• Sonuç bulunamadı

2.9. Sosyal Medya Araçları

2.9.7. Mobil Sosyal Mesajlaşma Ağları

Mobil mesajlaşma ve arama uygulamalarında iletişim internet üzerinden sağlanır ve bu uygulamalar bir veri planı kullanımı gerektirir. İnternetin daha ucuz ve kolay erişilebilir olması sayesinde mobil iletişim uygulamaları GSM faturalarımızı azaltıcı bir etkiye sahiptir. Bu uygulamaları kullanarak iletişim ihtiyaçlarından tasarruf yapabilmek mümkün olabilmektedir [30]. Çoğu mobil iletişim uygulaması metin mesajlaşmalarının yanı sıra sesli arama ve görüntülü arama gibi özellikler de sunmaktadır.

2.9.7.1. WhatsApp

Akıllı telefonlar için geliştirilen whatsapp, en yalın haliyle bir mesajlaşma uygulamasıdır. 3G yada wifi internet bağlantısı aracılığı ile kullanımı mümkünken, fotoğraf, video, sesli ve yazılı mesaj gönderme imkanı vermektedir. 2012’de kurulduğu dönemden 2013’e kadar ki dönemde 500 milyona yakın kullanıcıya ulaşmıştır. Bu hızlı girişin ardından Facebook tarafından 4 milyar dolar nakit, 12 milyar dolar hisse senedi ve 3 milyar dolar ile sınırlandırılmış hisse senedi karşılığında satın alınmıştır. Bugün 700 milyon aktif kullanıcıya ulaşan ağ, saniyede 100 bin, günde ise 30 milyarın üzerindeki mesaj sayısı ile kırılması güç bir rekoru da elinde bulundurmaktadır [1].

Grafik: 2.1. 2013 Nisan Ayından 2016 Şubat Ayına Kadar Olan Dünya Çapında WatsApp Kullanıcılarının Sayısı (Milyon Olarak)

Kaynak:http://www.mobilshift.com/whatsapp-kullanici-sayisi-2017/ E.T.30.06.2017.

Grafik 2.1.’deki verilere göre, 2013 Nisan ayında 200 milyon kullanıcısı bulunan WatsApp’ın 2013 Aralık’ta 8 aylık süre içerisinde iki kat artış göstererek 400 milyona ulaşmıştır. 2014 yılında 600 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile 16 milyar dolara Facebook tarafından satın alınmıştır. 2016 Şubat ayı itibariyle bir milyar kullanıcıya sahip olmuştur [1].

2.9.7.2. Viber

Viber akıllı telefonlarda kullanılan bir pogram, internet sayesinde ücretsiz arama ve mesajlama yapılabilen bir programdır. Viber programının kullanıcılar tarafından tutulmasının nedeni internete bağlanabilen her yerde telefondan ücretsiz bir şekilde arama ve mesajlaşma yapılabilmesidir [32].

WhatsApp ve Viber arasındaki benzerlikler [33]:

 Her ikisinde de ücretsiz indirme özellikleri,

 Uçtan uca şifreleme özelliği,

 Andiroid, iOS akıllı telefonlarda çalışması,

 Windows’ta ve Mac OS’ta, masaüstü uygulamaları olması,

 Anında mesajlaşma özelliği,

 Görüntülü görüşme özelliği,

 Veri aktarımı resim, video, belge paylaşımlımı,

 Grup mesajlaşma özelliğidir.

800 milyondan fazla kullanıcısı olan Viber, WhatsApp‘ın en büyük rakibi ve aynı zamanda giderek artan bir kullanıcı tabanına sahiptir. Belki ülkemizde değil ama ABD, İngiltere, Almanya vb.ülkelerde büyük çoğunluk, WhatsApp yerine Viber kullanıcısıdır [32].

2.9.7.3. Line

Line, sınırsız, hiçbir ücret ödemeden konuşup mesajlaşılabilen bir programdır. Akıllı telefonda kullanmanın yanı sıra tablet ve bilgisayarda da kullanılabilir. Line sticker’ları 10 binden fazla seçeneği ile bireylerin kendilerini ifade etmeleri için eğlenceli tasarımları bulunmaktadır [34].

Bireyler arkadaşları ile fotoğraflarını, videolarını, sesli mesajlarını, konum ve iletişim bilgilerini kolaylıkla paylaşmaktadır. Ayrıca Line’nın bir diğer özelliği ise, kişinin kendine ait olan telefon numarasını paylaşmak zorunda olmasıdır. Line’nın en çok değer verilen tarafı mesajlar için okundu özelliğine sahip olmasıdır. En sıkıcı yönü ise, reklam alan bir yönü olmasıdır. Ayrıca uzun mesajlaşmalar için de pek müsait olmayan bir programdır [34].

2.9.7.4. Tango

Tango, son dönemlerde hem Google Play’de hem de Apple Store’da en popüler uygulamaların arasında yer almaktadır. Uygulama genel olarak diğer sosyal medya uygulamalarıyla benzer özelliklere sahiptir. Cep telefonunda bulunan arkadaşlarla

fotoğraflara fazlasıyla beğeni alınabilmektedir. Diğer uygulamalardan farklı olarak Tango programı listende kayıtlı olan kişilerin doğum günlerinde hatırlatmada bulunabilmektedir [35].

Tango’nun özellikleri aşağıdaki gibidir [36]:

 Kullanımı sonsuz ve kolaydır,

 Ücretsiz sesli ve görüntülü arama özelliği mevcuttur

 Tango kullanan arkadaşıyla birlikte karşılıklı oyun oynama imkanı sağlamaktadır.

 Bireysel fotoğraflarını düzenleme ve arkadaşlarıyla paylaşma olanağı sunmaktadır.

 Diğer uygulamalar ile uyumlu çalışabilmektedir.

 Sosyal medya özelliği bulunmaktadır.

Ancak Tango’yu rakiplerinden ayıran ilginç bir özelliği bulunmaktadır. Bu özellik, Tango ile tanımadığınız insanlarla arkadaşlıklar kurabilmektir. Ayrıca sadece yazı ile değil, görüntülü sohbet imkanı da sunmaktadır [36].

2.9.7.5. Snapchat

Yeni neslin insanları büyük, küçük fark etmeksizin sosyal medya çağında yaşamakta ve yetişmektedirler. Her geçen gün değişen ve yenilenen teknolojik gelişmeler sonucunda bireylerin dünya ile bağlantılarını sağlayan internet teknolojisi birçok uygulamalar getirerek inanların yeni eğlence kaynağı olmasını sağlamıştır. Her geçen zaman dilimi içerisinde bu sosyal medya platformuna bir yenisi eklenmiştir. Eklenen en son sosyal medya uygulaması Snapchat uygulamasıdır.

Kullanıcıların birbiriyle fotoğraflarla mesajlaşmalarını sağlayan bir sosyal platform olan Snapchat Eylül 2011 tarihinde kurulmuştur. İlk olarak Evan Spiegel tarafından kurulan yazılım daha sonra Stanford Üniversitesi öğrencileri

olan Daniel Smith, David Kravitz, Leo Nuh Katz, Bobby Murphy tarafından geliştirilmiştir. Uygulamada gönderilen fotoğraf ve videolara ”snaps” adı verilmiştir [38].

Snapchat kullanıcılarına fotoğraf, video çekebildikleri ve bunlar üzerinde kısa notlar yazabildikleri ve belli bir süreliğine (1-10 sn.) paylaştıkları bir sosyal mesajlaşma uygulamasıdır. Snapchatta önemli olan bir özellik kullanıcıların paylaştıkları fotoğrafları veya videoları başka kullanıcılar yalnız 24 saat içerisinde görebilmektedir [37].

Haziran 2016 tarihi itibariyle Snapchat’in günlük 110 milyon aktif kullanıcıyı geçtiğini ve 1,8 milyar dolar yatırım aldığı tespit edilmiştir. Ancak Bloomberg’a açıklama yapan bir kaynak 110 milyon aktif kullanıcı sayısının 2016 Aralık ayına ait olduğunu, şirketin mevcut olarak 140 milyon günlük aktif kullanıcı rakamına ulaştığını söylemiştir. Bu sayıyla birlikte şirket 136 milyon günlük aktif kullanıcıya sahip olan Twitter’ı geride bırakmıştır [39].