boyunca yen materyaller köşelere eklenmekted r.

- Her köşedek malzeme b r dolapta bell b r düzen ç nde depolanır.

- Materyaller çocukların boylarını aşmayan dolapların raflarına şe af kutular ç nde yerleşt r l r.

- Et ketleme, çocukların materyal kullandıktan sonra yer ne kaldırab lmes n sağlama açısından öneml d r. Saklama kutuları, raf, çekmeceler et ketlen r.

- A t olma duygusunun kazandırılması ç n sınıf yerleşt r lmes sürec ne çocukların katılımı sağlanır.

- Öğrenme merkezler le lg l çocuklarla konuşulur, her gün b r merkezde küçük grup etk nl ğ planlamaya özen göster l r.

- Serg merkez çocukların göz h zasında oluşturulur. Çocukların özgün ürünler bu merkezde serg len r.

- Her b r çocuğun k ş sel ve kültürel k ml ğ ne saygı duyan ve değer veren k ş d r.

- Çocuklara nasıl düşünür ve sonuç çıkarır anlayışıyla rehberl k eder ve gel ş mler n destekler.

- Denet m çocuklarla paylaşır. Uygun ortam yaratır ve çocukların kend öğrenmeler n n denet m n almaları ç n onları yüreklend r r.

- İy b r gözlemc ve düşünend r. Çocukların gel ş msel lerlemeler n değerlend rmek ç n gözlem yapar, gözlem sonuçlarını kayıt altına alır.

- Günlük takım planlaması toplantısında kayıt altına aldığı notları meslektaşları le tartışır.

- Çocukların gel ş m ve öğrenmes n destekleyecek gözlem sonuçlarına dayalı etk nl kler planlar.

- Çocuklara a t b lg ler çocukların eğ t mler n evde sürdürmeler ç n ebeveynlere gönder r.

- Çocuğun düzey ne uygun ortamları planlar.

- Öğretmen öğrenc ş b rl ğ ne önem ver r.

- Çocukla etk n let ş m kurar. Çocuğun boy h zasına ner, etk nl ğ n gözler, let ş me geçer (Günay B laloğlu, 2004) 13.3. Head Start Programı

Head Start programı Amer ka B rleş k Devletler ’nde sosyal ve ekonom k açıdan yoksul çocukları okula hazırlamak amacıyla tasarlanmıştır. Program yoksulluk geçm şler neden yle çocukların, gel r düzey yüksek a lelerden gelen akranlarıyla b l şsel, sosyal ve akadem k olarak rekabet edemeyecekler düşünces üzer ne kurulmuştur.

ABD’de r sk altındak düşük gel rl a leler n okul önces çocuklarına yönel k, ülken n en büyük erken müdahale ve önleme programıdır. 1964’de ABD Ekonom k Fırsat Yasası le şlevsel hale gelm şt r. Head Start eğ t m merkezler n n kuruluşunu şeh rlere ve d ğer bölgelere b reysel bağışlar veren ekonom k fırsat of s f nanse etm şt r. Daha sonra yoksulluk düzey n n üzer ndek çocuklara da yaygınlaştırılmıştır.

1965 yazında lk kez başlatılan 8 ha alık okul önces zeng nleşt rme programlarında, konuşma, sözel deney mler n önem vurgulanmıştır. Programlar kurum veya ev merkezl şekl nde uygulanmaktadır. Head Start h zmetler her çocuğun ve a len n etn k, kültürel ve d lsel m rasına duyarlı olacak şek lde tasarlanmıştır.

1969'da program Sağlık, Eğ t m ve Refah Bakanlığı'na devred lm şt r. Head Start ABD Sağlık ve İnsan H zmetler Departmanı'nın b r şubes hal ne get r lm şt r ve program katılımcılara kapsamlı h zmetler sunmaktadır. Head Start Programının sunduğu kapsamlı h zmetler, tüm okul önces çocuklar ç n eğ t m, sosyal h zmet, sağlık ve beslenme müdahaleler n çer r.

Her ne kadar program k yıllık olsa da okul önces çocukların %80' programa sadece b r yıl ve 4 yaşından t baren katılmaktadır. Head Start Programına kayıtlı okul önces çocuklar ç n yarım gün veya tam gün, ç ve dış mekanlarda güvenl b r ortamda oyun oynama mkânı sunar. Bu h zmetlere ek olarak, ayrıca her çocuğa program günü başına en az b r sıcak yemek de dah l olmak üzere kapsamlı h zmetler sunar. Program tarafından sunulan d ğer h zmetler arasında f z ksel, z h nsel taramalar, d ş taramaları ve ev z yaretler vardır. Amer ka B rleş k Devletler 'ndek çocukların yaklaşık dörtte üçü veya%76'sı anasınıfına g tmeden önce kurum temell çocuk bakımı veya anaokulundan faydalanmaktadır.

Programın yoksullukla savaşın çek rdeğ olduğu düşünülmekted r. Program Amer ka B rleş k Devletler 'nde halen var olan ant yoksulluk programlarından b r d r. Ayrıca engell okul önces çocuklar ç n erken müdahale olanağı sunmaktadır.

1992'de programa kayıtlı okul önces öğrenc ler n n %14'ünün engell l kle lg l özel eğ t m h zmetler ne ht yaç duyduğu ve yaklaşık %68' n n konuşma/d l terap s gerekt rd ğ tesp t ed lm şt r (Columb a Electron c Encycloped a, nd; H nes, 2017)

13.3.1. Eğitim Programı

- Erken çocukluk dönem yaratıcı müfredat kullanılmaktadır.

- Müfredat temaları olarak, okula dönüş (okul, arkadaşlık), toplum (mahalledek komşularımız), taşıtlar (arabalar otobüsler, uçaklar, tekneler), beslenme (sağlıklı beslenme), çocuk ş rler , tekerlemeler, d nazorlar (uzun zaman önce yaşayan hayvanlar), alfabe (alfabe harfler ), sayılar (saymayı öğrenme) kullanılır.

- Çocukları bütünsel gel ş m n destekleyen ç ve dış mekân etk nl kler nden oluşan çer ğe sah p, zleme ve değerlend rme çalışmalarına önem veren b r programdır.

- Program dört bölümden (eğ t m, sağlık, ebeveyn katılımı ve sosyal h zmetler) oluşur.

- Toplumun kültürel ve etn k özell kler program hazırlama aşamasında göz önüne alınmıştır.

- Etk nl kler çocukların a les ve kültürünü yansıtmaktadır.

- Çocukların gel ş m alanlarını desteklemeye yönel k öğrenme yaşantıları sağlar.

- İç mekân ve dış mekânda oyun oynama öneml etk nl kt r.

- Program d ş fırçalama, el yıkama ve sağlıklı yemekler le lg l çer ğe sah pt r.

- Ulusal b r müfredatı yoktur. Müfredat çer ğ çocukların, a leler n ht yaçlarına göre bel rlen r (Beauchat, Blamey, & Walpole, 2010; Dan şman, 2012).

Tablo 4. Head Start Sınıfı Tam Günlük Eğitim Akışı Örneği (M ss on Ne ghborhood Centers, 2018).

Tam günlük

Büyük grup-Şarkılar, parmak oyunları, h kayeler, oyunlar, müz k ve hareket

8:45-9:15

El yıkama, kahvaltı, d ş fırçalama, banyoyu kullanma

9:15-10:15

Sınıf ç etk nl kler: Çocuk tarafından başlatılan ve öğretmen n yönlend rd ğ akt v teler (çocukların katılımı ç n tüm öğrenme merkezler açıktır)

El yıkama, öğle yemeğ , d ş fırçalama, banyoyu kullanma

Büyük grup- Şarkılar, parmak oyunları, h kayeler, oyunlar, müz k ve hareket

Not: Günlük akış merkezlere, özel etkinliklere, özel misafirlere göre değişebilir.

13.3.2. Eğitim Ortamı

- A le katılımına ve gözleme olanak sağlayacak şek lde sınıf büyüklükler tesp t ed lmekted r.

- Eğ t m ortamı tüm paydaşların ht yaçlarını karşılamaya yönel k düzenlenm şt r.

- Materyaller çocukların lg ler , ht yaçları ve öğrenme st ller ne göre bel rlen r.

- Eğ t m materyaller n n ekonom k, dayanıklı, uzun süre kullanıma uygun olması öneml d r.

- Sınıf ç nde sanat, eğ t c masa oyuncakları, blok, k tap, dramat k oyun, b lg sayar merkezler ve kum masası bulunur.

- Harf kartları asılıdır.

- Üzer nde harfler n olduğu b r halı zem ne ser lm şt r.

- Sınıf kuralları l stes duvara asılmıştır.

13.3.3. Personel

- Head start sınıfında 3-4 yaş grubu 20 çocukla üç yet şk n (baş öğretmen, öğretmen as stanı ve sınıf yardımcısı) lg len r.

- Programda her düzeyden ve alandan personel çalışır.

- Gönüllü çalışan personel sayısı fazladır. Gönüllü personel, sınıf ç ve dışı etk nl klere yardım eder. Örneğ n çocukları sağlık merkezler ne muayeneye götürme,

- Personel, çocuk gel ş m , okul önces , özel eğ t m alanlarında h zmet ç eğ t mlere katılır.

- Yılda k kez (sonbahar ve lkbahar) ev le okul arasındak let ş m ç n ev z yaret yapar.

- Ebeveynler sınıfa yılda k kez b r ebeveyn-öğretmen konferansı ç n davet eder (Aktan Kerem, 2004; Beauchat, Blamey & Walpole, 2010; Tuncer, 2015).

Ekler

Aşağıda Head Start çocuk gel ş m ve erken öğrenme çerçeves sunulmuştur.

Şekil 1. Head Start çocuk gelişimi ve erken öğrenme çerçevesi (Sanchez Fuentes, 2010).

Head Start çocuk gel ş m ve erken öğrenme çerçeves Head Start ve d ğer erken çocukluk programlarına b r çocuğun okul ve uzun vadel başarısı ç n öneml olan gel ş msel yapı taşlarının tanımlamalarını sunmaktadır.

3 la 5 yaş çocukların Head Start çocuk gel ş m ve erken öğrenme çerçeves nde yer alan erken öğrenme alanlarının tümünde lerleme göstermes beklenmekted r. Head Start programlarının da böyle b r lerleme kayded lmes n sağlayan b r program gel şt rmes ve uygulaması beklenmekted r. Çerçeve, bebeklere ve küçük çocuklara h zmet veren programlar ç n uygun değ ld r.

Çerçeve çocuklar ç n okula hazırlık hedefler oluşturmak, çocukların gel ş mler n zlemek, müfredatları düzenlemek ve program planlaması yapmak ç n Head Start programları tarafından kullanılacak olan temel gel ş m ve öğrenme alanlarını ana hatlarıyla bel rt r.

Gözden geç r lm ş çerçevedek alanlar şunlardır:

- F z ksel gel ş m ve sağlık - Sosyal ve duygusal gel ş m - Öğrenme yaklaşımları - D l gel ş m

- Okuryazarlık b lg s ve becer ler - Matemat k b lg s ve becer ler - Fen b lg s ve becer ler - Yaratıcı sanatlar - Mantık ve muhakeme - Sosyal b l mler ve becer ler - İng l zce d l gel ş m

11 alandan 10'u tüm çocuklar ç n geçerl yken, b r alanı- İng l zce d l gel ş m - yalnızca evde İng l zce dışındak b r d l konuşan çocuklar ç n geçerl d r.

Çerçevede, her alan kısa b r tanımla başlar ve alanın çocukların gel ş m ve öğrenmes ç n neden öneml olduğunu açıklanır. Her alan alt alanlardan oluşur.

Örneğ n fen b lg s ve becer ler alanı k alt alandan oluşur: B l msel becer ler ve yöntem, doğal ve f z ksel dünyanın kavramsal b lg s .

Çerçevede yer alan çocuk gel ş m ve erken öğrenme alanları 3 la 5 yaş ç n gel ş msel olarak uygundur. Çocukların alanlarla lg l b lg ve becer ler yaşa göre değ ş r. Örneğ n 3 yaşında b r erken yazma yeteneğ , karalamalar ve harf benzer formlarla göster leb l rken, 5 yaşında adını yazab l r. Ek olarak herhang b r yaş grubunda çocuklar yetenek ve becer ler nde çeş tl l k göstereceklerd r. 4 yaş çocuklarının bazıları harf benzer formlar kullanırken ve bazıları s mler n yazab l r.

Head Start programları çocuklardak lerlemen n oranının ve b ç m n n b reysel çocukları etk leyen faktörlere bağlı olarak değ şeceğ n kabul ederek her alanda lerleme bekler (Sanchez Fuentes, 2010).

Bölüm Özet

Bank Street, H gh Scope ve Head Start yaklaşımlarının amaçları, eğ t m programlarının özell kler , eğ t m ortamları, erken çocukluk eğ t m sınıflarında çalışan öğretmen ve personel n özell kler anlatılmıştır.

Kaynakça

Acer, D. (2010). Erken çocukluk eğ t m nde f z ksel ortam ve özell kler . İ. H. D ken (Ed.) Erken çocukluk eğ t m ç nde (s. 374-400), Ankara: Pegem Akadem . Akıllı, B. (2015). H gh Scope. Er ş m adres : https://sl deplayer.b z.tr/sl de/3203445/

Aktan Kerem, E (2004). Erken çocukluk eğ t m nde b r per masalı: Waldorf Okulları, Çoluk Çocuk Derg s , 35, 22-25.

Bayhan, P., Benc k, S. (2008). Bank Street yaklaşımının (gel ş msel etk leş m yaklaşımı) lkeler, program ve eğ t mc açısından ncelenmes . Eğ t m ve B l m, 49, 80-88.

Beauchat, K. A., Blamey, K. L., & Walpole, S. (2010). The bu ld ng blocks of preschool success. Gu lford Press.

B laloğlu, R. G. (2004). Okul önces eğ t mde H gh Scope yaklaşımı. Çukurova Ün vers tes Sosyal B l mler Enst tüsü Derg s , 13(2).

Dan şman, Ş. (2012). Montessor yaklaşımına genel b r bakış ve eğ t m ortamının düzenlenmes . Eğ t mde Pol t ka Anal z Derg s ,1(2) 85-113.

Fet h , L. (2000). Okul önces eğ t m nde H gh/Scope program kal te bel rlemes (PKB). Marmara Ün vers tes Atatürk Eğ t m Fakültes Eğ t m B l mler Derg s , 12(12), 167-176.

Frost, J. L., Wortham, S. C., & Re fel, R. S. (2001). Play and ch ld development. Merr ll, Prent ce Hall.

Harvey, Fel x Stephen (2016). Bank Street approach. Retr eved from: https://sl deplayer.com/user/8154059/

Go n, S. G., & W lson, C. (2001). Curr culum models and early ch ldhood educat on: Appra s ng the relat onsh p. NJ: Merr ll/prent ce Hall.

Günay B laloğlu, R. (2004). Okul önces eğ t mde H gh Scope yaklaşımı. Çukurova Ün vers tes Sosyal B l mler Enst tüsü Derg s , 13(2):41-56.

‘Head Starts Programs’ (2006). The Columb a Encycloped a. Gale Encycloped a of Ch ldren's Health: Infancy through Adolescence. Retr eved from https://www.encycloped a.com/

H nes, J. M. (2017). An overv ew of Head Start program stud es. Journal of Instruct onal Pedagog es, 18.

Kotaman, H. (2009). Okul önces eğ t mde H gh Scope model . Pamukkale Ün vers tes Eğ t m Fakültes Derg s , Sayı 26, 31-41.

Mcqu llan, M. K., Coleman, G. A., & Rowell, G. (2007). A gu de to early ch ldhood program development. State Board of Educat on. Connect cut State Department of Educat on.

M nuch n, P., B ber, B., Shap ro, E., & Z m les, H. (1969). The psycholog cal mpact of school exper ence. New York: Bas c Books

M ss on Ne ghborhood Centers (2018). Sample full day sess on. Retr eved from: https://mncsf.org/head-start-preschool-program-full-day-schedule/

NJ Department of Educat on (1996-2019) H ghScope The Da ly Rout ne. Retr eved from: https://www.nj.gov/educat on/ece/curr culum/schedules/

Ross, S. & Z m les, H. (1976). The d erent ated ch ld behav or observat onal system. Instruct onal Sc ence, 5(4), 325-342.

Sanchez Fuentes, Y. (2010). The Head Start ch ld development and early learn ng Framework. Promot ng pos t ve outcomes n early ch ldhood programs serv ng ch ldren 3–5 years old. U.S. Department of Health and Human Serv ces. Retr eved from: https://www.g arts.org/s tes/default/f les/Head-Start-Ch

Sanchez Fuentes, Y. (2010). The Head Start ch ld development and early learn ng Framework. Promot ng pos t ve outcomes n early ch ldhood programs serv ng ch ldren 3–5 years old. U.S. Department of Health and Human Serv ces. Retr eved from: https://www.g arts.org/s tes/default/f les/Head-Start-Ch