• Sonuç bulunamadı

3. HALKLA ĠLĠġKĠLER ÇALIġMALARINDA YENĠ MEDYANIN

3.3 Halkla ĠliĢkiler Teknoloji ĠliĢkisi

Dünya, yeni teknolojilere dayalı olanlarla geleneksel iletiĢim biçimlerinin hızlı bir Ģekilde değiĢtirilmesi veya tamamlanmasına doğru ilerlemektedir. Hiç kimse yeni teknolojilerin günümüz dünyasında önemli bir rol oynadığından kuĢku duymamakla birlikte, teknolojik ilerlemelerin büyüme hızını tam olarak tahmin edememektedir.

Modern Halkla ĠliĢkiler, bilgi ve iletiĢim teknolojilerinin sunduğu çözümleri kullanan bir iletiĢim Ģekli içermektedir. Yeni BĠT çözümleri, PR uzmanlarını yetkinliklerini geliĢtirmeye devam etmeye ve piyasadaki yeni trendler ve değiĢimlere ayak uydurmaya devam etmeye zorlamaktadır (Lewis,2001:57). Yeni teknolojilerin ilerlemesi somut faydalar sağlamaktadır. Bu kaygılar, her Ģeyden önce, verilerin gönderilmesi, alınması ve analiz edilmesi için gereken zamanın bir Ģekilde sıkıĢması nedeniyle bir kurumun arzu edilen imajını oluĢturma fırsatlarını arttırmaktadır Maliyet azaltma, PR süreçlerinde yeni teknolojilerin kullanılmasıyla ortaya çıkan bir baĢka avantajdır.

Örneğin, bir çevrimiçi basın ofisi, bir Ģirket sözcüsü tarafından geleneksel olarak kullanılan faks veya e-posta iletilerinin yerine geçmektedir. Geleceğin teknolojileri, gazetecilerle çevrimiçi olarak iletiĢim kurma, zaman ve para tasarrufu Ģeklinde ölçülebilir faydalar sağlayarak eylem ve tepki sürelerinin kısaltılmasına izin vermektedir. Yeni teknolojiler, örneğin yukarıda belirtilen çevrimiçi bir basın ofisi kullanarak, PR görevlerinin ve süreçlerinin etkinliğini ve verimliliğini arttırmaya katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak, yeni teknolojiler iletiĢim kalitesini ve etkinliğini artırmaktadır.

AraĢtırmalar, neredeyse tüm halkla iliĢkiler profesyonellerinin iĢlerinde internete güvendiklerini göstermektedir (Gawroński, 2006:231). Halkla iliĢkiler uzmanları, BĠT sistemlerine dayalı iletiĢimin, halkla iliĢkilerin en önemli alanlarından birini temsil eden medya iliĢkilerinin doğal bir bileĢeni olduğunun bilincindedir. Ġnternet iletiĢiminin düĢük maliyeti ve hızı, gittikçe daha fazla Ģirketin yeni BĠT çözümlerinden yararlanmasına neden olmaktadır. Bir Ģirketin, tanınabilirliği ve medya için bilgi kaynağını oluĢturmaya yarayan bir web sitesine sahip olması gerektiği standart bir uygulamadır (Potocki vd., 2011:127). Ġyi tasarlanmıĢ bir web sayfası kamuoyuna yönelik olabilir veya belirli bir müĢterinin ihtiyaçlarına göre tamamen kiĢiselleĢtirilebilir. Ġkinci seçenekte müĢteri tercihlerini ve benzer ürün tekliflerini hatırlatan kiĢiselleĢtirilmiĢ karĢılaĢtırmalar da bulunmaktadır.

Ġnternet, tehditlerin yanı sıra potansiyel fırsatların da kaynağıdır. Çok değerli bir bilgi kaynağı olarak hizmet veren internet, aynı zamanda anlık veri ve bilgi aktarımı için bir sistemdir ve iletiĢim süreci için önemli bir atılımdır. Aynı zamanda büyüleyici bir teknoloji ve medeniyet gerçeğidir (Szyfter, 2005:5). Halkla iliĢkiler pratisyenleri iletiĢim teknolojilerinin günümüzdeki dinamik büyümesiyle karĢı karĢıya kaldıklarında, internet hedef kitlelere ulaĢmak için bir fırsat sunmaktadır.

Gelecekte ticari faaliyetlerin elektronik kanallar üzerinden gerçekleĢtirileceği yönünde yaygın bir inanç bulunmaktadır. ĠĢ dünyasında, etkili iletiĢim her zaman kritik bir rol oynamaya devam edecektir. Ġnternet, iĢ baĢarısı için en büyük öneme sahip iletiĢimi sağlamıĢtır (Szyfter, 2005:7). Dolayısıyla, sadece yeni teknolojileri takip etmek yetersiz kalabilmektedir. Yeni teknolojilerin kullanılması da önem taĢımaktadır.

3.3.1 Halkla iliĢkilerde yeni medya

Modern toplumda, özel yenilikçi dinamikler, büyük sosyal gruplarda bilginin etkileyici hareketini hedefleyen, özellikle bilgi ve iletiĢim teknolojilerini çeĢitlendirmek ve uygulamalarını aktif olarak tanıtmakla ilgilenen gazetecilik, reklam ve halkla iliĢkiler gibi kurumsal alanlarla ayırt edilmektedir ki, bu durum hedeflerine ulaĢmanın etkinliğini sağlamaktadır (Polonsky, 2015:21). Blogosfer ve sosyal ağların ortaya çıkıĢı; tüketicinin, bilgi ortamının

oluĢumunda aktif bir katılımcı haline gelmesine ve kendi bilgi gereksinimlerini belirleme ve içeriği etkileme yeteneğine sahip olmasına yol açmıĢtır.

Bilgi iĢlem ve sunma ilkeleri değiĢmektedir. Bilgi ürünü artık belirli bir bölge ile sınırlı değil, küresel bir ağa ait; bu da her birinin ortak bir dil bulması gereken birçok ortak grubun belirli etkileme yöntemleri olduğu anlamına gelmektedir. Artık herhangi bir kullanıcının materyallerini yayınlama, benzersiz içerik oluĢturma ve kendi izleyicilerini toplama fırsatı bulunmaktadır. Medya alanının dönüĢümü ve birleĢmiĢ medyanın geliĢimi hem gazetecilerin hem de halkla iliĢkiler uzmanlarının çalıĢmalarının özelliklerini etkilemektedir.

Yeni medya platformlarıyla etkileĢime giren PR, hedef kitlenin iletiĢim sürecine tam katılımına güvenmektedir. Medya metinleri sözel ve sözel olmayan birleĢmelerinden oluĢmaktadır. Medya metinlerinin dilsel-görsel olgusu, hedef kitle üzerinde kapsamlı bir etki sağlamaktadır (Shesterkina, Lobodenko, 2014:50-55). Bu medya metni, ek efektler (grafik, renk, ses, video vb.) ile temel metinden olmaktadır, böylece iĢlevsel ve görsel bir birlik ortaya çıkmaktadır. Kitle ile anında iletiĢim imkânı, ortalama tüketicinin iletiĢim sürecinde önem derecesini arttırmıĢtır. Gazeteciler arasında ortaya çıkan vatandaĢ gazeteciler popüler hale gelmiĢtir. Onlar kendi görüĢlerini paylaĢmaya ve profesyonel gazetecilerle beraber bilgi materyali sağlamaya her zaman hazırlardır. Bu da bir PR uzmanı için yeni bir faaliyet türüne yol açmaktadır: Hedef kitlenin güvenini kazanmamamızı sağlayan kanaat önderleri veya seçkin blogcuları zamanında çekmek gerekmektedir ki, bu da halkla iliĢkiler faaliyetlerinin çekiciliğini artırmaktadır.

Bir halkla iliĢkiler uzmanının faaliyetlerinin sosyal bileĢeni, modern medya ortamı, eğlence aramadan ciddi iĢ projelerinin uygulanmasına kadar birçok izleyici ile etkileĢimde bulunma imkânı sağladığından, giderek daha önemli hale gelmiĢtir. Aynı zamanda, bu süreçler çoğu yeni yayın modeline geçen modern kitle iletiĢim araçlarının dönüĢümünü etkilemektedir. Bu nedenle, halkla iliĢkiler faaliyetlerinin bir gazeteci, reklam veren ve pazarlamacının faaliyetleri ile birleĢtirildiği yeni bir bilgi ve iletiĢim paradigmasından bahsedilmektedir. Bir halkla iliĢkiler uzmanı geniĢ bir profil kazanır ve niteliksel olarak insancıl

düĢünceye ve aynı zamanda modern bilgi teknolojileri bilgi birikimine sahip olması gereken bütünleĢmiĢ bir iletiĢim uzmanına dönüĢtürülmektedir.

3.3.2 Yeni medya ve yeni halkla iliĢkiler araçları

Ġnternet, nihai ―küresel köy‖ ü yarattı ve insanların dünyadaki haber dağılımını tamamen değiĢtirmiĢtir. Ġnsanların istedikleri zaman bilgiye eriĢmesini ve bilginin dakikalarca güncel kalmasını sağlamıĢtır. Bir zamanlar gazete ve televizyon bilgi akıĢı için orta seçenek olarak hüküm sürse de internet artık bilgi yaymakla ilgilenen herkes için eĢit eriĢim hakkını sağlamıĢtır. Hiebert (2004), dünyanın dört bir yanındaki insanların toplantıları ve protestoları organize etmek için cep telefonlarını ve interneti kullandıklarını belirtmiĢtir. Son olarak, Heibert (2004) internetin Ģirketleri, kuruluĢları ve devlet idarelerini bilgi akıĢına yeni bir Ģeffaflık anlayıĢı ile yaklaĢmaya zorladığını belirtmiĢtir.

Safko ve Brake ―The Social Media Bible‖ (2009:23) adlı çalıĢmasında geniĢ biçimde yeni halkla iliĢkiler araçlarını aĢağıdaki Ģekilde oluĢturmaktadır: Sosyal medya (Facebook, Myspace, LinkedIn), içerik sunan siteler (blogger, wikipedia, slideshare vb.), resim paylaĢım siteleri (Flickr, Photobucket), Ses paylaĢım siteleri (iTunes, Podcast, Podbean), Video-görüntü paylaĢım siteleri (YouTube, Google video, Metacafe), Mikrobloglar (Twitter), KiĢisel canlı yayınlar (BlogTalkRadio, Live 365), Sanal dünyalar (Second Life, ViOS), Sanal oyun ortamları, Mobil araç uygulamaları (AOL Mobile), Bilgi toplama ve saklamaya yarayan araçlar (Google reader, iGoogle vb.), RSS zengin site özetleri (RSS 2.0), Arama motorları (Google Search, Yahoo Search), KiĢiler arası iletiĢim araçları (Skype, ichat). Safko ve Brake‘in (2009) araĢtırmasında sıraladıkları uygulamalardan bir kısmının günümüzde var olduğunun kanıtı instagram. Bugün bu uygulama halkla iliĢkilerde aktif Ģekilde kullanılmaktadır.