• Sonuç bulunamadı

3.12. BULGULAR VE YORUM

3.12.1. Birinci Alt Amaca İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Eğitim hizmetlerinin pazarlaması alt boyutları üniversitenin; coğrafi özellikleri, fiziki şartları, ulaşım kolaylığı ve sosyal etkinlikleri, kütüphane şartları, burs ve iş imkanları, kimliği ve başarısı, sağlamış olduğu bilimsel imkanları, öğrenciye yönelik sağlık hizmetleri ve sanayi kuruluşları ile yapmış oldukları işbirliklerine ilişkin öğrenci görüşlerinin dağılım düzeyleri Tablo 3.5-3.12’de yer almaktadır.

Tablo 3.5.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin coğrafi özellikleri ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.5. Üniversitenin Coğrafi Özellikleri Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Coğrafi Özellikleri ss

7.1. Üniversitenin üç büyük ilde yer alması üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

3,68 1,246

7.2. Üniversitenin coğrafi konumu üniversite seçiminde etkili olmaktadır. 3,88 1,144

7.3. Üniversitenin yurt içinde olması üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

4,07 1,094

7.4. Üniversitenin yurt dışında olması üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

3,28 1,505

Eğitim hizmetleri pazarlamasında üniversitenin coğrafi özellikleri alt boyutuna ilişkin ölçek maddeleri incelendiğinde; öğrencilerin üniversite seçiminde, üniversitenin üç büyük ilde yer alması (3,68), coğrafi konumu (3,88), yurtiçinde olması (4,07), yurt dışında olması (3,28), ile katılımcı görüş ortalamaları bulunmuştur. Bu bulgular öğrencilerin üniversite tercihinde önem derecesine göre sıralandığında;

ilk sırada, “Üniversitenin yurt içinde olması üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır.” Bu ifadeye göre; öğrencinin eğitim ve öğrenim göreceği üniversite konumu karşılaştırdığında öğrencilerin ekonomik, ailevi ve/veya kültürel sebeplerle daha çok yurtiçinde öğrenim görmek istemesi sonucu “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

İkinci sırada, “Üniversitenin coğrafi konumu üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre; öğrencilerin üniversite tercihlerinde kariyer ile birlikte sosyalleşmenin de önemli olduğunun önemini ortaya koymaktadır. Üniversitenin bulunduğu bölge mevsimsel açıdan değerlendirildiğinde, bölgenin ılıman, kurak, yağışlı, nemli olmasının yanında ekonomisi ve sosyal imkanlarını göz önünde bulundurdukları için “Katılıyorum’’ sonucu tespit edilmiştir.

Üçüncü sırda “Üniversitenin üç büyük ilde yer alması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” maddesi yer almaktadır. Bu maddeye göre, üniversitelerin bu illerin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak ortalama puan sisteminin yüksek olmasından

Son sırada ise, “Üniversitenin yurt dışında olması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesidir. Bu ifade ile öğrencilerin yurt dışı eğitim düzeyinin ve yabancı dil eğitimi ve öğretimi seviyesinin yüksek olmasıyla birlikte bu durumun da iş hayatındaki kariyer açısından önemli olması, ancak yurt dışında öğrenim görmenin zorlukları ve ekonomik yönden yüksek olması nedeniyle “Kararsızım” bulgusuna ulaşılmıştır.

Tablo 3.6.’da araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin fiziki şartlarına ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.6. Üniversitenin Fiziki Şartları Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Fiziki Şartları ss

8.1. Üniversitenin öğrencilerine sağlamış oldukları barınma (yurt,

misafirhane) olanakları üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,86 1,274

8.2. Üniversiteye çevrimiçi kayıt sistemi üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

3,58 1,248

8.3. Üniversitede sosyal tesislerin yer alması üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

3,85 1,154

8.4. Üniversitenin kampüs büyüklüğü üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

3,82 1,187

8.5. Üniversitenin sahip olduğu alternatif eğitim atölyelerinin (dans, dil

kursları vs.) son teknoloji ile donatılması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,99 1,176

Tablo 3.6 incelendiğinde, fiziki şartlara ilişkin üniversitenin öğrencilerine sağlamış oldukları barınma (yurt, misafirhane) olanakları (3,86) çevrimiçi kayıt sistemi (3,58), sosyal tesislerin yer alması (3,85), kampüs büyüklüğü (3,82), alternatif eğitim atölyelerinin (dans, dil kursları vs.) (3,99), şeklinde üniversite tercihlerine etkileri olduğu belirlenmiştir. Aritmetik ortalama incelenip, öğrencilerin üniversite seçiminde etkili olan maddeler önem derecesine göre değerlendirildiğinde;

İlk sırada “Üniversitenin sahip olduğu alternatif eğitim atölyelerinin (dans, dil kursları vs.) son teknoloji ile donatılması üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır. Üniversitenin alternatif eğitim atölyelerinin son teknoloji ile

donatılması; üniversitenin teknolojiyi yakından takip etmesini ve eğitim kalitesini ön plana aldığı anlamında gelmektedir. “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

İkinci sırada “Üniversitenin öğrencilerine sağlamış oldukları barınma (yurt, misafirhane) olanakları üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır. Öğrencilerin eğitim süreçlerinde üniversitenin barınma olanakları ile üniversitenin öğrencisini sahiplenmesi, rahat ve konforlu bir yaşam sunmasının üniversite tercih sürecinde çok etkili olduğu için “Katılıyorum” sonucuna ulaşılmıştır.

Üçüncü sırada “Üniversitede sosyal tesislerin yer alması üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır. Bu bulguya göre, öğrencilerin eğitim- öğretim faaliyetleri çerçevesinde sosyal ve kültürel faaliyetler ile ilgili iletişim olanaklarının kolaylığı, yeterliliği eğitim olanakları ile bütünleşmeyi kolaylaştırması ancak barınma kadar ön planda olmaması nedeniyle “Katılıyorum” sonucu tespit edilmiştir.

“Üniversitenin kampüs büyüklüğü üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre; öğrencinin üniversite seçiminde gelişmiş bir ana kampüsün eğitim, öğretim, sosyal hizmetler, bilgi, kültür ve iletişim bakımından etkili olduğu için “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

Dördüncü sırada; “Üniversitenin kampüs büyüklüğü üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre; öğrencinin üniversite seçiminde gelişmiş bir ana kampüsün eğitim, öğretim, sosyal hizmetler, bilgi, kültür ve iletişim bakımından etkili olduğu için “Katılıyorum” referans aralığına ulaşılmıştır.

Son sırada ise; “Üniversiteye çevrimiçi kayıt sistemi üniversite seçiminde etkili olmaktadır” maddesi öğrencilerin kazandığı üniversitenin kayıt işlemlerini bulundukları yerden yapabilmeler ile ilgilidir. Öğrenciler kayıt amacıyla yol gitmek ve ekstra yol masrafı yapmamak için bu soruya ‘’Katılıyorum’’ tercihinde bulunmuşlardır.

Tablo 3.7.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin ulaşım kolaylığı ve sosyal etkinliklere ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.7. Üniversitenin Ulaşım Kolaylığı ve Sosyal Etkinlikler Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Ulaşım Kolaylığı ve Sosyal Etkinlikler ss 9.1.Üniversiteye ulaşım kolaylığı üniversite seçiminde etkili olmaktadır. 3,99 1,100

9.2.Üniversitenin öğrencilerine sağladığı spor etkinlikleri, ulusal ve

uluslararası geziler vs. üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,82 1,076

9.3.Üniversiteye karar verme sürecinde fuarlarda ve stantlarda

düzenlenen tanıtımlar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,64 1,251

Tablo 3.7. incelendiğinde üniversitenin ulaşım kolaylığı ve sosyal etkinlikler dağılım düzeylerine ilişkin ifadeler yer almaktadır. Öğrencilerin üniversitenin öğrencilerine sağladığı spor etkinlikleri, ulusal ve uluslararası geziler vs. (3,82) üniversiteye ulaşım kolaylığı maddesi (3,99) ve üniversiteye karar verme sürecinde fuarlarda ve stantlarda düzenlenen tanıtımlar (3,64) ortalamaları aldığı görülmektedir. Bu sonuçlar önem derecesine göre incelendiğinde;

İlk sırada “Üniversiteye ulaşım kolaylığı üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre; öğrencinin üniversite tercihinde, hem ekonomik yönden hem de ulaşım için kullanılan araçların çeşitliliği diğer faktörler kadar önem arz etmekte olduğu için “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

İkinci sırada ise; “Üniversitenin öğrencilerine sağladığı spor etkinlikleri, ulusal ve uluslararası geziler vs. üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” maddesi yer almaktadır. Bu maddeye göre, öğrencinin üniversite seçiminde üniversitenin öğrencilerini isteklendirme amaçlı, spor etkinlikleri, ulusal ve uluslararası yeni yerler gezip görme ve keşfetme ders ile bütünleşmiş bir sosyal yaşamı ön plana alması öğrenciler için cazip olduğundan dolayı “Katılıyorum” ifadesi tespit edilmiştir.

Son sırada ise, “Üniversiteye karar verme sürecinde fuarlarda ve standlarda düzenlenen tanıtımlar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır.

Bu sonuca göre; fuarlarda ve stantlarda yapılan üniversite tanıtımlarının bu tanıtımları gerçekleştiren kişilerin öğrencilerle karşılıklı (birebir) etkileşimde bulunduklarından dolayı “Katılıyorum” sonucu elde edilmiştir.

Tablo 3.8.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin kütüphane şartlarına ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.8. Üniversitenin Kütüphane Şartları Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Kütüphane Şartları ss

10.1.Üniversitenin kütüphanesinde yer alan akademik kitap sayısının

yeterli olması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,56 1,196

10.2.Üniversitenin kütüphanesinde yer alan içerik kitap sayısının yeterli

olması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,57 1,084

10.3.Üniversitenin kütüphanesinde çalışma saatinin 24 saat aktif olarak

hizmet vermesi üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,68 1,159

10.4.Üniversitenin kütüphanesinde yiyecek ve içecek ikramında

bulunulması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,52 1,324

Tablo 3.8. incelendiğinde; üniversitenin kütüphane şartlarına ilişkin üniversite tercih nedenleri şu şekilde sıralanmıştır: Üniversitenin kütüphanesinde; yiyecek ve içecek ikramında bulunulması (3,52), 24 saat aktif olarak hizmet vermesi (3,68), akademik kitap sayısının yeterli olması (3,56), içerik kitap sayısının yeterli olması (3,57) sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar önem derecesine göre sıralandığında;

İlk sırada “Üniversitenin kütüphanesinin 24 saat aktif olarak hizmet vermesi üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre; bilgiye zaman kısıtlaması olmaksızın, hızlı ve sürekli ulaşmasının, sürekli bir çalışma ortamı olmasının öğrenciler için önemli olmasından dolayı “Katılıyorum” ifadesi tespit edilmiştir.

İkinci sırada “Üniversitenin kütüphanesinde yer alan içerik kitap sayısının yeterli olması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” olduğu görülmektedir. Bu ifadeye göre; öğrencilerin eğitim gördükleri alanla ilgili derslerin içerik bakımından bilgi gereksinimlerinin harici alanlarla ilgili akademik bilgi gereksiniminden yüksek

olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılacak olan araştırmalar yönünden oldukça önem arz eden içerik kitap sayılarının fazlalılığı öğrencileri bulundukları yerden bilgiye kolay ulaşım sağladığı için “Katılıyorum” referans aralığına ulaşılmıştır.

Üçüncü sırada ‘’Üniversitenin kütüphanesinde yer alan akademik kitap sayısının yeterli olmaktadır.” Bu maddeye göre, üniversite kütüphanesinin genel itibariyle yeterliliği göz önünde bulundurulduğunda öğrencinin bu maddelere verdikleri cevaplar “Katılıyorum” düzeyinde sonuçlanmıştır.

Son maddede “Üniversitenin kütüphanesinde yiyecek ve içecek ikramında bulunulmasıüniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer alır. Bu ifadeye göre; kampüs içerisinde yer alan kantinlerin öğrenciye yeterli geldiği düşüncesiyle kütüphanenin sürekli açık olması yanında bu seçeneğin öğrenciler adına önemli olarak tespit edilip “Katılıyorum” sonucuna ulaşılmıştır.

Tablo 3.9.’da araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin burs ve iş imkanlarına ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.9. Üniversitenin Burs ve İş İmkanları Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Burs ve İş İmkânları ss

11.1.Üniversitenin öğrencilerine sağlamış olduğu staj ve iş

imkanlarıüniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,93 1,166

11.2.Üniversitenin kazanmış olduğu TUBİTAK bursları üniversite

seçiminde etkili olmaktadır.

3,82 1,119

11.3.Üniversitenin öğrencilere sağladığı mali

kaynaklar/burslar/harçlar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

4,01 1,074

11.4.Üniversite mezun topluluğunun üniversite öğrencilerine katkısı

ve öğrencilerine sahip çıkması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

4,00 1,107

Tablo 3.9. incelendiğinde, üniversiteninburs ve iş imkanları dağılım düzeylerinin üniversite seçimine etkisine ilişkin değerlendirmelerde üniversitenin öğrencilerine sağlamış olduğu staj ve iş imkanları (3,93), mali kaynaklar/burslar/harçlar (4,01), TUBİTAK bursları (3,82), üniversite mezun

topluluğunun üniversite öğrencilerine katkısı ve öğrencilerine sahip çıkması (4,00), olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar önem derecesine göre sıralandığında;

İlk sırada “Üniversitenin öğrencilere sağladığı mali kaynaklar/burslar/harçlar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesiyle, öğrencilerin üniversite seçiminde maddi imkanları zayıf ama yetenekli gençlere eğitimde fırsat eşitliği yaratmak, ülkenin uygarlık seviyesine ulaşması adına öğrencilerin eğitim ve kültür seviyesinin arttırılmasına yönelik katkıda bulunmak ve maddi olarak destek sağlaması yönünde önemli görüldüğünden “Katılıyorum” sonucuna ulaşılmıştır.

İkinci sırada “Üniversite mezun topluluğunun üniversite öğrencilerine katkısı ve öğrencilerine sahip çıkması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu ifadeye göre, öğrencinin üniversiteden mezun olduktan sonra öğrencisini işsiz bırakmaması adına destekte bulundukları için öğrencilerin bu konuya önem verdiği tespit edilmiştir. “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

Üçüncü sırada “Üniversitenin öğrencilerine sağlamış olduğu staj ve iş imkanları üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Staj iş imkanlarının doğrudan üniversite ile bağlantılı olmasından dolayı “Katılıyorum” sonucuna ulaşılmıştır.

Son maddede ise, “Üniversitenin kazanmış olduğu TÜBİTAK bursları üniversite seçiminde etkili olmaktadır.’’ ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre, tercihte bulunacak öğrencilerin, akademik başarısını motive edebileceği gibi öğrencilere maddi açıdan da destek sağlayabileceği veeğitime katkısının yanında, kişisel gelişim imkanı sunacak projelerle destek sağlayarak, bursiyerlerle parasal katkıyı aşan bir iletişimi hedeflemektedir. ‘’Katılıyorum’’ referans aralığına ulaşılmıştır.

Tablo 3.10.’da araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin kimliği ve başarısına ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.10. Üniversitenin Kimliği ve Başarısı Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Kimlik ve Başarısı ss

12.1.Üniversitenin kimliği üniversite seçiminde etkili olmaktadır. 3,98 1,175

12.2.Üniversitenin yurtiçi başarı sıralaması üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

4,06 1,000

12.3.Üniversitenin yurtdışı başarı sıralaması üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

3,87 1,092

12.4.Üniversitenin tanınmış akademik kadrosu üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

4,02 1,023

12.5.Üniversitenin yabancı dil öğretim elemanlarının tanınmış olması

üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,85 1,120

12.6.Üniversitenin uluslararası öğrenci sayısının fazla olması üniversite

seçiminde etkili olmaktadır.

3,74 1,233

Tablo 3.10.’a göre; üniversitenin kimliği ve başarısı dağılım düzeylerinin üniversite seçimine etkisine ilişkin sıralama; yurtiçi başarı sıralaması (4,06), tanınmış akademik kadrosu (4,02), üniversitenin kimliği (3,98), yabancı dil öğretim elemanlarının tanınmış olması (3,85), yurtdışı başarı sıralaması (3,87), üniversitenin uluslararası öğrenci sayısının fazla olması (3,74) ortalamalarındaki bulgulara ulaşılmıştır. Bu sonuçlar önem derecesine göre sıralandığında;

İlk sırada, “Üniversitenin yurtiçi başarı sıralaması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre, öğrencinin eğitim ve öğrenim göreceği üniversitenin yurt içi başarı sıralamasının ilk sıralarda yer alması hem iş bulmada kolaylık sağlayacağı gibi hem de güçlü bi referans olma özelliği taşıyacaktır. Verilen cevaplar “Katılıyorum” düzeyinde tespit edilmiştir.

İkinci sırada, “Üniversitenin tanınmış akademik kadrosu üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Akademik kadronun tanınmış olmasının, öğrenciye üniversite tercih esnasında yarattığı etkin,n; öğrenciye daha net ve kalıcı bir eğitim sağladığı ve öğrencilerin gelişimini büyük ölçüde desteklediği düşünülmektedir. Dolayısıyla “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

Üçüncü sırada “Üniversitenin kimliği üniversite seçiminde etkili olmaktadır” Üniversite kimliği, üniversitenin sahip olduğu inançlar bütününü gösterir. Yönetim

kalitesi, hizmetler, mali durumu, üniversitenin öğrenci gözündeki değeri, iş piyasasındaki ulusal eğitimin değeri gibi önemli unsurları içermektedir. Bunlar öğrenciler tarafından üniversite seçiminde oldukça etkili görüldüğü için “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

Dördüncü “Üniversitenin yurtdışı başarı sıralaması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre öğrencilerin üniversite tercihinde nitelikli öğrenci yetiştirmesi, üniversitenin yurtdışı bilimsel çalışmalarının kabul görmesi, eğitim- öğrenim göreceği üniversitenin öğrenci üzerinde olumlu bir imaj yaratması yer almaktadır. Ancak diğerlerine nazaran daha az önem verilmiştir ve “Katılıyorum” sonucu elde edilmiştir.

Beşinci sırada “Üniversitenin yabancı dil öğretim elemanlarının tanınmış olması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” İfadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre, öğrencilerin üniversite seçiminde yabancı dil öğrenimine daha fazla ağırlık verdiği, yurt dışı iş imkanlarının kolaylaşması öğrencilerin kararlarına az da olsa etki ettiği görülmektedir. Bundan dolayı “Katılıyorum” referans aralığı tespit edilmiştir.

Son sırada ise, “Üniversitenin uluslararası öğrenci sayısının fazla olması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Bu maddeye göre, üniveristenin yurtdışı eğitimine verdiği önem ön planda tutulmuştur. Dolayısıyla “Katılıyorum” düzeyindeki değerlendirme elde edilmiştir.

Tablo 3.11.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin bilimsel imkanlarına ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.11. Üniversitenin Bilimsel İmkanları Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Bilimsel İmkanları ss

13.1.Üniversitenin teknoloji transfer ofisi ile yapmış oldukları işbirlikleri

üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,53 1,198

13.2.Üniversitenin Harward, Oxford vb. seçkin üniversiteler ile yapmış oldukları

anlaşmalar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,70 1,114

13.3.Üniversitenin bilimsel araştırma başarıları üniversite seçiminde etkili

olmaktadır.

3,87 1,023

13.4.Üniversiteye girdikten sonra anadal değişim imkanları üniversite seçiminde

etkili olmaktadır.

3,82 1,033

13.5Üniversitenin verdiği yandal çeşitliliği üniversite seçiminde etkili olmaktadır. 3,85 1,094

13.6.Üniversitenin eğitim kapsamında yer alan ERASMUS programları üniversite

seçiminde yer almaktadır.

3,87 1,073

13.7.Üniversitenin sunmuş ve yayımlamış olduğu bilimsel araştırma veya

projelerin sayıca fazlalığı üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,90 1,093 Tablo 3.11.’ye göre üniversitenin bilimsel imkanları dağılım düzeylerinin üniversite seçimine ilişkin; üniversitenin sunmuş ve yayımlamış olduğu bilimsel araştırma veya projelerin sayıca fazlalığı (3,90), eğitim kapsamında yer alan ERASMUS programları (3,87), bilimsel araştırma başarıları (3,87), anadal değişim imkanları (3,82), Harward, Oxford vb. seçkin üniversiteler ile yapmış oldukları anlaşmalar (3,70), yandal çeşitliliği (3,85), teknoloji transfer ofisi ile yapmış oldukları işbirlikleri (3,53) olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar önem derecesine göre sıralanırsa;

İlk sırada “Üniversitenin sunmuş ve yayımlamış olduğu bilimsel araştırma veya projelerin sayıca fazlalığı üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Üniversitenin bilimsel çalışmalara önem vermesi, sunmuş ve yayımlamış olduğu bilimsel araştırma veya projeler üniversitenin gelişmişlik düzeyiyle doğru orantılı olmakla birlikte üniversiteye yeni başlayacak bir öğrenci için ilk sıralarda yer alan bir konu olmaktadır. Dolayısıyla ‘’Katılıyorum’’ sonucu tespit edilmiştir.

İkinci sırada; “Üniversitenin eğitim kapsamında yer alan ERASMUS programları üniversite seçiminde yer almaktadır” ve “Üniversitenin bilimsel araştırma başarıları üniversite seçiminde etkili olmaktadır.’’ ifadelerinin eşit değer aldıkları görülmektedir. Bu ifadelerde yer alan ERASMUS programlarına

öğrencilerin önem vermesinin nedeni; öğrencinin üniversite tercihinde yurt dışı deneyimini gerçekleştirmek istemesi, geniş kültürel ortamda ders işleme, farklı kültürleri tanıma ve kendi kültürünü tanıtma, gerek yabancı kültüre gerek kendi kültürüne sahip olan bireylerle arkadaşlıklar edinme ve çevresini genişletme, yabancı dilde kendisini geliştirme, eğitim sonrası iş/mesleki bağlantılar yönünde değişik bir eğitim sistemi alabilme konusunda önemli olduğu düşünülmektedir. Bilimsel araştırma başarıları açısından değerlendirildiğinde ise, üniversitenin tanıtımında kütüphanenin kullanılması ile asıl amacı olan bilimsel araştırmalara verilen önem ön plana çıktığı için ‘’Katılıyorum’’ bulgusuna ulaşılmıştır.

Üçüncü sırada; “Üniversitenin verdiği yandal çeşitliliği üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” maddesi yer almaktadır. Bu maddede üniversiteye yeni başlayacak bir öğrenci için ilk sıralarda yer alan bir konu olmamaktadır. Yandal düşüncesi çoğunlukla üniversitenin ikinci yılından itibaren gündeme geldiği için üçüncü sırada almıştır ve ‘’Katılıyorum’’ referans aralığı tespit edilmiştir.

Dördüncü sırada; “ Üniversiteye girdikten sonra anadal değişim imkanları üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin üniversite tercihinde, üniversitelerdeki başka bir alanın derslerini alıp aynı anda iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir fakültenin lisans diplomasına sahip olmaları da üniversite tercihinde önemli görülmektedir. ‘’Katılıyorum’’ düzeyindeki değerlendirme elde edilmiştir.

Beşinci sırada; “Üniversitenin Harward, Oxford vb. seçkin üniversiteler ile yapmış oldukları anlaşmalar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre; üniversitenin öğrencilere akademik açıdan kaliteli bir eğitime fırsat vermesi ve ülkeler arası kültür alışverişine imkanı sunması üniversitenin dışa açık bir iletişimde bulunması da öğrenciler için önem arz etmektedir. ‘’Katılıyorum’’ sonucuna ulaşılmıştır.

Altıncı sırada; “Üniversitenin teknoloji transfer ofisi ile yapmış oldukları işbirlikleri üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre, öğrencinin üniversitede elde edinilen temel ve teorik bilgilerin uygulamaya

dönüştürülmesinin üniversite-sanayi işbirliğinin sonucunda öğrencinin buluşlarının desteklenmesi, yol göstermesi açısından önemli görülmektedir. ‘’Katılıyorum’’ referans aralığı elde edilmiştir.

Tablo 3.12.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitenin sağlık hizmetleri ve sanayi kuruluşlarına ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.12. Üniversitenin Sağlık Hizmetleri ve Sanayi Kuruluşları Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Üniversitenin Sağlık Hizmetleri ve Sanayi Kuruluşları ss 14.1.Üniversitenin öğrencilerine yönelik sağlık hizmetlerinin yer alması

üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,87 1,165

14.2.Üniversitenin sanayi kuruluşları ile yapmış olduğu işbirlikleri

üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,81 1,172

Tablo 3.12.’ye göre üniversitenin sanayi kuruluşları ile yapmış olduğu işbirlikleri yer alması (3,81) ve sanayi kuruluşları ile yapmış olduğu işbirlikleri (3,87) olarak belirlenmiştir. Bu ifadeler öenm derecesine göre değerlendirildiğinde;

İlk sırada ‘’Üniversitenin öğrencilerine yönelik sağlık hizmetlerinin yer alması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.’’ ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre; başarılı olmak isteyen öğrencinin psikolojik danışmanlık, fiziksel sorunlar, kronik rahatsızlıkların tedavisinde, anlaşmış oldukları hastane özel hastane ise, uygun bir fiyat belirlenmesi ya da sağlık bölümünü okuyan bir öğrencinin bu hastanede staj