• Sonuç bulunamadı

Markann Devrinin Hükümsüzlük Davalarna Etkisi

Belgede Markanın devri (sayfa 140-146)

556 sayl KHK’nin 42. maddesi ile markann hükümsüzlüü sebepleri düzenlenmitir. Markann hükümsüzlüüne sebep olan haller incelendiinde, hükümsüzlük sebeplerinin 2 balk altnda incelenebilecei ortaya çkmaktadr. Bunlardan bir ksm markann tesciline engel olan mutlak ve nispi red nedenleridir. Marka bu engellerin varlna ramen tescil edilmi ise, söz konusu hükümsüzlük meydana gelmektedir. Dier hükümsüzlük sebepleri ise markann tescili esnasnda mevcut olmamakla birlikte, hükümsüzlük sebebinin sonradan ortaya çkmas halinde uygulama alan bulacaktr. Bu ayrm markann hükümsüzlüünün mü yoksa iptalinin mi talep edileceinin tespiti hususunda önem tamaktadr391. Markann hükümsüzlüü talep etme hakk 556 sayl KHK madde 43 uyarnca zarar gören kiilere, Cumhuriyet Savclarna ve ilgili resmi makamlara tannmtr. Hükümsüzlük davasnda daval ise sicilde marka sahibi olarak gözüken kii olup, Enstitü hükümsüzlük davasnda taraf deildir. Hükümsüzlük ancak bunu ileri sürme hakk olanlarn talebi üzerine ve mahkemece tespit edilecek olup, Enstitü tarafndan tescil edilen bir markann, tescilden re’sen iptal ve terkin edilemeyecektir392.

Hükümsüzlük karar geçmie etkili olup, bu etkinin iki istisnas bulunmaktadr. Bunlardan ilki markaya tecavüz nedeniyle açlm bir dava ve bu dava sonunda verilecek karar kesinletikten sonra uygulanmsa, bu durum sonradan verilen markann hükümsüzlüü kararndan etkilenmeyecektir. Dier bir istisna ise markann hükümsüzlüüne karar verilmesinden önce yaplm ve uygulanm sözlemeler de sonraki bir hükümsüzlük kararndan etkilenmeyecektir. Fakat

391 ARKAN, Balangçtan itibaren mevcut olan hükümsüzlük sebeplerine ramen tescil edilen bir markann hükümsüzlüü, fakat devirden sonra ortaya çkan hükümsüzlük sebepleri nedeni ile markann iptali talep edilebilecektir. ( C.II, s.155).

392 Yargtay’n 10.02.2000 tarihli kararna göre: “Daval TPE de davacya istemi kabul ettiini belirterek 30.07.1997 tarihinde marka tescil belgelerini vermi olmakla, 556 sayl KHK 29 ila 39. maddelerinde öngörülen tescil ilemleri davaclarn istemi dorultusunda sona erdirmitir. TPE bundan sonra tescil edilmi bir marka statüsünü kazanm olan markalar üzerinde yeniden inceleme yaparak, o markann hukukunu ihlal edecek ekilde karar akamaz. Dairemizin konuya ilikin 3.6.1999 tarih ve 2118-4802 sayl kararnda da deinildii gibi; bu ekilde kesinlemi ve tescili yaplm bir markann her ne sebeple olursa olsun mevcut yasal düzenlemeye göre, tescili yaan kuruluça re’sen iptali ve terkini mümkün olmaz.” (Yargtay 11. H.D’nin 2000/226 E, 2000/1196 K sayl ilam.) MOROLU/KENDGELEN, s.1343-1344; Nitekim doktrinde de bu görü benimsenmitir. ARKAN, C.II, s.166 vd; ÜLGEN ve dierleri, s.444.

markann hükümsüzlüüne dair verilen kararn kesinlemesinden sonra bu karar herkese kar hüküm ve sonuçlarn douracaktr. Bu nedenle kesinleen hükümsüzlük karar, markay hükümsüzlük davasnn açlmasndan önce veya sonra devralan kiiye kar da hüküm ifade edecektir393. Marka hakkndaki hükümsüzlük davas devam ederken marka hakknn devredilmesi durumunda devir sözlemesi hükümsüzlük kararndan etkilenecek midir? 556 sayl KHK madde 44/II-b maddesi uyarnca, markann hükümsüzlüüne karar verilmesinden önce yaplm ve uygulanm sözlemelerin hükümsüzlük kararndan etkilenmeyecei belirtilmitir. Bu durumda her ne kadar hükümsüzlük davas devam etmekte ise de, marka hakknda henüz kesinlemi bir hükümsüzlük karar bulunmamas nedeniyle devir sözlemesi hükümsüzlük kararndan etkilenmeyecektir.394

1- 556 sayl KHK madde 42/I-a Uyarnca Markann Devri ile Balantl Olarak Markann Hükümsüzlüü

556 sayl KHK’nin 5/1. maddesinde ayrt etmesi kouluyla kii adlarnn da marka olarak seçilebilecei kabul edilmitir. Bir kiinin kendi ad ve soyadn marka olarak seçebileceinin kabulü karsnda bu marka, marka sahibi tarafndan üçüncü bir ahsa devredilebilecektir. Fakat devredenin, kendi ad ve soyadn tayan ve bu toplumda belirli bir tannmlk düzeyi kazanan markasn devretmesi durumunda, bu devir 556 sayl KHK’nin 7/f bendi ile balantl olarak 42/I. Maddenin a bendi gereince halk yanltc nitelikte olabilecek ve hükümsüzlük sebebi olarak karmza çkabilecektir.

Avrupa Topluluklar Adalet Divan’nn 30.03.2006 tarihli “Elizabeth Emanuel” karar, bu bakmdan özellik arz etmektedir. Avrupa Topluluklar Adalet Divan’na ön karar için bavuruya neden olan uyumazlkta, Lady Diana için gelinlik tasarlam olan ve bu alanda ünlü “Elizabeth Emanuel” 1990 ylnda “Elizabeth Emanuel” adnda bir iletme açm, 1996 ylnda Hamlet International Plc ile

393 ARKAN, C.II, s.170.

394 ARKAN, Markann hükümsüzlüüne karar verilmesinden önce yaplm ve uygulanm sözlemeler de, yerine getirilmi olduklar ölçüde, hükümsüzlüün geçmie dönük etkisine tabi olmazlar. (Ticari letme, s.290).

Elizabeth Emanuel Plc’yi kurmutur. Elbise Tasarm ve sat konusunda faaliyet gösteren tüm iletme malvarln goodwill ve sonradan 1997 ylnda tescil edilen “Elizabeth Emanuel” markas da dâhil olmak üzere bu firmaya devretmitir. Eylül 1997 ylnda Elizabeth Emanuel Plc. letmesini goodwill’ini ve tescilli markay ayn anda adn Elizabeth Emanuel International Ltd. olarak deitiren Frostprint Ltd.’ye devretmitir. Bayan Emanuel, Elizabeth Emanuel International tarafndan sözlemeli olarak görevlendirilmi, fakat bir ay sonra görevinden ayrlmtr. Kasm 1997’de Elizabeth Emanuel International tescilli markay Oakridge Trading Ltd adl dier bir irkete devretmitir. 18.03.1998 tarihinde bu irket Elizabeth Emanuel markasnn tescili için bavuruda bulunmutur. 07.01.1999 tarihinde tescilli marka Elizabeth Emanuel’in hükümsüzlüü talep edilmitir. Bu dava çerçevesinde Avrupa Topluluklar Adalet Divan’na, “Elizabeth Emanuel” markasnn, devirden önceki gibi bu marka altnda satlan ürünlerin tasarmna “Elizabeth Emanuel”in katksnn bulunduu izlenimi yaratp yaratmayaca hususu tartlmtr395.

Avrupa Topluluklar Adalet Divan, her ne kadar ortalama bir tüketicinin devredenin kreasyona itirak ettii düüncesinden etkilenebileceini kabul etse de, devralan kiinin de markann kalitesini koruyacan kabul edilmitir. Bu nedenle Avrupa Topluluklar Adalet Divan “Elizabeth Emanuel” markasnn deitirilmeden kullanmnn halkta yanl anlamaya yol açmayaca sonucuna varmtr396. Avrupa Topluluklar Adalet Divan’nca mallarn ilk üreticisi ve tasarm sahibinin adndan oluan markann tescili talebinin 89/104 sayl Yönerge’nin 3/1-g maddesinin halk yanltaca gerekçesiyle reddedilmemesi gerektii belirtilmitir397.

Alman Hukuk doktrininde, Avrupa Topluluklar Adalet Divan Karar’nn gerekçesi eletirilmitir. Buna göre doktrinde devralan kiinin markann özelliklerini diledii gibi deitirmekte serbest olduu, ürünlerin özelliklerini deitirip deitirmemenin sadece ticari bir karar olduunu fakat marka sahibinin marka ile

395 Kararn yorumu için bkz. UZUNALLI, s.132.

396 EuGH – Elizabeth Florence Emanuel ./. Continental Shelf 128 Ltd. (ELZABETH EMANUEL), 30.03.2006, C-259/04, GRUR Int. 2006, s.594. (Akt. UZUNALLI, s.133).

397 EuGH – Elizabeth Florence Emanuel ./. Continental Shelf 128 Ltd. (ELZABETH EMANUEL), 30.03.2006, C-259/04, GRUR Int. 2006, s.594. ( Akt. UZUNALLI, s.134).

oluturulan ticari itibar zedelemeyecei, Avrupa Topluluklar Adalet Divan Karar’nn markann bamsz karakterini zedeleyecei belirtilmitir398.

Kiinin ad ve soyadnn marka olarak tescili ile bu markann üçüncü bir kiiye devredilmesi durumunda, ortalama bir tüketicinin, söz konusu markay devreden kiinin markay tasarlad inanc ile ürünü satn almas durumunda halkn yanlgya düürüldüünün kabulü ile markann hükümsüzlüüne karar verilebilecektir. Fakat marka devrinin hangi hallerde halkta yanl anlamaya yol açaca ve markann hükümsüzlüü incelenirken hangi hususlarn göz önünde bulundurulaca hususunun deerlendirilmesi gerekmektedir399. Öncelikle Avrupa Topluluklar Adalet Divan’nn gerekçesinin kabul edilmesi halinde balangçtan itibaren mevcut olmayan hükümsüzlük sebebinin yani devralan bakmndan garanti yükümüne aykr kullanlmas ve markann vasflarnda meydana gelen deiiklik nedeniyle markann hükümsüzlüü talep edilebilecek olup, bu hükümsüzlük sebebi 42/e’de vücut bulmaktadr. Avrupa Topluluklar Adalet Divan’nn gerekçesinin kabul edilmesi halinde, markann devrinden sonra devralan tarafndan markann vasflarnn deitirilmedii durumlarda hükümsüzlük istenemeyecektir. Oysaki hükümsüzlük sebebi markann devrinden sonra, devralan tarafndan markann önemli vasflarnda deiiklik yaplmasndan deil, devirden önceki gibi, bu marka altnda satlan ürünlerin tasarmna “Elizabeth Emanuel”in katksnn bulunduu izleniminin yaratlmas sebebiyle düzenlenen sorumluluk halidir. Bu nedenle Avrupa Topluluk Adalet Divan’nn gerekçesine katlmak mümkün deildir.

Bir kimsenin kendi adn tayan markasn devretmesi durumunda, söz konusu markann halka yanl anlamaya yol açp açmayacann tespitinde bir takm kstaslarn göz önünde bulundurulmas gerekmektedir400. 556 sayl KHK madde 12’de tescilli bir markann üçüncü kiiler tarafndan kullanlmasna imkân veren istisnalar düzenlenmitir. Tescilli bir markann üçüncü bir kiinin ad ve adresi olmas

398 UZUNALLI, s134.

399 “Markann hükümsüzlüü deerlendirilirken markay devredenin ve devralann hukuki durumu, tüketici korumasnn etkili olmas ve iç pazarn ileyiine ilikin menfaatlerin dikkate alnmas gerekmektedir. (UZUNALLI, s.134).

400 UZUNALLI’ya göre, Markay devreden kiinin hukuki konumu, markay devredenin hukuki konumu, tüketici korumasnn etkili olmas ve iç pazarn ileyii markann hükümsüzlüü incelenirken göz önünde bulundurulmas gereken menfaatlerdir. (s.134).

durumunda dorudan doruya marka olarak kullanlmas mümkün olup, bir ahsn kendi adn ticari ve snai faaliyetlerinde kullanmas, kiilik hakkndan doan, snrlanamayan ve bertaraf edilemeyen bir haktr401. Fakat bir kimsenin marka üzerindeki kiilik hakkna sahip olmasna ramen markasn devretmesi durumunda kendi iradesi ile kiilik alanndan çkartmaktadr. Kald ki 556 sayl KHK uyarnca kii adlarnn da devrinin mümkün olmas ve markay devralan kiinin markann mevcudiyeti ve markadan yararlanmaya yönelik menfaati dikkate alndnda, söz konusu hükümsüzlük sebebi nedeniyle deerli bir malvarlnn zarar görmesi söz konusu olacaktr.

Ayrca 89/104 sayl Marka Yönergesi’nin halk aldatma yasann bireylerin deil umumun korunmasna yönelik olduu ve genel menfaatin korunmas gerektii kabul edilmektedir402. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ortalama bir tüketicinin söz konusu markaya yönelirken, markann “Elizabeth Emanuel” tarafndan üretildii düüncesiyle hareket edip etmedii hususunun tespitidir. Ortalama bir tüketicinin, markay tayan ürünün “Elizabeth Emanuel” tarafndan üretildiini düünmesi nedeniyle, markaya yöneliyorsa bu durumda markann halkta yanl anlamaya yol açacann kabulü gerekmektedir. Fakat bir kiinin adn içeren markann, yalnzca bu ahsn üretim sürecine dâhil olduu izlenimi yaratmas nedeniyle hükümsüzlüüne karar verilmesi yönündeki beklenti bamsz olarak devredilebilen bir hak olan ahs ad içeren marka fikri ile badar olmad gibi, bu beklentinin korunmas, halkn korunmas veya iç pazarn ileyii için gerekli olmakszn markay devralan marka sahibinin fikri haklarnn zayflatlmas anlamna gelecektir403. Bu nedenle hükümsüzlük sebebinin tespiti önem tamakta olup, hükümsüzlük sebepleri deerlendirilirken yukardaki menfaatlerin göz önünde tutulmas, deien tüketici beklentisinin dikkate alnmas gerekmektedir. Aksi takdirde bu hükümsüzlük sebebi, ahs ad içeren markann devrini imkânsz hale getirebilecektir.

401 SERT, Marka hakknn salad kiilik haklarnn marka sahibinin ünü ve itibar ve bunlardan doan haklar da ifade ettiini belirtmektedir. ( s.15);TEKNALP, Markann Üçüncü Kii Tarafndan Kullanlmas, s. 633-643.

402 UZUNALLI, s.135.

2- 556 sayl KHK madde 42/I-e Uyarnca Markann Devri ile Balantl Olarak Markann Hükümsüzlüü

Markay devralan kiinin, markann ait olduu mal ve hizmetlerin kalitesini garanti etme fonksiyonun bulunmamas nedeniyle, bu kalitenin deitirebilecei kabul edilir404. Dolaysyla marka sahibi zaman içinde mal veya hizmetlerin kalitesinde deiiklik yapabilir405. Bu nedenle marka hakknn kapsad mal veya hizmetlerin kalitesinin deimesi tescile engel deildir. Fakat mal veya hizmetin kalitesinin deimesinin halkta yanl anlamaya yol açmas durumunda, balangçta var olmayan bu hükümsüzlük sebebinin marka hakknn devri ile ortaya çkmas mümkündür.

Devralan, devrald markann belirli bir kaliteye sahip olduu hususundaki umumun bilgisi nedeniyle markann deerini tehlikeye sokmamak için ürün kalitesini salamak ve garanti etmek isteyecektir406. Fakat markann bamsz karakteri göz önünde bulundurulduunda devralann markay tayan ürünün kalitesini deitirmesine hukuki bir engel bulunmamaktadr. 556 sayl KHK madde 41/I-e uyarnca, hak sahibinin veya yetkili kld kii tarafndan kullanm sonucunda markann, tescil edildii mal veya hizmetlerin nitelii, kalitesi, üretim yeri ve corafi kayna konusunda halkta yanl anlama ihtimalini dourmas halinde markann hükümsüzlüüne karar verilecei kabul edilmitir. Burada dikkat edilecek husus söz konusu hükümsüzlük sebebinin balangçtan itibaren var olmamas, markann kullanmn sonucu ortaya çkmasdr. Örnein markann devri ile devralan kiinin markann corafi kayna konusunda halk yanlgya düürmesi halinde bu hüküm uygulama alan bulacaktr. Fakat KHK madde 41/I-a uyarnca markann hükümsüzlük sebepleri bakmndan dikkate alnmas gereken menfaatlerin 556 sayl KHK’nn 41/I-e uyarnca da dikkate alnmas gerekmektedir.

404 ARSEVEN, s.121.

405 ARKAN, C.II, s.182; ARSEVEN, s.121 vd; ÇAMLIBEL, s.249; MERAN, s.178. 406 UZUNALLI, s.136.

Belgede Markanın devri (sayfa 140-146)