• Sonuç bulunamadı

Sorusu olan yoksa ben kısaca bir değerlendirme çalışması yapabilirim. Mevcut değişim sürecinin içerisinde, bu süreci başlatmamız kadar, bu süreci nasıl yönettiğimiz ve geliştirdiğimiz de çok önemli gerçekten. En azından ben bir okul müdürü olarak bunun böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer yeni şeyler, farklı şeyler ve farklı işler ortaya koyamazsak, yaptığımız iş, şimdiye kadar yaptığımız gibi hep gelen evrak ve giden evraktan öteye geçmeyecek. Yeni şeyler yaparken ve bu değişim sürecini sürdürürken aynı zamanda bu süreci de çok doğru bir şekilde yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Petek Aşkar:

Çok teşekkürler. Bu yeniliğin ve yaratıcılığın yönetilmesiyle ilgili olarak da bir söz söylediniz. O altyapının nasıl oluşturulması gerektiğiyle ilgili. Şimdi sözü Anne Shaw’e vereyim.

Anne Shaw:

Thank you. The main - you can hear me ok? - the main purpose that I wanted to share with you what I did is that I wanted to get you to start rethinking what is school, and realize that there are almost infinite possibilities in the way that schools can be set up, arranged, organized ... by these big questions that guide the student learning. It requires them to have to go to the knowledge of the disciplines in order to solve the challenge or the problem. So, they are not asking anymore “Why do I have to learn this?” they are needing it. If I have to make this project, then I need to go to my chemistry teacher or I need to go to my language teacher or my music teacher or what ever. So, those were the two main points that I wanted to make, and to show you some variations on how we can create schools.

Anne Shaw (Çeviri):

Teşekkürler… Sizinle paylaşmak istediğim şey, öğrencinin öğrenmesini yönlendiren temel sorular ve okulun ne olduğu konusunda yeniden düşündürmeye başlamanız; okulların kurulabileceği, düzenlenebileceği ve örgütlenebileceği neredeyse sonsuz farklı

Türk Eğitim Derneği & SEBİT

Uluslar

ar

ası Eğitim F

orumu II: Eğitimde İno

vasy

on

117 yol ve yöntemlerin olduğu fark etmenizi sağlamak. Öğrencilerin önlerindeki mücadeleyi

kazanabilmeleri veya problemi çözebilmeleri, çeşitli alanların bilgilerine başvurmalarını gerektiriyor. Öğrenciler, artık “Neden bunu öğrenmek zorundayım?” diye sormuyorlar, buna ihtiyaç duyuyorlar. Eğer bu projeyi yapmam gerekiyorsa, kimya öğretmenime gitmem gerekiyor veya dil öğretmenime gitmem gerekiyor veya müzik öğretmenime gitmem gerekiyor diyorlar. Bunlar üzerinde durmak istediğim iki noktaydı ve de size okulları nasıl yaratabileceğimiz hakkında farklı örnekler göstermek…

Petek Aşkar:

Evet, çok teşekkürler. Tabii öğrenciyi motive etmek, öğrenmeye motive etmek gerçekten önemli bir nokta. Onun için de onunla ilişkili, anlamlı ortamların oluşturulması, projelerin oluşturulması gerekiyor. Peki, Sayın Ufuk Tarhan. Buyurun.

Ufuk Tarhan:

Çok teşekkür ederim. Toparlamamız gereken soru şu galiba, kitapçıktan okuyorum: “Öğrencilerin kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu üstlenmesi için motivasyon oluşturacak öğrenme ortamları nasıl geliştirilebilir?” Bir önceki seansta izlediğimiz sevgili hocamız Mehmet Öznaçar gibi yapılabilir. Kesinlikle eğlenceli, merak ettirici ve interaktif bir yöntem. Hakikaten benimsenmesi ve yaygınlaştırılması lazım. O öğrencilerin o hücreyi bir daha unutmayacaklarından, hatta bizim unutmayacağımızdan eminim. Daha sonra öğrencilere aslında söz verdik ve bence bütün bu oturumların en ama en cesur sözcüklerini ve en çok toparlayıcı sözcüklerini gençler söylediler. Neye ihtiyaçlarının olduğunu, motivasyon ve öğrenmek için neler beklediklerini hakikaten çok bilmiyorum, dikkatle dinleyebildiniz mi, ama o metni edinmek istiyorum. Son derece net ve kesin söylediler. Bence onları yaparsak, onları çok motive etmiş oluruz diye düşünüyorum. Onun dışında da konuşmamda değinmeye çalıştığım her aşamada anneden başlamak üzere, eğitimcilerin, hepimizin bu teknoloji meselesini halletmemiz lazım. Bunu halletmeye başlamak için de sosyal medya sadece bir giriş alanıdır. Giriş kapı koludur. O kapı kolunu açıp kullanmaya başlamamızı hararetle öneriyorum ki birbirimizle anlaşabilelim, birbirimizle iletişimde olabilelim. Dolayısıyla meslek sahibi insanlar yerine, en becerikli dijital beceri sahibi insanlar olmaya çalışalım. Yetiştirmek bana çok acayip bir kelime gibi geliyor. Ne yetiştiriyoruz? Önce biz dijital insanlar, dijitali ve o dünyayı iyi anlayan insanlar olalım ve gençlerimize de bu yolda rehberlik edelim. Bunun için sosyal medya sadece başlangıç noktası. Lütfen bir değişiklik olsun istiyorsak, bugün buraya katılan herkes, en azından akşam gidince şunlar neymiş diye bir bakmaya başlasın. Çok teşekkür ederim.

Petek Aşkar:

Bu sosyal medyayı eğitim süreçleri içinde, okul süreçleri içinde kullanmak da çok önemli. Böylece bir network oluşturuyorsunuz, öğrenen topluluğu oluşturuyorsunuz. Ben tabii ki söyleyeceklerimi yarınki panele saklayarak sözü Teemu’ya bırakıyorum. Teemu Facebook’ta online bir biçimde bu konferansla ilgili bilgiler yazıyordu. Onu da haber vereyim.

Türk Eğitim Derneği & SEBİT

Uluslar

ar

ası Eğitim F

orumu II: Eğitimde İno

vasy

on

118

Teemu Leinonen:

Yeah, yeah, I was posting something about this, but I think that I fully agree that social media is definitely important as the children are there. What came into my mind now, a kind of thought that if we think these of 21st century skills, time management and the ability to focus are really important too, because nothing is more annoying as a professor than when you see that the whole class is on Facebook, like I was now laughs. But I think that it really, really requires skills to focus: when to do the multitasking, when to take time off, when to be present with other people around one table, and that is an important skill as well.

Teemu Leinonen (Çeviri):

Evet, evet. Bunun hakkında bir şeyler yayımlamıştım; ama ben tamamen sosyal medyanın, çocuklar orada olduğu için kesinlikle önemli olduğuna katılıyorum. Şimdi aklıma gelen, bir çeşit fikir… Eğer bu 21. yüzyıl becerilerini düşünürsek... Zaman yönetimi ve odaklanma becerisi gerçekten çok önemli; çünkü bir profesör için bakıp bütün sınıfın Facebook’ta olduğunu görmekten daha rahatsız edici bir durum yok. Aynı benim şimdi olduğum gibi... (gülüyor) Ama gerçekten odaklanma becerileri gerektiğine inanıyorum: Ne zaman birden çok iş yapılacağı, ne zaman mola verileceği, ne zaman masanın etrafındaki diğer insanların yanında varlık gösterileceği... Bu önemli bir beceri…

Petek Aşkar:

Gerçekten çok önemli. O yüzden okullarda eğitim sistemi içinde de bu sosyal medyayı birçok amaçla kullanmamızda yarar var ki bu zaman yönetimini de öğrenebilsin öğrenciler. Şimdi bir tur yaptık, ikinci tura geçebilirim. Ne dersiniz? Başka söylemek istediğiniz, eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Ufuk Tarhan:

Bu öğrenme meselesine ailelerin, anne-babaların ve eğitmenlerin kendilerini de derin bir şekilde dâhil etmesini istiyorum. Çünkü hep siz öğrenin, biz size yardımcı olalım havasındayız. Halbuki aslında öğrenmesi gereken galiba büyükler ki onlara yol gösterebilsin, rehberlik edebilsin. Birçok şeyi şöyle yapın, böyle edin diyoruz. Çocuklar ikna oluyorlar. Hadi yapalım diye hevesleniyorlar. Yaratıcılıkları kışkırtıyor. Ama gittikleri zaman evde “Ya bırak onlar para getirmez, sen şunu oku, sen şu testi çöz” dediği zaman, ya da işyerinde patronundan fırça yediği zaman gençler, bu işler realiteye, gerçeğe dönüşmüyor. Çünkü ben öğrenmek meselesine topyekûn hepimizi dahil etmek istiyorum. Teşekkür ederim.

Petek Aşkar:

Teşekkürler. Başka söylemek istedikleriniz var mı? Yok mu? Yok.

Çok teşekkürler ben de oturumu böylece kapatıyorum, ama herhalde öğrencilerimiz geliyor. Biz de artık sözü kapayalım, öğrencilerimiz konuşsun değil mi? Çok teşekkürler.

Türk Eğitim Derneği & SEBİT

Uluslar

ar

ası Eğitim F

orumu II: Eğitimde İno

vasy

on

119

Öğrencilerden Yenilikçi Fikirler: Geleceğin Okulları ve Geleceğin Sınıfları

Belgede Uluslararası Eğitim Forumu II: (sayfa 116-119)