• Sonuç bulunamadı

3. HALKLA ĠLĠġKĠLER ÇALIġMALARINDA YENĠ MEDYANIN

4.1 Metodoloji

Bu çalıĢmada yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanılması halkla iliĢkiler bağlamında nitel olarak incelenmektedir. ÇalıĢmanın konusu ile ilgili bilgiler toplanarak manipülasyon teknikleri ile ilgili belirlenen nitelikler içerik analizi yöntemiyle nitel olarak incelenmektedir. Bu incelemelere ek olarak manipülasyon teknikleri alanında kullanılan araçlar ve halkla iliĢkiler modelleri arasındaki iliĢki bağlamında analiz edilmiĢtir.

4.1.1 AraĢtırmanın amacı ve kapsam

Yeni medyanın ortaya çıkması iletiĢim alanında birçok değiĢikliklere yol açmıĢtır. Artık iletiĢim daha kolay hale gelmiĢ ve geniĢ kitlelere hitap etmeye baĢlamıĢtır. Bu nedenle artık yeni medya insanları etkilemek içinde kullanılmaktadır. Yeni medya daha geniĢ kitlelere eriĢme, daha kısa zamanda daha çok sayıda insan etkileme avantajı sağlamaktadır. Bu nedenle, artık seçim kampanyalarında yeni medya büyük ölçüde kullanılmaktadır. Halkla iliĢkiler bağlamında seçim kampanyalarında artık potansiyel seçmenlerle iletiĢim kurmak için yeni medya etkili bir araç olarak görülmektedir. Bu nedenle bu çalıĢmanın gerçekleĢtirilme amacı halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanım manipülasyon aracı olarak kullanılması yöntemlerinin incelenmesidir. ÇalıĢmanın amacı doğrultusunda aĢağıda belirtilen hedefler belirlenmiĢtir:

 Yeni medya ve manipülasyon kavramlarının teorik açıdan açıklanması;  Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak

kullanılma yöntemlerinin incelenmesi;

 Siyasal iletiĢimde yeni medyanın manipülasyon amaçlı kullanımının araĢtırılması;

 Amerikan seçimlerinde Trump baĢkan seçilmesinde yeni medyanın rolünün incelenmesi;

 Sosyal medya, özellikle Twitter etkili kullanımının seçim sonuçlarına etkisinin incelenmesi.

AraĢtırmanın evreni günümüzde halkla iliĢkiler organizasyonlarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanılma yöntemleridir. Günümüzde yeni medya araçlarının geniĢ kitleye hitap etmesi bu araçların manipülatif kullanımını yaygınlaĢtırabilmektedir. Tezin örneklemi ise, evrenin mikro bir temsili olan ABD 2016 baĢkanlık seçimleridir. Bu seçimlerde yeni medyanın kullanılmasının ne derecede etkili olduğu incelenmiĢtir.

4.1.2 AraĢtırmanın yöntemi ve veri toplama

―Halkla ĠliĢkiler ÇalıĢmalarında Yeni Medyanın Manipülasyon Aracı Olarak Kullanılmasının 2016 ABD BaĢkanlık Seçimleri Üzerinden Ġncelenmesi‖ adlı çalıĢmanın belirtilen amacı doğrultusunda yöntem olarak içerik analizi yöntemi belirlenmiĢtir. Ġçerik analizi, çeĢitli biçimlerde, resimlerde, sesli veya videoda yazılmıĢ metinler olabilecek belge ve iletiĢim eserlerini incelemek için bir araĢtırma yöntemidir. Sosyal bilimciler, bilgileri sistematik bir Ģekilde incelemek için içerik analizini kullanmaktadır (Bryman, 2011:12). AraĢtırmacılar, bir metin grubunun içeriğini sistematik olarak etiketleyerek, istatistiksel yöntemleri kullanarak içerik modellerini analiz edebilir veya metinlerdeki içeriğin anlamlarını analiz etmek için nitel yöntemleri kullanabilir. Ayrıca bir grubun, kurumun veya bireyin iletiĢimindeki niyet, odaklanma veya eğilimleri ortaya koymada yardımcı olmaktadır. Ġçerik analizi yaparken, belirli bir iletiĢimin amacı anlatılabilmektedir (Weber 1990). Ġçerik analizi ayrıca bir bireyin veya grubun duygusal veya psikolojik durumunu oluĢturmak için de kullanılabilir (Carney, 1972). Bu çalıĢmayı yaparken, medyanın toplumdaki belirli bireylere ve gruplara karĢı tutumunu belirlemek için içerik analizi kullanılmıĢtır. Medya, insanların görüĢlerini Ģekillendirmek için yardımcı olmaktadır. Ġnsanların sorunları nasıl yorumladıkları çoğunlukla medyanın onu nasıl sunduğuna bağlı ola bilmektedir.

Ġçerik analizi farklı kullanımlara sahiptir. Örnek olarak, bu çalıĢmada 2016 ABD seçimlerinde yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanılması yöntemleri

incelenmiĢtir. Bu yönde seçim kampanyası sürecinde yeni medya özellikle Twitter kullanımı incelenmiĢ, Trump`ın seçimleri kazanmasında Twitter nasıl bir rol oynadığı incelenmektedir.

Manipülasyon yöntemleri içeren mesajlar niteliksel olarak içerik analiziyle incelenmektedir. Ġçerik analizi halkla iliĢkiler bağlamında Twitter mesajlarında sınıflandırılan manipülasyon teknikleri incelenerek analiz yapılmaktadır. Twitter mesajlarında verilerin toplanması oluĢturulan halkla iliĢkiler çalıĢmalarında manipülasyon kullanımı analiz formu ile gerçekleĢtirilmiĢtir.

Ġçerik analizi bu çalıĢmada Trump`ın yeni medya, özellikle Twitter kullanarak yayınladığı mesajların içeriğinin analizine yönelik yürütülmüĢtür. Sonuçta cevaplandırılması gereken soru seçimlerin kazanmasında yeni medyanın ne kadar etkili olduğu sorusudur. Seçimlerde yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanılması yönünde daha fazla bilgi Trump`ın tweetlerinde yer almaktadır. Bu yönde Trump`ın 1-31 Ekim 2016 tarihleri arasında yayınladığı mesajlar seçilmiĢtir. Mesajların içeriğine göre gruplandırılmıĢ mesajlar ile ilgili örnekleriyle açıklama verilmiĢtir. Her bir grup ile ayrıca bilgi verildikten sonra bu mesajların içeriğinde kullanılan manipülasyon teknikleri ve amaçları halkla iliĢkiler bağlamında incelenmiĢtir.

ÇalıĢmanın veri analizleri SPSS IBM paket veri programı ile analiz edilmiĢ, %95 güven düzeyinde çalıĢılmıĢtır. DeğiĢkenler arası iliĢkiler korelasyon analizi ile incelenmiĢtir. Çoklu grup karĢılaĢtırmaları Varyans analizi ile, ikili grup karĢılaĢtırmaları ise Tukey Post-hoc testleri ile incelenmiĢtir. Ġncelenen Tweet sayısı 453`tür. Ġçerik Analizi formu Ek 1`de yer almaktadır.

4.1.3 AraĢtırmanın hipotezleri

Tezin konusu, amacı, önemi, evreni ve örneklemi bağlamında aĢağıdaki hipotezler oluĢturulmuĢtur:

H1: Halkla ĠliĢkiler çalıĢmalarında yeni medya etkili manipülasyon aracıdır.

H2: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanımında basın ajansı modeli etkili olmaktadır.

H3: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanımında kamuoyu bilgilendirme modeli etkili olmaktadır. H4: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı

olarak kullanımında gündem belirleme kuramı etkili olmaktadır. H5: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı

olarak kullanımında Propaganda kuramı etkili olmaktadır.

H6: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanımında etki kuramı etkili olmaktadır.

H7: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanımında yeni medyanın özellikleri etkili olmaktadır. H8: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı

olarak kullanımında YapıĢtırma ve Etiketleme manipülasyon tekniği etkili olmaktadır.

H9: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanımında Ġkincil Bilgi Dalgası manipülasyon tekniği etkili olmaktadır.

H10: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanımında manipülasyon tekniklerinin kullanımı gündemin belirlenmesine ve yönlendirilmesine yol açmaktadır.

H11: Halkla iliĢkiler çalıĢmalarında yeni medyanın manipülasyon aracı olarak kullanımında manipülasyon tekniklerinin kullanımı alternatifsizleĢtirme yol açmaktadır.