• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM KARAKTER TASARIMI TANIMLANMASI

1.4. Karakter Tasarımı Üretim Süreçleri

1.4.4. Karakter Tasarımında Renk

Renkler, karakter tasarımların fiziki yapılarının yanı sıra karakterin kişilikleri hakkında izleyiciye fikir vermektedir. Genellikle mobil oyun karakteri için bu kişiliğin yanı sıra oyuncuya dikkat çekici ve oyuncuya hitap etmesi için özellikle dikkat edilmesi gereken bir noktadır. ‘‘Renk, sahneyi daha gerçekçi bir duruma getirebilir. Renk, objeyle, kimliksel kodu belirleyerek, ayırt etmeye yardım eder. Rengin sembolik kullanımı bilgi verici fonksiyonunun bir parçasıdır’’ (Çöloğlu, 2006: 157). Karakterin mavi ve gri gibi daha rahatlatıcı renklerin kullanıldığı karakterler dinginlik ve güven hissi yaratmaktadır. Mobil oyunlarda oyun türlerine göre bu renk seması değişmektedir. Macera oyunların daha canlı renkler kullanılmaktadır. Mavi ve gri renkleri daha çok strateji oyunlarında fakat macera oyunlarında tasarımda dinginlik sağlayan bir renkti ve sakinleştirici özelliği sebebi ile tercih edilmemektedir.

Karakterlerin kendi içindeki renk dağılımında dikkat edilmesi gereken bir başka hususdur. Karakterlerin hareketlerinde gibi yerlerde renklerin karakterin geri kalanından ayrılacak şekilde seçilmektedir. Örneğin oyunun ana karakteri bir hayvan karakteri ise genellikle tek renk ve iki renk olmaktadır daha az renk kullanımı ve uyumlu renkler kullanılmaktadır.

Mobil oyun yapım sürecinde karakter tasarımının ten rengi kostüm ve aksesuarlarının rengi ve diğer tüm görsel ögelerin renk seçimi oyunun konsept bütünlüğünün korunmasında önemli role rahiptir. Genel olarak renklerin, tür, değer, doygunluklarına göre değişen sıcaklık, soğukluk, aktiflik, pasiflik, sevinç, üzüntü gibi pek çok psikolojik etkileri bulunmaktadır. Bu konuda Candy Crush mobil oyununun hem karakter tasarımı hem de oyundaki diğer ögeler formlarla renklerin daha fazla ifade sağlamak üzere doğru bir şekilde bir araya getirilmesi konusunda başarılı bir örnektir. Candy Crash oyununda karakter tasarımı oyunun içinde değil oyuncu ile arayüzünde karşılaşmaktadır fakat oyunu karakter tasarımı yanı sıra genel olarak ele alacak olursak ilk olarak renklerin canlılığı göze çarpmaktadır (Bkz. Resim: 37).

Resim 37: Candy Crash oyunu için tasarlanmış afiş

Kaynak: Google Play 2017

‘‘Candy Crush Saga’nın günlük 6.7 milyon aktif kullanıcısı mevcut. Firma bu aktif kullanıcılar sayesinde yaklaşık günlük 633.000 Dolar kazanç sağlıyor. Ayrıca geliştirildiğinden bu yana Candy Crush Saga, 500 milyon indirme sayısına ulaştır’ (ShiftDelete, 2013). Oyun da mobil oyun endüstrisinde büyük hasılat yapmış ve şeker patlatma oyunudur. Bu oyunun bağımlık yaratması oyunun zorlukları ve bölümleri geçme isteği aynı zamanda oyunun çekiciliği ve oyun konseptinde renk kullanımının etkileri olarak sayılabilir. Oyundaki şekerlerin birbirleri arasında renk uyumu oyuncu tarafından oyunda kaldığı süre boyunca çekici gelmesini artırmıştır. Şeker konseptli bir oyun olduğu için renkler buna göre seçilmiş ve ögelerin birbirleri arasındaki uyum ile tasarlanmıştır.

Karakterin kişiliğini oluşmasında da etkili olan renk karakterin psikolojik yapısı hakkında da bilgiler verir. Tülay Özdemir’e göre; çeşitli kültürler ve inanç sistemlerinde renklerin canlılar üzerindeki etkilerinden faydalanılmış, renklerle meditasyon teknikleri kullanılmış, bir enerji şekli olan renklerle notalar arasında bağlantı kurulmuştur. Bu nedenle tasarımcının renk algısı ve rengin meydana getirdiği psikolojisini iyi bilmesi, oyun senaryosunda karakterin kişiliği ve psikolojik yapısına verilmek istenen anlamı güçlenmesini sağlayacaktır.

Karakterin rengi belirlenirken karakterlerin arka plan ile olan ilişkisi de dikkate alınmaktadır. Oyun konseptinde karakter rengi ve arka planda kullanılan renklerin birbirine yakın olması karakteri sahnenin içinde daha az görünür kılmaktadır. Arka planda kullanılan renklerin zıt renkleri kullanıldığında ise karakter sahnede daha belirgin hale gelmektedir. Bu konuda başarılı karakter tasarımı örneği Kiloo Games'in popüler kaçış oyunu Subway Surfers verilebilir. Oyunda bir çocuk, treni spreyle boyarken görevli ve köpeği tarafından fark edilir ve kovalamaca başlar, tamamen bundan ibadet olan oyunda çocuk karakteri arka plan oldukça hareketli olmasına rağmen mekanla iç içe geçmemektedir. Karakteri oyunda arkadan görünmekte ve üstünde mavi kot pantolonu, kırmızı şapkası ve beyaz kapşonlu kazağı vardır. Mekanlar sürekli değişiyor olmasına rağmen karakterin renkleri ve mekan ile oldukça uyum sağlamıştır. Karakter tasarımı kendi başlarına güzel görünmek üzere tasarlanmıştır ama aslında renk tasarımı birbirleri ile olan ilişkileri düşünülerek yapılmıştır. Animasyon karakteri olan Road Runner karakterinin renkleri özünde daha çok spor bir arabayı anımsatmaktadır. Karakterin yapısı hırslı ve oldukça hızlı koşmasıdır. Karakterin soğuk mavi ve gri renkleri, tamamlayıcı ve sıcak çöl zemini karşısında zıt bir şekilde dikkat çekici şekilde tasarlanmıştır. Coyote daha koyu olmakla birlikte hemen hemen arka planın renklerini almıştır, karakterinin rengi geri planda kalmaktadır. Renk bilgisinin yardımı ile denge sağlanmasına rağmen, renkleri nedeniyle kimin baskın karakter olduğu açıktır. Bu bir tesadüf değildir; bu bir tasarımdır (Polson, 2013:118). Bu örnekte de olduğu gibi, karakter tasarımcısı karakterlerin renk tasarımlarını gerçekleştirirken hem kişiliklerini hem bulundukları ortamı hem de birbirleri ile olan ilişkilerini göz önüne almaktadır. Özellikle mobil oyunda ise canlandırma film karakterinden, bilgisayar oyunlarından ya da diğer platform oyunlarından daha minimalist formda ve renk seçiminde farklı olmalıdır bunun nedeni akıllı telefonlarda ekranın küçük olması ve karakterin hareketlerinin kısıtlı olması karakterin okunabilirliği acısından önemlidir.