• Sonuç bulunamadı

3.12. BULGULAR VE YORUM

3.12.2 İkinci Alt Amaca İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Sosyal medya alt boyutları; sosyal medyada üniversite seçimi dünya görüşünün karşılaştırılması, akademik kadronun önemi, üniversitelerin düzenlediği etkinliklerin paylaşılmasına ilişkin öğrenci görüşlerinin dağılım düzeyleri Tablo 3.13-3.16’da yer almaktadır.

Tablo 3.13.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde sosyal medyadaki yargılarına ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.13. Sosyal Medyada Üniversite Seçimi Hakkındaki Yargıların Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Sosyal Medyada Üniversite Seçimi ss

1.1.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayınlanan üniversite tanıtımları

inandırıcıdır. 3,55 1,215

1.2.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayınlanan üniversite tanıtımları

güvenilirdir. 3,51 1,102

1.3.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversite reklamları faydalıdır. 3,68 1,016

1.4.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, beğendiğim üniversite

ilanlarını/reklamlarını yakın çevreme tavsiye ederim. 3,69 1,074

1.5.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversite ile ilgili yapılan

yorumlar üniversite seçiminde etkili olmaktadır. 3,86 1,032

1.6.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayımlanan üniversite tanıtımları

üniversiteyi ilgi çekici hale getirmektedir. 3,86 1,021

1.7.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayımlanan üniversite tanıtımları

üniversite seçimini eğlenceli hale getirmektedir. 3,75 1,114

1.8.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversiteler ile ilgili bilgi

hakkında uygun bir kaynaktır. 3,74 1,090

1.9.Sosyal medya pazarlama aktiviteleri diğer yayın organlarındaki

içeriklerden daha ilgi çekicidir. 3,77 1,099

1.10.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin resmi sosyal

medya hesaplarına üniversite tercihime karar vermeden önce bakarım. 3,90 1,126

1.11.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin sosyal

topluluklarının (müzik, resim, spor vs.) sosyal medya aracılığıyla aktiviteleri tercih bakımından etkilidir.

3,80 1,087

1.12.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin doğası ve peyzaj

görselliği sosyal medyada reklamı karar sürecinde etkilidir. 3,74 1,006

1.13.Üniversitenin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yürüttüğü işleri

sosyal medya ortamında yayınlanması üniversite seçiminde etkili olmaktadır. 3,82 ,988

1.14.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitelerin karşılaştırılması

bakımından faydalıdır. 3,85 1,049

1.15.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, devlet ve vakıf üniversitelerinin

Tablo 3.13. incelendiğinde, “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayınlanan üniversite tanıtımları inandırıcıdır.” (3,85), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayınlanan üniversite tanıtımları güvenilirdir.” (3,51), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversite reklamları faydalıdır.” (3,68) “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, beğendiğim üniversite ilanlarını/reklamlarını yakın çevreme tavsiye ederim.” (3,69), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversite ile ilgili yapılan yorumlar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” (3,86), ”Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayımlanan üniversite tanıtımları üniversiteyi ilgi çekici hale getirmektedir.” (3,86), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayımlanan üniversite tanıtımları üniversite seçimini eğlenceli hale getirmektedir.” (3,75), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversiteler ile ilgili bilgi hakkında uygun bir kaynaktır.” (3,74), “Sosyal medya pazarlama aktiviteleri diğer yayın organlarındaki içeriklerden daha ilgi çekicidir.” (3,77), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin resmi sosyal medya hesaplarına üniversite tercihime karar vermeden önce bakarım.” (3,90), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin sosyal topluluklarının (müzik, resim, spor vs.) sosyal medya aracılığıyla aktiviteleri tercih bakımından etkilidir.” (3,80), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin doğası ve peyzaj görselliği sosyal medyada reklamı karar sürecinde etkilidir.” (3,74), “Üniversitenin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yürüttüğü işleri sosyal medya ortamında yayınlanması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.” (3,82), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitelerin karşılaştırılması bakımından faydalıdır.” (3,85), “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, devlet ve vakıf üniversitelerinin karşılaştırılması yönünden uygun bir kaynaktır.” (3,82) ortalamalarına ulaştığı görülmektedir.

Öğrenciler sosyal medyanın üniversite tercihinde en yüksek ilk 5 düşünce sırasıyla;

İlk sırada, “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin resmi sosyal medya hesaplarına üniversite tercihime karar vermeden önce bakarım.”maddesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre, öğrenciler tercih yapacağı üniversitenin girişimde bulundukları etkinlikleri yakından takip edebilmekte ve bilgi sahibi olmaktadır. Bu

durum öğrenciler açısından oldukça önemli bir konu kabul edilmiş olup ‘’Katılıyorum’’ sonucuna ulaşılmıştır.

İkinci olarak, “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayımlanan üniversite tanıtımları üniversiteyi ilgi çekici hale getirmektedir” ifadesiyle ‘’Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversite ile ilgili yapılan yorumlar üniversite seçiminde etkili olmaktadır.’’ maddesi yer almakta olup, bu iki ifadenin de eşit derecede ortalamaya sahip olduğu görülmektedir. Bu ifadelere göre, sosyal medya kullanımının artması ile birlikte üniversitenin sosyal medya ortamlarında tanıtımlarında üniversitenin bulunduğu ilin sosyal imkanları (doğası, tatil olanakları vb.) ya da bilime vermiş olduğu önemle birlikte ( akademik kadro, açılan yeni bölümler, fakülteler vb.) sosyal medya ortamlarında yayınlanarak tanıtımları daha güçlü bir hale getirmektedir. Sosyal medya sitelerinde üniversite tanıtımlarına yapılan ziyaret sayısının yüksek olmasıyla birlikte, belli aralıklarla yapılan yorumların üniversite tercihinde oldukça etkili olduğu görülmektedir. ‘’Katılıyorum’’ ifadesi elde edilmiştir.

Üçüncü olarak, ‘’Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitelerin karşılaştırılması bakımından faydalıdır.’’ ifadesi yer almkatadır. Bu ifadeye göre, öğrencilerin sosyal medyayı iyi bir kaynak olarak gördükleri anlaşılmaktadır. ‘’Katılıyorum’’ bulgusuna ulaşılmıştır.

Diğer bir önemli faktör ise, ‘’Üniversitenin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yürüttüğü işleri sosyal medya ortamında yayınlanması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.’’ ifadesiyle ‘’Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, devlet ve vakıf üniversitelerinin karşılaştırılması yönünden uygun bir kaynaktır.’’ ifadeleri yer almaktadır. Bu faktörlerin eşit ortalamaya sahip olduğu görülmektedir. Bu maddelere göre; öğrencilerin toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilincine sahip olmaları, farklı toplumsal ortamlara ilişkin deneyim kazanmaları, içinde yaşadığı topluma bir katkıda bulnmayı özveride bulunmayı, özgüvenleri gelişmiş yetkin bireyler olmayı amaçlamaktadırlar. Devlet ve vakıf üniversitelerinin eğitim düzeylerine ilişkin, maddi olanakları, üniversitenin özelliklerine ilişkin

karşılaştırmaları da sosyal medya ortamında uygun görmektedirler. ‘’Katılıyorum’’ referans aralığına ulaşılmıştır.

Ve son önemli faktör ise; ‘’Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin sosyal topluluklarının (müzik, resim, spor vs.) sosyal medya aracılığıyla aktiviteleri tercih bakımından etkilidir.’’ ifadesidir. Bu ifadeye göre; üniveristenin öğrencilerine sunmuş olduğu mesleki eğitimin yanında sosyal aktivitelere de önem verdiği yapılan araştırmada ortaya çıkarılmıştır. Üniversitede sosyal toplulukların bulunması öğrencinin sosyal olanakları kullanmasıyla doğru orantılıdır. Bir insanın sosyalleşmesi için sosyal aktivitelere katılması gerekmektedir. ‘’Katılıyorum’’ bulgusu tespit edilmiştir.

Katılımcıların ikinci dereceden önemli gördükleri faktörleri sıralayacak olursak;

1. Sosyal medya pazarlama aktiviteleri diğer yayın organlarındaki içeriklerden daha ilgi çekicidir.

2. Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayımlanan üniversite tanıtımları üniversite seçimini eğlenceli hale getirmektedir.

3. Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversiteler ile ilgili bilgi hakkında uygun bir kaynaktır.

4. Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversitenin doğası ve peyzaj görselliği sosyal medyada reklamı karar sürecinde etkilidir.

5. Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, beğendiğim üniversite ilanlarını/reklamlarını yakın çevreme tavsiye ederim.

6. Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, üniversite reklamları faydalıdır.

7. Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayınlanan üniversite tanıtımları inandırıcıdır.

8. Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde, yayınlanan üniversite tanıtımları güvenilirdir. İfadeleridir.

Burada dikkat çeken bir nokta da öğrencilerin üniversite tercihinde sosyal medyanın faydası, inandırıcılığı, güvenilirliği konusunda ‘’Katılıyorum’’ ortalamasının son sıralarda yer almasına rağmen, üniversite tercihinde diğer yayın organlarından daha fazla ilgi çekici bulduğu ve etkili olmalarıdır.

Tablo 3.14.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde sosyal medyanın dünya görüşünün karşılaştırılması düzeylerine ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.14. Sosyal Medyada Üniversite Seçiminde Dünya Görüşünün Karşılaştırılması Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Sosyal Medyada Üniversite Seçimi Dünya Görüşü ss

2.1.Sosyal medya pazarlama aktiviteleri hangi üniversitenin benim dünya

görüşümü yansıtacağımı bilmemde etkilidir.

3,69 1,147

2.2.Sosyal medya pazarlama aktiviteleri benim hayat tarzımı paylaşan

insanların hangi üniversiteyi seçtiği konusunda bana bilgi verir.

3,77 1,106

Tablo 3.14. incelediğinde; ‘’Sosyal medya pazarlama aktiviteleri hangi üniversitenin benim dünya görüşümü yansıtacağımı bilmemde etkilidir.’’ (3,69), diğer ifade, ‘’Sosyal medya pazarlama aktiviteleri benim hayat tarzımı paylaşan insanların hangi üniversiteyi seçtiği konusunda bana bilgi verir.’’ (3,77), düzeyindeki oranlara ulaşılmıştır. Bu bilgilere göre; öğrencilerin üniversite seçiminde yukarıdaki maddeleri önem derecesine göre sıralayacak olursak;

İlk sırada “Sosyal medya pazarlama aktiviteleri benim hayat tarzımı paylaşan insanların hangi üniversiteyi seçtiği konusunda bana bilgi verir.” ifadesidir. Bu ifadeye göre; sosyal medya kullanıcılarının ilerideki mesleklerini belirlerken, yaşam tarzlarına uygun olup olmadığına bakıp, buna göre, seçecekleri mesleğinin yaşam tarzına uygun olmasını istemektedir. “Katılıyorum’ referans aralığına ulaşılmıştır.

İkinci sırada ise; “Sosyal medya pazarlama aktiviteleri hangi üniversitenin benim dünya görüşümü yansıtacağımı bilmemde etkilidir.” ifadesi yer almaktadır. Bu bilgiye göre; öğrencilerin sosyal medyada üniversite tercihi esnasında üniversitelerin evrenini, anlamını, amacını, değerini, bütünüyle anlayarak değerlendirmeye öncelik

tanıdıkları anlaşılmaktadır. Öğrencilerin vermiş olduğu cevaplara göre ise; “Katılıyorum” referans aralığına ulaşıldığı görülmektedir.

Tablo 3.15.’de araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde sosyal medyada akademik kadronun düzeylerine ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.15. Sosyal Medyada Üniversite Seçimi ve Akademik Kadronun Önemi Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Sosyal Medyada Üniversite Seçimi ve Akademik Kadro ss

3.1.Üniversitelerin akademik kadrosunun yaptığı bilimsel çalışmaların

sosyal medyada yayınlanması üniversite seçimim konusunda etkili olmaktadır.

3,82 1,101

3.2.Üniversitenin başta rektör olmak üzere diğer akademik kadronun

öğrencilerle etkinliklere katılıp; katıldıkları etkinlikleri sosyal medyada yayınlaması üniversite seçimimde etkili olmaktadır.

3,93 1,026

Tablo 3.15. incelediğinde; ‘’Üniversitelerin akademik kadrosunun yaptığı bilimsel çalışmaların sosyal medyada yayınlanması üniversite seçimim konusunda etkili olmaktadır.’’ (3,82), diğer madde ise, ‘’Üniversitenin başta rektör olmak üzere diğer akademik kadronun öğrencilerle etkinliklere katılıp; katıldıkları etkinlikleri sosyal medyada yayınlaması üniversite seçimimde etkili olmaktadır.’’ (3,93) oranlarına ulaşıldığı görülmektedir. Yukarıdaki maddeleri önem derecesine göre sıraladığımızda;

İlk sırada; “Üniversitenin başta rektör olmak üzere diğer akademik kadronun öğrencilerle etkinliklere katılıp; katıldıkları etkinlikleri sosyal medyada yayınlaması üniversite seçimimde etkili olmaktadır” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre, öğrencilerin üniversite tercihinde, rektörün ve akademik kadronun eğitim amaçlı gezi ve uygulama projelerine katılım olanakları, öğrenci ile iletişiminin güçlü olması, öğrencilerini desteklemesi, moral ve motivasyon sağlaması bunun da sosyal medyada da yayınlamasının öğrencilerin dikkatini çektiği ve önemsediği görülmektedir. “Katılıyorum” referans aralığına ulaşılmıştır.

İkinci sırada ise; “Üniversitelerin akademik kadrosunun yaptığı bilimsel çalışmaların sosyal medyada yayınlanması üniversite seçimim konusunda etkili

olmaktadır.” ifadesiyle, öğrencilerin üniversite seçiminde akademik kadronun ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalarına bakarak eğitime verdiği önemin göstergesi olduğu anlaşılmaktadır. Bu noktada yapılan bilimsel çalışmalarla üniversitenin adının değer kazanacağı, imajının artacağı da göz önünde bulundurulmalıdır “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

Tablo 3.16.’da araştırmaya katılan öğrencilerin üniversite tercihinde sosyal medyada etkinliklerin paylaşılması düzeylerine ilişkin önem derecesine göre dağılım düzeyleri yer almaktadır.

Tablo 3.16. Sosyal Medyada Düzenlenen Etkinliklerin Paylaşılması Dağılım Düzeylerine İlişkin Betimleyici İstatistik Analiz Sonuçları

Sosyal Medyada Düzenlenen Etkinlik Paylaşımları ss

4.1.Üniversitelerin sosyal medya ortamında yayınladıkları bahar

festivalleri etkinliklerinde üniversitenin oluşturduğu sosyal medya gruplarında, öğrencilerin festivalle ilgili görüş ve önerilerinin alınması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.

3,90 1,138

4.2.Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversite mezun

topluluklarının kurs (KPSS, ALES, TUS) imkânları üniversite seçimimde etkili olmaktadır.

4,04 1,084

Tablo 3.16. incelediğinde, ‘’Üniversitelerin sosyal medya ortamında yayınladıkları bahar festivalleri etkinliklerinde üniversitenin oluşturduğu sosyal medya gruplarında, öğrencilerin festivalle ilgili görüş ve önerilerinin alınması üniversite seçiminde etkili olmaktadır.’’ (3,90), olarak tespit edilmiştir. ‘’Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversite mezun topluluklarının kurs (KPSS, ALES, TUS) imkanları üniversite seçimimde etkili olmaktadır.’’ (4,04) oranlarına ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Bu maddeleri önem derecesine göre sıraladığımızda;

İlk sırada “Sosyal medya pazarlama aktivitelerinde üniversite mezun topluluklarının kurs (KPSS, ALES, TUS) imkanları üniversite seçimimde etkili olmaktadır.” ifadesi olduğu görülmektedir. Bu ifadeyle öğrencilerin üniversite tercihinde üniversitede mezun topluluklarının, öğrenciler ile iletişim ve eğitim sürecine olumlu yansıması, yeterince çalışma alanı bulması, (KPSS, ALES, TUS vs.) alanlarda dershaneler ile yapmış olduğu anlaşmalar öğrenciler üzerinde olumlu

İkinci sırada ise; “Üniversitelerin sosyal medya ortamında yayınladıkları bahar festivalleri etkinliklerinde üniversitenin oluşturduğu sosyal medya gruplarında, öğrencilerin festivalle ilgili görüş ve önerilerinin alınması üniversite seçiminde etkili olmaktadır” ifadesidir. Bu ifadeyle öğrencinin görüş ve düşüncelerine gösterilen değerin ön planda olduğu söylenebilmektedir. Üniversitenin uygulayacağı etkinliklerin sosyal medyada açık/ulaşılabilir olmasıyla birlikte öğrencilerin görüşlerini de etkilemiştir. Dolayısıyla “Katılıyorum” bulgusuna ulaşılmıştır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda Alt hipotez olan H:1 Eğitim hizmetleri pazarlaması ve sosyal medyaya ilişkin öğrenci görüşlerinin ortalama düzeyleri yüksektir. Hipotezini desteklemektedir.