• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM KARAKTER TASARIMI TANIMLANMASI

1.2. Karakter Tasarımının Kullanıldığı Alanlar

1.2.2. Mobil Oyun Karakterleri

Başarılı hikayeler içeren oyunlar geliştirilecek ise, bu hikayelerin unutulmaz, özgün ve yaratıcı karakter tasarımları içermesi gerekmektedir. Oyun tasarımının önemli süreçlerinden birisi karakterlerin tasarım sürecidir. Pek çok oyunda

kullanıcının yönettiği, oyunla etkileşimini sağlayan, kendine özgü mimikleri ve hareketleri olan karakterler bulunmaktadır. Oyuncular oyun içerisinde karakteri yönlendirebilmekte, yeni özellikler ekleyebilmektedirler. Böylece karakterler, oyuncuyu oyunun kendi gerçekliğinde etkileşime sokmaktadırlar. Oyuncu tarafından kontrol edilebilen, kendine özgü bir kişilikleri ve arka planları olan, sanal karakterler ile oyuncu yüksek miktarda özdeşlik kurmaktadır. Başarılı bir oyun karakteri yaratmak pek çok aşamadan oluştuğu için zaman alan bir süreçtir. Oyun karakterin tasarımı için ilk olarak olabildiğince fazla eskiz çalışmaları yapılır. Daha sonra bu eskiz çalışmalarının arasından, hem oyuna en uygun olan hem de oyunun hedef kitlesine en çok hitap eden seçilmelidir (Perkmen ve Öztürk, 2009:51). Kullanıcıların oyun karakterlerini benimseyebilmesi, o karakterlerin iyi tasarlanmasına ve canlandırılmasına bağlıdır. Bu noktada karakter tasarımcılarına büyük görev düşmektedir. Bir oyun karakterinin kullanıcı tarafından benimsenmesi, özdeşleştirilmesi ürünün kullanıcı üzerinde bağlayıcı etki oluşturması için gereklidir. Karakterin oyuncu tarafından bir şekilde kontrol edilmesi, niteliklerinin tercih edilebilir olması; dolayısıyla etkili bir tasarım yapısının hazırlanması son derece önemli bir süreçtir (Binark, 2009:52). Oyunlardaki gerçekçi görüntüler insan psikolojisi üzerindeki etkilerini güçlendirmeye devem ederken, gerçekçiliği artıran teknolojik gelişmeler de hızını sürdürmüştür. CD teknolojisinin yaygınlaşmasıyla, disketlerin düşük kapasitelerinden kurtulan oyunlar artık grafik ve ses kartlarının da gelişmesiyle daha sinemasal sunumlara imkan tanımış, daha derin hikayeleri ve deneyimleri oyunculara yaşatabilmiştir. Görsel algı bakımından başarılı karakterler, oyuncu açısından benimseyici bir unsur olarak kendi oyuncu kitlesini oluşturabilmektedir.

Çeşitli medyada kurmaca karakterleri yan yana incelersek, bazı farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu oyunun hangi platformda oynandığına göre de farklılıklar göstermektedir. Özellikle mobil oyunlardaki karakterler canlandırma sinemasındaki karakterler ile karşılaştırıldığında cep telefonu ekranının küçük olması sebebi ile daha sade, az ayrılı olarak tasarlanmaktadırlar. Oyun karakteri tasarlanırken bir animasyon karakterinde olan ayrıntılar yoktur, sebebi ise hareketlerinin kısıtlı olması, yapım maliyeti ve zamandan tasarruf etmeyi planlamak. Büyük bütçeler gerektiren bu yapımlar sebebiyle dijital oyun karakterlerinde farklı biçimde tasarlanır. Son zamanların en iyi video oyunları listelerinden seçilen bazı örnekler şöyledir:

Mario: Süper Mario, Japon video oyun tasarımcısı Shigeru Miyamoto

tarafından üretilmiş, dünyanın en ünlü video oyunu karakteridir (Bkz: Resim: 4). Süper Mario oyunu ilk olarak Donkey Kong oyununda sunulmuştur. Günümüzde ise Mario serisi, yeni oyunları ile gelişmeye devam etmektedir. Yeni yapımın ismi New Süper Mario Bros’dur. Senaryo benzerdir; ‘Mario ile güzel prenses, güneşli bir günde gezintiye çıkmışken sarayda bir şeylerin ters gittiğini görür. Bu telaşla Mario, prensesi arkasında bırakır ve ne olduğu öğrenmek için harekete geçer. Fakat bu bir tuzaktır ve Prenses kaçırılır. Kahramanımız ise kısa süre sonra bunu görür ve onu kurtarmak için tekrar maceraya atılır (Saral M. 03.06.2010, New Super Mario Bros, İnceleme). Oyun klasik Mario oyunundan esinlenerek yapıldığı için tanıdık mekanlar çok olsa da yeni oyuna birçok farklı mekan, karakter ve de özellik eklenmiştir.

Resim 4: New Super Mario Bros. Karakteri

Kaynak: Nintendo, 2006.

Klasik Mario karakterin tasarımını incelediğimizde tesisatçı kostümü, büyük bir burnu, bıyığı ve şapkası dikkat çekmektedir. Piksel tabanlı ilk Mario Karakterin oyundaki hareketleri düşünüldüğü için ve bu hareketler esnasında saç animasyonu yapmamak için şapkalı çizilmiştir. İnsana benzemesi için burnu abartılı çizilmiş ve bıyık eklenmiştir. İlk oyunda ki Mario'sunun kırmızı olmasının sebebi, oyunların grafiklerinde düşük çözünürlük ve renk derinliği olduğundan, karakterin arka plan ile iyi bir kontrast sağlamasıdır. Hikayesi, karakterin özellikleri, özel güçleri ve oyundaki diğer karakterler ile ilişkisi ile oyuncuları etkilemiş milyonlarca kişi tarafından oynanmıştır. Aynı zamanda dünyanın en çok satılan oyun serisi olmayı da başarmıştır. Bu sebeple Mario, 80’li yıllardan günümüze kadar gelen ve hala daha varlığını sürdüren bir karakterdir.

Cut The Rope: Zeptolab şirketi tasarından tarafından geliştirilen fizik tabanlı

bulmaca oyunu olan Cut the Rope'ta Om Nom adlı bir canavarı bulmaca şeklinde doğru ipleri keserek beslemeye çalışılmaktadır (Bkz. Resim: 5, 6). Seri; şeker

canavarı Om-Nom’ı ve grafikleri, kolay öğreneceğiniz kontrolleri ve çözerken eğleneceğiniz bulmacalarıyla özellikle İOS platformunda büyük bir üne sahiptir. Oyunun başarısı ardından birkaç yıllık sonra ise seri yeni oyunuyla ve Time Travel eki eklenerek temelini koruyup çok daha eğlenceli olarak piyasaya sürülmüştür (Cut the Rope Oyunu hakkında (bt). 19.04.2013) Oyunda her bölümde hedefinize ulaşmak için doğru ipleri kesmek zorundasınız. İpleri sadece doğru kesmek yetmiyor, yeni eklenen Time Travel eki ile aynı zamanda zamanlamanızın ve el çabukluğunuzun da iyi olması gerekmektedir.

Resim 5: Om Nom Karakteri

Kaynak: ZeptoLab's Artists, 2012.

Resim 6: Om Nom Karakteri Zeptolab Artist 2017.

Kaynak: ZeptoLab's Artists, 2017.

Oyunun genel yapısı mutlak eğlence vaat etmektedir. İşin özü bulmacaları çözmektir fakat grafik yapısı ve bulmacaları çözerken kullandığınız objeler başlı başına birer eğlence kaynağıdır. TrGamer’ın Time Travel incelemesine göre; ‘İki Om Nom karakterden biri geçmişe giden Om-Nom; diğeri ise bölümün temasına göre

Antik Yunan, Orta Çağ, korsan gemisinde vb. yaşayan Om-Nom’ın atalarıdır. Her bir zaman diliminin kendine has oyun elementleri vardır. Oyuncu korsan gemisi bölümlerinde dokunulduğunda patlayan mayınları kullanması gerekirken, Taş Devri’nde zamanı manipüle etmektedir’ Om Nom karakteri tasarımı cep telefonlarında kolayca oynanabilir olması, dikkat çekici görsel tasarımı geliştiriciler tarafından oldukça başarılı tasarlanmış bir tasarımdır. Vücudunun tamamı yeşil renk olan karakter, oldukça basit ve forma sahiptir. Mobil oyun karakteri Om Nom un olduğu gibi özgün tasarımındaki dikkat çekici ögeleri ve karakterin kişilik özellikleri oyunun başarılı olmasında önemli bir yere sahiptir. Böylelikle dünya genelinde en çok oyunlar listesinde üst sıralarda bulunmuş Cut the Rope, fiziğe dayalı oynanılan mobil oyundur.

Plants vs Zombies: PopCap Games şirketinin 2009 da çıkarmış olduğu

mobil oyun gerek karakter tasarımları ve oyun grafiği ile oldukça ses getirmiştir. Eğlenceli olması ve mizahı ile bağımlılık yatarmış oldukça başarılı bir oyundur. Her zombinin kendine özgü becerileri vardır, bu nedenle, sınırlı güneş ve tohum tedarikinizi nasıl kullandığınıza dikkat edilmesi gerekmektedir.

Resim 7: Zombi Karakteri

Kaynak: Pop Games, 2009.

Resim 8: Oyundaki bitki karakterlerinden Sunflower karakteri

Oyunun farklı bir sürümünde ikinci oyuncu versus modda zombileri oynayabilir veya normal bölümlerde seçilen 8 bitkinin 4'ünü kullanılmaktadır. Oyunun amacı, evinize saldıran zombilerden korumaktır Zombilerden biri eve ulaştığında oyun biter. Oyunda çeşitli bitki karakterleri, evin önünde ki bahçede zombilere engel olmak adına siper olarak kullanılır. Savunma hattımızı kurarken 6 satırdan oluşan kulvarları kullanılmaktadır (Bkz. Resim: 9).

Resim 9: Plants vs Zombies oyunundan görsel

Kaynak: Pop Games, 2009.

Pop Cap Games Plants vs Zombies’de gördüğümüz çiçeklerle zombilerin savaşını konu alan, online mobil platform oyunudur. Oyundaki tüm karakterlerin mizahi bir yanının olması ve sık sık popüler kültür göndermeleriyle karşılaşmak oyuna cıvıl cıvıl bir hava katmaktadır. Kalabalık bir karakter sayısına mevcut bir örnek olan Plant vs Zombie oyununda, çeşitli karakterler; bitkiler ve zombilerin mücadelisi yer almaktadır. Oyunun konsepti, karakter tasarımları sade ve oynanabilirlik acısından oldukça başarılı dizayn edilmiştir. Karakterler tasarlanırken daha az detaya girilmiş ve karakter renklerin seçimi, mekan tasarımı ile uyumlu tasarlanmıştır.

Mario, Om Nom ve Plants vs. Zombies gibi yaratıcı karakter tasarımlarının her gecen gün mobil oyun dünyasında yenileri eklenmektedir. Romanlar çok gerçeğe dayalı olma eğilimindedir; Film gerçekte kök salmış olma eğilimindedir, ancak genellikle fantaziye doğru ilerlemektedir ve oyun dünyaları neredeyse tamamen fantastik durumlardır ve karakterler ise senaryoya göre bunu yansıtmaktadır. Mobil oyunlar belirli bir tür ile sınırlı kalmayarak pek çok çeşitte bulunabilmektedirler

böylece çok geniş bir kitleye hitap edebilmektedirler. Karakter tasarımcıları bu geniş yelpazede kendi üsluplarına uygun projelerin üzerinde çalışmalarını gerçekleştirirler. Bu, tasarımcıların niyeti ile oyuncuların oyun deneyimi ve karakter yorumlaması arasında neredeyse her zaman farklılık olduğu söylenebilir, ancak bir oyun oyuncusu tarafından beğenilmesi için önceki bölümlerde tartıştığımız gibi içerik ve tasarım açısından birbiriyle ilişkili olmalıdır. ‘Oyunların çoğunlukla fiziksel eylemlerle uğraşan basit fantastik karakterlere sahip olmak sonucuna varılabilir. Ancak bu, oyunlarınıza daha fazla derinlik, daha fazla zihinsel çatışma ve daha ilginç karakter ilişkileri eklemek mümkün olmadığı anlamına gelmemektedir (Paul, 2008). Örneğin Final Fantasy VII, basit bir oyun yapısı etrafında yapılandırılmış çok sayıda karakter ilişkileri içermekte ve oyuncular daha çok ilgi duymaktadırlar.

Oyuncuların oyunun görsel ve metinsel olarak daha zengin olmasını, daha fazla anlamlı karakterler ve hikayeler beklemektedirler. Öykü yazarlarının diğer medya karakterlerini tanımlamaları için kullandıkları yöntemlere bakıldığında ve bu yöntemleri güçlü oyun karakterleri yaratmak için iyi adapte olmaktadırlar. Bir oyunda bir oyuncunun kontrol ettiği karakter hakkında büyülü, yani oyuncuyu çeken özellikleri, özel güçleri vardır. Karakter tasarımcısının mobil oyunlardaki birincil amacı tasarladığı karakterin oyunun içeriğini besleyecek şekilde tasarlanmış olmasıdır. Karakter tasarımcısı tasarladığı karakterle oyunun metinsel doğasını oyuncuya yansıtırken bir yandan da oyuncunun kendisi ile özdeşleştirebileceği sanal bir kişilik yaratma görevini üstlenmektedir. Oyunun görüntülenme boyutu ve teknolojik sınırlar çerçevesinde tasarıma şekil verilmesi mobil oyun karakter tasarımcılığını, kendine ait kuralları olan yeni bir tasarım alanı olarak karşımıza çıkarmaktadır.