• Sonuç bulunamadı

Karakter Tasarımında Form ve Silüet

1. BÖLÜM KARAKTER TASARIMI TANIMLANMASI

1.4. Karakter Tasarımı Üretim Süreçleri

1.4.3. Karakter Tasarımında Form ve Silüet

Karakter tasarımı sürecinde öncelikle araştırma çizgileri ile karakter çizgilerinin formlar aracılığıyla bir karakteri ortaya koyması için ve karakterin bilinçaltında okunabilmesi açısından çaba gösterilmektedir. Karakterin okunabilmesi oyuncunun o karakteri mobil oyunda kontrolü ve hareketleri acısından ilk olarak önem taşımaktadır. Bu süreçte karakter tasarlanırken karakter tasarımcısı kullanılan geometrik formlar bilinçaltımızda oluşturdukları çağrışımlar sebebiyle karakterlerin analizi hakkında belirli bazı düşünceler ve duygular çağrıştırmaktadır. Oyuncu karşısına ilk olarak çıkan karakterin fiziki yapısını ve kişilik özellikleri etkili olması için bir karakterin formunun tasarım aşamasının sürecinde önceden fark edilmesi, o karakterin okunabilirliğinin sürecin başında doğrulamasını kolaylaştırır.

Karakter tasarım sürecinde formları oluştururken bazı geometrik şekiller oyuncunun karakteri tanımasına yardımcı olmaktadır. ‘Kare formlar insanların zihinlerinde dayanıklılık, güvenilirlik, dürüstlük, düzenlilik ve erillik gibi çağrışımlar yaratmaktadır. Üçgen formlar insanda daha çok hareket, saldırganlık, sinsilik, çatışma, gerilim duygularını tetiklemektedir. Yuvarlak formlar ise tamamlanma, incelik, neşe, rahatlık, bütünlük, koruyuculuk, çocuksuluk ifade etmektedir (Tillman, 2012:67). Tilman’a göre formların karakteri oluştururken bize yön vermesi ve

karakterin nasıl algılandığını gösterdiği için bu formlara tasarım sürecinde senaryo dikkate alınarak dikkat edilmelidir. Bunları ele alacak olursak, karakterin formu onun temel niteliklerinin verilmesi açısından en belirgin görsel öğedir. Mobil oyunlardaki karakter tasarımlarında 2D veya 3D bir oyun tasarlanacak ise karakterin ilk eskizlerinden tamamlanmış modellemesine kadar karakter tasarım yapım aşamasında bu formlardan çıkmamak karakterin doğru tasarlanmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bu formlar dikkate alınarak son aşamasına kadar tamamlandığı süreçte karakter analizi senaryo ile doğru şekilde ilerlemiş olur. Bu formlardan yola çıkacak olursak cep telefonları için tasarlanmış oyunlardaki karakter tasarımlarında küçük ekranlarda oyuncunun karakteri algılaması bu formlara dayanır. Diğer platformlardaki oyunlara kıyasla mobil oyunlardaki karakterin okunabilmesi için karakter formları daha farklı şekilde karakter tasarımcısı tarafından ele alınabilir. Çünkü form, karakterin tanınabilmesini sağlayan en önemli ipucunu sunmaktadır.

Formun yanı sıra, karakterin kolaylıkla teşhis edilebilmesinde ve okunabilmesi için seyirciye en fazla yardımcı olan diğer görsel tasarım öğesi de silüettir. Limbo oyunu incelemesi form ve silüet konusunda iyi bir örnek olacaktır. Limbo Danimarkalı oyun geliştiricisi Playdead tarafından hazırlanmış, platform/bulmaca türünde bir video oyunudur (Bkz: Resim: 34).

Resim 34: Limbo Oyununda bir kare

Kaynak: Playdead, Denmark, 2016.

Oyunda baştan sonra ne bir yazı (menü ve credits dışında), ne bir konuşma ne de bir ipucu vardır. Başarılı bulmacalar olmasının yanında, bu bulmacaların zor; ama aynı zamanda da ipucuna çok ihtiyaç gerek olmayan bulmacalar olması iyi dizayn edilmiştir. Oyun tamamen karanlık bir ormanda geçtiği için karakterleri hafif ışıkta insan, hayvan ya da nesne olarak form ve silüeti sayesinde yırt etmek mümkündür. Oyunda tüm karakterler bu şekilde birbiri ile karışmamakta üst üste geldiği animasyonu sırada hangi karakterin hangi karakter olduğu oyuncu tarafından çözülebilmektedir. Oyunun konusu; arafta cehennemin hemen kıyısında, tuzaklarla

rahatsız edici ve fazlasıyla kasvetli hem de esrarengiz bir biçimde melankolik ve güzel olmayı başarabilen, bir oyun olmuştur. ‘’Limbo, Dr. Caligeri’nin Muayenehanesi ve Nosferatu gibi filmlerle 1920’li yıllara damga vurmuş; Fritz Lang, Otto Pleminger, Alfred Hitchcock ve Tim Burton gibi yönetmenlerin yapıtlarıyla örneklerini modern sinemaya taşımış Alman dışa vurumculuğunun oyun dünyasındaki emsalsiz temsilcisidir. (Limbo İnceleme, 2011) Limbo dijital oyun dünyasında yılın oyunu ödülü olmak üzere en iyi korku oyunu, GDC 2010'da, Independent Games Festival kapsamında “Technical Excellence” ve “Excellence in Visual Art” gibi bir çok dalda ödül kazanmıştır. Böylesine başarılı bir başyapıt olan oyunun sadece karakterin silüeti vardır ve oyuncu bu silüeti takip etmekte, bulmacaları çözerek diğer bölümlere geçmektedir. Limbo dijital oyunda olduğu gibi karakter tasarımlarının kullanıldığı diğer alanlarda da oyuncu tarafından karakter tasarımların silüetinin karakteri tanımamızda önemli bir öge olacaktır.

Oyunlarda en popüler ve çekici karakterler Mario karakteri örneğinde olduğu gibi: çok fazla ideal bir form değildir, fakat basit, neredeyse hiç konuşmayan ve tamamen tehditkar değildirler, bu yüzden karakteri yorumlamak kolaydır. İdealleştirilmiş form genellikle karıştırılmaktadır. ‘Örümcek Adam karakterini incelediğimizde bu karakter ideal bir formdur: güçlü ve cesur bir süper kahraman, ancak yüzünü örten maske onu neredeyse tamamen ikonik karakter yapmıştır, maske taktığı için neredeyse herkes olabilir. Ancak bu sistemler, yenilik olarak ilginç olmakla birlikte, uzun vadede hiçbir zaman tutunamıyor; çünkü insanlar kendi kendilerine oyun oynamıyor, oyunları istedikleri insanlar olmak için oynuyorlar (Schell, 2008:58). Karakter tasarımcısı tasarım sürecinde özellikle dijital oyun ve canlandırma sinemasında oluşturulan karakterin ideal form olup olmaması karakterin izleyici ya da oyuncu karşısında okunabilirliği ve karakteri tanımasında etkili olmuştur. İdeal yani çekici karakterler; sıradan olmayan ve olağan üstü güçlere sahip, gizemli karakterlerdir, genellikle özgün aksesuar ve kostüm tasarımlarını bunu desteklemektedir.

Karakter tasarımına senaryoda ki karakter için silüet boyayarak başlanabileceği gibi çizgisel olarak karakteri oluşturarak da başlanabilir. Karakterin çizgisel model sheeti çizildiğinde ve çizgisel olarak karakter oluşturulmaya başlandığında bile, silüet olarak nasıl durduğunun akılda canlandırılması ve karakter

diğer ögeler yani kostüm ve aksesuarları tanınabilmesi gözetilmesinde yarar vardır. Karakter tasarımını kullanıldığı herhangi bir alanda iyi tasarlanmış bir silüet, izleyiciye ya da oyuncuya sadece karakterin model sheeti göstermekle kalmayıp aynı zamanda karakter tasarımının temel görsel öğelerini de başarıyla kullanmaktadır. ‘Özellikle karakterin tasarımındaki büyüklü küçüklü görsel parçaların birbiri ile olan uyumundan ya da zıtlığından yararlanarak karakterin görsel okunurluğunu arttırmaktadır. Karakter tasarımı aşamasında yaratılan bu türden silüetler, aynı zamanda canlandırma filmi içinde dramatik amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek yaratıcı görsel anlatımlar için de fikir verebilmektedirler (Özden ve Ülgen, 2016).

Leong’a göre; Silüetler fazla bilgi taşımayan düz şekiller olmalarına rağmen, doğru yerleştirildikleri zaman yine de daha karmaşık yapıları akla getirmektedirler. Beynimiz gerçekte neyin olup bittiğini anlamak için çok fazla bilgiye ihtiyaç duymaz. Enerjimizi çarpıcı bir desen yaratmak üzerine yoğunlaştırabilmemiz amacıyla, silüet bütün detayları silmektedir. Pratik bir kural olarak, eğer bir desen ilginç bir silüete sahipse, bu desen nihai çizimde de iyi iş çıkaracaktır (Leong, 2013:52). Karakterin fiziki özelliklerinden yararlanarak, karakterin uzuvlarının büyüklü küçüklü olarak tasarlanması yani zıtlığından ya da birbiri ile uyumundan yararlanarak tasarlanması karakterin görsel anlamda daha tanınması nedenlerindendir. Bu tür tasarımlara örnek verecek olursak ‘Rayman Run Fiesta Run’ isimli mobil oyunda ki Rayman karakterinin kol ve bacak tasarımları sebebiyle hem diğer karakterlerden farklı fiziki yapıdadır Bkz. Resim: 35, 36).

Resim 35: Rayman Karakteri Sketch

Resim 36: Rayman Karakter İllüstrayonu.

Kaynak: Pinterest

Karakter tasarımcısı tarafından görsel ögelerin, karakterin fiziki yapısı ile karakteri detaysız olarak oyuncu tarafından izlensen de silüeti sayesinden bu karakterin açık bir şekilde Rayman olduğunu kolaylıkla okunabilir. Yapımları silüetle tasarlamak, şekiller, şekil ve görsel itiraz üzerine odaklanmanızı sağlar. Perspektif, ayrıntılar, renk veya çizgi kalitesi hakkında endişelenmeniz. Böylelikle senaryo dışında karakter tasarımcının, gözünde canlanmasının ve hayal gücünüzün akışına izin vermekle ve ilgilidir. Rayman karakteri gibi izleyici ya da oyuncu sadece göz gezdirerek karakterin silüetine baktığında, hangi pozda olursa ya da ne tür bir hareketi olursa ayrıntıları görmeden ve kişilik özelliklerini bilmeden kim olduklarını anlayabilmektedir.