• Sonuç bulunamadı

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARI TANIMA ve DEĞERLENDİRME

Ünite Soruları

12. OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARI TANIMA ve DEĞERLENDİRME

Giriş

Erken çocukluk dönem nde çalışan eğ t mc ler çocukları, bulundukları ortamı, let ş m kurdukları k ş ler ve eğ t mle lg l d ğer k ş ve unsurları sürekl gözlem ve tanıma sürec ç nded rler. Öğretmenler n çocuklarla d ğer k ş lere göre daha uzun süre geç rd kler gerçeğ nden hareketle onlarla lg l elde ett kler b lg lere erken çocukluk dönem nde kullanılan yöntemler aracılığıyla ulaşmaları gerekl d r. Okul önces dönem çocuklarının gel ş msel özell kler n n temel alınarak kullanılacak tanıma ve değerlend rme yöntemler n n seç lmes se öğretmen n sağlıklı b r b lg toplama sürec nden geçmes n sağlayacaktır. Çocukların bu çalışmalar esnasında, eğ t m sürec nden koparılmaması ve değerlend r ld kler n n h ssett r lmemes d kkat ed lmes gereken noktalardan bazılarıdır.

Erken çocukluk yılları, b rey n hayatında öneml ve kr t k b r yere sah pt r. Çocukların hızlı b r gel ş m göstermeler , yaşam boyu kullanılacak becer ler n temel atılırken bu dönem n önem n arttırmaktadır. Bu yıllarda ver len eğ t m n ht yaçları karşılayan ve n tel kl olması gerekmekted r. Bu sebeplerden dolayı, çocukların gel ş m düzeyler n n bel rlenmes ve değerlend r lmes yle onlar ç n en uygun program oluşturulab lecekt r. Çocukları tanıma ve değerlend rme, eğ t m n uygulanması ç n lk basamak olarak görülmekted r. Bu bağlamda, tanıma ve değerlend rme çocukla lg l tüm b lg ler n, objekt f, esnek fakat tutarlı b r şek lde çok çeş tl araçlar yardımıyla s stemat k olarak toplanması, kayıt altına alınması ve bunları b rb r le b rleşt rerek anlamlı ve güven l r b r karar verme sürec d r (MEGEP, 2011).

Çocuğun tarafsız b r şek lde değerlend r leb lmes , çocukların dönemsel özell kler n hızlı ve b rb r n n ç ne geçm ş b r şek lde lerlemes nden dolayı bu kavramı d nam k b r hale get rmekted r. Öğretmenler n çok boyutlu b lg toplamaları (MEGEP, 2015) gerekl l ğ n get rmekted r. İlg l alan yazın ncelend ğ nde, McAfee &

Leong (2012) se “gel ş m sürec hakkında b lg toplama" olarak tanımlarken, Gullo (2005) se, erken çocukluk eğ t m nde ölçmey , “çocuğun b r n tel ğe sah p olma dereces n bel rlemek ç n kullanılan şlem” olarak bet mlemekted r. Bu tanımlarda d kkat m z çeken ortak kavramın çocuğun gel ş m n tanımlamak olması “çocuk merkezl b r yaklaşımın olmazsa olmaz” b r durum olduğunu b zlere hatırlatmaktadır. Ölçme çocuğun gel ş m n tanımlamak ç n ver toplama sürec n fade ederken; değerlend rme bu ver ler n üzer nden gerekl anal zler yapıp çocuğun eğ t m yle lg l karar verme sürec olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocukları tanımanın amacı, onların güçlü yönler n ortaya çıkarmak olmalıdır.

12.1. Çocukları Tanımanın Önemi

Okul önces eğ t mde çocuğu tanımak hem öneml hem de güçtür. Çünkü bu dönemdek çocuklar kend ler n tam olarak tanıyamazlar ve kend ler n fade etmede yeters z kalab lmekted rler (Aral, Kandır ve Yaşar, 2001). Bu nedenlerden dolayı, öğretmen n sınıfındak çocukların gel ş m özell kler n çeş tl araçlar le saptayıp ht yaçları ve güçlü yönler n göz önünde bulundurarak “amaçlı-b l nçl -planlı” b r şek lde bu sürec yönetmes gerek r. Eğ t m sürec nde çocuğun performansı doğrultusunda uygun alana yönelmes n sağlamak se b r d ğer öneml husustur (Bayhan ve Artan, 2004).

B reysel farklılıkların d ğer eğ t m kademeler ne göre daha fazla ön plana çıktığı okul önces eğ t mde, öğretmenler n d kkate almaları gereken durumlar aşağıdak g b sıralanab l r:

- Gel ş m durumları - Sağlık durumları - İlg ve ht yaçları

- K ş l k özell kler ve geçm ş yaşantılarıyla lg l b lg ler (MEGEP, 2015) - A leler ve yakın çevreler yle lg l b lg ler

12.2. Çocukları Tanımada Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Erken çocukluk dönem ndek çocukları tanıma çalışmalarında d kkat ed lmes gereken b rtakım hususlar bulunmaktadır:

Çocukları tanıma ve değerlend rme çalışmaları yapılırken, çocukların sürece dâh l ed lmes ney n hang sebeple yapıldığı konusunda b lg lend r lmeler kend ler ve mevut konu hakkında düşünmeler ne sevk edeb l r. Öğrenme sürec ndek duygu ve düşünce paylaşımı düşünme becer ler n güçlend recekt r.

Tanıma ve değerlend rmen n asıl amacı, çocukların neler ne kadar b ld kler n ortaya çıkarmaktır. Öğretmenler n çocukların neler b lmed kler ne odaklanmaları çocuklarda gerg nl k yaratab l r. Bundan dolayı, çocukların b ld kler nden yola çıkılmasına d kkat ed lmel d r. Böylece, çocuklar kend ler n güvende h ssedeb l rler.

Erken çocukluk dönem nde çocukların arasında b reysel farklılıkların olab leceğ tanıma çalışmalarında göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebepten ötürü, çocuk odaklı çalışmak ve mevcut vakanın özell kler ne göre yöntem ve araçların kullanılması gerekl l ğ önem teşk l eder.

Tanıma ve değerlend rme çalışmaları kes nl kle çocuğun yapamadıkları üzer ne değ l, yapab ld ğ eylemler üzer nden başlatılmalıdır. Böylel kle çocukların kend ler yle lg l olumlu b r benl k algısı gel şt rmeler mümkün olab l r.

Öğretmenler n çocuklara sordukları sorular kadar, çocukların kend l kler nden merak ed p sordukları konular çocukla lg l öneml b r ver kaynağı oluşturmaktadır. Bu yüzden, çocukların sorularının c dd ye alınarak cevaplanması onların gel ş mler ne öneml katkılar sağlayab lecekt r. Çocukları tanıma çalışmalarının temel n , lk önce “d nleme” davranışı oluşturmaktadır.

Bu çalışmalar uygulanan eğ t m programının vazgeç lemez b r parçasıdır. Eğ t m ortamlarındak her durum ve vaka, çocuklar hakkında ver n tel ğ taşıdığı ç n öğretmenler n çok y b r gözlemc olmalarını gerekt rmekted r. Programın n tel ğ n ve ver m n arttırıcı baş aktör olan öğretmene bu anlamda c dd sorumluluklar düşmekted r.

Tanıma ve değerlend rme çalışmaları, öğrenme sürec n n bütünlüğünü koruyacak şek lde çocukların ç nde bulunduğu a leler ve yakın çevre koşullarını da d kkate alan b r bakış açısıyla yapılmalıdır. Öğrenme sürec b r yıl boyunca devam ett ğ ç n bu çalışmaların düzenl l k ve sürekl l k arz etmes gerekl d r.

Her çocuğa a t çeş tl araçlardan elde ed len b lg ler et k kurallar gereğ g zl tutulmalıdır.

12.3. Çocukları Tanıma ve Değerlendirmede Kullanılan Teknikler

Eğ t m n her kademes nde öğrenc ler tanıma ve değerlend rme öneml d r. Erken çocukluk dönem nde uygulanan programın gel ş m odaklı olduğu noktasından hareketle, tanıma ve değerlend rme tekn kler n n çocukların gel ş mler n ve becer ler n bütüncül olarak koyması gerekl l ğ n ortaya çıkarmaktadır. Bundan dolayı, okul önces eğ t mde çeş tl tekn kler b r arada kullanılarak programın doğal b r parçası hal ne get r lmes önem kazanmaktadır. Olumsuzlukları tesp t etme odaklı ve eğ t m sürec n n dışında ayrı b r ş olarak öğretmenler tarafından algılanması çocukların eğ t mler ne sekte get reb l r ve bu şlemler amacının dışına çıkartab l r. Buradak kr t k nokta, öğretmenler n eğ t m sürec n n b r parçası olarak görüp çocukların çalışmalarının doğal b r b leşen olarak planlama yapmalarını gerekt rmekted r.

Gözlem

Gözlem, d ğer tekn k ve yöntemlerle elde ed lemeyecek bazı ver ler sağlaması açısından okul önces öğretmenler ne çeş tl mkânlar sağlamaktadır. Gözlemler, çocuğun gerçek davranışlarının yansıması olduğu ç n d ğer kullanılan tekn k ve yöntemlerden sağlanan ver ler tamamlama ya da kontrol etme olanağı vermekted r (Gürsoy, 2018).

Erken çocukluk dönem nde gözlem n kullanım amaçları 3 ana başlıkta özetleneb l r:

- Çocukların davranışlarını anlamak - Çocukların gel ş mler n değerlend rmek

- Öğrenme sürec n değerlend rmek (Wortham, 2008).

Gözlem n ölçme ve değerlend rme kapsamında ele alınab lmes ç n kayıt ed lmes gerekmekted r. Gözlem n türüne göre, bu tekn ğ kullanan k ş not tutmaktadır. Erken çocukluk dönem ndek kullanımı hakkında, çocukların gel ş mler n zleme ve değerlend rme, eğ tsel uygulamalarla lg l planlama yapma, karar verme ve bu b lg ler n tamamını kaydetme şekl nde fade ed leb l r (Bredekamp, 2015).

Erken çocukluk dönem nde, çocuklar hızla gel ş r ve gel ş m düzeyler sürekl değ ş r. Öğretmenler sık sık gözlem yaparak çocuğun gel ş m n zleyeb l r ve yen fırsat ya da zorluklarla gel ş mdek değ ş kl klere ve gel şmelere cevap vereb l rler (Wortham, 2008). Bu durumda, eğ t mc ler n ajandasında şu başlıklar bulunur:

“ney , n ç n ve ne zaman gözlemlemel y m?” Bu sorular öğretmen , b rtakım araçlar le gözlem yapmaya yönlend recekt r.

Erken çocukluk eğ t m nde yaygın olarak kullanılan gözlem tekn kler arasında serbest gözlem, anekdot, kontrol l steler , derecelend rme ölçekler g b araçlar yer almaktadır.

Okul önces eğ t mde gözlem çocuklar ve olaylarla lg l ayrıntılı b lg ler toplama mkânı sağlamaktadır. Gözlem doğrudan aktarılan anlatımları, yüz fadeler n ve beden d l yle lg l b lg ler çerd ğ ç n günlük rut n çer s nde bu b lg ler toplama mkânı sağlar (Wortham vd., 1998; G bson, 1994).

Okul önces eğ t mc ler n başarılı b r gözlem yapab lmes ç n zlemeler ve uymaları gereken b rtakım lkeler bulunmaktadır (Karasar, 2005; Özgüven, 2002;

Tuğrul, 2005). Okul önces eğ t mc ler n n gözlem n önces -sırası-sonrasında zlemes öner len lkeler şu şek lde sıralanab l r:

Okul önces öğretmen , gözleme G r ş amacını bel rlemel ve b r gözlem planı çıkarmalıdır. Gözlem yapılacak durum ve çocuk, gözlem süres , ortam ve d kkate alınması gereken d ğer noktalar planında yer almalıdır.

Çocukların farklı zamanlarda gözlemlenmes daha güvenl ve tutarlı b lg ler elde ed lmes ne temel oluşturur. Öğretmenler n ne zaman ve ne sıklıkta b r çocuğu veya çocukları gözlemleyeceğ n ve ayrıca ney n odak noktası olacağının bu sürey bel rlemede etken olduğu unutulmamalıdır. Küçük çocukların temel

ht yaçlarının ön plana çıktığı, beslenme, öz bakım becer ler ve yorgun oldukları zamanlarda yapılmaması güven l r b lg ler toplamak adına önem taşır.

Öğretmenler n gözlem esnasında çocuklara kend ler n zled kler n fark ett rmemeler çocukların doğal davranışlarını yakalayab lmeler adına d kkat etmeler gereken lk husustur.

B r çocuk gözlemlen rken, sını ak d ğer çocukların davranışlarına öğretmen odağını kaydırırsa sağlıksız sonuçlar elde ed leb l r. Bu noktaya hassas yet göster lmel d r.

Öğretmen n gözlem kayıtlarını yazılı ve g zl olarak saklaması gerek r.

Okul önces dönem çocuklarının gel ş mler hızlı olduğu ç n öğretmenler n çocukların gel ş mler n sürekl tak p etmel ve bunu eğ t m sürec n n doğal b r unsuru olarak günlük akışıyla sentezlemes gerek r. Sık aralıklarla gözlem yapılması çocukların gel ş m düzeyler le lg l kayıtların geçerl l ğ n arttıracaktır.

Gözlem sırasında ver ler n kayded lmes ç n, not almadan veya elektron k araçlardan yararlanılab l r. Gözlem yapıldıktan uzun b r süre sonra da bu b lg ler n kayded ld ğ zamank canlılığıyla anal z ed leb lmes n fotoğraf mak nes veya v deo kayıtları sağlayab l r. Ayrıca gözlemlenecek çocuk sayısının arttığı durumlarda da elektron k araçlar, öğretmenler n herhang b r ver y gözden kaçırmasını engelleyecekt r.

Gözlem Çeşitleri

Okul önces eğ t m sınıfında kullanılab lecek gözlem tekn kler amaçlarına göre farklılaşmaktadır. Gözlem n hang ortamda yapıldığı, gözlem n sıklığı, gözlenen davranışı etk leyen bağımsız değ şkenler n kontrol ed lme durumu, b rey n gözlend ğ nden haberdar olması g b özell kler gözlem çeş d n bel rlemekted r.

Sistematik Gözlem: Geçerl l k ve güven l rl k açısından doğal gözlem le karşılaştırıldığında daha net ver elde ed lmes mümkündür. Gözlemlenecek durumun hang koşullarda, ne zaman hang araçlarla ve nasıl gözleneceğ formda bel rlen r.

B r davranışı gözlemlemek ç n kullanılab lecek gözlem formuna aşağıda b r örnek ver lm şt r. Gözlem n yapıldığı zaman, davranışı tet kleyen olaylar ve d ğer ayrıntılara yer ver l r. Bu gözlem türünün, öğretmen n probleml davranışın hang durumlarda çıktığına karar vermes nden kullanışlı b r yönü vardır ve çocuğun davranışlarıyla lg l bet mleme açısından avantajı bulunmaktadır.

Tablo 1.

14:41 Yasem n ve Ayşe atıştırmalık b r şeyler y yorlardı.

Ayşe, Yasem n’ n b sküv t n n b r parçasını aldı.

Bu yöntem n dışında, önceden bel rlenen olayın süres , sayısı ve b r zaman d l m çer s nde gerçekleşme sıklığını çeren gözlemler n aktarıldığı formlar da araç olarak kullanılab l r.

Olayın sayısını kaydetme: Önceden seç len davranışın bel rlenen b r süre ç nde ne kadar sıklıkla olduğunun gözlenmes d r. Bu gözlem türünde kayıt, davranış gerçekleşt kçe yazılarak yapılır. Örnek olarak, b r çocuğun arkadaşından z n almadan b r oyuncağı zorla alması g b .

Olayın süresini kaydetme: B r olayın ya da davranışın ne kadar sürdüğünün kayded lmes gereken durumlarda kullanılır. Örneğ n d kkat eks kl ğ olan b r çocuğun masa başı çalışması ç n ne kadar süre oturduğunun gözlenmes ve kayded lmes g b .

Zaman örneklem: B r davranışın bell b r zaman d l m çer s ndek sıklığını gözlemek amacıyla kullanılır. Gözlemc hang davranışı, hang zaman aralığında ve nasıl gözlemleyeceğ ne karar verd kten sonra başka davranışları d kkate almadan bu çalışmayı yapar. Bu gözlem türü genell kle stenmeyen davranış gösteren çocukların davranışlarını ne zaman değ şt rmekle lg l b lg vermes açısından faydalıdır.

Aşağıda zaman örneklem gözlem nde kullanılan başlıklar sunulmuştur: davranışlarının oluşumunda ve ortaya çıkışında yet şk nler n etk s n ortadan kaldırır. Ölçek ve kontrol l stes g b ölçme araçlarının bell b r konuya odaklanarak sınır get rmes , doğal gözlem n sınıf ç nde öğretmenler tarafından terc h ed l ş n arttırmaktadır.

Anekdot (Vak’a Kaydı)

Her çocuk ç n ayrı b r anekdot dosyası açılır. Dosya b ç m nde olab leceğ g b özet formlar şekl nde de toplu dosyalarda kullanılmak üzere zarf ç nde muhafaza ed leb l r. Anekdotlarda, çocuğun gözlem notları yer ne, d kkat ed lmes gereken davranışlar bulunur.

Gelişim Kontrol Listeleri ve Standart Testler

Çocukların b reysel gel ş m ne yönel k olarak öğretmenler n sını a uygulayacakları programın oluşturulmasında kılavuzluk etme özell ğ vardır. B reysel, küçük grup ya da büyük grup çalışmaları sırasında çocukların gel ş m düzeyler hakkında b lg sah b olunmasına yardımcı olur. Gel ş m kontrol l steler ve standart testler, öğretmene çocukların güçlü ve zayıf yönler n ortaya çıkarması açısından fonks yoneld r. Çocuğun gel ş m n değerlend rmede tek başına kullanımı yeterl olmamakla b rl kte d ğer araçlarla değerlend rme sürec n n desteklenmes gerekmekted r.

Gelişimsel Derecelendirme Ölçekleri

Çocukların bel rl gel ş m alanlarında bulundukları düzey , neler yapıp neler yapamadıklarını ortaya koymaya yarayan araçlardır. Kontrol l steler nden çocuğun gel ş msel b r davranışın dereces n , sıklığını ve ne zamanlar yapıldığını tesp t etme hususlarında kullanıldıklarından dolayı ayrılmaktadırlar. Bu ölçme araçlarında, bel rlenen derecelend rmeler n her b r ne puan ver lerek değerlend rme yapılır.

Hatıra De eri Yöntemi

Gözlemlenen çocuğun davranışlarının bell b r zaman d l m nde ayrıntılı b r şek lde kayıt altına alınmasıdır. Çocuğu gözlem yapılan süre boyunca ses tonu, konuşmaları, gözle görülür davranışları ve yüz fades -m m kler olduğu g b kayded l r. Kayıt tutulurken ş md k zaman k p nde yazılır. Gözlem süres 5 dak kalık bölümlere ayrılır ve bu sürelerde çocuğun yaptıkları not ed l r.

Görüşme

Görüşme, en az k k ş arasında sözlü olarak gerçekleşt r len let ş m sürec ne ver len addır (Büyüköztürk vd., 2011). Kend ne has kuralları olan b l nçl ve planlı yapılan konuşma (Gülsar, 2008) ya da karşı tara an b lg almak amacıyla yapılan ve sözel veya sözel olmayan puçlarının d kkate alındığı konuşmalar (Uyanık Balat, 2013) olarak lg l alan yazında tanımlanmaktadır.

Görüşmeler b lg toplamak, k ş sel yardım veya davranış değ ş kl ğ g b amaçlara yönel k durumlarda kullanılab l rler. Görüşmelerde sözsüz mesajların da değerlend rmeye alınması ç n yüz yüze şek lde olanının terc h ed lmes avantaj sağlar. Görüşmey yapan k ş , görüşülen k ş n n deney mler n ve bu deney mler n nasıl anlamlandırdıklarını açıklamaya çalışır. Küçük çocuklarla yapılan görüşmeler esnasında çocukların kend ler n fade ed ş şek ller n n yanı sıra, beden d ller , kullandıkları jest ve m m kler bu tekn ğ n sunduğu ver kaynakları arasında yer alır.

Okul önces eğ t mde b rey tanıma tekn kler nden b r olan görüşme çocuk veya a les yle öğretmen n konuşarak b lg almasına dayanarak gerçekleşt r l r (Ünüvar, 2018). Çocuğu tanımak amacıyla kend s n n dışında genell kle annes ve/veya babası le görüşülür. B r nc dereceden a le üyeler herhang b r sebepten dolayı ulaşılamıyor se anneannes , babaannes , dedes veya çocuğun bakımını üstlenm ş k ş le görüşme yapılır.

Yapılış amacına göre görüşme türler farklılık göstermekted r. Okul önces eğ t m kurumlarında kullanılab lecek çeş tlere aşağıda yer ver lm şt r.

Bireysel Görüşmeler: Okul önces dönem çocuğu le ya da çocuğun a les le b re b r gerçekleşt r len türdür. Bu görüşmede öğretmen sadece b r cevaplayan le aynı ortamı paylaşarak sürec yönet r. Çocuk le yapılacak görüşme alanının çocuğun d kkat n dağıtmayacak özell kte olması, görüşmey yapan k ş n n çocuğun gel ş msel sev yes n göz önünde bulundurarak h tap şekl n ve sürey bel rlemes gerekl d r.

Grup Görüşmeleri: Çocukların b rb rler yle etk leş mler n gözlemlemek amacıyla yapılan grup görüşmeler b reysel görüşmelerde elde ed lemeyen b rçok b lg y elde etmey sürec yöneten k ş ye sağlar. Küçük çocuklarla yapılan bu görüşme türünde çocukların arkadaşlarının verd kler cevaplardan etk len p aynı cevabı vermeler ht mal göz ardı ed lmemel d r.

Yapılandırılmış Görüşme: Bu görüşme türünde kapsam ve süreç önceden bel rlenm şt r. Çocuk ve a les yle ne zaman, nerede, ne hakkında, ne kadar süre görüşüleceğ n n planlanmış olması değ ş kl k yapılma durumunu kısıtlar. Sorulacak soruların sırasına kadar bel rlenm ş bu sürec n yönet m n kolaylaştıran tarafıdır. B reysel ya da grupla bu görüşme türü uygulanab l r. Ancak alınacak b lg ler n grupla görüşme esnasında karışma ht mal ne karşın alınan yanıtların hemen kayded lmes ver kaybını engeller.

Yapılandırılmamış Görüşme: Bu görüşme türü, görüşmec ye hareket serbest tanır ve yargıları der nlemes ne nceleme fırsatı ver r (Karasar, 2005). Ayrca, görüşülen k ş ye konu dışında sorular sorulmasına da olanak sağlar. D ğer görüşme türler le kıyaslandığında, sohbet şekl nde doğal b r ortamda yürütülür.

Görüşme Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

- Görüşmey yapacak k ş n n sabırlı, sak n ve naz k b r tavır ç nde olması ver toplama sürec n n sağlıklı geçmes n sağlayacaktır.

- Görüşme yapılacak ortamın önceden düzenlenmes gerek r.

- Görüşme süres nce sade, anlaşılır ve net b r d l kullanılması lazımdır. Karmaşık ve uzun cümleler toplanması amaçlanan ver ler n alımında sıkıntı yaratab l r.

- Görüşmeden elde ed len sonuçların bel rt len zamanda görüşülen k ş ye let leceğ b ld r lmel d r.

- İy b r görüşme sürec n n sağlanab lmes ç n karşı tarafı akt f d nleme tekn ğ n kullanılması öneml d r. Karşı tarafın, görüşme yapan k ş n n d nled ğ n bel rten haf f baş sallama, onaylama sözcükler n n kullanılması ve kend s le göz temasının kurulması k ş de saygı duyulduğu zlen m n bırakacaktır.

- Çocuklar le görüşme yapılacağı zaman, f z ksel ortamın sak n ve gürültüden uzak olması küçük çocukların gel ş msel özell kler nden dolayı d kkatler n n ortaya koyan cevaplar vermes n sağlayab l r (Waterman vd., 2001).

Görüşme Tekniğinin Güçlü ve Zayıf Yönleri

Görüşme tekn ğ n n ver elde ed lmek stenen b r mden (çocuk veya yet şk n) der nlemes ne b lg ler elde ed leb lmes d ğer tekn klerden ayıran en öneml özell ğ d r (Adıbell ve Yılmaz, 2018). Görüşme sürec nde görüşmey yapan k ş n n ortam üzer ndek kontrolü d ğer ver toplama tekn kler ne göre daha fazla olmaktadır. Görüşmec n n ortamla lg l görüşülen k ş y rahatlatma ve güvenl b r düzen kurma mkânı bulunmaktadır (Yıldırım & Ş mşek, 2000). Görüşme tekn ğ n n d ğer ver toplama tekn kler ne göre kısıtlılıklarından b r tanes zaman ve mal yet n n yüksek olmasıdır. Görüşme yapacak k ş n n, başka b r ortama g tmes ve bunun ç n ekstra zaman ayırması gerek r. Ayrıca, görüşme esnasında alınan ver ler n özell kle jest, m m kler, konuşma tarzı, tavırlar g b unsurların objekt f şek lde değerlend r lmes görüşme yapan k ş n n olumlu ya da olumsuz etk lenmemes le lg l d r.

Otantik Değerlendirme Aracı Olarak Eğitici Drama

Standart testler n dışında kalan uygulama tabanlı değerlend rmelere ver len genel s md r. Alternat f değerlend rme olarak da b l nen bu çalışma, çocukların doğal çevreler nde günlük davranışlarını serg lerken gözlemlenerek puanlanmasını temel aldığı söyleneb l r (Önder ve Değ rmenc , 2018). Çocukların becer ler n ölçmek amacıyla oyun ve etk nlerden yararlanılab l r. Erken çocukluk dönem nde çocukların testler le değerlend r lmes nde yaşanılan sıkıntılar, eğ t mc ler bu yöntem kullanmaya yönlend rm şt r. Geleneksel değerlend rme yöntemler nde, önceden öğretmen tarafından planlanmış b r durumun

Standart testler n dışında kalan uygulama tabanlı değerlend rmelere ver len genel s md r. Alternat f değerlend rme olarak da b l nen bu çalışma, çocukların doğal çevreler nde günlük davranışlarını serg lerken gözlemlenerek puanlanmasını temel aldığı söyleneb l r (Önder ve Değ rmenc , 2018). Çocukların becer ler n ölçmek amacıyla oyun ve etk nlerden yararlanılab l r. Erken çocukluk dönem nde çocukların testler le değerlend r lmes nde yaşanılan sıkıntılar, eğ t mc ler bu yöntem kullanmaya yönlend rm şt r. Geleneksel değerlend rme yöntemler nde, önceden öğretmen tarafından planlanmış b r durumun